Friday, June 14, 2013

ΕΡΤ: Aν εγώ δείξω αλληλεγγύη σε εσένα, δε θα πρέπει και εσύ να κάνεις το ίδιο για μένα;


Τις τελευταίες μέρες, δεν έχω χρόνο για τίποτα, με 12ωρα στη δουλειά + κάτι προσωπικά θέματα που πρέπει να επιλύσω, αλλά τέλος πάντων, βρήκα χθες και σήμερα λίγο χρόνο και είπα να ρίξω μερικές κλεφτές έστω ματιές στο "απεργιακό δελτίο ειδήσεων των εργαζομενων της ΕΡΤ". Βέβαια, σφαιρική άποψη δεν έχω, διότι οι ώρες που έκατσα και το παρακολούθησα ήταν -επαναλαμβάνω- πολύ λίγες, και άρα μπορεί να κάνω και λάθος στα συμπεράσματα που έβγαλα (που είναι πάντως ΑΡΝΗΤΙΚΑ).

Η  αλήθεια είναι ότι δεν είχα και μεγάλες προσδοκίες, διότι ήξερα από πριν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των "εργαζόμενων της ΕΡΤ" είναι ανθρωπάκια που απλά υπήρχαν για να αναμεαδώσουν την ψεύτικη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης. Κάμποσοι από αυτούς ήταν βύσματα, κάποιοι από αυτούς έπαιρναν παχυλούς μισθούς για να κοροιδεύουν τους τηλεθεατές τους, κάποιοι ήταν άσχετοι και αμόρφωτοι χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και κριτική σκέψη (ειδικά σε θέματα πολιτικής οικονομίας, διεθνή, κτλ, όπως αυτά που πχ αναλύουμε σε αυτό το blog, κτλ).

Eκτός όμως από αυτούς, υπήρχαν άνθρωποι όπως πχ ο Αυγερόπουλος του Εξάντα, που έχει αποδείξει με τη δράση του ότι αξίζει και τιμά το ψωμί που τρώει στην ΕΡΤ (παρότι πιθανότατα μάλιστα ο μισθός του θα είναι και χαμηλότερος από κάτι Ανθή Σαλαγκούδη και λοιπά βύσματα-γλάστρες που είχαν διοριστεί εκεί μέσα). Και όλο και κάποιοι ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι θα υπάρχουν εκεί μέσα (δε βλέπω τηλεόραση εδώ και χρόνια, και γι' αυτό δεν έχω εικόνα για το ποιοι και πόσοι είναι αυτοί, αλλά πάντως δέχομαι ότι υπάρχουν), χώρια τους διάφορους τεχνικούς, ή αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, κτλ.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν και κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι, και επειδή άκουγα και κάποια ενθουσιώδη σχόλια για τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, περίμενα ότι θα έβλεπα κάτι καλύτερο από αυτό που τελικά είδα:

Περίμενα ότι επειδή πλέον δεν υπάρχει το αφεντικό (κυβέρνηση) πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων, θα αξιοποιούσαν αυτή την ευκαιρία για να δείξουν κάτι καλύτερο. Ίσως να μην έχουν τις γνώσεις να παρουσιάσουν με απλό και κατανοητό τρόπο πχ μακροοικονομία, αλλά πάντως θα μπορούσαν πχ να κάνουν μια έρευνα-παρουσίαση-ρεπορτάζ για ένα σωρό άλλα θέματα, που είναι σημαντικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις:

Για παράδειγμα:

- Θα μπορούσαν να μιλήσουν για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, και να δώσουν βήμα σε ομάδες τύπου "δεν πληρώνω" που έχουν σκοπό να βάλουν ένα -μικρό έστω- φρένο σε αυτή την πολιτική.

- Θα μπορούσαν να μιλήσουν για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΔΑΘ, για την κατάσταση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, κτλ.

- Θα μπορούσαν να μιλήσουν για τις Σκουριές.

- Θα μπορούσαν να μιλήσουν για ένα σωρό σκάνδαλα μέσα και έξω από την ΕΡΤ. Λόγω της θέσης τους, σίγουρα θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που εμείς οι απέξω δεν μπορούμε να τις ξέρουμε, και θα άξιζε να βγουν στην επιφάνεια. Μάλιστα, αν το έκαναν αυτό, θα αποδείκνυαν ότι έχουν στ' αλήθεια σκοπό να συγκρουστούν "μέχρι τέλους" με την κυβέρνηση.

- Γενικά, θα μπορούσαν να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνει ο κόσμος: Απολύσεις δεν γίνονται μόνο στην ΕΡΤ, γίνονται -κατά ρυπάς- σε όλους τους κλάδους, και τόσα χρόνια οι "δημοσιογράφοι της ΕΡΤ" ακολουθούσαν πιστά τις εντολές των αφεντικών τους και παρουσίαζαν το ""success story" της κυβέρνησης, πoυλώντας τα γνωστά παραμύθια ότι "τα μέτρα είναι αναγκαία για να έρθει η ανάκαμψη", μπλα, μπλα, μπλα, δεν μιλούσαν καθόλου για θέματα όπως οι Σκουριές, ή αν μιλούσαν παρουσίαζαν τα γεγονότα από τη σκοπιά του Μπόμπολα και της κυβένρησης, κτλ. Υπήρχαν σίγουρα και κάποιες εξαιρέσεις, οι οποίες όμως απλά επιβεβαίωναν τον κανόνα.

