Thursday, November 14, 2013

Οι ΗΠΑ τυπώνουν δολάρια, η Γερμανία "δεν κρατιέται" για να αφήσει τις τράπεζες και τα κράτη να χρεωκοπήσουν ΧΩΡΙΣ να τυπώσει

Ο Μπεν Μπέρνακι, ο σημερινός πρόεδρος της FED παραδίδει σιγά-σιγά "τα κλειδιά" στην Janet Yellen, που εκλέχθηκε να τον διαδεχτεί στο τέλος του χρόνου και έδωσε σήμερα την πρώτη της συνέντευξη. Νομίζω ότι η γελοιογραφία τα λέει όλα για το τι ακριβώς θα κάνει η FED, όποιος και αν είναι στο τιμόνι της...

Στο λιγοστό χρόνο που έχω, έπεσε σήμερα το μάτι μου σε δύο άρθρα που δείχνουν τον αντίθετο δρόμο που έχουν πάρει η Αμερική με τη Γερμανία:

Στην Αμερική λοιπόν, έδωσε σήμερα την πρώτη της συνέντευξη η Janet Yellen, η διάδοχος του Μπέρνακι στην ηγεσία της FED. Όπως καταλαβαίνετε, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το αν θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια ή όχι.

Εμείς βέβαια ξέρουμε ότι η Αμερική δε θα σταματήσει ποτέ, μέχρι το δολάριο να υπερπληθωριστεί (έχουμε εξηγήσει το πως και το γιατί). Σε αυτό το μήκος κύματος, η Janet Yellen δεσμεύτηκε λοιπόν σήμερα, πριν καλά-καλά αναλάβει και επίσημα το τιμόνι της FED να συνεχίσει να τυπώνει δολάρια με τη σέσουλα:

Janet Yellen, the nominee to be chairman of the Federal Reserve, said the central bank should take care not to withdraw stimulus too early.

“It’s important not to remove support, especially when the recovery is fragile and the tools available to monetary policy, should the economy falter, are limited given that short-term interest rates are at zero,” she said in testimony to the Senate Banking Committee in Washington today.
Όπως ο χριστιανισμός στέλενι όσους παραβαίνουν τις 10 εντολές στην κόλαση, ξεχωρίζοντας έτσι τους καλούς χριστιανούς στέλνοντας τους τον παράδεισο, έτσι και ο καπιταλισμός δικαιολογεί τα αίσχη του χρησιμοποιώντας τη λογική ότι όσοι φτωχαίνουν φταίνε οι ίδιοι που χρεωκόπησαν. Και η χρεωκοπία αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να μείνει όλος ο πλούτος στα χέρια των λίγων καλών καπιταλιστών που ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι της Μονόπολυς και "αξίζουν" να είναι πάμπλουτοι, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του πληθυσμού "αξίζει"...να ζει ή να πεθαίνει μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια


Την ίδια ώρα που η Αμερική τυπώνει με τη σέσουλα, ώστε να διασώσει τις χρεωκοπημένες τράπεζες, η Γερμανία όχι μόνο δεν το κάνει αυτό, αλλά κάνει -πλέον- το εντελώς αντίθετο: Αφήνει τις τράπεζες που δεν έχουν λεφτά να χρεωκοπήσουν, διατηρώντας σταθερό το νόμισμα αντί να το υπερπληθωρίσει.

Τώρα μάλιστα βγήκε ο πρόεδρος της Bundesbank και δήλωσε ότι θέλει να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία: Αυτή τη στιγμή, το νομοσχέδιο για να κάνουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη ότι έκαναν στην Κύπρο είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιηθεί το 2018.

Η Γερμανία όμως πιέζει για να εφαρμοστεί πιο γρήγορα, και ο πρόεδρος της Bundesbank ζητά να εφαρμοστεί...το 2015, δηλαδή 3 χρόνια γρηγορότερα:

ECB's Weidmann calls for earlier introduction of bail-in rules

Rules ensuring that banks' bondholders and big depositors share the costs of any lender failing should be introduced earlier than currently planned, European Central Bank Governing Council member Jens Weidmann said on Tuesday.

Weidmann, also president of Germany's Bundesbank, joins a long list of ECB and German government officials pushing for the early introduction of 'bail-in' rules, in January 2015 instead of 2018.

The bail-in rules should if possible be in place by the time the planned mechanism to wind down banks starts, he said. That is currently expected in 2015, shortly after the ECB takes up its new role as the single supervisor for euro zone banks.

"It is important that bail-in be implemented as simultaneously to other measures as possible. In particular, the bail-in transition periods should be shortened," Weidmann said in a speech in Frankfurt.

He said banks should be allowed to fail, but added: "Different to how things were done in the past, it should be done if possible without putting financial stability at risk and without using public money."

Να σημειωθεί βέβαια ότι τις πρώτες μέρες τις κρίσης, όταν και οι γερμανικές τράπεζες είχαν πρόβλημα, η Γερμανία τύπωσε και αυτή ευρώ. Τώρα που η ίδια νοιώθει αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει τις ζημιές, ετοιμάζεται να κάνει την κίνηση της, και γι' αυτό και θυμήθηκε "ξαφνικά" ότι δεν πρέπει να τυπώνουμε ευρώ και "να επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους χρησιμοποιώντας κρατικό χρήμα"...