Saturday, June 15, 2013

Διεθνείς εξελίξεις - part 4: Η Κίνα φτιάχνει νέο "κανάλι του Παναμά", πνευματικά δικαιώματα, Συρία, Τουρκία, Monsanto, κτλ


Αυτή είναι μια φωτογραφία του πως περίπου θα μοιάζει το νέο "κανάλι του Παναμά" που θέλουν να φτιάξουν οι Κινέζοι...στη Νικαράγουα. Το κανάλι αυτό θα είναι -υποτίθεται- μεγαλύτερο από το κανάλι του Παναμά, και βέβαια θα το ελέγχει η Κίνα, και όχι η Αμερική (που ελέγχει το αντίστοιχο έργο στον Παναμά).

Πρόκειται βέβαια για ένα έργο-μαμούθ, ύψους 40 δις δολαρίων, που αποτελεί μεγάλη ανατροπή στα παγκόσμια εμπορικά δρομολόγια, και αποδεικνύει την άνοδο της Κίνας (η οποία κάποια στιγμή θα περάσει και αυτή μια μεγάλη κρίση, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά πάντως όσο μπορεί να προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις θα την ξεπεράσει, με το γνωστό τρόπο, δηλαδή ρημάζοντας τους εργάτες).

Το έργο ήδη προκαλεί αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους, που μιλούν για λίμνες, κτλ, αλλά προφανώς η κυβέρνηση της Κιναράγουας δε λέει όχι στα 40 δις της Κίνας.

Πέρα όμως από όλα αυτά τα εντυπωσιακά, και την επίδειξη ισχύος της Κίνας, θα πρέπει να σχολιάσουμε και κάτι ακόμα που διαβάσαμε στο σχετικό άρθρο: Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί που αμφισβητούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, και λένε ότι ίσως και να μην κατασκευαστεί, διότι δύσκολα θα μπορέσει να βγάλει τα λεφτά του..

Η Κίνα όμως θέλει να το φτιάξει απ' ότι φαίνεται, διότι θέλει να χτυπήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ, και επίσης...δεν έχει πρόβλημα να ξοδέψει όσα δολάρια χρειάζονται, μιας και έχει πάρα πολλά, και θέλει να τα ξοδέψει τώρα, πριν υπερπληθωριστούν.

Μάλιστα, θα αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να διατυπώσω μια προσωπική πρόβλεψη: Επειδή η Κίνα το ξέρει ότι το δολάριο οδεύει προς υπερπληθωρισμό, θα προσπαθήσει να ξοδέψει όσα περισσότερα δολάρια μπορεί από αυτά που έχει για να αγοράσει χρυσό και πραγματικά εμπορεύματα και υπηρεσίες (κάτι που ήδη κάνει άλλωστε), οπότε πιθανότατα θα τη δούμε να ξοδεύει λεφτά ακόμα και σε project που φαίνονται οικονομικά ασύμφορα. Δεν την νοιάζει να "μπει και λίγο μέσα" από οικονομικής άποψης, διότι ξέρει ότι τα δολάρια που ξοδεύει σήμερα ΔΕΝ θα έχουν την ίδια αξία αύριο, οπότε τελικά θα αποδειχθεί ότι το να δώσει δολάρια για να αγοράσει γη, ενέργεια, χρυσό, υποδομές, ή να φτιάξει τέτοια μεγάλα έργα, κτλ είναι μια πολύ καλή επένδυση για αυτήν.

The $40 Billion Chinese Plan To Build A Waterway Across Nicaragua Sounds Ridiculous
Nicaragua has approved plans for a mysterious Hong Kong-based company to build an estimated $40 billion canal across the middle of the country, Luis Manuel Galeano and Michael Weissenstein of The Associated Press report. 

The waterway, which would have to be roughly three times as long as the 50-mile Panama Canal, would be one of the largest infrastructure projects ever. 

The plan has some serious detractors: Environmentalists say it would devastate Lake Nicaragua, the country's primary source of fresh water, while shipping experts say that it may be an economically unfeasible power play by China.
Θα δούμε κι άλλες ειδήσεις από την Κίνα αύριο, σε ξεχωριστή ανάρτηση  - προς το παρόν μερικές ακόμα "σκόρπιες" ειδήσεις από τον κόσμο:


 - Στην Αμερική, βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του πατενταρίσματος των ανθρωπίνων γονιδίων, και μάλιστα ήταν θετική για εμάς, καθώς απαγόρευσε αυτό το πατεντάρισμα από μια εταιρεία. Η νίκη αυτή είναι βέβαια προσωρινή (όσο υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, θα υπάρχουν πάντα εταιρείες, που θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, και τελικά θα καταφέρνουν να πατεντάρουν τα πάντα, αλλά πάντως αποτελεί νίκη. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε ένα σημαντικό άρθρο που είχαμε γράψει πριν μερικούς μήνες για την υπόθεση, και μάλιστα είχαμε προεκτείνει το θέμα, ώστε να δούμε το πως σχηματίζονται και λειτουργούν τα ολιγοπώλια και το μονοπώλια, και πως σχετίζονται με το πατεντάρισμα των πάντων.

