Sunday, June 16, 2013

Εξελίξεις από Ελλάδα

Αυτή η ανάρτηση θα είναι σύντομη, λόγω έλλειψης χρόνου - νομίζω εξάλλου ότι στην Ελλάδα όλα κινούνται σε ρυθμούς ΕΡΤ, οπότε οι υπόλοιπες εξελίξεις απλά "πέρασαν και δεν ακούμπησαν" τις τελευταίες μέρες.

Πριν δούμε πάντως μερικές "σκόρπιες" ειδήσεις που έχω συγκεντρώσει, δύο σύντομα σχόλια για το θέμα της ΕΡΤ:

1) Σε πολιτικό επίπεδο, ο Σαμαράς τα έχει βρει σκούρα, διότι δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι ο "κοιμισμένος" μέχρι πρότινος λαός θα έβγαινε τόσο μαζικά στο δρόμο για συμπαράσταση προς την ΕΡΤ. Δεν κατανόησε ότι η ΕΡΤ ήταν σύμβολο για κάτι βαθύτερο, και τώρα τρέχει και δε φτάνει: Οι σύμμαχοι του στην κυβέρνηση το παίζουν διαλλακτικοί για να δείξουν ότι τάχα "αφουγκράζονται την κοινωνία", με αποτέλεσμα να έχει μείνει μόνος του, και να μη μπορεί και να κάνει πίσω (σε καμία περίπτωση δε θέλει να ηττηθεί, διότι αυτό θα δώσει ακόμα περισσότερο θάρρος στον κόσμο, κάτι που θα έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις για την κυβέρνηση στο μέλλον). Δε γνωρίζω αν θα αποφασίσει να κάνει εκλογές ή όχι, πάντως θεωρώ ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο "πετυχημένο" ή όχι θα είναι το άνοιγμα που κάνει στο χώρο της ακροδεξιάς. Ανάλογα με το πως θα τους βγουν οι ψήφοι, θα αποφασίσει και για εκλογές αν χρειαστεί. Θα το δούμε [και] αυτό στο μέλλον. Προς το παρόν, είδαμε σήμερα μια προσπάθεια του Σαμαρά να "ντουρώσει" και να "συσπειρώσει" γύρω του όλο το κοινό του με μια ομιλία στο Ναύπλιο, με "νόμο και τάξη", "μεταρρυθμίσεις ή χάος", κτλ, κτλ, κτλ (τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά και πλέον είναι γνωστά σε όλους νομίζω).

2) Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων - όσο και αν αυτό δεν μας αρέσει, δεν έχει νήμα να τους ηρωοποιούμε παραπάνω απ' ότι πρέπει. Κάνουν βέβαια κάποια ανοίγματα προς την κοινωνία που τους στηρίζει (ειδικά η ΕΤ3 απ' ότι παρατήρησα), και αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, και να βελτιώσουμε τη στάση μας απέναντι τους. Αλλά από εκεί και πέρα, καλώς ή κακώς, το μέλλον της "ενημέρωσης" ΔΕΝ μπορεί να είναι αυτή η ενημέρωση που παρέχουν αυτοί οι δημοσιογράφοι. Εγώ το είπα από την αρχή και θα το ξαναπώ ότι περισσότερο εκτιμώ αυτούς που διαβάζω εδώ και χρόνια στο ίντερνετ, άσχετα με το αν πολλοί από αυτούς είναι "άγνωστοι" και δεν έχουν το brand name της ΕΡΤ. ΑΥΤΟΙ κάνουν σοβαρή ανάλυση, άρα θα είναι [και] αυτοί το "μέλλον της δημοσιογραφίας", αρκεί βέβαια να θέλουμε όντως ένα καλύτερο μέλλον, και όχι αυτά που είχαμε ως τώρα. Για να μην παρεξηγηθώ, ήμουν και είμαι στο πλευρό όσων θέλουν να παλέψουν, και δεν έχω υπερβολικές απαιτήσεις, περιμένοντας από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να γίνουν μεγάλοι επαναστάτες από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτά δεν γίνονται. Αλλά από την άλλη βλέπω και κρίνω ποιος κάνει σοβαρή δουλειά στο τομέα της ενημέρωσης-ανάλυσης-προπαγάνδας, κτλ, και έχω να πω ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες προσπάθειες από αυτές της ΕΡΤ, και αυτές αξίζουν περισσότερο τη στήριξη μας, άσχετα από "μεγάλα ονόματα" ή όχι. Επίσης, να πούμε πάντως και κάτι παραπάνω, διότι η ΕΡΤ προφανώς έχει και ευρύτερες προεκτάσεις, και άρα η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρξει πέρα και πάνω από το αμιγές δημοσιογραφικό περιεχόμενο. Αλλά θα πρέπει επίσης να ειπωθεί από κάποιον και μια κουβέντα για αυτό το ρημάδι το περιεχόμενο που παρέχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, το οποίο ΔΕΝ είναι αντάξιο των περιστάσεων, και να ψάξουμε περιεχόμενο εκεί που όντως υπάρχει, όχι εκεί που ΔΕΝ υπάρχει...