Τώρα λοιπόν ήταν ευκαιρία να κάνουν την "υπέρβαση" τους, έστω και κατόπιν εορτής, και να αποδείξουν για πρώτη φορά ότι αξίζουν ως δημοσιογράφοι, ότι αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό του εργάτη, αντί να βρίσκονται απέναντι του όπως βρίσκονταν ως τώρα. Ίσως να μην είναι και τίποτα "φωστήρες της δημοσιογραφίας", με σοβαρές γνώσεις πολιτικής οικονομίας, αλλά εντάξει, τέτοια ρεπορτάζ όπως αυτά που περιέγραψα πιο πάνω θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να τα κάνουν ΑΝ ήθελαν.

Αντί όμως να κάνουν αυτό το (απλό) πράγμα, οι "δημοσιογράφοι της ΕΡΤ" εγώ είδα ότι...δεν νοιάζονται για κανέναν και για τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτούλη τους και τη θεσούλα τους. Δεν είδα πολύ ώρα το παεργιακό τους δελτίο, οπότε κρατάω και μια μικρή επιφύλαξη για αυτά που λέω, αλλά πάντως με βάση αυτά που είδα, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο εκτός από τις δικές τους απολύσεις.

Καλά, οι περισσότεροι από αυτούς ΔΕΝ μπορούν να μιλήσουν "έτσι κι αλλιώς" για διεθνείς εξελίξεις, για σοβαρή πολιτικοικονομική αναλύση, κτλ (διότι δεν έχουν τις γνώσεις ούτε το ενδιαφέρον να κάνουν κάτι τέτοιο. Άσε που είναι και η κατάσταση τους δύσκολη λόγω της απόλυσης, οπότε σιγά μην ασχοληθούν τώρα με κάτι τέτοια "θεματάκια" που έτσι κι αλλιώς δεν τα κατέχουν). Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δε μιλάνε ούτε καν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους, δε μιλάνε ιδιωτικοποιήσεις, δε μιλάνε για Σκουριές, δε μιλάνε γενικώς για κανέναν άλλο, έχοντας γράψει ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία στα παλιά τους τα παπούτσια(ή μάλλον δεν την έχουν γράψει, διότι χρειάζονται στήριξη από τον κόσμο, οπότε φέρνουν αριστερούς στα πάνελ, κάνουν συναυλίες και άλλα τέτοια φολκρόρ, καλούν τους πάντες να τους βοηθήσουν...αλλά οι ίδιοι αρνούνται να βοηθήσουν οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτούλη τους).

ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν θέματα που αγγίζουν και τους υπόλοιπους, αντί να έχουν 24 ώρες το 24ωρο ένα μόνο θέμα συζήτησης. Στο κάτω-κάτω της γράφης, δημοσιογράφοι είναι, ας μας δείξουν λοιπόν τι μπορούν να κάνουν τώρα που δεν υπάρχει και ο κρατικός έλεγχος πάνω από τα κεφάλια τους.

Και κατά την άποψη μου, ΚΑΚΩΣ ο κόσμος τους στηρίζει τόσο πολύ (αν και αυτό είναι λίγο πιο σύνθετο θέμα, όπως θα εξηγήσω σε λίγο): Αυτό που έπρεπε να κάνει ο κόσμος είναι να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ (ναι, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ) από τους δημοσιογράφους αυτούς να δεσμευτούν ότι θα παρέχουν ένα μίνιμουμ έστω "επίπεδο δημοσιογραφίας", που θα αγγίζει και τους υπόλοιπους, όχι μόνο τους ίδιους. Αν θέλουν εμείς να τους δείξουμε αλληλεγγύη, παρότι οι ίδιοι μας είχαν γραμμένους όλα αυτά τα χρόνια που πληρώνονταν κανονικά για να κάνουν την κρατική προπαγάνδα, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι από εδώ και πέρα θα αλλάξουν γραμμή και θα σταθούν στο πλευρό μας. ΑΝ θέλουν και ΑΝ μπορούν. Αν δε θέλουν ή και δεν μπορούν, τότε "άντε γεια" (εκτός και αν θέλετε να τους στηρίξετε και μετά να ξαναπροσληφθούν και να ξαναρχίσουν να παρουσιάζουν το success story του Σαμαρά σα να μη συμβαίνει τίποτα).

Ναι, ξέρω ότι αυτό το "άντε γεια" ίσως να ακούγεται σκληρό, άσε που αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι έχουν "παρασυρθεί από την άνταση του αγώνα" και τους φαίνεται περίεργο να βγαίνω και να λέω "άντε γεια" όταν σύσσωμη σχεδόν η αριστερά δίνει "τον υπερ πάντων αγώνα" για την ΕΡΤ.

Προσωπικά όμως, είμαι της άποψης και της φιλοσοφίας ότι "τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται". Το ίδιο ισχύει και για το σεβασμό και την αλληλεγγύη που ζητούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Η αλληλεγγύη αυτή δεν χαρίζεται - αν τη θέλουν, θα πρέπει να την κατακτήσουν, και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν και θέλουν να στηρίξουν και εμάς τους υπόλοιπους, πέρα από τον εαυτούλη τους.

