Tuesday, October 22, 2013

Απλά και κατανοητά

Έχουμε πει πολλά για το χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ, και τον επερχόμενο υπερπληθωρισμό του δολαρίου (που θα έρθει ως αποτέλεσμα της πολιτικής των Αμερικάνων να καλύπτουν όλα αυτά τα χρέη και τα ελλείμματα τυπώνοντας δολάρια).

Σήμερα έτυχε να εντοπίσουμε ένα άρθρο από το burning platform, το οποίο μέσα σε δύο παραγράφους συνοψίζει άριστα την κατάσταση: 
The U.S. government spends $2.8 billion per day more than it brings in. The $85 billion per month of QE (debt monetization) just happens to equal $2.8 billion per day.
Do you think this is a coincidence? 

The Federal Reserve is funding the annual deficit because foreigners will not do so at 2.6%. Even talk of tapering drove 10 Year Treasury rates up 140 basis points. Actual tapering would cause interest rates to soar well above 3%. At a still low rate of 5%, interest on the national debt would go from $250 billion to $700 billion in the blink of an eye. The annual deficit would scream towards $1.5 trillion. 

There will never be any tapering. They will manufacture one crisis after another as an excuse.
Για όσους δεν ξέρουν καλά αγγλικά, ή μπερδεύονται με όρους όπως "QE", "tapering", κτλ, εξηγούμε τι ακριβώς λέει το άρθρο:

Η Αμερική λοιπόν έχει έλλειμμα της τάξης των 2.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων/ημέρα (ναι, καλά διαβάσατε, η Αμερική χάνει 2.8 δις $ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ).

Κατά διαβολική "σύμπτωση", η Fed τυπώνει 2.8 δις δολάρια/ημέρα. Προφανώς αυτό δεν είναι σύμπτωση, η Αμερική απλά τυπώνει όσα δολάρια της λείπουν ώστε να καλύψει τα χρέη και τα ελλείμματα της.

Όσο υπάρχουν ελλείμματα, η Αμερική θα συνεχίσει να τυπώνει, και ας λέει ότι τάχα θα σταματήσει.

Tapering είναι το σταμάτημα του λεγόμενου QE, δηλαδή της εκτύπωσης δολαρίων. Εννοείται ότι ποτέ δε θα συμβεί, ή ίσως να συμβεί για λίγο, αλλά μετά θα το ξαναρχίσουν, αφού δεν έχουν σκοπό να σταμτήσουν τα ελλείμματα τους, αλλά ούτε και την ικανότητα να παράγουν αρκετό πλούτο για να αποπληρώσουν όλα αυτά τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει.

Όσο για αυτό που λέει το άρθρο ότι "The Federal Reserve is funding the annual deficit because foreigners will not do so at 2.6%", εννοεί το εξής:

Επειδή η Αμερική είναι η #1 ιμπεριαλιστική χώρα, με τεράστια πολιτική-στρατιωτική ισχύ, αυτή τη στιγμή βγαίνει στις αγορές και δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα της. Το επιτόκιο που πληρώνει είναι μόλις 2.6%, παρότι η οικονομική της κατάσταση είναι εντελώς χάλια, και έτσι δεν χρειάζεται να πληρώνει πολλά λεφτά σε τόκους.

Σιγά-σιγά όμως, οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές απομακρύονται από τα ομόλογα της Αμερικής, διότι η πολιτική της ισχύς μειώνεται, και τα οικονομικά της προβλήματα μεγαλώνουν. Οπότε οι ξένοι επενδυτές δεν δέχονται πλέον να επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα, ουλάχιστον όχι με τόσο μικρό επιτόκιο.

Θυμηθείτε και την περίπτωση της Ελλάδας, που οι επενδυτές απαιτούσαν μεγαλύτερα επιτόκια όταν ακόμα δεν ξέραμε αν η ευρωζώνη θα την άφηνε να χρεωκοπήσει ή όχι, και τα spreads είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει με τις ΗΠΑ, μόνο που οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική ισχύ και γι' αυτό δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Ή μάλλον συμβαίνει, αλλά σε "ηπιότερη" μορφή, με τους επενδυτές απλά να μην αγοράζουν πολλά ομόλογα των ΗΠΑ, και την Αμερική να αναγκάζεται να τυπώσει μόνη της δολάρια για να καλύψει τις υπόλοιπες οικονομικές της ανάγκες.

Μάλιστα θα κλείσουμε με ένα σύντομο βιντεάκι, διάρκειας μισού λεπτού, όπου ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο πρώην πρόεδρος της FED, εξηγεί ότι η Αμερική δε θα χρεωκοπήσει ποτέ, διότι έχει τη δυνατότητα να τυπώσει όσα δολάρια της λείπουν. Αυτό βέβαια που ο Γκρίνσπαν δεν εξηγεί είναι το πόσο θα αξίζουν αυτά τα δολάρια, και το αν ο υπόλοιπος κόσμος θα εξακολουθεί να τα δέχεται στη σημερινή τους ισοτιμία, ή σε μία άλλη, πολύ χαμηλότερη...



1 comment:

  1. Ο υπερπληθωρισμός ήδη υπάρχει φίλε μου. Η διαφορά είναι πως το τύπωμα των δολλαρίων δεν γίνεται για να πληρωθεί ο κόσμος ή να φάνε οι φτωχοί. Γίνεται για να δοθούν δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές. Γι'αυτό το χρηματιστήριο είναι σε ιστορικό υψηλό παρότι οι κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι στην χειρότερη κατάσταση εδώ και 80 σχεδόν χρόνια. Αυτή είναι η διαφορά και γι'αυτό δεν φοβούνται τον υπερπληθωρισμό...

    ReplyDelete