Wednesday, September 18, 2013

Σύντομο σχόλιο

Αυτές τις μέρες έχω τεράστιο φόρτο εργασίας, αλλά και πολλές άλλες υποχρεώσεις, και, όπως έγραφα και χθες, δεν περίμενα να γράψω τίποτα για τις επόμενες 10-15 μέρες.

Η επικαιρότητα όμως τρέχει, και τώρα που έφτασα σπίτι και άνοιξα το email μου, βρήκα να με περιμένουν αρκετά mail αναγνωστών, που μου ζητούσαν να γράψω για ένα τεράστιο γεγονός στην Ελλάδα (δηλαδή την έναρξη δολοφονιών αριστερών από την ακροδεξιά), αλλά και για ένα τεράστιο γεγονός που μόλις πριν από μία ώρα ανακοινώθηκε από τη FED στην Αμερική και έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, και ήδη έχει αρχίσει να συζητείται παντού στα διεθνή ΜΜΕ, που δηλώνουν "έκπληκτα" (συνέχιση εκτύπωσης πληθωριστικών δολαρίων).

- Για τους φασίστες το έχω ξαναγράψει και παλιότερα, αλλά αξίζει να το ξαναπούμε, για να το φρεσκάρουμε:

Όσο περισσότερο η άρχουσα τάξη ρημάζει τους εργάτες, αλλά και τα λοιπά κατώτερα στρώματα, τόσο περισσότερο θα χρειάζονται οι φασίστες. Πώς αλλιώς θα ξεσπιτώσουν ένα σωρό κόσμο; Πώς αλλιώς θα καταδικάσουν ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης; Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα απαιτούν "πυγμή", δηλαδή ωμή καταστολή του λαϊκού κινήματος. Και όσο περισσότερο το λαϊκό αυτό κίνημα είναι ανοργάνωτο, χωρίς σχέδιο, χωρίς τη δική του πυγμή απέναντι στους εκμεταλλευτές του, τόσο θα ηττάται, και άρα τόσο περισσότερο θα ξεθαρρεύουν οι φασίστες.

Είναι τυχαίο που τα ΜΜΕ της άρχουσας τάξης τους προμοτάρουν; Εδώ έφτασαν απ' ότι μαθαίνω στο σημείο σήμερα να καλούν τον Κασιδιάρη, έναν φασίστα με τατουάζ τον αγκυλωτό σταυρό να μας πει ότι τάχα "η Χρυσή Αυγή δεν μαχαιρώνει" (ήμαρτον).

Τέλος πάντων, εμείς ξέρουμε ότι οι φασίστες και μαχαιρώνουν, και διώξεις αγωνιστών κάνουν, και ένα σωρό άλλα πράγματα κάνουν, προκειμένου να προστατεύσουν την άρχουσα τάξη. Αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Ξέρουμε επίσης ότι δεν θα φύγουν ούτε με προσευχές, ούτε με παρακάλια. Πρέπει να τσακιστούν. Επίσης, πρέπει να τσακιστεί και το σύστημα που τους γεννά, γιατί όπως είπαμε και πριν, η ανάγκη του συστήματος να "κινεζοποιήσει" τον εργάτη (ώστε να αυξηθούν τα κέρδη του καπιταλιστή) είναι αυτή που δημιουργεί την ανάγκη καταστολής, και άρα και την ανάγκη του φασισμού. Γι' αυτό και εμείς θα διαφοροποιηθούμε από αυτούς που ζητούν "σεβασμό της αστικής δημοκρατίας" και διάφορα άλλα τέτοια φαιδρά.

Το σύστημα της αστικής δημοκρατίας έχει σαπίσει, και γι' αυτό καταφεύγει -όπως πάντα- στην ακροδεξιά για να επιβιώσει πατώντας -κυριολεκτικά- επί πτωμάτων. Μην περιμένετε από την άρχουσα τάξη και τους υποστηρικτές-υποτακτικούς τους "σεβασμό της δημοκρατίας". Αυτοί "σέβονται" μόνο τα κέρδη και την εξουσία τους. Τίποτα άλλο. Και είναι φανερό ότι θα κάνουν τα πάντα για να τα διατηρήσουν.  Η όλη ιστορία με τους "δημοκράτες" μου θυμίζει το γνωστό παράδειγμα με τον "καλό μπάτσο" και τον "κακό μπάτσο", που ανακρίνουν έναν ύποπτο. Και οι δύο μπάτσοι θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλά ο ένας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον άλλο - ο ένας βαράει και βρίζει τον ύποπτο, ενώ ο άλλος του δίνει ένα ποτήρι νερό, ένα πιάτο φαΐ, του μιλάει γλυκά, κτλ.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι περισσότεροι συνήθισαν να συναλλάσσονται με τον "καλό μπάτσο". Τώρα όμως τα πράγματα ζόρισαν, και ήρθε και ο "κακός μπάτσος" να τους "ανακρίνει". Πολλοί λοιπόν ζητούν να φύγει ο "κακός μπάτσος" και να ξανάρθει ο "καλός μπάτσος", χωρίς να καταλαβαίνουν ότι και οι δύο αυτοί μπάτσοι θέλουν κατά βάθος το ίδιο πράγμα, και δεν έχει νόημα να ζητάς μόνο τον έναν και όχι τον άλλο.

