Wednesday, July 31, 2013

ΗΠΑ προς Γερμανία: Μην πάτε με Ρωσία-Κίνα, μείνετε με εμάς, και εμείς σας δίνουμε το τιμόνι του ΝΑΤΟ

Αυτός εδώ είναι ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είναι φαβορί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ (σύμφωνα τουλάχιστον με το Spiegel).

Μέχρι τώρα, στο τιμόνι του ΝΑΤΟ είχαμε τον Ράσμουσεν (πρώην πρωθυπουργός της Δανίας) σε αυτή τη θέση, αλλά η θητεία του λήγει το επόμενο καλοκαίρι, και σιγά-σιγά πρέπει να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η θέση είναι ελαφρώς συμβολική, μιας και όλοι ξέρουν ότι στο ΝΑΤΟ κάνει κουμάντο η Αμερική.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται ομοφωνία για να εκλεγεί κάποιος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (μάλλον γι' αυτό πήρε τη θέση πχ ένας Δανός, μιας και ήταν μια σχετικά "ουδέτερη" υποψηφιότητα, που όλα τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να τη δεχτούν).

Επίσης, η θέση μπορεί να είναι ελαφρώς συμβολική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία, ειδικά αν είναι να την αναλάβει ένας άνθρωπος που προέρχεται από μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η Γερμανία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία σνόμπαρε τις τελευταίες ΝΑΤΟικές εκστρατείες, με αποκορύφωμα την εκστρατεία στη Λιβύη, όπου ουσιαστικά τάχθηκε...με το μέρος της Ρωσίας και της Κίνας!

Εμείς άλλωστε έχουμε εδώ και χρόνια μιλήσει τη στροφή αυτή της γερμανάις, που βλέπει την Αμερική να παρακμάζει, και παράλληλα βλέπει ότι έχει τη δυνατότητα να ανέβει πολύ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αν συμμαχήσει με την άλλη πλευρά:

Η Ρωσία θα δώσει στη Γερμανία ενέργεια, σε αντάλλαγμα με τεχνογνωσία, ενώ η Κίνα είναι η "αγορά του μέλλοντος", καθώς δημιουργεί μια δική της μεσαία τάξη, η οποία θα καταναλώνει τις γερμανικές εξαγωγές (μιας και η υπόλοιπη Ευρώπη και η Αμερική φτωχαίνουν και δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό). Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα λάβει στήριξη για το ευρώ, που το προορίζει ως το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα αντί για το δολάριο.

Όλα αυτά οι Αμερικάνοι τα βλέπουν προφανώς με ανησυχία, και πιθανολογώ ότι αυτή είναι η αιτία που δέχονται να αναλάβει η Γερμανία την προεδρία του ΝΑΤΟ (παρότι τα τελευταία χρόνια δεν πειθαρχεί και πολύ, σε αντίθεση πχ με Αγγλία ή έστω τη Γαλλία, που πειθαρχούν πολύ περισσότερο, αλλά προφανώς αυτές οι χώρες δε χρειάζονται δωροδοκίες, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που της κάνουν αυτή την προσφορά, ώστε να καταφέρουν να την πείσουν να μην αυτομολήσει στο στρατόπεδο της Ρωσίας-Κίνας).

Φαβορί ο γερμανός υπ. Αμυνας για το τιμόνι του ΝΑΤΟ
Φαβορί στην κούρσα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ της Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ντε Μεζιέρ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, προστίθεται στο περιοδικό.
Ωστόσο άλλοι υποψήφιοι --ανάμεσά τους ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο βέλγος υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντε Κρεμ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι-- αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για να εξασφαλίσουν την έγκριση και των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει το περιοδικό.
 
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε το δημοσίευμα.
 
Η Μέρκελ και το υπουργείο Άμυνας, καθώς και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έχουν δώσει σιωπηρά την έγκρισή τους για να ανακοινώσει ο ντε Μεζιέρ την υποψηφιότητά του μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσθέτει.

