Tuesday, April 16, 2013

Μέρκελ: Οι προβληματικές τράπεζες να χρεοκοπούν (και μερικές άλλες "ειδησούλες")


Θεωρώ ότι οι αναγνώστες αυτού του blog καταλαβαίνουν πλέον τη λογική της Γερμανίας, που δε θέλει να τυπώσει ευρώ, θυσιάζοντας ακόμα και την τραπεζική σταθερότητα, και ουσιαστικά λέει σε μετόχους, καταθέτες, κτλ ότι "είστε επενδυτές, και προσέξτε που θα βάλετε τα λεφτά σας, γιατί η ΕΚΤ ΔΕΝ θα σας διασώσει με πληθωριστικά ευρώ αν η επένδυση σας αποτύχει".

Μέρκελ: Οι προβληματικές τράπεζες να χρεοκοπούν
Σε εμφατική επιβεβαίωση ότι το νέο δόγμα διάσωσης των τραπεζών είναι προ των πυλών προέβη πριν από λίγο σε δηλώσεις της η Αγκελα Μέρκελ. 
Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε αναγκαίο να καταπολεμηθούν διεθνώς οι φορολογικοί παράδεισοι και η φοροδιαφυγή, προσθέτοντας ότι τράπεζες που στερούνται (υγιούς) επιχειρηματικού μοντέλου πρέπει να αφήνονται να χρεοκοπούν. 
Χαρακτήρισε επίσης τις προτάσεις της Κομισιόν για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών «κατάλληλες» προσθέτοντας ότι πρέπει γρήγορα να συζητηθούν και εγκριθούν.
Παράλληλα, η Γερμανία ετοιμάζει και νέα επιδρομή, ώστε να μαζευτούν έτσι κεφάλαια για να σώσουν τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, προωθεί το γνωστό σε εμάς χαράτσι/φόρο ακινήτων και σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας (ήταν "πετυχημένο" μέτρο για αυτούς, απέφερε δηλαδή αρκετά χρήματα στα ταμεία του κράτους, οπότε...το εφαρμόζουν πλέον και αλλού. Το ότι πέρα από τους πλούσιους χτυπήθηκαν και οι φτωχοί εννοείται ότι ούτε καν μετράει):

Wealth tax to pay for EU bail-outs
Senior advisers to Chancellor Angela Merkel are pushing for better-off households to pay towards the cost of any future bail-outs for the weaker members of the single currency.
The proposals, from members of Germany’s council of economic experts, raise the prospect of taxes being imposed on property in a country like Spain if its government was forced to seek a bail-out.
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η "κοινή γνώμη" είναι υπέρ των χειρισμών της Μέρκελ σε ότι αφορά τα PIIGS, μιας και έχουν φάει στα μούτρα τεράστια προπαγάνδα ότι "όλες αυτές οι χώρες είναι γεμάτες τεμπέληδες" και "εμείς ως Γερμανοί πολίτες τους ταΐζουμε με τα λεφτά μας μέσω των πακέτων σωτηρίας" (ενώ στην πραγματικότητα τα πακέτα σωτηρίας πήγαν στις τράπεζες, με τις Γερμανικές μάλιστα τράπεζες να είναι βασικοί αποδέκτες, μιας και κατείχαν αρκετά ομόλογα των PIIGS).  

Τώρα τελευταία μάλιστα βγήκε και μια γερμανοκίνητη μελέτη ότι "ο μέσος πολίτης στις χώρες PIIGS έχει μεγαλύτερη περιουσία από τον μέσο Γερμανό πολίτη" άρα είναι δίκαιο και σωστό να τους ρημάξουμε και να βάλουμε και το νέο χαράτσι στην περιουσία αυτή"! Μέχρι και οι Financial Times σχολίασαν και είπαν ότι η μελέτη αυτή είναι λανθασμένη [καθώς είναι ξεκάθαρο ότι την έβγαλαν ώστε να δικαιολογήσουν τη νέα επίθεση και το χαράτσι που σχεδιάζουν να επιβάλλουν σε ακόμα περισσότερες χώρες πέραν της Ελλάδας...]

Όπως και να έχει, η Μέρκελ έχει τη στήριξη του κόσμου στη Γερμανία για τους τελευταίους της χειρισμούς στην Κύπρο, διότι ο κόσμος δε θέλει άλλα "πακέτα σωτηρίας". Δεν καταλαβαίνει ότι η Γερμανία όταν κινδύνευαν οι δικές της τράπεζες τύπωσε ευρώ, και στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει να μην πληθωριστεί άλλο το ευρώ, τώρα που οι δικές της τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ομόλογα των PIIGS (όχι βέβαια ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι ΟΚ, κάθε άλλο, οπότε ίσως στο μέλλον να ξαναχρειαστούν ρευστό).