***

- €4.000.000 από ΕΣΠΑ για εκκλησιασμό στον Πύργο. Την ίδια ώρα, "δεν υπάρχουν" €780.000 για τη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών της χώρας (link). Αυτή η είδηση μου έκανε περισσότερο εντύπωση απ' όλες, διότι κάτι τέτοια "μικρά" είναι που δείχνουν τις σαπισμένες νοοτροπίες που υπάρχουν και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, και εμποδίζουν κάθε στοιχειώδη προσπάθεια "ανάκαμψης". Πώς να πας μπροστά όταν τα λεφτά τα παίρνουν οι παπάδες και την ίδια ώρα κλείνουν λόγω υποχρηματοδότησης οι βιβλιοθήκες;

- Η ΕΡΤ ως ανύπαρκτη πια, ΔΕΝ θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό για την εκχώρηση των δικτύων διανομής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στη χώρα μας.
Την ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ο Πρωθυπουργός ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ τον διαγωνισμό (θα γίνει στο τέλος Ιουνίου). ΜΟΝΟ η Digea πιά, μπορεί (και θα πάρει) τα δίκτυα. Έχοντας ήδη κατ`αποκλειστικότητα ΚΑΙ το δικαίωμα παροχής ψηφιακού σήματος, γίνεται ο ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ αυτοκράτορας της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα. ΠΟΛΛΑ τα ΛΕΦΤΑ και η ΔΥΝΑΜΗ......
Τί σημαίνει Digea? Κονσόρτσιουμ των 6 μεγάλων ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ καναλιών: Μέγκα, Αντ1, Σκάι, Σταρ, Αλφα, Μακεδονία TV. (link)

- Ο "σοβαρός και έγκυρος" δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικλάου, είναι γνωστό ότι ήταν πάντα με τη Νέα Δημοκρατία (ήταν και στην ΟΝΝΕΔ άλλωστε), αλλά πάντως είχε καταφέρει να παρουσιάσει ένα σχετικά "σοβαροφανές αστικό προφίλ" και να καθιερωθεί. Τώρα όμως που η ΝΔ κάνει πλέον άνοιγμα προς την ακροδεξιά, ο Χατζηνικολάου κάνει και αυτός την ανάλογη στροφή, δείχνοντας πως λειτουργεί το "δημοσιογραφικό κατεστημένο" στην Ελλάδα. Δείτε εδώ για την ενημέρωση που προσφέρει στην Ελλάδα αυτό το κατεστημένο.

- Δείτε επίσης και εδώ για το πως το κράτος έστειλε τα ΜΑΤ να φυλάει τα τυπογραφεία που τύπωναν τις απεργοσπαστικές εφημερίδες (Real News, Πρώτο Θέμα, κτλ). Μετά από τη φύλαξη του Μπόμπολα στις Σκουριές, τώρα τα ΜΑΤ φυλάνε και τα απεργοσπαστικά φύλλα του Μπόμπολα, του ΔΟΛ, κτλ. "Στο πλευρό του πολίτη", αρκεί αυτός να είναι μέλος της ολιγαρχίας που κυβερνά, αλλιώς είναι πολύ πιθανό η αστυνομία να βρίσκεται..."στα πλευρά του πολίτη", ειδικά αν είναι από αυτούς που εναντιώνονται στην πορεία μας προς το success story, την "ανάκαμψη" ή όπως αλλιώς αποκαλούν πλέον το ρήμαγμα του εργάτη προς όφελος του καπιταλιστή.