Αν δε μπορούν ή δε θέλουν να το κάνουν αυτό, για εμένα δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα στη ζωή μου αν απολυθούν, διότι έτσι κι αλλιώς εγώ από αλλού ενημερώνομαι εδώ και χρόνια. Και εδώ και πολλά χρόνια στηρίζω (και οικονομικά) από "επώνυμες προσπάθειες" μέχρι και blogs, που μπορεί "να μην έχουν το όνομα, αλλά έχουν τη χάρη".

Πχ blogs όπως το FOFOA (τυχαιο παράδειγμα) κάνουν φοβερή οικονομική ανάλυση για τη διεθνή οικονομία, με γνώσεις και κριτική σκέψη που ξεπερνούν κατά πολύ κάτι αστείους αναλυτές που παρουσιάζονται από την ΕΡΤ (και από τα υπόλοιπα κανάλια βέβαια). Δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, και εγώ τουλάχιστον ΔΕΝ είμαι διατεθειμμένος να στηρίξω ανθρώπους που δε μπορούν (ή και δε θέλουν) να με στηρίξουν.

Αντίθετα, θα προτιμήσω να στηρίξω αυτούς που εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει ότι με βοηθούν και έχουν να μου μάθουν πράγματα, μου παρέχουν όντως σοβαρές γνώσεις και ενημέρωση-ανάλυση, και προασπίζουν τα συμφέροντα μου.

Από τη στιγμή που αυτοί με στηρίζουν, αυτούς θα στηρίξω και εγώ. Όσο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ (ή και τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ, είτε μιλάμε για τηλεόραση, είτε για ραδιόφωνο, είτε για εφημερίδες, είτε για ίντερνετ, κτλ), θα τους στηρίξω μόνο εάν μου αποδείξουν ότι θέλουν (και μπορούν) να με στηρίξουν και εκείνοι. Αλλιώς, ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ. Ειδικά αν μιλάμε για μερικούς-μερικούς εργαζόμενους (τόσο της ΕΡΤ όσο και γενικότερα) που μας σέρβιραν εδώ και χρόνια κρατική προπαγάνδα, με ψέματα και υποκρισία, δηλητηριάζοντας τα μυαλά των τηλεθεατών τους, και αποφάσισαν να "ξυπνήσουν" μόνο όταν χτυπήθηκαν και οι ίδιοι. Τέλος πάντων, έστω και έτσι, πάλι καλά που ξύπνησαν (ΑΝ ξύπνησαν), αλλά δε φτάνει να "ξυπνήσουν" μόνο για τη θεσούλα τους, αλλά θα πρέπει -τι έκπληξη- να αρχίσουν να κάνουν μια μίνιμουμ δημοσιογραφική δουλειά υπέρ μας, αντί να μιλάνε μόνο για τα δικά τους προβλήματα.

***

Για το τέλος, μερικές γενικότερες παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ:

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση, θεωρώ ότι "την πάτησε" με την ΕΡΤ. Προσπερνώ την τραγελαφική κατάσταση με το ανεβοκατέβασμα της εικόνας του 902 όταν αναμεταδίδει την ΕΡΤ, που δείχνει ότι η δεξιά στην Ελλάδα είναι εντελώς σάπια (όχι ότι έξω είναι τόσο καλύτερη καλύτερη, απλά έχουν ένα παραπάνω "τακτ", ενώ εδώ είναι λιγάκι πιο "ουγκ", για να το πω όσο πιο απλά μπορώ).

Πιστεύω μάλιστα ότι ο μόνος λόγος που ακόμα δεν έχει στείλει τα ΜΑΤ (αν και πολύ θα ήθελε) είναι επειδή βλέπει ότι αν τα στείλει, θα ρίξει "λάδι στη φωτιά", και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εξέγερση του κόσμου.

Η κυβένρηση προσπάθησε να "αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης", και να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό από θέματα όπως πχ οι πληστηριασμοί, ή η ΔΕΠΑ, κτλ. Προφανώς πόνταραν στο ότι κανείς δεν βλέπει ΕΡΤ, και επίσης στο ότι όλοι ξέρουν ότι εκεί μέσα υπήρχαν βύσματα, άχρηστοι δημοσιογράφοι της πλάκας, κτλ, και νόμιζαν ότι η κοινωνία δε θα σταθεί στο πλευρό της ΕΡΤ. Αλλά έπεσαν έξω, διότι η κοινωνία έψαχνε αφορμή, και μόλις είδε και τον πραξικοπηματικό τρόπο κλεισίματος της ΕΡΤ, βγήκε στο δρόμο, δείχνοντας μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης. Άσε που νομίζω ότι η κοινωνία καταλαβαίνει ότι η ΕΡΤ μπορεί να έχει τα μαύρα της τα χάλια, αλλά έχει και μερικά θετικά σημεία:

Στο τέλος βέβαια μάλλον θα  περάσει η απόφαση της κυβερνησης για συρρίκνωση, αλλά το κόστος για αυτή θα είναι τεράστιο.