Merkel's Hard Line, Vilified in Nicosia, Cheers Germany
Angela Merkel's re-election campaign moved to Cyprus this week.
Hundreds of Cypriots, irate over a European plan to tax their bank accounts, marched through the streets of Nicosia, some hoisting signs depicting the German chancellor in full Nazi regalia. "Merkel U stole our life savings," read one banner.
Ms. Merkel, who faces a general election in September, couldn't have hoped for a stronger endorsement.
The images, broadcast widely across German media, reinforce many Germans' confidence that Ms. Merkel is protecting their money from fiscally wayward Southern Europeans, from Portugal to Spain, Greece and Cyprus.
Όσο για το "κόμμα του μάρκου" που δημιουργήθηκε στη Γερμανία, δεν ξέρω πόση επιρροή έχει, πάντως μην περιμένετε και πολλά. Η Γερμανία δοκιμάστηκε όλα αυτά χρόνια, είχε δηλαδή δίλημμα για το τι να κάνει, και τελικά πήρε την πολιτική απόφαση να κρατήσει την ευρωζώνη "με οποιαδήποτε θυσία και αν απαιτείται". Μέχρι και χέρι στις καταθέσεις έβαλαν, τώρα ετοιμάζουν χαράτσι σε όλες τις χρεωκοπημένες χώρες, κάτι που θα εντείνει τις πιέσεις και τον "κοινωνικό αναβρασμό", κτλ. Αλλά το ευρώ δεν το αφήνουν πλέον με τίποτα, είναι βασική στρατηγική τους επιλογή στο δρόμο για την οικονομική -και όχι μόνο- κυριαρχία.

Λογικό και αναμενόμενο είναι βέβαια να υπάρχει και εκεί "ευρωσκεπτικισμός", άλλωστε αν θυμάστε τα παλιότερα άρθρα μου το είχα επισημάνει, αλλά τώρα αυτός ο ευρωσκεπτικισμός δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει πολύ. Έχουν ήδη μπει για τα καλά "στο χορό", και θα "χορέψουν" μέχρι τέλους. Αν αντέξουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, θα επικρατήσουν έναντι του δολαρίου, αλλιώς θα χάσουν. Πάντως, δε θα βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους οι Γερμανοί αστοί, αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο. Θα παλέψουν για την νομισματική κυριαρχία, και είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν στο "βωμό" αυτού του αγώνα όσους χρειαστεί, ειδικά..τους επιβάτες της Β' και της Γ θέσης...

 Σήμερα είναι, μέσα σε όλα τα άλλα, και η επέτειος από το ναυάγιο του "Τιτανικού" (δεν κάνω πλάκα). Καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν αβύθιστα πλοία, αλλά και το ότι αν υπάρχει πρόβλημα, οι επιβάτες της πρώτης θέσης έχουν σωσίβιες λέμβους για να σωθούν χωρίς μεγάλες απώλειες, ενώ οι επιβάτες της Β και Γ' θέσης έμειναν πάνω στον Τιτανικό και πνίγηκαν. Α ναι, να μην ξεχνάμε επίσης ότι οι βιολιτζήδες συνέχισαν να παίζουν μέχρι το τέλος στον Τιτανικό, και μερικοί κάθονταν και τους άκουγαν, έχοντας αποδεχτεί παθητικά το τέλος τους, ή μην έχοντας καν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται...

ΥΓ: Δείτε και αυτό, με την "κοινή γνώμη" στην Ελλάδα να γυρίζει την πλάτη σε ΕΕ και ευρώ σιγά-σιγά. Στην Ελλάδα χρειάζεται σίγουρα

- Να κηρύξει στάση πληρωμών, αντί να φορτώνεται συνεχώς με όλο και μεγαλύτερα δάνεια, προκειμένου...να ξεπληρώσει τα παλιά + τους τόκους. 

-Επίσης, η παραγωγική βάση έχει αποσαθρωθεί σε μεγάλο βαθμό, και δεν είναι ανταγωνιστική (Γι' αυτό και είναι ολοένα και πιο ελκυστικό το να τυπώσει χρήμα, υποτιμώντας τη δραχμή, ώστε να δωθούν λεφτά στις τράπεζες, και παράλληλα να μειωθεί ο μισθός του εργάτη, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός). Βέβαια, όπως δείχνει και η διπλανή Βουλγαρία οι χαμηλοί μισθοί δεν εγγυώνται ανάπτυξη (κάθε άλλο), αν οι εργάτες δεν έχουν εκπαίδευση και δεξιότητες ώστε να είναι παραγωγικοί. Η Ελλάδα έχει πολύ πιο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία βέβαια, αλλά...φεύγει για το εξωτερικό μιας και εδώ δε βρίσκει δουλειά της προκοπής (ή και καθόλου). 

