Sunday, October 27, 2013

ΗΠΑ: Πρέπει να κρατήσουμε την ισοτιμία του πετρελαίου ψηλά, αλλιώς πάει το fracking


Έχουμε γράψει πολλές φορές για το fracking, και έχουμε ήδη δει ότι οι απόψεις του στιλ "η Αμερική θα γίνει ενεργειακά αυτόνομη χάρη σε αυτό" είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας (πχ θυμηθείτε ότι η γνωστή πετρελαική εταιρεία Shell κατέγραψε πρόσφατα ζημιές δισεκατομμυρίων από το fracking).

Έχουμε εξηγήσει το "ενεργειακό παιχνίδι" που παίζεται μεταξύ Ευρώπης-Αμερικής-Ρωσίας-Κίνας και πετρελαιάδων, και μπορείτε να το διαβάσετε πχ εδώ, όπου εξηγούμε και τι ακριβώς είναι αυτό το fracking, και γιατί βοηθά τους Αμερικάνους να βγάλουν πετρέλαιο και φυσικό άεριο από το έδαφος τους.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούσαμε μεταξύ άλλων και το γιατί το fracking δεν είναι φτηνό, λέγοντας τα εξής:
[...] το shale gas είναι πραγματική ενέργεια και άρα θα βοηθήσει και τους Αμερικάνους και όποιους άλλους το αξιοποιήσουν, αλλάζοντας αρκετά τα δεδομένα στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα. 

Απλά τα κοιτάσματα δεν είναι και τόοοσα πολλά όσο κάποιοι διαφημίζουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι ακόμα οικονομικοί παράγοντες που δε μπορούν να αγνοηθούν:

Καταρχήν, το fracking δεν είναι και τόσο νέα τεχνολογία όσο παρουσιάζεται, απλά σήμερα τελειοποιήθηκε, και παράλληλα έγινε και πιο οικονομικά προσιτή και συμφέρουσα, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του πετρελαίου.

Για να το πω με ένα απλό παράδειγμα, έστω ότι το κόστος του fracking είναι 80$/βαρέλι (το νούμερο είναι προφανώς τυχαίο, πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του fracking δεν είναι μικρό, διότι δεν είναι εύκολο να "διασπάσουμε" τα πετρώματα, ούτε να ξεχωρίσουμε το πετρέλαιο, ούτε να το αποθηκεύσουμε, άσε που πρέπει διαρκώς να ανοίγουμε ένα σωρό γεωτρήσεις για να "βομβαρδίσουμε" όλο το έδαφος, αντί να αντλήσουμε όλο το πετρέλαιο με μόνο μία μεγάλη γεώτρηση, όπως κάνουμε με τα "παραδοσιακά" κοιτάσματα).

Πριν από μερικά χρόνια, η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια ήταν χαμηλότερη από 80 δολάρια, άρα το fracking δε συνέφερε να εξορυχθεί, και κανείς δεν το έβγαζε από το έδαφος. Τώρα όμως, επειδή το πετρέλαιο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια (λόγω του πληθωρισμού του δολαρίου), το fracking είναι οικονομικά συμφέρον. Αν πχ η τιμή του πετρελαίου στην αγορά είναι 90 ή 100 δολάρια/βαρέλι, τότε σαφώς και αξίζει να προτιμήσουμε το fracking που στο παράδειγμα μας κοστίζει "μόνο" 80 δολάρια, έτσι δεν είναι;
[σημείωση: Η ίδια ακριβώς λογική ισχύει και για ένα σωρό άλλα "παραδοσιακά" κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ξέραμε από παλιά ότι υπήρχαν, αλλά επειδή ήταν πολύ βαθιά ή δύσβατα, δεν συνέφερε να τα εξορύξουμε. Τώρα όμως, με την ισοτιμία του πετρελαίου να έχει ανέβει, πολλά τέτοια κοιτάσματα έχουν γίνει πλέον συμφέροντα. Σε αυτή την κατηγορία κοιτασμάτων πιθανόν ανήκουν και αυτά που ψάχνουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως και να έχει, όσο η ισοτιμία του πετρελαίου ανεβαίνει, τόσο περισσότερα κοιτάσματα θα γίνονται οικονομικά συμφέροντα, και άρα μη μασάτε και τόσο από τις θεωρίες peak oil του στιλ "το πετρέλαιο τελειώνει", διότι διαρκώς θα μπαίνουν στο παιχνίδι νέα κοιτάσματα, που όμως θα είναι ολοένα και πιο ακριβά]. [..]

Όπως είχαμε παρατηρήσει λοιπόν από τότε, ο λόγος που το fracking γιγαντώθηκε είναι επειδή η ισοτιμία του πετρελαίου έχει πάρει την ανηφόρα.