- Ψυχάρης με υπόδικο της Energa κανονίζουν με Σαμαρά για διορισμό ανθρώπου τους στο ΔΕΣΜΗΕ (Link). Η χώρα θυμίζει ολοένα και περισσότερο Βουλγαρία, με μερικούς μαφιόζους (νόμιμους ή μη) να ελέγχουν τα πάντα σε συνεργασία με το επίσημο κράτος, και το "λαουτζίκο" να μην έχει καλά-καλά λεφτά για ρεύμα στο σπίτι του.

- Έρχονται και νέα διόδια - 75 σταθμούς θα έχει το εθνικό δίκτυο - Χρυσάφι θα πληρώνουν οι οδηγοί (link). Στους δρόμους "έτσι κι αλλιώς" η κυκλοφορία θα μειωθεί, με την έννοια ότι ολοένα και λιγότεροι θα έχουν αυτοκίνητο, ή αν έχουν, θα περιορίσουν τα ταξίδια τους. Οπότε οι εργολάβοι σκέφτηκαν να αυξήσουν τα διόδια, ώστε ναι μεν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την κίνηση, αλλά να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά από τους "λίγους και εκλεκτούς" που θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους πλέον από εδώ και πέρα. Δηλαδή αυτοί τα ίδια κέρδη θα βγάλουν, αλλά οι δρόμοι θα αδειάσουν πλέον ακόμα περισσότερο από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, και θα οδηγούν κυρίως οι ανώτερες τάξεις που θα μπορούν να αντέξουν στο αυξημένο κόστος. Το ίδιο πράγμα θα εφαρμοστεί εξάλλου ως φιλοσοφία και στην υγεία, στη εκπαίδευση, και γενικά σε όλους τους κλάδους: Μόνο οι λίγοι που έχουν λεφτά θα έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά, οι υπόλοιποι "άντε γεια".

- Μιας και πιάσαμε το θέμα των δημόσιων έργων, πλέον όλα καταλήγουν στους μεγαλοεργολάβους τύπου Μπόμπολα, κτλ, που μάλιστα συχνά καταφέρνουν και παίρνουν και αποζημιώσεις-επιδοτήσεις χωρίς καν να παραδίουν έργο! Γι' αυτό και οι μικρότεροι εργολάβοι πλέον αρχίζουν να κλείνουν, και γι' αυτό διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν, αν και πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση όπου "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Πλέον έχει και σε αυτόν τον κάδο σχηματιστεί ένα καρτέλ 3-4 εταιριών που τρώει με χρυσά κουτάλια, και κανένας δε μιλάει για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, άρα το καρτέλ αυτό θα αφεθεί ελεύθερο να ελέγξει μονοπωλιακά τα πάντα και να χρεώνει χρυσάφι για τους δρόμους που ανήκουν σε αυτό μέσω των διοδίων. Τρελά κέρδη για το Μπόμπολα και τ' άλλα παιδιά, τρελή φτώχεια για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

- ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ-ΚΑΡΡΑΣ‏ (link). Είναι τόσα πολλά αυτού του είδους τα σκάνδαλα και οι "φωτογραφικές διατάξεις" που πραγματικά αδυνατείς να τα παρακολουθήσεις όλα.

- Κορυφαίος ο τίτλος της "Ημερησίας", που μας λέει στο άρθρο της ότι το ΣτΕ έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαρετα, και αυτό προκάλεσε..."πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση! Στην Έλλαδα, όπως έχουμε ξαναγράψει, το κράτος βασίστηκε επί χρόνια σε τέτοιου είδους ρουσφέτια προς τους ψηφοφόρους του, που το στήριζαν με αντάλλαγμα τέτοιες εξυπηρετήσεις, όπως διορισμοί, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, κτλ. Άλλωστε, είχαμε δει και πρόσφατα ότι η κυβέρνηση ήθελε να περάσει νόμο για μια νέα νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά το ΣτΕ την σταμάτησε, και τώρα έκανε και ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας την κατεδάφιση τους. Η κυβένρηση όμως δε θέλει να δυσαρεστήσει τους υποστηρικτές της, οπότε πιθανότερο θεωρώ να προσπαθήσει να κατεδαφίσει...το ΣτΕ, παρά τα αυθαίρετα.