Διδακτική είναι και η περίπτωση της Αργεντινής, που έκανε μια μερική στάση πληρωμών, πληθώρισε το νόμισμα της, αλλά δεν ξέφυγε από τη φτώχεια, διότι μέσα στο σύστημα της παγκόσμιας αγοράς δεν είναι αρκετά "ανταγωνιστική", και...δεν τους βλέπω να διεκδικούν την ανατροπή του καπιταλισμού (όπως -περίπου- γίνεται και στην Ελλάδα, όπου η αριστερά του Τσίπρα τάζει επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή πράγματα αδύνατα, ενώ ο Αλαβάνος μαζί με κομμάτι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακατεύουν πλέον μαρξισμό με...Πέπε Γκρίλο (εδώ γελάνε - ή μήπως κλαίνε;). Όσο για το ΚΚΕ, θεωρώ ότι και αυτό είναι πίσω από τη συγκυρία (άποψη μου)).

Οπότε το μέλλον της Ελλάδας είτε είναι μια λιτότητα μέσα στην ευρωζώνη, που βλέπουμε που οδηγεί, ή μια φτωχοποίηση τύπου Αργεντινής ή Βουλγαρίας αν βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον, και δε θέλω να κοροϊδεύω. Θέλω απλά να βοηθήσω να μπουν κάποια καλύτερα θεμέλια για το μέλλον, γιατί μου φαίνεται ότι είμαστε τραγικά "λίγοι", και όχι να τάζω πράγματα που δεν τα πιστεύω ούτε εγώ.

Πάντως, επειδή πλέον η Γερμανία έχει πάρει την ξεκάθαρη απόφαση να κρατήσει την ευρωζώνη χωρίς να διώξει κανέναν, προβλέπω ότι δύσκολα η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη, διότι όσο και αν βρίζει ο κόσμος το ευρώ και την ΕΕ, δεν υπάρχει η πολιτική εκείνη δύναμη που να συγκροτήσει στον απαιτούμενο βαθμό τον εργάτη ιδεολογικά και οργανωτικά για να κάνει μια τόσο μεγάλη ανατροπή. 

Άσε που όπως δείχνει και η Αργεντινή, αν μείνεις στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και δεν είσαι ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά, τότε σε περιμένει φτώχεια, είτε με σκληρό νόμισμα είτε με πληθωρισμένο. Λύση μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει για τον εργάτη, ή μάλλον υπάρχει, αλλά περιλαμβάνει...την παροξυσμικού τύπου εκμετάλλευση του, ή και την ολοκληρωτική του εξόντωση σε αρκετές περιπτώσεις. Ας ελπίσουμε -και ας εργασθούμε- για κάτι καλύτερο στο μέλλον λοιπόν, ώστε να μην μας ξαναπιάσουν αδιάβαστους όπως μας έπιασαν τώρα.


3 comments:

  1. Γιατί το ΚΚΕ είναι πίσω από τη συγκυρία; Δεν κάνει τίποτ' άλλο παρά να επαναλαμβάνει αυτά που έχεις γράψει:
    ... Οπότε το μέλλον της Ελλάδας είτε είναι μια λιτότητα μέσα στην ευρωζώνη, που βλέπουμε που οδηγεί, ή μια φτωχοποίηση τύπου Αργεντινής ή Βουλγαρίας αν βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον, και δε θέλω να κοροϊδεύω. ...

    Οταν στο παρελθόν ρωτούσαν την Αλέκα διάφοροι πονηροί δημοσιογράφοι παρελκυστικές ερωτήσεις του τύπου: "σαν κυβέρνηση τι θα κάνατε, θα βγείτε εκτός ευρώ και ΕΕ;" απαντούσε ότι "μέσα στον καπιταλισμό, ότι νόμισμα και να έχεις, ευρώ ή δραχμή, είναι ένα και το αυτό. Αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές σχέσεις, αν δεν ξεχάσουμε τον καπιταλισμό, κλπ, κλπ ...".

    Τι άλλα περαιτέρω να πει το ΚΚΕ; Έχει πλέον καταντήσει ένας εξαιρετικός και προ πάντων αληθινός πολιτικοοικονομικός αναλυτής, σαν τον οδηγό του λεωφορείου της τελευταίας γελοιογραφίας.
    Ούτε και αυτός, ούτε και το ΚΚΕ κοροϊδεύει!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άλλο οι "καλές προθέσεις", άλλο η ικανότητα να εκπληρώσεις αυτές τις προθέσεις σε πράξεις και αποτελέσματα.

      Μπορεί το ΚΚΕ να έχει "καλές προθέσεις", αλλά δεν βρίσκεται, όπως και κανένας μας βέβαια, στο επίπεδο που απαιτείται.

      Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη μου.

      Delete
  2. Νομίζω ότι επιτέλους κάποιος προσεγγίζει, λέγοντας αλήθειες,το θέμα ¨Ελλάδα¨.Συνεχείστε,είστε χρήσιμος στους συμπολίτες σας και όχι μόνο.

    ReplyDelete