Wednesday, October 23, 2013

Πάνε και οι Σαουδάραβες από σύμμαχοι των ΗΠΑ...


"Ρε συ Πούτιν, καλό θα ήταν εμείς οι πετρελαιάδες να τα βρίσκαμε μεταξύ μας, τώρα που πέφτουν οι Αμερικάνοι και ανεβαίνετε εσείς και η Κίνα, ο #1 πελάτης μας"

Έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι πετρελαιάδες θα συμμαχήσουν με Ρωσία-Κίνα-Γερμανία, διότι απλούστατα δεν τους συμφέρει να πληρώνονται σε δολάρια, δηλαδή σε ένα νόμισμα που συνεχώς πληθωρίζεται.

Οι πετρελαιάδες εξαρτώνται από το πετρέλαιο, και άρα είναι απολύτως αναγκαίο για αυτούς να πληρώνονται σε κάτι θα θα διατηρήσει σταθερή την αξία του σε βάθος χρόνου. Θυμηθείτε και τα όσα έχουμε πει για την πετρελαική κρίση του 1973, όταν η Σαουδική Αραβία αντέδρασε στην κίνηση των ΗΠΑ να καταργήσουν τον κανόνα του χρυσού.

Από τη στιγμή που οι Σαουδάραβες είδαν ότι η Αμερική τύπωνε δολάρια με τη σέσουλα, ζήτησαν να πληρωθούν σε χρυσό, και τελικά η κρίση αυτή ξεπεράστηκε μόνο όταν καθορίστηκε μια νέα, πολύ αυξημένη ισοτιμία για το πετρέλαιο (πχ το πετρέλαιο πήγε από τα 10$/βαρέλι στα 40$/βαρέλι μέσα σε μια νύχτα!)

Στη σημερινή εποχή, ο ένας πετρελαιάς μετά τον άλλο προσπαθεί να ξεφύγει από το σημερινό σύστημα, που τους αναγκάζει να πληρώνονται σε δολάρια και μόνο σε δολάρια. Πρώτα ο Σαντάμ δέχτηκε να πληρώνεται και σε ευρώ (και βομβαρδίστηκε), μετά το Ιράν θέλησε να κάνει το ίδιο (και από τότε έχει αναγορευτεί σε #1 εχθρός των ΗΠΑ), ενώ και ο Καντάφι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα χρυσό νόμισμα και να πληρώνεται σε αυτό (αλλά τον τσάκισαν και αυτόν).

Η Σαουδική Αραβία βέβαια σήμερα έχει κρατήσει -μέχρι τώρα- ένα χαμηλό προφίλ, και πολλοί θεωρούν ότι η χώρα αυτή είναι πλήρως υποταγμένη στους Αμερικάνους.

Εμείς λέμε όμως εδώ και χρόνια ότι η Σαουδική Αραβία τελικά θα "λιποτακτήσει", και απλά δεν το λέει, διότι δεν τη συμφέρει:

Η Σαουδική Αραβία είναι με διαφορά ο #1 πετρελαιάς του πλανήτη. Είναι άλλο πράγμα το Ιράν, το ιράκ και η Λιβύη, και άλλο πράγμα η Σαουδική Αραβία. Αν οι Σαουδάραβες κάνουν κίνηση εναντίον των ΗΠΑ, τότε θα προκληθεί μια νέα πετρελαική κρίση, καθώς όλη η Δύση θα μείνει χωρίς πετρέλαιο, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του 1973.

Οπότε οι Σαουδάραβες κρατούν στα χέρια τους πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' όσοι νομίζουν οι περισσότεροι. Και είναι πολύ γελασμένοι όσοι λένε ότι τάχα η παρηκμασμένη Αμερική θα κρατήσει υπό τον έλεγχο της μια μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη όπως είναι η Σαουδική Αραβία (ναι, είναι ένα καθεστώς χειρότερο και από τους Ταλιμπάν, αλλά πάντως το πετρέλαιο που κατέχουν τους κάνει πολύ ισχυρούς παίκτες).

Πριν λίγες μέρες, σχολιάζαμε σε άρθρο μας την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ΜΗΝ δεχτεί μια θέση στο συμβούλιο ασφαλεία του ΟΗΕ, ως "ένδειξη διαμαρτυρίας" εναντίον των ΗΠΑ, και λέγαμε τα εξής:
[...] Μερικοί λένε ότι η Σαουδική Αραβία είναι "πιστός σύμμαχος" των ΗΠΑ, αλλά εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ποτέ και πουθενά.
Από τη στιγμή που η Αμερική παρακμάζει, και η Κίνα ανεβαίνει (είναι πλέον άλλωστε και ο #1 πελάτης της Σαουδικής Αραβίας, καταναλώνοντας περισσότερο πετρέλαιο από οποιονδήποτε άλλον παγκοσμίως), με ποιον θα πάει η Σαουδική Αραβία; Με την Αμερική, που την πληρώνει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται, ή με την Κίνα, που είναι και ο #1 πελάτης της; [...]

Χθες, κάποιος αναγνώστης μου έστειλε αυτό το άρθρο του Reuters, που επιβεβαιώνει την ανάλυση μας, και δείχνει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας έχει "ραγίσει". Και μη νομίζετε ότι η Συρεία είναι ο πραγματικός λόγος, η Συρία είναι απλά η αφορμή. Σιγά μη χαλούσαν οι Σαουδάραβες τη συμμαχία μόνο και μόνο εξαιτίας του Ασαντ. Οι λόγοι είναι βαθύτεροι, και έχουν να κάνουν με το δολάριο και το πετρέλαιο, όπως έχουμε εξηγήσει ξανά και ξανά.

Saudi Arabia warns of shift away from U.S. over Syria, Iran
Upset at President Barack Obama's policies on Iran and Syria, members of Saudi Arabia's ruling family are threatening a rift with the United States that could take the alliance between Washington and the kingdom to its lowest point in years.

Prince Bandar bin Sultan told European diplomats that the United States had failed to act effectively against Syrian President Bashar al-Assad and the Israeli-Palestinian conflict, was growing closer to Tehran, and had failed to back Saudi support for Bahrain when it crushed an anti-government revolt in 2011, the source said.

"The shift away from the U.S. is a major one," the source close to Saudi policy said. "Saudi doesn't want to find itself any longer in a situation where it is dependent."

Saudi Arabia gave a clear sign of its displeasure over Obama's foreign policy last week when it rejected a coveted two-year term on the U.N. Security Council in a display of anger over the failure of the international community to end the war in Syria and act on other Middle East issues.

Δεν έχω χρόνο για να γράψω περισσότερα για την πετρελαική κρίση του 1973, για τη σχέση δολαρίου-πετρελαίου-χρυσού, κτλ. Θυμίζω όμως ότι και το 1973, η Σαουδική Αραβία δεν βγήκε ξεκάθαρα να πει την αλήθεια, αλλά προτίμησε να πει ότι τάχα "κάνει πετρελαϊκό εμπάργκο στη Δύση ως...ένδειξη διαμαρτυρίας για μια εκστρατεία που είχε κάνει τότε το Ισραήλ εναντίον μιας άλλης μουσουλμανικής χώρας".

Επίσης, θα σας πρότεινα να διαβάσετε αυτό και αυτό το άρθρο μας, που αφορούν ειδικά την Σαουδική Αραβία (ειδικά το πρώτο το θεωρώ πολύ σημαντικό). Αν ξέρετε αγγλικά, δείτε και ένα άρθρο που είχα γράψει στο αγγλικό blog που είχα ειδικά για τη σχέση δολαρίου-πετρελαίου-χρυσού.

No comments:

Post a Comment