Άλλωστε, όλοι κατάλαβαν ότι η νέα ΕΡΤ θα έχει ακόμα πιο "σκληρή" κυβερνητική γραμμή, με ακόμα πιο έντονο το ακροδεξιό στοιχείο. Στην ΕΡΤ χωρούσαν μέχρι τώρα και εκπομπές τύπου Εξάντα, ή κάποιες σχετικά ποιοτικές εκπομπές τέχνης, πολιτσμού, κάποια καλά ντοκιμαντέρ, κτλ. 

Υπήρχαν βέβαια και ανεγκέφαλα βύσματα τύπου Σαλαγκούδη, που οι ίδιοι οι κυβερνώντες διόρισαν (για να ρίξουν το επίπεδο, και μετά, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν άλλο, να τους πετάξουν και να τους χρησιμοποιήσουν και από πάνω ως άλλοθι για να κόψουν...τους πάντες και τα πάντα, υποσχόμενοι ότι τάχα θα κάνουν και "κάθαρση" από πάνω  - χαχαχα, εδώ γελάνε, ή μάλλον εδώ...κλαίνε, διότι όσοι έχουν λίγο μυαλό καταλαβαίνουν ότι η "κάθαρση" που θα κάνει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε ακόμα πιο hard-core βύσματα και φερέφωνα της κυβέρνησης στη νέα ΕΡΤ).

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η κυβέρνηση πλέον βασίζεται περισσότερο στα κανάλια του Μπόμπολα, του Αλαφούζου, κτλ, που αποτελούν μια ολιγαρχία που κάνει κουμάντο στη χώρα. Δε χρειάζεται λοιπόν και πολύ την προπαγάνδα της ΕΡΤ, διότι πχ το Μέγκα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική προπαγάνδα υπέρ της άρχουσας τάξης (γι' αυτό και την ίδια ώρα που υπόσχονται ότι θα κάνουν "κάθαρση" στην ΕΡΤ, δίνουν δάνεια στο Μέγκα, ή επιτρέπουν σε όλα τα κανάλια να εκπέμπουν χωρίς να έχουν πληρώσει για άδειες εκπομπής, κτλ).

Επιπρόσθετα, δεν είναι μόνο "ειδησιογραφικό το θέμα" - για παράδειγμα στην ΕΡΤ υπήρχαν και χαζοεκπομπές περί τέχνης που ήταν όμως τραγικές, αλλά υπήρχαν και μερικά αξιόλογα πράγματα. Πλέον, θα υπάρχει μόνο το "dancing with the stars" και τα μεσημεριανά σούργελα που κάνουν κουτσομπολιά στις αντίστοιχες εκπομπές, ή που μαγειρεύουν όλη μέρα κι όλα νύχτα, την ίδια ώρα που ολοένα και περισσότεορι τηλεθεατές δεν έχουν να φάνε. Δηλαδή ποιότητα και περιεχόμενο υπό του μηδενός, ώστε να υποβαθμίσει ακόμα πιο πολύ την ενημέρωση και την μόρφωση-ψυχαγωγία του λαού.

- Σε ένα άλλο θέμα τώρα, κάπου πήρε το μάτι μου μια κλασσική ατάκα της κυβέρνησης ότι τάχα "θα μας απαλλάξει από το χαράτσι της ΕΡΤ". Τόσα χρόνια που χριεάζονταν την ΕΡΤ για την προπαγάνδα και τους βυσματικούς διορισμούς τους, δεν ήταν χαράτσι, ήταν "κοινωνική εισφορά". Τώρα, έγινε χαράτσι. Απέναντι σε αυτό, είδα μια -πολύ ελλειμματική- απάντηση της αριστεράς, του στιλ "η εισφορά αυτή είναι μικρή". Αυτή η απάντηση μου έκανε εντύπωση, διότι τη θεωρώ πολιτικά χαζή (σε αντίθεση με την κυβέρνηση που είναι πολύ πιο "ξύπνια" και ξέρει τα "κόλπα" της πολιτικής):

Σίγουρα βέβαια πρέπει να αναφερθούμε και στην οικονομική πλευρά του θέματος, ειδικά αν η εισφορά αυτή είναι μικρή. Όμως, γνωρίζω προσωπικά πολλούς ανθρώπους που λένε -εδώ και χρόνια, ότι μόνο τώρα- ότι "εγώ δε θέλω να πληρώσω ούτε ένα ευρώ για δελτίο ειδήσεων όπως αυτά των μεγάλων καναλιών, ή για εκπομπές όπως αυτές της Σαλαγκούδη". Αυτοί οι άνθρωποι έχουν 100% δίκιο, και νομίζω εδώ φαίνεται ότι το θέμα της εισφοράς ΔΕΝ είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό: 

Η κυβέρνηση τάζει "κάθαρση" (αν και προφανώς άλλα πράγματα εννοεί) βασιζόμενη σε μια πραγματική σαπίλα που υπάρχει (και την δημιούργησε η ίδια).

Θα πρέπει λοιπόν και η αριστερά, αλλά και -κυρίως- οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να διαχωριστούν από βύσματα και φερέφωνα της κυβέρνησης (δε γνωρίζω αν το έχουν κάνει ή όχι, το ελπίζω πάντως). Δε γίνεται να πληρώνει ο κόσμος, έστω κι ένα ευρώ, και τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν σε σάπιους ανθρώπους. Αυτό προκαλεί οργή στον κόσμο, και δεν τον αδικώ (κάθε άλλο - μακάρι να οργιαζόταν με τον ίδιο τρόπο και για πολλά άλλα).