- Μις και πιάσαμε το μέτωπο των πνευματικών δικαιωμάτων, στο μέτωπο του ίντερνετ, οι εταιρίες προωθούν πλέον ακόμα και επεξεργαστές για smartphones που έχουν ενσωματωμένη προστασία του copyright, και δε θα μπορούν να παίξουν παράνομο υλικό. Το τζάμπα τελειώνει, ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν να κάνουν. Άλλωστε, όταν παίζεις μονόπολυ, είναι λογικό να πληρώνεις τον ιδιοκτήτη του τετραγώνου στο οποίο βρέθηκες, και αυτό ακριβώς ζητούν και αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά όταν δεν έχεις κανένα σχεδόν τετράγωνο, και τα έχουν συγκεντρώσει όλα μια χούφτα ολιγάρχες, τότε γιατί να παίξεις μονόπολυ; Δε θα σε συνέφερε καλύτερα να καταργούσες την ατομική ιδιοκτησία;

- Οι βιβλιοπώλες φωνάζουν εναντίον του Amazon, που έχει γίνει μονοπώλιο, διότι δεν έχει μεγάλα λειτουργικά έξοδα, και μπορεί να πουλάει και κάτω του κόστους επειδή έχει πολλά λεφτά μαζεμένα και αντέχει τις απώλειες. Έτσι, το Amazon έχει μαζέψει όλη την πελατεία λόγω των καλών τιμών, και οι υπόλοιποι κλείνουν (και μετά το Amazon ξανανεβάζει τις τιμές διότι πλέον παίζει μπάλα μόνο του στην αγορά!). Οι βιβλιοπώλες λοιπόν ζητούν ουσιαστικά έναν ιδιότυπο προστατευτισμό, ώστε να επιβιώσουν. Επιμένω ότι και σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, και όχι η γκρίνια από όσους έχουν ένα μόνο τετραγωνάκι στη μονόπολυ απέναντι σε όσους έχουν περισσότερα. Το να ζητάς να επιβιώσεις έχοντας μόνο ένα τετράγωνο, ενώ ο άλλος έχει πλέον μαζέψει 10 ή και 15, είναι ουσιαστικά μάταιο. Μπορεί να πετύχεις μερικές σποραδικές νίκες, που καλές είναι, αλλά δεν αρκούν Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να λήξει το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας, που οδηγεί σε συγκεντροποίηση όλων των τετραγώνων σε λίγα χέρια, και σ χρεωκοπία όλων των υπόλοιπων.

- Η Monsanto έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα, καθώς βγήκε στην επιφάνεια ένα "σκάνδαλο" με τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους που έχει πατεντάρει και πουλάει μονοπωλιακά, και ένα σωρό κράτη την απορρίπτουν και αυτή και τους σπόρους. Πχ δείτε εδώ για την Νότια Κορέα, και εδώ για την απόφαση της Monsanto να αποσυρθεί σχεδόν από την Ευρώπη, επειδή εδώ ο κόσμος είναι εντελώς εναντίον της. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απαραιτήτως κακό το να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε νέες ποικιλίες, κτλ. Το κακό είναι ότι αυτά όλα πατεντάρονται και οδηγούν σε μονοπώλιο [και] στην τροφή μας.

- Στη Συρία, η Αμερική "ανακάλυψε" ξαφνικά την ύπαρξη "όπλων μαζικής καταστροφής" στη χώρα (κάπου το έχουμε ξανακούσει αυτό και άντε να το πιστέψουμε, άσχετα αν είναι αλήθεια ή όχι). Στην πραγματικότητα, η Αμερική απλά θέλει να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για να έχει δικαιολογία για να κάνει ένα ντου αν χρειαστεί. Αυτό όμως προφανώς θα κριθεί και από τη στάση της Ρωσίας, αλλά και των υπόλοιπων παικτών στην περιοχή. Ίδωμεν.

- Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων (εμπάργκο) που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

 - Ο Ερντογάν έκανε μια [μικρή] κίνηση υποχώρησης προς το λαό, δεσμευόμενος ότι δε θα κατεδαφίσει τελικά το πάρκο. Αμέσως μετά βέβαια τους έστειλε και ένα τελεσίγραφο, ότι αν δε διαλυθούν και δε σταματήσουν τις διαδηλώσεις, θα στείλει εναντίον τους τις δυνάμεις ασφαλείας, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης: Στην Τουρκία, όπως και σε ένα σωρό χώρες, βλέπουμε τους λαούς να εξεγείρονται (όχι να επαναστατούν βέβαια - αυτό είναι κάτι ανώτερο, και δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο ακόμα σε καμία χώρα του κόσμου). Ο λόγος της εξέγερσης βέβαια δεν είναι ούτε ένα πάρκο στην Τουρκία, ούτε η ΕΡΤ στην Ελλάδα, κτλ. Οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι, έστω και αν διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όσο δεν μπορούν οι λαοί να υπερβούν το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας, τόσο αυτό θα τους ρημάζει, και άρα τόσο θα πυκνώνουν οι εξεγέρσεις. Μένει σε εμάς του κομμουνιστές να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε όλες αυτές τις "τυφλές" και "χαοτικές" κινήσεις, πάνω σε μια σωστή και στέρεα βάση, δηλαδή δείχνοντας στους λαούς ότι δεν υπάρχει λύση υπέρ τους χωρίς κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας.

- Ως επιδόρπιο, δείτε και αυτή την ενδιαφέρουσα ανάλυση από τα "ριάλιτι σόου της φτώχειας" όπως τα αποκαλεί το άρθρο, τα οποία κάνουν επιτυχία στις τηλεοράσεις της Αγγλίας και της Αμερικής. Νομίζω το άρθρο αξίζει το χρόνο σας.

3 comments:

  1. http://athenstock.blogspot.gr/2013/06/fitch-says-china-credit-bubble.html

    ReplyDelete
  2. Σχετικα με το "επιδόρπιο" για τα "ριάλιτι φτώχειας" σε Βρετανία και Αμερική . Ετυχε πριν 10 χρονια να ζήσω στην Αγγλία για κάποιο διάστημα όπου φτώχεια που είδα ήταν σοκαριστική. Μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων γεννιέται, ζει και πεθαίνει με την πλάτη στον τοιχο. Ανεργία, ναρκωτικά, αλκοόλ, υποσιτισμός, εφηβικές εγκυμοσύνες - οι περισσοτερες στην Ευρώπη_αμορφωσιά και φυσικά πολύ βία.

    Μιλάμε για μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων. Ειναι ένα μεγάλο μέρος της πρώην εργάτικής τάξης της Βρετανίας η οποία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί - ή καλύτερα δεν χρησίμευε πια- στα νέα οικονομικά δεδομένα μετά την αποβιομηχάνηση της χώρας την δεκαετία του 70 κα απο τότε ζει "πεταμένη " στα γκέτο της.

    Το χαρακτηριστικο είναι οτι ο ταξικός διαχωρισμός είναι τόσο σκληρός στη Βρετανία που οι άνθρωποι τον κουβαλάν στο πετσί τους.
    Δηλαδή με μια ματιά - και απο μακρυά- μπορείς να καταλάβεις απο ποια τάξη προέρχεται κάποιος. Επίσης τα στεγανά μεταξύ των τάξεων είναι απροσπέλαστα. Η μόνη ελπίδα που έχει κάποιος φτωχός να ανέβει κοινωνικα είναι ή να γίνει επιτυχημένος ποδοσφαιριστής η ποπ σταρ.

    Το θέμα τώρα είναι οτι η φτωχολογιά της βρετανίας όχι μόνο βρήσκεται στον πάτο της κοινωνίας αλλα υφισταται και την ηθική της απαξίωση που σαν κεντρική ιδέα λέει ότι «αυτοί φταίνε για αυτό που περνάνε».
    Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται για να δικαιόλογήσει αυτή την κατα βάση ρατσιστική στάση είναι η ίδια πάνω κάτω που ακούμε στην Ελλάδα για τους αθίγγανους.

    Αυτή η (αν)ήθική στάση λοιπον θα δικαιολογήσει και οποιεσδήποτε μελλοντικές πςρικοπεσ σε επιδόματα πρόνοιας, στέγαση κτλ που λαμβάνουν ισα ισα για να μην πεθαίνουν στο δρόμο.

    Αυτό ειναι το άλλο ή μάλλον το αληθινό πρόσωπο του αναπτηγμένου δυτικού κόσμου, των ελευθερων αγορών.



    ReplyDelete
  3. "δεν είναι απαραιτήτως κακό το να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε νέες ποικιλίες"

    Για τους -Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς- δεν έχεις δίκιο.
    Ειδικά για την Monsanto, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσες να κάνεις
    ένα αναλυτικό σημείωμα. Πρόκειται για τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και
    διατροφικό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

    ReplyDelete