Ο 59χρονος ντε Μεζιέρ, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας από το Μάρτιο του 2011, βρέθηκε αντιμέτωπος με σκάνδαλα, ανάμεσα στα οποία τα ερωτήματα για ένα διαγωνισμό προμήθειας ελικοπτέρων, τα προβλήματα με το μαχητικό Eurofighter Typhoon και η δαπανηρή ακύρωση του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροπλάνων Euro Hawk. (σ.σ. έλα μωρέ, αυτά δεν πολυμετράνε, σιγά μην ασχοληθούμε με μερικά τέτοια "σκανδαλάκια" και φαγωμένα λεφτά)

 
Αν επιλεγεί, ο ντε Μεζιέρ θα είναι μόλις ο δεύτερος Γερμανός που θα ηγηθεί της συμμαχίας αφότου αυτή ιδρύθηκε το 1949. Ο πολιτικός της CDU Μάνφρεντ Βέρνερ είχε διατελέσει γενικός γραμματέας από το 1988 ως το 1994.
Τέλος πάντων, θα δούμε περισσότερα μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς είναι φανερό ότι η Μέρκελ θέλει πρώτα να πάρει μια "φρέσκια εντολή από τους ψηφοφόρους", ώστε μετά να προωθήσει πιο αποφασιστικά τα όποια σχέδια έχει στα μυαλό της.

Έως τότε, ας δούμε μία ακόμα εξέλιξη σχετικά με τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ, από το μέτωπο του Αφγανιστάν. Η Γερμανία είχε στείλει αρκετούς στρατιώτες εκεί, και ήταν να τους φέρει πίσω το 2014. Είχε όμως παραδεχτεί πριν μερικούς μήνες ότι τελικά θα συνεχίσει να έχει στρατό στο Αφγανιστάν μέχρι το 2019 (το είχαμε σχολιάσει και εμείς εδώ), και μάλιστα το Spiegel σημείωνε τότε σε σχετικό του άρθρο ότι "They [the German government] are now hoping that the announcement of a major Bundeswehr mission after most troops return home in 2014 will be more or less forgotten by the time the [election] campaign enters its critical phase."

Δηλαδή η Γερμανία ήλπιζε ότι το θέμα θα έχει ξεχαστεί μέχρι να έρθει το φθινόπωρο των εκλογών. 

Και πράγματι έτσι είναι, το θέμα έχει περάσει σε εντελώς δεύτερη μοίρα, ειδικά εκτός Γερμανίας - άλλωστε "ο κόσμος καίγεται", με μέτρα όπως πχ οι κατασχέσεις σπιτιών, κτλ, και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ασχοληθεί με τίποτα άλλο (για να είμαι ειλικρινής, κανονικά θα έπρεπε και εγώ να γράφω κάτι για τέτοια θέματα, αλλά αφενός έχω ήδη γράψει για αυτά, και αφετέρου δε βλέπω και "φως στο τούνελ". Είναι ηττοπαθής η λογική μου, και το ξέρω, αλλά δε θέλω και να κοροϊδεύω ότι τάχα μπορούν να γίνουν πολλά από μια αριστερά τύπου Αλαβάνου, κτλ, οπότε αντί να λέω μεγάλα λόγια, να βγάζω φωνές χωρίς αντίκρυσμα, να πουλάω πόνο και συγκίνηση, κτλ, προτιμώ τουλάχιστον να γράφω κυρίως για τα διεθνή, ώστε να βλέπουμε που πάει ο κόσμος, και να μαθαίνουμε και μερικά βασικότερα πράγματα (όπως πχ το ρόλο του χρυσού), όσο βέβαια μπορώ και εγώ να καταφέρω κάτι τέτοιο).

Τέλος πάντων, η Γερμανία θα μείνει στο Αφγανιστάν, και μάλιστα χθες το Spiegel δημοσίευσε ένα νέο άρθρο για το θέμα, στο οποίο ουσιαστικά διατύπωνε τον γερμανικό προβληματισμό για το τι ακριβώς θα κάνει η Αμερική: Η Γερμανία δέχτηκε να μείνει στο Αφγανιστάν, αλλά προφανώς θέλει και από την Αμερική να συνεχίσει και αυτή να κάνει το ίδιο, αλλιώς τι να κάνει μόνη της;

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αφήσει κάτι υπόνοιες ότι θα τα μάζευε και θα έφευγε, και αυτό προφανώς δεν άρεσε στους Γερμανούς. Αμέσως όμως η Αμερική απάντησε, υποσχόμενη ότι θα παραμείνει και αυτή στο Αφγανιστάν.

