Monday, October 28, 2013

Ξένοι πιστωτές: Μετά την Εθνική τράπεζα, τώρα δώστε μας και τον έλεγχο των ντόπιων ΜΜΕ


Έχουμε γράψει πολλές φορές σε αυτό το blog για τη μάχη ανάμεσα στους ξένους πιστωτές (τρόικα) και στην ντόπια άρχουσα τάξη (πχ Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Εκκλησία, κτλ) για τον έλεγχο των φιλέτων και -κυρίως των "συστημικών" φιλέτων.

Τα "συστημικά" φιλέτα είναι αυτά που όποιος τα έχει, ουσιαστικά ελέγχει ολόκληρη τη χώρα. Το σημαντικότερο ίσως "συστημικό φιλέτο" είναι η Εθνική Τράπεζα, που η ντόπια άρχουσα τάξη προσπαθεί να κρατήσει υπό τον έλεγχο της, αλλά η τρόικα δεν την αφήνει (Η Εθνική είναι χρεωκοπημένη, και χωρίς τα λεφτά της τρόικας ζορίζεται, οπότε ολόκληρη η ντόπια ολιγαρχία μαζεύει λεφτά για να τη διασώσει, και να εξακολουθήσει έτσι να έχει προνομιακή μεταχείριση σε ότι αφορά το δανεισμό της μέσω της Εθνικής. Αξίζει πχ να δείτε αυτό το άρθρο που έχουμε γράψει επί του θέματος).

Αν διαβάσετε αυτό το παλιότερο άρθρο μας, θα δείτε ότι οι ντόπιοι ολιγάρχες, όπως ο Μπόμπολς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με μέτρα όπως πχ οι μειώσεις των μισθών (κάθε άλλο), αλλά έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα με το θέμα της Εθνικής, και γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να σφυρίζουν ένα σχετικά "αντιμνημονιακό" ρυθμό μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν, γκρινιάζοντας διαρκώς για τα μέτρα της τρόικας (που τα ίδια ΜΜΕ αποθέωναν μέχρι πρόσφατα).

Η τρόικα όμως παρατήρησε απ' ότι φαίνεται και κάτι άλλο; Ότι εκτός από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι και τα εγχώρια ΜΜΕ χρεωκοπημένα.

Οπότε η τρόικα πιέζει, λέγοντας ουσιαστικά ότι "αν δεν ξαναρχίσετε να κάνετε προπαγάνδα υπέρ μου, τότε θα κόψω τη χρηματοδότηση-δανειοδότηση των ΜΜΕ, και θα χρεωκοπήσουν".

Οπότε ετοιμαστείτε για ακόμα χειρότερα ΜΜΕ απ' ότι είχαμε ως τώρα...

Ο υπέρογκος δανεισμός των ΜΜΕ που αποκαλύφθηκε από την Blackrock «παραδίδει» τους εκδότες στον έλεγχο της Τρόικας – Επίκειται το τέλος της αντιμνημονιακής ρητορείας από τα μεγάλα εγχώρια media
Περί το 1 δισ. ευρώ φτάνει, σύμφωνα με διαρροές, ο τραπεζικός δανεισμός των μεγαλύτερων εγχώριων μέσων μαζικής επικοινωνίας, με την Τρόικα να εμφανίζεται διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί αυτές τις εξελίξεις προς... όφελος της.

Σύμφωνα με διαρροές, με τον έλεγχο της Blackrock αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών προς τον χώρο των ΜΜΕ, γεγονός που η  Τρόικα δεν θα το αφήσει να περάσει στα... ψιλά.

Ήδη έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις για τη στήριξη της από τα ΜΜΕ, θέτοντας ανοιχτά το δίλημμα του "λουκέτου" ή του ελέγχου τους από τους δανειστές.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση προσπαθεί έστω και σπασμωδικά να θέσει "κόκκινες γραμμές" στην Τρόικα, η ίδια φαίνεται ότι παίρνει τον έλεγχο των εγχώριων ΜΜΕ.

Τόσο λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων όσο και των ανοιχτών υποθέσεων που έχουν πολλοί εκδότες με τη Δικαιοσύνη, η Τρόικα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Θα μπορεί έτσι να περιορίσει την αντιμνημονιακή ρητορεία και την άρση της κάλυψης που παρείχαν τα ΜΜΕ στις καθυστερήσεις και τις αστοχίες της κυβέρνησης.

1 comment:

  1. Έχεις μήπως υπόψιν σου κάποιο σοβαρό αριστερό αμερικάνικο μπλοκ να προτείνεις? Το zero hedge έχει καλά άρθρα όσο αυτά κριτικάρουν το σύστημα αλλά όταν προτείνει κάτι "νέο" βρωμάει από ενοχλητική ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία (Austrian school).

    ReplyDelete