- Σίγουρα βέβαια αυτή η κάθαρση δεν αρκεί, αλλά θα ήταν ένα βήμα για να μας πείσουν οι εργαζόμενοι ότι όντως έχουν σκοπό να αποβάλλουν την κυβερνητική προπαγάνδα, να να κάνουν μια κεντρώα έστω, ή και κεντροαριστερή δημοσιογραφία (για παραπάνω δε νομίζω ότι μπορούν, αλλά ούτε και θέλουν).

- Στην πραγματικότητα, η μόνη λύση [και] για τον τομέα των Media είναι να στηριχθούν άνθρωποι και ΜΜΕ που προωθούν την ανατροπή του συστήματος. Όσο υπάρχει ατοριμή ιδιοκτησία, τόσο θα ανήκουν σε λίγους ολιγάρχες [και] τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η κοινωνία με αντιδραστική προπαγάνδα. Χρειάζεται λοιπόν να στηριχθούν όσοι θέλουν -και μπορούν- να κάνουν αξιόλογη δουλειά υπέρ μας, έχοντας όμως πάντα ως τελικό στόχο την ανατροπή, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος και τα άλλα παδιά να μας φλομώνουν στο ψέμα και στην υποκρισία. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν [και] οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να στηριχθούν και αυτοί, αλλιώς ας στηρίξουμε αυτούς που αποδεδειγμένα μπορούν και θέλουν να μας στηρίξουν. Και βέβαια, ας μην απορήσουμε αν στηρίξουμε τώρα ανθρώπους που δε θέλουν -ή και δεν μπορούν- να μας στηρίξουν, και αύριο διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όταν αντί να στηρίξεις αυτούς που στηρίζουν, εσύ στηρίζεις κάποιους άλλους, τότε αυτοί οι άλλοι θα πάνε μπροστά, αλλά εσύ θα ηττηθείς.

- Ένα άλλο θέμα που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ότι η Χρυσή Αυγή, δηλαδή το φασιστικό κομμάτι του συστήματος που επιθυμεί την κατάργηση του κοινοβουλίου και τον ερχομό ενός Φύρερ, τάχθηκε υπερ του λουκέτου της ΕΡΤ. Να ξέρετε, αυτό δεν είναι περίεργο, ούτε πρωτοφανές: Αυτοί οι άνθρωποι εκπροσωπούν το πιο αντιδραστικό κομμάτι της άρχουσας τάξης, που δε θέλει στην πραγματικότητα καμία ενημέρωση, καμία τέχη, καμία δημιουργία, ούτε καν αυτή τη σακατεμένη ΕΡΤ. Αντιγράφω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από Μαρξ, όπου περιγράφει την κατάσταση στη Γαλλία όταν είχε χρεωκοπήσει η χώρα, και μετά από έναν "χύμα" λαικό ξεσηκωμό τελικά άρπαξε την εξουσία ο Βοναπάρτης με ένα πραξικόπημα. Για δείτε τι λέει για τα ΜΜΕ εκείνης της εποχής:
η εξωκοινοβουλευτική μάζα της αστικής τάξης […] καλούσε τον Βοναπάρτη να καταπιέσει, να εκμηδενίσει το τμήμα της που μιλούσε και έγραφε, τους πολιτικούς της και τους συγγραφείς της, το ρητορικό της βήμα και τον τύπο της, έτσι που να μπορεί γεμάτη εμπιστοσύνη, κάτω από την προστασία μιας ισχυρής και απολυταρχικής κυβέρνησης να ασχολείται με τις ιδιωτικές της υποθέσεις [...]

12 comments:

  1. 'Οσο σωστή κι αν είναι η κριτική σου, νομίζω ότι παραβλέπεις ότι το κυρίως θέμα δεν είναι οι εργαζώμενοι της ΕΡΤ, ή ακόμα και η ίδια η ΕΡΤ ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης - προπαγάνδας. Το θέμα είναι ότι με φασιστικό (πλέον) τσαμπουκά περνάει ένα διάταγμα (ΠΝΠ) που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα στο τελαυταίο προπύργιο, το δημόσιο. Σήμερα η ΕΡΤ, αύριο η αμυντική βιομηχανία, μεθαύριο τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
    Γιάννης Κ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστή η σκέψη σου, και μάλιστα θα έλεγα ότι "τα σχολεία και τα νοσοκομεία" ήδη έχουν χτυπηθεί.

      Καλώς ή κακώς, οι "εργαζόμενοι της ΕΡΤ" δεν είναι σαν τους άλλους, έχουν ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι για να προβληθούν και να προβάλλουν ότι θέλουν.

      Επειδή λοιπόν ακριβώς χτυπιούνται όλοι, και όχι μόνο αυτοί, ΠΡΕΠΕΙ να πιεστούν ώστε να προβάλλουν μια γενικότερη γραμμή, και όχι να λένε μόνο τα δικά τους.