Αν δεν σας αρέσει η κατάσταση, θέλει ολική ανατροπή. Οι "κακοί μπάτσοι" του συστήματος είναι και αυτοί αναπόφευκτοι, ειδικά όταν τα πράγματα ζορίζουν και απαιτείται "πυγμή", έτσι δεν είναι;

Ως τελευταία σημείωση επί του θέματος, να πούμε ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον ενός αριστερού ανοίγει ένα νέο κύκλο, καθώς πλέον η άρχουσα τάξη φεύγει από τους "εύκολους στόχους" (μετανάστες, κτλ), και πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο, χτυπώντας αριστερούς. Αυτές οι επιθέσεις-διώξεις προφανώς θα γενικευτούν τα επόμενα χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστούν τώρα, εν τη γεννέση τους ("πρώτα ήρθαν για τους Εβραίους αλλά δε μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος, μετά για τους σοσιαλδημοκράτες αλλά δε μίλησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης, μετά ήρθαν για τους κομμουνιστές αλλά δε μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, μετά ήρθαν για μένα αλλά δεν είχε μείνει κανείς για να με βοηθήσει", όπως λέει και ένα παλιό ρητό).---

- Στο δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας, που στην πραγματικότητα είναι τεράστιο, και είναι #1 θέμα διεθνώς, έχουμε τη FED να ανακοινώνει ότι τελικά δε θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια, όπως διέρρεε εδώ και καιρό, και (σχεδόν) όλα τα κουτορνίθια που παριστάνουν τους αναλυτές την είχαν πιστέψει. Εμείς βέβαια είχαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό πει ότι ΔΕΝ θα σταματήσει η εκτύπωση πληθωριστικών δολαρίων, διότι η Αμερική έχει τεράστια χρέη, αλλά και τεράστια ελλείμματα, που δε μπορούν να καλυφθούν αν δεν τυπώσει δολάρια. Πράγματι λοιπόν δικαιωθήκαμε για αυτή την ανάλυση, αν και θεωρώ ότι ήταν κάτι το απλό, αρκεί να ξέρεις μερικά βασικά πράγματα και όχι να ακούς τυφλά την ψεύτικη προπαγάνδα που διαρρέει η FED και αναπαράγουν τυφλά οι άσχετοι αναλυτές/δημοσιογράφοι, ή τα πληρωμένα φερέφωνα της.

Στην Ελλάδα έχουμε βέβαια την πολιτική επικαιρότητα με το φασιστικό χτύπημα να κυριαρχεί, οποτε το θέμα αυτό δε θα το σχολιάσω περισσότερο - άλλωστε δεν έχω και χρόνο, και θεωρώ ότι όσοι με διαβάζουν έχουν ήδη καταλάβει το πως και το γιατί η FED τυπώνει "μέχρι τέλους". Άσε που στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρή ανάλυση για την πολιτική οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ούτε διάθεση για μάθηση, οπότε αυτά τα ζητήματα "έτσι κι αλλιώς" δεν πολυαναλύονται και κανένας δεν πολυασχολείται (μέχρι "ξαφνικά" να καταρρεύσει η Lehman Brothers (το 2008), ή μέχρι να καταρρεύσει το δολάριο (σύντομα)).

Σας αφήνω πάντως με μερικές φωτογραφίες από άρθρα του BBC, της Telegraph αλλά και του ελληνικού capital.gr, που όλα τους εκφράζουν την "έκπληξη" τους για την "απροσδόκητη" κίνηση της FED να συνεχίσει να τυπώνει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο (χωρισμένα σε 12 μηνιαίες δόσεις των 85 δις δολαρίων/μήνα). Εννοείται επίσης ότι τα χρηματιστήρια σπάνε νέα ρεκόρ, γιατί η Wll Street ξέρει ότι τα φρέσκα δολάρια που θα τυπωθούν, θα καταλήξουν στις δικές της τσέπες, ώστε οι τράπεζες να συνεχίζουν να καλύπτουν τις ζημιές τους, και οι υπόλοιποι "άντε γεια":

Η ισοτιμία του χρυσού αυξήθηκε κατακόρυφα, διότι ακόμα και οι πιο άσχετοι επενδυτές κατάλαβαν ότι η Αμερική δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει να τυπώνει δολάρια, πληθωρίζοντας (υποτιμώντας) το δολάριο. Πλέον, ακόμα και ο πιο άσχετος το βλέπει καθαρά μπροστά του, και μένει να δούμε πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν οι ΗΠΑ και το δολάριο