Sunday, June 30, 2013

ΗΠΑ: Όχι απλά παρακολουθούμε τη Γερμανία, αλλά τη θεωρούμε ανταγωνιστική χώρα, όπως την Κίνα, όχι συμμαχική-ΝΑΤΟική

- Εντάξει, μη με παρεξηγείς, αφού το ξέρουμε και οι δύο ότι έχετε πάει με το μέρος των Κινέζων και τους Ρώσους, οπότε αναγκαστικά πρέπει να σας κατασκοπεύουμε άγρια...
- Ομπάμα, δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά καιρός σιγά-σιγά να χωρίσουν οι δρόμοι μας...Άλλωστε, όπως λες και εσύ, πλέον είμαστε με τους Κινέζους και τους Ρώσους

Γράψαμε σήμερα κάτι για τις υποκλοπές, αλλά και για τη στάση της Γερμανίας, που από τη μία τις καταδίκαζε, και από την άλλη παραδεχόταν ότι ήταν χρήσιμες.

Επανερχόμαστε όμως στο θέμα, διότι οι εξελίξεις ήταν τελικά πιο ενδιαφέροντες απ' ότι αρχικά νομίζαμε:

Η Γερμανία λοιπόν έβγαλε στην επιφάνεια, μέσω του Spiegel, ένα σκάνδαλο υποκλοπών που έκαναν οι Αμερικάνοι στην ΕΕ. Το σημαντικότερο όμως σημείο μόλις τώρα βγήκε στην επιφάνεια, καθώς αποδεικνύεται ότι όχι απλά οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν την Ευρώπη, και ειδικά τη Γερμανία (κάτι αναμενόμενο, αφού όλοι οι ιμπεριαλιστές κατασκοπεύουν ο ένας τις κινήσεις του άλλου), αλλά ότι οι Αμερικάνοι είχαν κατατάξει τη Γερμανία ως στόχο παρόμοιο με την Κίνα (δηλαδή εχθρικό-ανταγωνιστικό).

Για εμάς βέβαια αυτό δεν είναι έκπληξη, γιατί εδώ και χρόνια λέμε ότι η Γερμανία έχει άλλα σχέδια για το μέλλον, και μπορεί μέχρι σήμερα να ήταν μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα που εξουδετερώθηκε η ΕΣΣΔ, και ανορθώθηκε η ισχύς της Γερμανίας, θέλουν αυτό που ήθελαν πάντα, δηλαδή να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, και κατ' επέκταση να ανεβάσουν και την παγκόσμια ισχύ τους.

Για να το κάνει αυτό η Γερμανία, συμμαχεί με Ρωσία, Κίνα και πετρελαιάδες. Έτσι, βρίσκει ενέργεια από Ρώσους και ΟΠΕΚ, και αγορές για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Κίνα, που δημιουργεί μια νέα "μεσαία τάξη" για να καταναλώσει. Ως αντάλλαγμα, έχει τεχνογνωσία, και το ευρωσύστημα, με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο και ένα μεγάλο νόμισμα που θα μπορούσε να παιξει το ρόλο του αντιδολάριου και μένει "σχετικά σταθερό" (δηλαδή δεν πληθωρίζεται και τόσο πολύ όσο τα υπόλοιπα).

Αυτή  είναι η θέση μας εδώ και χρόνια, και θα δούμε πως θα εξελιχθεί - αλλά πάντως η στάση των ΗΠΑ να κατατάξουν μια δυτική-ΝΑΤΟική χώρα στην ίδια κατηγορία με την Κίνα (που είναι ξεκάθαρα ανταγωνιστική απέναντι τους) δείχνει νομίζω ότι οι Αμερικάνοι κάτι έχουν καταλάβει σχετικά με το ποιον θεωρεί σύμμαχο η Γερμανία και ποιον όχι (αυτό έλειπε άλλωστε, να μην το έχουν πάρει χαμπάρι. Δεν είναι και τόσο χαζοί, μόνο οι πολιτικά τυφλοί δε μπορούν πλέον να δουν ότι τα συμφέροντα της Γερμανίας τη στρέφουν μακρυά από το ΝΑΤΟ που παρακμάζει).

Ενδιαφέρον έχει επίσης και διαρροή που βγήκε στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι συνομιλίες Ευρώπης-Αμερικής για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία τώρα "τορπιλίστηκαν", με αφορμή αυτό το σκάνδαλο. Δε γνωρίζω αν όντως η συμφωνία αυτή θα ακυρωθεί ή όχι. Πάντως, θα πρέπει να το δούμε το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι η Γερμανία είναι αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο αυτό, και πλέον έχει στα χέρια της μια αφορμή για να ακυρώσει τη συμφωνία αν θέλει. 

Άρα, το αν η συμφωνία θα προχωρήσει πλήρως, ή σε περιορισμένη μορφή, ή αν θα ακυρωθεί και εντελώς, θα δείξει πολλά σχετικά με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της Γερμανίας.

U.S. taps half-billion German phone, internet links in month: report
The United States taps half a billion phone calls, emails and text messages in Germany in a typical month and has classed its biggest European ally as a target similar to China, according to secret U.S. documents quoted by a German newsmagazine.


The document Spiegel cited showed that the United States categorized Germany as a "third-class" partner and that surveillance there was stronger than in any other EU country, similar in extent to China, Iraq or Saudi-Arabia.

"We can attack the signals of most foreign third-class partners, and we do it too," Der Spiegel quoted a passage in the NSA document as saying.
Key US-EU Trade Pact Threatened After Latest Leaks About NSA Spying On Europe
The prospects for a new trade pact between the US and the European Union worth hundreds of billions have suffered a severe setback following allegations that Washington bugged key EU offices and intercepted phonecalls and emails from top officials.

The impact of the Der Spiegel allegations may be felt more keenly in Germany than in Brussels. The magazine said Germany was the foremost target for the US surveillance programmes, categorising Washington's key European ally alongside China, Iraq or Saudi Arabia in the intensity of the electronic snooping.

Germany's justice minister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, called for an explanation from the US authorities. "If the media reports are true, it is reminiscent of the actions of enemies during the cold war," she was quoted as saying in the German newspaper Bild. "It is beyond imagination that our friends in the US view Europeans as the enemy."

No comments:

Post a Comment