      Μιλάς για τον τσαμπουκά της κυβέρνησης που θέλει να σαρώσει τα πάντα (όσα έχουν απομείνει τέλος πάντων) στο πέρασμα της. Εγώ ρωτάω όμως: Ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική των θυμάτων της απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Να μιλάει ο καθένας για τα δικά του θέματα και μόνο, ή μήπως ο ένας να στηρίζει και τον άλλο;

      Εγώ προφανώς στηρίζω την δεύτερη άποψη, και αυτό ακριβώς ζητάω, ή μάλλον ΑΠΑΙΤΩ από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ώστε να τους δώσω την αλληλεγγύη μου, ξέροντας όμως ότι και αυτοί θα μου δώσουν τη δική τους όταν τη χρειαστώ. Αν είναι εγώ να τους δώσω αλληλεγγύη, και αυτοί να με αγνοούν επειδή ανήκω σε άλλο κλάδο, τότε...ζήτω που καήκαμε (δε χρειάζεται καν να μας διαιρέσουν οι κυβερνώντες στο κλασσικό 'διαίρει και βασίλευε", διότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν ήδη...αυτοδιαιρεθεί από εμάς τους υπόλοιπους!).

      Πάντως, διάβασα ότι θα έχουν από αύριο διαφορετικό πρόγραμμα (γι' αυτό και μπήκα στο Blog για να τ αναφέρω ως συμπλήρωση), με παρουσίαση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, και όχι μόνο τα δικά τους. Άργησαν, αλλά "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Δε ξέρω πόσο καλή θα είναι η παρουσίαση, ούτε ξέρω πόσα και ποια θέματα θα παρουσιάσουν αυτές τις μέρες. Αλλά είναι μια καλή αρχή, και το θεωρώ ως ένα πρώτο βήμα για να αναπροσαρμόσω και εγώ τη στάση μου απέναντι τους.

      Αν δηλαδή συνέχιζαν να μιλάνε μόνο για τον εαυτούλη τους, τότε ας μιλήσουν μόνοι τους, χωρίς εμένα. Αφού όμως βλέπω ότι αποφάσισαν από αύριο να μιλήσουν και για άλλα θέματα, τότε θα τους δώσω μια ευκαιρία, και ας ελπίσουμε να την αξιοποιήσουν και να παρουσιάσουν καλό πρόγραμμα. Μακάρι να έβαλαν μυαλό και να αποφάσισαν να στηρίξουν εμάς, αντί να μιλάνε 24 ώρες το 24ωρο για την ΕΡΤ και μόνο για την ΕΡΤ. Εγώ από την πλευρά μου μπορεί να είμαι αυστηρός, γκρινιάρης, κτλ, αλλά δεν έχω πρόβλημα (κάθε άλλο) να αλλάξω στάση και να τους στηρίξω, αρκεί και αυτοί να στηρίξουν εμένα.

      Στο αγώνα απέναντι στον οδοστρωτήρα της άρχουσας τάξης ΔΕΝ χωράνε νοοτροπίες του στιλ "μιλάω μόνο για τον εαυτούλη μου". Αν είναι να πετύχουμε κάτι, θα πρέπει αυτό να το καταλάβουν και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, και να ενδιαφερθούν και για εμάς, αλλιώς είναι μάταιο να ασχολούμαστε με άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτι τους (και έχουν μάλιστα και το θράσος να αποκαλούνται "μάχιμοι δημοσιογράφοι" που υποτίθεται ασχολούνται επαγγελματικά με το τι γίνεται στον κόσμο γύρω τους). Από τη στιγμή που φαίνεται να το καταλαβαίνουν και να αλλάζουν τη στάση τους (από αύριο), θα την αλλάξω και εγώ :-)

      Delete
  2. Η ΕΤ3 ανακοίνωσε τις θεματικές ενότητες του αυριανού προγράμματος: https://pbs.twimg.com/media/BMvwDwACcAE_M38.jpg:large

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και εδώ το πρόγραμμα, αν δε φαίνεται η φωτογραφία στο παραπάνω σχόλιο:

      http://www.enikos.gr/media/152607,H_ERT3_evgale_programma_gia_ayrio_.html

      Delete
  3. ΕΝΩ Η ΒΑΣΗ ΟΣΩΝ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ, ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ " ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ".ΣΕ ΕΦΑΓΕ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ο ΠΙΟ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ "ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΣΟΥΜΕ" ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΡΝΗΤΙΛΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.

    ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ReplyDelete
  4. Φίλε μου, το διάβασα το άρθρο, και δε συμφωνώ. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουν ως επάγγελμα το να παρουσιάζουν ειδήσεις. Από αυτό βγάζουν το ψωμί τους. Αν λοιπόν δε μπορούν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να αρχίσουν να παρουσιάζουν ειδήσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα (καλό θα ήταν να τις ανέλυαν κιόλας τις ειδήσεις, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς δε μπορούν να κάνουν σοβαρή ανάλυση).

    Όπως και να έχει, σήμερα είδα ότι η ΕΤ3 έχει αλλάξει θεματολογία, και αποφάσισε να δείξει θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Για τα άλλα κανάλια δε ξέρω ακριβώς τι κάνουν. Πάντως, εγώ δεν είμαι αναγκαστικά αρνητικός - για παράδειγμα, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στην ΕΤ3 έκαναν ένα βήμα προς το εμάς, εγώ είμαι διατεθειμμένος να κάνω ένα βήμα προς αυτούς.

