Wednesday, October 30, 2013

Η FED έκανε το καθήκον της και θα τυπώσει δολάρια. Αλλά...με εκείνο το Ιράν τι γίνεται;

Σήμερα η FED, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να τυπώνει δολάρια, χωρίς μάλιστα καν να κάνει και καμία συγκεκριμένη αναφορά στο αν και πότε θα σταματήσει.

Θα δούμε την συγκεκριμένη είδηση, μιας και η εγχώρια αριστερά προσπερνά αυτά τα γεγονότα σαν να μην υπάρχουν (γιατί άραγε; Η άγνοια τους δεν περιγράφεται πλέον), οπότε κάποιος θα πρέπει να τα καταγράψει.

Θεωρώ όμως ότι οι αναγνώστες αυτού του blog ξέρουν ότι η Αμερική δε θα σταματήσει ποτέ να τυπώνει δολάρια, μέχρι τον υπερπληθωρισμό, και επίσης ξέρουν -κυρίως- και το λόγο για τον οποίο η Αμερική θα ακολουθήσει αυτή την πορεία.

Έχουμε αναλύσει πολλές φορές το θέμα, μιας και στο προσεχές μέλλον θα είναι το #1 θέμα παγκοσμίως, οπότε δεν έχει νόημα να τα ξαναπούμε τώρα, ούτε να πούμε ότι την ίδια ώρα που η Αμερική συνεχίζει να  τυπώνει δολάρια με τη σέσουλα, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει χρυσό με τη σέσουλα.

Αντί λοιπόν να λέμε πάλι τα ίδια, θα παρουσιάσουμε μεν την είδηση, αλλά στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τις επόμενες κινήσεις της Αμερικής. Βέβαια, δεν είμαι προφήτης, ούτε έχω εσωτερική πληροφόρηση από τον Λευκό Οίκο. Μπορώ απλά να σκεφτώ με βάση τα στοιχεία που γνωρίζω, και με βάση τα συμφέροντα του καθενός. Αυτές οι μαντεψιές ίσως να μην επιβεβαιωθούν, αλλά τουλάχιστον μας βοηθούν και μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε πιο στρατηγικά.

Ας δούμε καταρχήν τη σημερινή είδηση όμως, και μετά συνεχίζουμε:

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 
Fed: Καμία αλλαγή στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ
Δεν μεταβάλει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) μέσω της αγοράς τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), χωρίς μάλιστα να κάνει και καμία συγκεκριμένη αναφορά στο αν και πότε θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές αυτές (το περίφημο tapering, το οποίο για την ώρα μετατίθεται στις καλένδες).

Ο τελευταίος 1 μήνας δεν πήγε και πολύ καλά για την Αμερική:

Από εκεί που όλοι νόμιζαν ότι θα ισοπέδωνε τη Συρία, η Αμερική αναγκάστηκε να κάνει πίσω (πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στον πλανήτη).

Μετά, όλος ο πλανήτης πήρε χαμπάρι ότι τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ότι είχαν καταλάβει, και υπήρχαν σκέψεις μέχρι και για χρεωκοπία της χώρας (που βέβαια ποτέ δε θα πραγματοποιηθεί, μιας και η σημερινή μορφή του νομισματικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να τυπώνουν δολάρια χωρίς όριο. Αλλά οι περισσότεροι δεν το ξέρουν/καταλαβαίνουν αυτό, και η αριστερά συγκαταλέγεται μέσα σε αυτό το γκρουπ της άγνοιας, οπότε υπήρχε "αναβρασμός" για το πως θα καταλήξουν τα οικονομικά ζητήματα των Αμερικάνων).

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Αμερική κατηγορείται πλέον από φίλους και συμμάχους για κατασκοπεία, και η "διεθνής της εικόνα" έχει στραπατσαριστεί εντελώς. Άσε που πλέον όλοι το έχουν πάρει χαμπάρι ότι η Αμερική είναι αδύναμη, και άρα δεν τη φοβούνται όπως παλιότερα.

Τέλος, η Αμερική χάνει γρήγορα συμμάχους: Δε μιλάω μόνο για "συμμάχους" όπως η Γερμανία, που είναι μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά τα συμφέροντα της την έχουν φέρει εδώ και καιρό στο πλευρο των Ρωσοκινέζων. Μιλάω και για τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, κτλ.