Ας δούμε τα δύο άρθρα, πρώτα το άρθρο του Speigel, και μετά ένα άρθρο της Wall Street Journal με την απάντηση των ΗΠΑ:

Troop Withdrawal: Aid Groups Warn of Afghan Security Vacuum
The looming end of NATO operations in Afghanistan is creating a security vacuum that puts the entire purpose of the international mission at risk. Aid groups may have to scale down their operations, and Berlin is alarmed at US threats of total withdrawal.

Berlin has watched on with mounting concern as US President Barack Obama has threatened Afghan President Karzai with the "zero option" -- a complete withdrawal of US forces from the Hindu Kush by 2015. A complete American withdrawal would scupper all plans for a stable Afghanistan and would require the Bundeswehr, too, to fundamentally revise its planning.

This April, German Defense Minister Thomas de Maizière announced the possibility of up to 800 Bundeswehr soldiers remaining in Afghanistan beyond the end of 2014, as part of an international training mission. But that would be impossible without US participation. "If the Americans withdraw, no German involvement will be possible," says Omid Nouripour, the Green Party's defense policy specialist. The "zero option" requires "closer consideration," believes fellow Green Party politician and Bundestag defense committee member Katja Keul.

The prevailing mood in Berlin is one of uncertainty. The heart of the problem is that it isn't clear whether American soldiers will remain in Afghanistan beyond 2014, and if so, how many. Without a reliable number, it is impossible for NATO's headquarters to make reasonable plans for the continuing mission.
 Εδώ η (άμεση) απάντηση των ΗΠΑ:

NATO General: No To Zero
There’s been some buzz recently about the notion of a “zero option” in Afghanistan, meaning North Atlantic Treaty Organization forces would withdraw completely after their mission there ends in 2014, leaving not even a residual force.

But Philip Breedlove, the new commander of NATO forces, made it clear Tuesday he’s pushing ahead with earlier plans for a force of 8,000 to 12,000 to stay in Afghanistan after 2014 to train and support the Afghan military.

“What is not in question is that we have all said we have a commitment to Afghanistan post-2014, and our presence there is absolutely required post-2014,” Gen. Breedlove told a small group of reporters at NATO’s operational headquarters in Mons, Belgium.


“Notice I didn’t say we were leaving Afghanistan. We’re not,” he said. “We’ve all made a commitment to Afghanistan. We will be there.”
---

Για το τέλος, ένα ακόμα "θεματάκι" για τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, που συνεργάζονταν στο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA  - θυμίζουμε και ένα άρθρο που είχαμε γράψει με τίτλο "Γερμανία:Αίσχος οι υποκλοπές των ΗΠΑ (αλλά τις κάνουμε και εμείς γιατί βολεύουν)"

NSA and the Germans 'In Bed Together'
In an interview, Edward Snowden accuses the National Security Agency of partnering with Germany and other governments in its spying activities. New information also indicates close working ties between the German foreign intelligence agency and the American authority.
German Intelligence Used NSA Spy Program
Angela Merkel and her ministers claim they first learned about the US government's comprehensive spying programs from press reports. But SPIEGEL has learned that German intelligence services themselves use one of the NSA's most valuable tools.
Μέρκελ: Στηρίζει τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ
Μια χώρα χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν «υπερβολικά ευάλωτη», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην υπόθεση παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες (σ.σ. χαχαχαχα!), ενώ απέρριψε την σύγκριση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με αυτήν της Στάζι.
Την ίδια ώρα:

The NSA Has Inserted Its Code Into Android OS, Or Three Quarters Of All Smartphones
Over a decade ago, it was discovered that the NSA embedded backdoor access into Windows 95, and likely into virtually all other subsequent internet connected, desktop-based operating systems. However, with the passage of time, more and more people went "mobile", and as a result the NSA had to adapt. And adapt they have: as Bloomberg reports, "The NSA is quietly writing code for Google’s Android OS."

Google spokeswoman Gina Scigliano confirms that the company has already inserted some of the NSA’s programming in Android OS. "All Android code and contributors are publicly available for review at source.android.com." Scigliano says, declining to comment further.
NSA tool collects 'nearly everything a user does on the internet'
A top secret National Security Agency program allows analysts to search with no prior authorization through vast databases containing emails, online chats and the browsing histories of millions of individuals, according to documents provided by whistleblower Edward Snowden.
The NSA boasts in training materials that the program, called XKeyscore, is its "widest-reaching" system for developing intelligence from the internet.

No comments:

Post a Comment