    Το μόνο στο οποίο ήμουν -και είμαι- αρνητικός είναι να κάνω βήματα προς ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμμένοι να κάνουν το ίδιο για μένα και δείχνουν ότι δε νοιάζονται για κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Αυτοί είναι ατομιστές, και δε θα με βρουν στο πλευρό τους, εκτός και αν αλλάξουν μυαλά.

    Από τη στιγμή που θα δω ότι αλλάζουν μυαλά, θα αλλάξω και εγώ τη στάση μου απέναντι τους. Δε ζητάω από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουν όλοι αυτοί ΤσεΓκεβάρα στη θέση του Τσε Γκεβάρα. Ζητάω όμως, ή μάλλον απαιτώ, να κάνουν μια στοιχειώδη δημοσιογραφική δουλειά (άλλωστε, δημοσιογράφοι δεν είναι;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το επάγγελμα των της ΕΡΤ όσον αφορά τις ειδήσεις (γιατί σε θέματα πολιτισμου που τους αφήναν πιο ελεύθερους έχουν πολύ ικανοποιητική ποιότητα) )δεν ήταν να παρουσιάζουν γενικά τις ειδήσεις.Ήταν να παρουσιάζουν τις ειδήσεις σε ένα κρατικό-κυβερνητικό κανάλι.Όποιος έμπαινε μέσα είναι διπλοτσεκαρισμένος για τις απόψεις του ή τέλος πάντων έχει εκπαιδευτεί χρόνια τώρα να αυτολογοκρίνεται και αυτό γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα που δεν είναι χειρωνακτικά.Δεν μπαίνεις μέσα σε ένα κατάστημα ρούχων και περιμένεις απο την πωλήτρια να σου πει εν γνώσει της ότι την ακούει εκείνη την ώρα το αφεντικό της και όλα τα μελλοντικά αφεντικά της "Φίλε πελάτη, σε κλέβουν!Λέει 50% έκπτωση αλλά αυξήσαμε τις τιμές πριν ένα μήνα για να τις κατεβάσουμε τώρα στα ίδια" ή "το μπλουζάκι που παίρνεις είναι τόσο φτηνό γιατί το φτιάχνουν στο Μπαγκλαντες σε συνθήκες σκλαβιάς σε ετοιμόρροπα κτίρια που τους σκοτώνουν όταν πέφτουν κατά χιλιάδες."Μια πωλήτρια για να είναι καλή είτε δεν πρέπει να την ενδιαφέρουν αυτές οι πληροφορίες, άρα μπορεί και να μην έχει ψάξει να τις μάθει ποτέ, είτε αυτολογοκρίνεται για τόσα χρόνια που τις έχει γίνει δεύτερη φύση να μην μπορεί να τις εκφράσει αυθόρμητα.Και η αυτολογοκρισία σε ένα επάγγελμα όπως του δημοσιογράφου είναι χίλιες φορές πιό πολύπλοκος μηχανισμός από αυτήν μιας πωλήτριας ρούχων.Τέλοσπάντων, η δουλειά μας, η καθημερινότητά μας, η ζωή μας μέσα σε ένα σύστημα που πάνω από όλα βάζει το κέρδος μας "χτίζει" σε επίπεδο συναισθήματος και λογικής.Οι πνευματικές αλυσίδες είναι πολύ πιό δύσκολο να σπάσουν από ότι οι φυσικές.Η κρίση ραγίζει τον παραμορφωτικό καθρέπτη μέσα από τον οποίο βλέπαμε την ζωή μας.Για να σπάσει πρέπει να ανοίξουμε από μόνοι μας την χαραμάδα παραπάνω.Και το να πάρουμε απόφαση για κάτι τέτοιο την ώρα που κοιτάζουμε την ρωγμή θέλει κουράγιο.Θέλει ενθάρρυνση από αυτούς που έχουν ραγίσει πιό πολύ τον καθρέπτη τον δικό τους και βλέπουν τι κρύβεται από πίσω και όχι ένα ξερό "ακόμα να το σπάσεις μετά από όλα αυτά που σου γίνονται?ε, άντε γειά!"
      Για να μιλήσω κινηματογραφικά, άμα στο "ΜΑΤΡΙΞ" δεν ήτανε η Τρίνιτυ ωραίο γκομενάκι (ενθάρρυνση), ο Νίο αν και "ο εκλεκτός" δεν θα έπαιρνε με τίποτα χάπια που του πάσαρε ένας νταβραντισμένος αράπης που του έλεγε περίεργες ιστορίες μέσα σε ένα δωμάτιο βγαλμένο από θρίλερ (ciaoant1) όσο κι αν ήταν ψυλιασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά με την πραγματικότητα (καπιταλισμός).

      ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

      Delete
    2. Ναι, αλλά ο Μορφέας έδωσε στο Νίο μια "ευκαιρία" (του προσέφερε το κόκκινο ή το μπλε χάπι). Ο Νίο ήταν αυτός που έπρεπε να διαλέξει ποιον δρόμο από τους δύο θα ακολουθούσε.