Κλείνουμε με μια είδηση από το μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, με το θέμα αυτό να μας έχει ξανααπασχολήσει σε σειρά παλιότερων άρθρων (πχ εδώ). Όπως λέγαμε τότε:
[...] Η Εθνική είναι και ιστορικά η κεντρικότερη τράπεζα, αλλά -κυρίως- είναι σήμερα και ο κυριότερος πυλώνας της "εθνικής οικονομίας" της Ελλάδας. Άρα, όποιος καταφέρει να ελέγξει την Εθνική, θα ελέγξει τελικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, και άρα και την ίδια τη χώρα, σε τεράστιο βαθμό.

Το θέμα είναι βέβαια ότι η Εθνική, όπως και όλες οι τράπεζες βέβαια, είναι χρεωκοπημένη, και χρειάζεται "πακέτα σωτηρίας". Οι ξένοι πιστωτές όμως δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και θα δώσουν χρήματα μόνο αν εξασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν αυτοί την Εθνική, που για προφανείς λόγους τους ενδιαφέρει πολύ.
[...] Η Εθνική όμως είναι μια "κόκκινη γραμμή", διότι αν οι ντόπιοι αυτοί ολιγάρχες χάσουν την Εθνική, θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της χώρας. Γι' αυτό και δεν ασχολήθηκαν τόσο πολύ πχ για την Eurobank, ούτε έγινε τόσος ντόρος για την περίπτωση πχ του Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς που απορρόφησε ένα σωρό τράπεζες. Όλες αυτές οι τράπεζες είναι βέβαια σημαντικές, αλλά πάντως στην ανάγκη μπορούν και να θεωρηθούν ως "δευτερεύουσες". Η Εθνική είναι το κεντρικό ζήτημα, που κρατά τους ντόπιους ολιγάρχες άγρυπνους τα βράδια.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τραπεζίτες, ούτε μόνο στην Εκκλησία, που είναι μέτοχος στην Εθνική (πρόσφατα είχαμε δει τον Άνθιμο να καλεί τους πιστούς να δώσουν και αυτοί λεφτά για να κρατηθεί η τράπεζα στα δικά τους χέρια).

Αναφέρομαι και τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματίες (ειδικά τους μεγάλους προφανώς) και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που εδώ και χρόνια παίρνει ένα σωρό δάνεια (καθαρά ή και "βρώμικα") μέσω της Εθνικής, και προφανώς είχε βολευτεί μέσα από αυτή τη "διαπλεκόμενη" κατάσταση, και τώρα βλέπει με τρόμο την έλλειψη ρευστότητας να απειλεί ακόμα και το "άπαρτο κάστρο" της Εθνικής. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα είχαμε δει κινήσεις για "πανεθνική προσπάθεια-προσκλητήριο" να διαφημίζονται σε όλα τα άρθρα των κυρίαρχων εφημερίδων, και έκαναν λόγο για ενίσχυση της Εθνικής από ένα σωρό επιχειρηματίες, εφοπλιστές, κτλ, που προφανώς θα χάσουν την εύκολη πρόσβαση που τώρα έχουν σε δάνεια, λόγω των γνωριμιών και των "κονέ" τους αν η Εθνική πέσει σε χέρια ξένων τραπεζιτών

Ας μην ξεχνάμε ότι η ντόπια άρχουσα τάξη έχει δεχτεί αρκετά στραπατσαρίσματα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δε λυγίζουν τόσο εύκολα, αλλά πάντως οι τράπεζες έχουν χάσει-ξεπουλήσει θυγατρικές τους στο εξωτερικό (όταν βέβαια οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν τράπεζες πχ σε Βουλγαρίες, Τουρκίες, κτλ, τότε όλα ήταν ωραία, τώρα που είναι αυτές σε θέση αδυναμίας και έρχεται ένα "μεγαλύτερο ψάρι" να τους φάει, τώρα ξαφνικά τρέχουν και δε φτάνουν).
Σήμερα λοιπόν η Εθνική ανακοίνωσε ότι "μάλλον" [κρατάμε και μια μικρή επιφύλαξη μέχρι τα επίσημα αποτελέσματα] θα βρει τα λεφτά που ήθελε από τους ντόπιους ολιγάρχες, και η "Ημερησία" του Μπόμπολα, ενός δηλαδή από αυτούς τους ντόπιους ολιγάρχες, κάνει λόγω για "μεγάλη επιτυχία" (και όντως είναι μεγάλη επιτυχία για αυτούς).

No comments:

Post a Comment