Τι θα συνέβαινε όμως άραγε αν η ισοτιμία έπεφτε; 
(πχ αν η Σαουδική Αραβία αποφασίσει "ξαφνικά" να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο από το έδαφος της, πλημμυρίζοντας την αγορά με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, που θα ρίξουν την τιμή του).

Αν η ισοτιμία του πετρελαίου πέσει, τότε το fracking θα γίνει οικονομικά ασύμφορο, και τότε "άντε γεια".

Όλα αυτά τα λέμε διότι χθες βρήκαμε στο Bloomberg ένα ενδιαφέρον άρθρο, που έλεγε ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή η Αμερική τρέμει μήπως τυχόν η τιμή του πετρελαίου πέσει, γιατί τότε το fracking θα σβήσει...

[σημείωση: Όλη αυτή η κατάσταση σημαίνει πρκατικά ότι η Αμερική θα κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει ψηλά την ισοτιμία, και άρα είτε θα κάνει πολέμους, είτε θα απειλεί ότι θα κάνει πολέμους αν δεν μπορεί όντως να τους κάνει, ώστε η τιμή να μένει ψηλά από το φόβο της πολεμικής σύρραξης]

Oil’s $5 Trillion Permian Boom Threatened by $70 Crude
Bryan Sheffield, a third-generation oil wildcatter in Texas’s Permian Basin, knows what he’ll do if crude drops to $80 a barrel: shut down half his drilling rigs and go on a takeover hunt for weaker rivals.

Sheffield is among producers who’ve together invested $150 billion in the Permian since 2010 seeking their piece of an oil trove estimated to be worth as much as $5 trillion. As the money pours in, risks are mounting of a bust as analysts including Marshall Adkins of Raymond James & Associates Inc. forecast crude is heading down to $70 a barrel next year, a price that would slow drilling in the most expensive U.S. shale formation.

Την ίδια ώρα, στη Σκωτία η κυβέρνηση πήρε και αυτή την απόφαση να απαγορεύσει το fracking για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι και άλλες κυβερνήσεις έχουν κάνει το ίδιο πράγμα (πχ η Γαλλία), αν και θυμίζουμε επίσης ότι υπάρχουν βαθύτεροι πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη δε θέλει το fracking και έχει "θάψει" εντελώς το θέμα.

Πάντως, η απόφαση της Σκωτίας ειναι ενδιαφέρουσα, διότι η Σκωτία είναι υπό τον έλεγχο της Αγγλίας, που ως σύμμαχος των ΗΠΑ θέλει και αυτή να προωθήσει το fracking. Βέβαια, η Σκωτία θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί, και μάλιστα παλεύει για να κάνει και δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα, αλλά πάντως έχει αρκετή σημασία το να βλέπει κανείς μια χώρα που θεωρητικά ανήκει στο στρατόπεδο των ΗΠΑ να λέει όχι στο fracking, και μάλιστα απαγορεύοντας το διά νόμου (επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν οι Σκωτσέζοι καπιταλιστές είναι τόσο οικολόγοι που νοιάζονται όντως τόσο πολύ για το περιβάλλον).

Scotland to block fracking on environmental grounds
Paul Wheelhouse, the Scottish environment and climate change minister, has said there are “no environmental permissions which would allow hydraulic fracturing (fracking) in Scotland at this time”.

The policy states that the planning system must “minimise the impacts of extraction on local communities, built and natural heritage, and the water environment.”

In addition, it says that proposals “should also provide an adequate buffer zone between sites and settlements.”

Environment and Climate Change Minister Paul Wheelhouse said it was important that the views of the local communities, and the impact on the environment were given “due consideration” in the planning process.

"In the interests of tackling climate change and delivering climate justice we urgently need to be leaving fossil fuels, including shale gas, in the ground."

1 comment:

  1. Βασικά υπάρχει ένας πολύ πιο πρακτικός και χειροπιαστός λόγος που οι Σκωτσέζοι δεν θέλουν να προωθήσουν το fracking. Το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας τους ανήκει κ τυχόν νέα αποθέματα πετρελαίου μέσω αυτής της μεθόδου α) μπορεί να ρίξουν την τιμή του πετρελαίου, άρα κ τα έσοδα ενός μελλοντικού σκωτσέζικου κράτους ή να καταστήσουν μη προσοδοφόρα άλλα πιο ακριβά κοιτάσματα, και β) κορόιδα είναι να επιτρέψουν τώρα αυτή τη μέθοδο; Θα καταστρέψουν το περιβάλλον τους για να παίρνει άλλος (Αγγλία) τα έσοδα; Ας ανεξαρτητοποιηθούν πρώτα κ βλέπουν...

    ReplyDelete