      Από τη στιγμή που ο Νίο διάλεξε το κόκκινο χάπι, ο Μορφέας τον βοήθησε (όπως και ο Νίο βοήθησε το Μορφέα). Αν ο Νίο δεν διάλεγε το κόκκινο χάπι, τότε τι κάνουμε;

      Delete
  5. Όταν μπήκα εδώ στο μπλογκ σου, ως φιλελεύθερος ιδεολογικά, σου άφησα ένα σχόλιο και σου έλεγα πως αν και διαφωνώ ιδεολογικά, θα συνεχίσω να σε επισκέπτομαι γιατί πραγματικά δείχνεις ειλικρινής αριστερός και όχι επαγγελματίας αριστερός με δεξιά τσέπη, και έχεις πράγματα να πεις. Χαίρομαι που επαληθεύομαι στην εκτίμησή μου βλέποντας αυτό το κείμενο.

    Έχεις απόλυτο δίκιο, και ακριβώς αυτές είναι και οι δικές μου σκέψεις γύρω από το ζήτημα.

    Η ΕΡΤ ήταν, είναι, και θα είναι, η φωνή του καθεστώτος. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν κοβόταν ο κατώτατος μισθός και κουρελιάζονταν οι συλλογικές συμβάσεις, δείχνανε δονητές στα πρωινάδικα και χασκογελάγανε. Ποτέ δε παρουσίασαν το πραγματικό δράμα της χώρας. Για αυτούς, όλα ήταν μια παιδική χαρά και οι Γερμανοί ήτανε φίλοι μας. Μέσα σε μια νύχτα, ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό και συνειδητοποίησαν πως έχουμε Χούντα... Cry me a river που λένε και οι Αμερικάνοι...

    Οι μάσκες της επαγγελματικής αριστεράς και των επιδοτούμενων οργανώσεων του Σόρος και του κάθε Σόρος, έπεσαν με εκκοφαντικό θόρυβο, όταν βλέπεις αναρχικούς να υπερασπίζονται το κρατικό κανάλι και όταν βλέπεις το ΚΚΕ που έκλεισε το 902 να σκίζεται για τα βίσματα της ΕΡΤ. Όταν βλέπεις ανθρώπους της ΕΡΤ να βγάζουν στο twitter τα άπλυτα του Κεδίκογλου, ΤΩΡΑ, που τους έκοψε τη μάσα, ενώ ΠΡΙΝ, όλα ήταν μέλι γάλα γιατί μασάγανε κι αυτοί... Όταν βλέπεις πως ακόμα και σήμερα, ασκούν κριτική αλλά "με το γάντι", γιατί πρέπει να εξασφαλίσουν και την πρόσληψή τους στη νέα ΕΡΤ...

    Όσοι είστε πραγματικοί αριστεροί, και πιστέψτε με δεν απέχουμε και τόσο πολύ οι πραγματικοί φιλελεύθεροι, και οι 2 θέλουμε το καλύτερο για το κόσμο, φύγετε μακρυά από τους επαγγελματίες ρουφιάνους. Δε σας αντιπροσωπεύουν, δε σας εκφράζουν, απλά σας ξεφτιλίζουν...

    ReplyDelete
  6. Κοίτα, προσπερνώ τις ανοησίες περί Σόρος, κτλ που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, και σου λέω το εξής:

    Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους που έως τώρα ήταν απέναντι μας να αλλάξουν γνώμη και να σταθούν δίπλα μας. Αλλά προφανώς θα πρέπει και αυτοί να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, αλλιώς "άντε γεια".

    Επίσης, δεν ήταν όλοι στην ΕΡΤ βύσματα, δεν το αποδέχομαι αυτό (όπως βέβαια δεν αποδέχομαι αντίστοιχα και την "ηρωοποίηση" τους που επιχειρείται αυτές τις μέρες - έλεος, έχουμε μάτια και βλέπουμε τι μετέδιδαν τόσα χρόνια, όπως βλέπουμε και τι μεταδίδουν τώρα).

    Για το φιλελευθερισμό δε νομίζω ότι είμαστε τόσο κοντά όσο νομίζεις, αλλά εντάξει, αν δίνω ευκαιρίες στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, γιατί να μη δώσω και σε εσένα;

    Ευχαριστώ και για τα καλά λόγια - όσο προλαβαίνω και έχω χρόνο, γράφω

    ReplyDelete
  7. Υπάρχει μια μεταστροφή στην θεματολογία της απεργιακής ΕΡΤ. Σήμερα το βράδυ αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΘ καθώς και στην αλλαγή της νομοθεσίας στα εργασιακά... Κάλιο αργά παρά ποτέ...

    ReplyDelete
  8. σίγουρα καλό είναι να δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας οι εργαζόμενοι

    αλλά στην ΕΡΤ είναι αλήθεια ότι όσο καιρό υπήρξε "βόλεμα" η αλληλεγγύη ερχόταν σε 2η...3η...μοίρα

    για παράδειγμα θυμάμαι ότι στις διαδηλώσεις του Συντάγματος δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων

    ποιο πολλά μάθαινες από το ΣΚΑΙ παρά από την ΕΡΤ

    επίσης είναι περίεργο πως δεν έγινε καμία αναφορά για τις απολύσεις που έχει γραφτεί ότι έγιναν στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ακόμα και σήμερα , μετά δηλαδή από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

    ReplyDelete