Friday, August 2, 2013

FED προς ΕΚΤ: Τυπώστε κι εσείς χρήμα ρε παιδιά

Οι Αμερικάνοι τυπώνουν δολάρια "με τη σέσουλα" για να καλύψουν τα χρέη και τα ελλείμματα τους. Ο Μπέρνακι, ο πρόεδρος δηλαδή της FED, είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ότι αυτή η εκτύπωση "δεν έχει σχεδόν κανένα κόστος".

Και πράγματι, μέχρι τώρα το κόστος είναι σχετικά μικρό (οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να τυπώσουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων, χωρίς να έχει αχρηστευτεί το δολάριο). Αυτό όμως είναι προσωρινό - είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι οι υπόλοιπες δυνάμεις να απορρίψουν το δολάριο, και ο υπερπληθωρισμός να εμφανιστεί "ξαφνικά" στη ζωή μας.

Αυτό το ξέρει η Γερμανία-ευρωζώνη, και προετοιμάζει το έδαφος για την αντικατάσταση του δολαρίου από το χρυσό και το δικό της νόμισμα, το ευρώ (δες πχ και εδώ για παλιότερο άρθρο μας για το θέμα).

Δε χρειάζεται να σας πω τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία κρατά σταθερό το ευρώ, θυσιάζοντας τους εργάτες, αλλά και άλλες κατώτερες τάξεις, προκειμένου να μην υπερπληθωρίσει το ευρώ. Νομίζω ότι πλέον αυτά είναι γνωστά και φανερά σε όλους, και τα έχουμε γράψει πολλές φορές μέσα στα τελευταία 6-7 χρόνια που γράφω.

Το νεότερο επεισόδιο της υπόθεσης είναι η κίνηση της FED να βγει δημόσια και να πει στην ΕΚΤ "τυπώστε και εσείς χρήμα".

Αν η ΕΚΤ το κάνει αυτό, θα διασώσει πιο εύκολα τις τράπεζες (τα χρήματα που θα τυπωθούν εκεί θα πάνε, μην έχουμε αυταπάτες), χωρίς να χρειάζεται τόσο έντονη λιτότητα, ή χωρίς να αρπάζει τραπεζικές καταθέσεις όπως έκανε στην Κύπρο και θα ξανακάνει στο μέλλον αλλού.

Αλλά αν η ΕΚΤ τυπώσει ευρώ, τότε το νόμισμα θα πληθωριστεί, δηλαδή θα χάσει τη σταθερότητα του ως μέσο αποθήκευσης του πλούτου (σήμερα, αν κάποιος θέλει να αποθηκεύσει τον πλούτο του, μπορεί να το κάνει σε χρυσό, αλλά και το ευρώ ήταν "σχετικά σταθερό", σε σχέση πχ με το δολάριο, το γιεν, τη στερλίνα, που τυπώνονται χωρίς όριο. Αν το ευρώ αρχίσει και αυτό να τυπώνεται χωρίς όριο, και χωρίς να εξαφανιστούν τα ελλείμματα της ευρωζώνης, τότε κράτη όπως η Κίνα δε θα βλέπουν πλέον με καλό μάτι τα ευρωπαϊκά ομόλογα, γιατί δε θα θέλουν να στηρίξουν ένα νόμισμα που και αυτό πληθωρίζεται "όπως όλα τ' άλλα").

Βέβαια, η ΕΚΤ έχει και αυτή τυπώσει ευρώ, και θα ξανατυπώσει και στο μέλλον, γιατί υπάρχουν και εδώ πολλά "τοξικά δάνεια" που έχουν δώσει οι τράπεζες, πολλά ομόλογα που πρέπει να κουρευτούν, πολλά κρατικά ελλείμματα, κτλ.

Αλλά η ΕΚΤ θα τυπώσει όσο λιγότερο μπορεί, και αυτό προφανώς δεν αρέσει στη FED, που βλέπει ότι ο κυριότερος ανταγωνιστής του δολαρίου (το ευρώ) θα μείνει σχετικά πιο σταθερό, και άρα θα αποκτήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα (μακροπρόθεσμα).

Γι' αυτό και η FED "προτείνει" στην ΕΚΤ να τυπώσει ευρώ, μπας και καταφέρει να πιέσει την κοινή γνώμη να ζητήσει αυτό το πράγμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:

Top Fed economist slams 'incoherent' ECB
The US Federal Reserve has launched a blistering attack on the European Central Bank, calling for quantitative easing across the board to lift the eurozone fully out of its slump.

“The ECB lacks a coherent strategy for creating the monetary base required to sustain the money creation necessary for a growing economy,” said the paper, written in July by Robert Hetzel, the bank’s senior economist.
It called for direct action to buy “bundles” of small business loans, as well as “packages of government debt” across EMU states, including German Bunds. “The ECB will have to be clear that surplus countries will experience inflation above 2pc for extended periods of time,” and must be prepared to “explain to the German public” that this is desirable.

While the paper reflects the views of the author, there is no doubt that many Fed officials feel the same way.