Ακόμα και το Ισραήλ έχει παράπονα, επειδή ναι μεν θα μείνει πιστό στην Αμερική, αλλά θέλει να επιτεθεί στο Ιράν, και η Αμερική δεν το αφήνει.

Και εδώ είναι που "η πλοκή περιπλέκεται":

Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει η Αμερική, ώστε να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, και να αλλάξει και την ατζέντα; Ως πότε θα ασχολείται όλος ο κόσμος με τα οικονομικά της προβλήματα, το διαρκή πληθωρισμό του δολαρίου, ή τις υποκλοπές που έκανε εις βάρος...των πάντων;

Δε θα ήταν καλύτερα αν η Αμερική υπενθύμιζε σε όλους ότι "είναι ακόμα εδώ", και "είναι ακόμα το αφεντικό";

Δε θα ήταν καλύτερα αν υπενθύμιζε σε όλους ότι έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του κόσμου, ώστε να τους κόψει λιγάκι τον αέρα;

Δε θα ήταν καλύτερα να ικανοποιούσε και το Ισραήλ (αλλά και τη Σαουδική Αραβία), χτυπώντας το Ιράν, που τολμάει να αμφισβητεί και το δολάριο ως μέσο πληρωμής για το πετρέλαιο, και άρα είναι ο #1 εχθρός και των ΗΠΑ;

Δε θα ήταν καλύτερα να χτυπούσε έναν πετρελαιά όπως το Ιράν, ώστε να κρατήσει ψηλά την τιμή του πετρελαίου, αντί να πέσει, μιας και η υψηλή τιμή του πετρελαίου επιτρέπει τη συνέχιση του fracking;

Βέβαια, θα μου πείτε ότι το Ιράν είναι δύσκολος αντίπαλος, με αρκετά μεγάλο και οργανωμένο στρατό, εξοπλισμένο με αρκετά σύγχρονα πολεμικά συστήματα. Και έχει από πίσω του και τη στήριξη Ρωσίας-Κίνας. Οι Αμερικάνοι έχουν βαλτώσει σε Αφγανιστάν και Ιράκ, και δε μπορούν να κάνουν μια τόσο μεγάλη εκστρατεία (άσε που θα είναι και ακριβή από οικονομικής άποψης μια τέτοια εκστρατεία, κάτι που επίσης "τσούζει" τους Αμερικάνους).

Επίσης, αν οι Αμερικάνοι κάνουν μια νέα εκστρατεία, η "κοινή γνώμη" θα στραφεί ακόμα πιο πολύ εναντίον τους. Ακόμα και στην Αμερική θα γίνει χαμός, όση προπαγάνδα και αν τους κάνουν για τα "όπλα μαζικής καταστροφής", μπλα μπλα, μπλα.

Όμως, έστω κι έτσι, κάτι θα πρέπει να κάνουν οι Αμερικάνοι: Το Ιράν πρέπει να συνετιστεί και να μην αποσχιστεί από το δολάριο. Και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να "ξαναθυμηθεί" ότι η Αμερική είναι το αφεντικό, και να σταματήσει να γκρινιάζει για τις υποκλοπές, ή να αμφισβητεί την οικονομική της δύναμη.

Οπότε η Αμερική θα μπορούσε να κάνει ένα περιορισμένο χτύπημα εναντίον του Ιράν, χτυπώντας μόνο τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, ή και μερικές ακόμα στρατιωτικές βάσεις, κτλ. Και θα μπορούσε να βάλει το Ισραήλ να εκτελέσει αυτό το χτύπημα, ώστε η ίδια η Αμερική να παριστάνει την "ανήξερη". Μη σας πω ότι θα μπορούσαν να βγουν μετά και να παρουσάζονται ως "φιλειρηνικοί", που θέλουν να βρουν μια "συμβιβαστική λύση", μεσολαβώντας ώστε το Ισραήλ να "συνετιστεί" (αφού πρώτα έχει ρίξει τις βόμβες του, και έχει αλλάξει τη διεθνή ατζέντα εντελώς σε σχέση με σήμερα).

