Sunday, November 17, 2013

Sunday Times: Το Ισραήλ συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία για ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν


Δε μπορούμε βέβαια να εμπιστευόμαστε και πολύ τα δημοσιεύματα του αστικού τύπου, αλλά πάντως οι σημερινοί Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι το Ισραήλ συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία για για ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν.

Για το Ισραήλ τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά η Σαουδική Αραβία έχει και αυτή λόγο να χτυπήσει το Ιράν, διότι απλούστατα δε θέλει ούτε αυτή να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη.

Έως τώρα, το Ισραήλ είναι η μοναδική δύναμη στην περιοχή που έχει πυρηνικά όπλα, επιβάλλοντας τη θέληση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία είναι όμως η πιο σημαντική χώρα της περιοχής, έχοντας με διαφορά τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Το Ιράν έως τώρα ήταν μια σημαντική δύναμη, με αρκετό πετρέλαιο, αξιόμαχο στρατό, και υποστήριξη από Ρωσία-Κίνα. Αν όμως αποκτήσει και αυτό πυρηνική βόμβα, τότε η Σαουδική Αραβία θα είναι ουσιαστικά η μοναδική δύναμη της περιοχής που δε θα έχει πυρηνικά, και άρα θα μείνει πίσω από τους υπόλοιπους και δε θα μπορεί πλέον να ελέγχει τα πράγματα όπως έκανε μέχρι τώρα (γι' αυτό άλλωστε και οι Σαουδάραβες αγόρασαν και αυτοί μια πυρηνική βόμβα από το Πακιστάν, όπως ανέφερε πρόσφατα το BBC).

Τέλος πάντων, το Ισραήλ ήθελε να χτυπήσει το Ιράν, αλλά όπως σωστά παρατήρησε χθες και ένας αναγνώστης στο blog, αφήνοντας αυτό εδώ το σχόλιο:
Το πρόβλημα που έχουν οι Ισραηλινοί για να μπουκάρουν είναι η απόσταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Το 1981 όταν χτύπησαν τον αντιδραστήρα Οσιράκ στην Βαγδάτη που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι για τον Σαντάμ τα F-16 έφτασαν οριακά μέχρι την Βαγδάτη τελείως γυμνά από οπλισμό εκτός από τις βόμβες και με περισσότερο καύσιμο σε εξωτερικές δεξαμενές από ότι καθόριζαν οι προδιαγραφές των αεροσκαφών από την General Dynamics.

Για να χτυπήσουν το Ιράν θα χρειαστούν εναέριο ανεφοδιασμό ο οποίος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω από την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ ή την Τουρκία, πράγμα χλωμό.

Ακόμα δεν έχουν κάποιο όπλο που μπορεί να χτυπήσει υπόγειες και θωρακισμένες εγκαταστάσεις
όπως είναι σχεδόν όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη κάνει όπως έκαναν και το 81' στο Ιράκ. Τα 2 cents μου στο θέμα.

Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Σχετικές πληροφορίες:
http://www.wired.com/dangerroom/2012/09/iran-war-plan/all/
http://www.nytimes.com/2013/04/23/world/middleeast/israel-hagel-iran.html?_r=0
Σας προτείνω να διαβάσετε τα links που άφησε στο Blog ο αναγνώστης, αλλά αν ισχύει η σημερινή αποκάλυψη των Times, τότε το Ισραήλ ήδη έλυσε το πρώτο σκέλος του προβλήματος του: Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αφήσει τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της για τις επιχειρήσεις τους, αν τελικά οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν είναι αρκετές για να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά.

Εδώ το άρθρο των Times:

Two old foes unite against Tehran
Convinced that Iran is tricking the world over nuclear weapons, Israel and Saudi Arabia may work together to curb its ambitions.

ONCE they were sworn enemies. Now Israel’s Mossad intelligence agency is working with Saudi officials on contingency plans for a possible attack on Iran if its nuclear programme is not significantly curbed in a deal that could be signed in Geneva this week.

Both the Israeli and Saudi governments are convinced that the international talks to place limits on Tehran’s military nuclear development amount to appeasement and will do little to slow its development of a nuclear warhead. 

As part of the growing co-operation, Riyadh is understood already to have given the go-ahead for Israeli planes to use its airspace in the event of an attack on Iran. 

Both sides are now prepared to go much further. The Sunni kingdom is as alarmed as Israel by the nuclear ambitions of the Shi’ite-dominated Iran.

Να σημειωθεί επίσης και κάτι ακόμα: Μια επίθεση εναντίον του Ιράν, αν συμβεί, θα είναι εντελώς περιορισμένη, και θα αφορά κυρίως τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις (ειδικά οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο). Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δε νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω, μιας και το Ιράν είναι αρκετά μάχιμος αντίπαλος, και έχει και την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. Οι αποδυναμωμένες ΗΠΑ δε μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω.

Ένας άλλος αναγνώστης άφησε και αυτός ένα ενδιαφέρον σχόλιο χθες στο blog, λέγοντας ότι το Ισραήλ ίσως να θέλει να επιτεθεί στο Ιράν, ώστε έτσι να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επέμβουν και αυτές. Η δική μου άποψη, που την έχω ξαναπεί, είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιτεθούν, αλλά δε μπορούν, οπότε απλά θα αφήσουν το Ισραήλ να κάνει τη βρωμοδουλειά τους, να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του, και μετά οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις "ειρηνευτικές συνομιλίες", όπως πχ η Ρωσία ανέλαβε τις αντίστοιχες συνομιλίες για την περίπτωση της Συρίας. Βέβαια, ώσπου να αρχίσουν οι συνομιλίες, το Ισραήλ θα έχει καταστρέψει τα πυρηνικά του Ιράν, και θα έχει υπενθυμίσει σε όλους "ποιος είναι το αφεντικό".

Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι σενάρια και εικασίες που τα λέμε χωρίς εσωτερική πληροφόρηση, άρα μπορεί να πέφτουμε και έξω. Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να προβλέψει κάτι τόσο πολύπλοκο όσο αυτό με 100% ποσοστό επιτυχίας. Αν όμως ισχύει η αποκάλυψη που έκαναν σήμερα οι Times, τότε προφανώς το σενάριο μιας επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν γίνεται πολύ πιο πιθανό και κοντινό...