Με λίγα λόγια, το Ισραήλ θα κάνει, για ακόμα μια φορά, τη 'βρωμοδουλειά" των Αμερικάνων στην περιοχή. Άλλωστε, το Ισραήλ "άλλο που δε θέλει", διότι αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική δύναμη στη Μέση Ανατολή που έχει πυρηνικά όπλα, και δε θέλει σε καμία περίπτωση το Ιράν να πειραματίζεται με την ατομική ενέργεια (άσχετα αν πειραματίζεται με σκοπό να έχει πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας, ή αν θέλει να φτιάξει πυρηνική βόμβα).

Αφορμή για όλες τις παραπάνω σκέψεις (υποθετικά σενάρια), ήταν μια είδηση που διαβάσαμε στο Reuters πριν δύο μέρες, με τον Ομπάμα "να συζητά στο τηλέφωνο με τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή". Αυτή ήταν η μόνη πληροφορία που δώθηκε προς τα έξω, και μου φάνηκε περίεργο, διότι ο Νετανιάχου είχε ταξιδέψει αυτοπροσώπως στις ΗΠΑ πριν ένα μήνα, και είχε συναντηθεί με τον Ομπάμα face-to-face για τα ίδια θέματα (Link).

Τότε ο Ομπάμα προφανώς του είχε πει να κάτσει προς στο παρόν στα αυγά του - είχε άλλωστε να αντιμετωπίσει το θέμα με τη "χρεωκοπία" της Αμερικής, και το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Αμερική στο Ιράν λειτουργεί αρκετά καλά (έστω και ως μια "light" μέθοδος επιβολής)

Τι άλλαξε λοιπόν από τότε μέχρι σήμερα;

Ίσως και τίποτα, και σας το λέω ξανά ότι όλα αυτά είναι εικασίες (με την εξαίρεση της αρχικής είδησης ότι η Αμερική θα συνεχίσει να τυπώνει δολάριο χωρίς όριο. Αυτό είναι 100% αλήθεια).

Πάντως, είναι προφανές ότι η Αμερική δε θα καταθέσει τα όπλα, και παρότι δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα (υπερπληθωρισμός $), μπορεί να αλλάξει το πώς, το πότε και με το ποιους όρους θα φτάσουμε ως εκεί.

Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι μιας επέμβαση, έστω και περιορισμένη, στο Ιράν, θα άλλαζε αρκετά τα σημερινά δεδομένα, αλλά και την ατζέντα της συζήτησης. Έστω και αν την επέμβαση την κάνουν οι "ακραίοι" του Ισραήλ, με την Αμερική να παίζει το ρόλο του "ουδέτερου ειρηνοποιού" (?!), που θα βρει μια "συμβιβαστική λύση" με τη Ρωσία και την Κίνα για το μέλλον του Ιράν (μιας και κανένας δε θέλει να ξεσπάσει Παγκόσμιος Πόλεμος σε αυτή τη φάση, και άρα οι Ρωσοκινέζοι θα δεχτούν να διαπραγματευτούν , όπως το δέχτηκαν και οι Αμερικάνοι στην περίπτωση της Συρίας).

ΥΓ: Ξαναλέω ότι όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια, που απλά μας βοηθούν να σκεφτούμε λίγο πιο στρατηγικά για το μέλλον. Αντί να το παίζω προφήτης, με αμφίβολα αποτελέσματα, και να τσαλαπατώ (ίσως) την όποια αξιοπιστία έχω, θα μπορούσα να κάτσω στ' αυγά μου, και να περηφανεύομαι για το ότι είχα προβλέψει ότι η Αμερική δε θα σταματήσει τα τυπώνει δολάρια (μια πρόβλεψη που μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακή και πετυχημένη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλή για όσους γνωρίζουν το σημερινό νομισματικό σύστημα - ελπίζω δηλαδή για όλους τους αναγνώστες του blog). Προτίμησα να γράψω αυτό το σενάριο, για να δούμε με ποιον τρόπο θα απαντήσει η Αμερική στα πυρά που δέχεται απ' όλες τις μεριές εδώ και κάμποσο διάστημα. Θα δούμε στην πράξη βέβαια τι θα συμβεί, αλλά οπωσδήποτε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι ένα σενάριο με πολλές πιθανότητες εφαρμογής μέσα στο 2013-2014.


No comments:

Post a Comment