Sunday, December 1, 2019

Κίνα: Δε θέλουμε να τυπώσουμε νόμισμα διότι θα αχρηστεύσει την αξία του

Μια ενδιαφέρουσα δήλωση από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Κίνας:

China will not resort to quantitative easing - PBOC governor
China will not resort to quantitative easing even as the monetary policies of the world’s major economies are approaching zero interest rates, People’s Bank of China Governor Yi Gang wrote in an article published by the leading Communist Party theoretical journal Qiushi.

“We should not let the money held by the Chinese people become worthless... Maintaining positive interest rates and upward-inclined yield curve is generally conducive to the economic entities, and in line with the Chinese people’s saving culture, thus beneficial to the sustainable development of the economy,” said Yi.

China’s economic growth slowed to near 30-year lows in the third quarter and industrial profits continued to shrink, and speculation is mounting that Beijing needs to roll out stimulus more quickly and more aggressively, even if it risks adding to a pile of debt. 

Όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά και σε παλιότερα ποστς εδώ και χρόνια, η θέση μας σε αυτό το blog είναι ότι και η Κίνα θα περάσει από μια μεγάλη κρίση - η διαφορά είναι ότι η κρίση αυτή είναι σαν την κρίση που πέρασε η Αμερική το 1929 - όχι απλά δεν τελείωσε η Αμερική μετά από αυτή την κρίση, αλλά βγήκε δυνατότερη (με τις απαραίτητες ανθρωποθυσίες των όσων "περίσσευαν").

Το ίδιο εκτιμούμε ότι θα συμβεί και με την Κίνα του σήμερα - διότι, όπως και η Αμερική του 1929, έτσι και η σημερινή Κίνα έχει βιομηχανική παραγωγή, και έχει βέβαια και αποθέματα (σε νόμισμα, σε χρυσό, και σε επενδύσεις παγκοσμίως).

Αυτή είναι η διαφορά που οδηγεί τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη να λέει ότι δε θέλει να τυπώσει τρις, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι, που δεν έχουν άλλη λύση σήμερα από το να καταστρέψουν το νόμισμα τους, τυπώνοντας χωρίς όριο, για να καλύψουν τα χρέη τους, που διαρκώς διογκώνονται.

Και παρατηρήστε και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Κινέζος τραπεζίτης - στην πραγματικότητα το λέει "έξω από τα δόντια" ότι αυτό που κάνουν οι Αμερικάνοι θα οδηγεί στην καταστροφή της αξίας του δολαρίου, και γι΄αυτό και δεν το θέλει για το γουάν.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, μερικές σκόρπιες, αλλά σχετικά πρόσφατες ειδήσεις για την Κίνα, και τα δάνεια που έχουν δοθεί "για να ανέβει η οικονομία της" - αλλά βέβαια δε μπορούν όλα αυτά τα δάνεια να οδηγήσουν σε επιτυχημένες επενδύσεις και επιχειρήσεις, μερικές θα αποτύχουν, είναι "αναγκαίο κακό" στον καπιταλισμό να πάρουν και τέτοιες καταστάσεις, όπου γίνεται ένα "ξεσκαρτάρισμα", και όλοι δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικοί χάνονται:

https://www.zerohedge.com/economics/china-braces-unprecedented-massive-default-state-owned-enterprise
https://www.zerohedge.com/economics/china-quietly-bails-out-another-major-bank
https://moneymaven.io/mishtalk/economics/chinese-debt-imploding-hospitals-need-loans-from-nurses-MRrhXtxyP0SitTkad4x5Cw/
https://www.theepochtimes.com/chinas-2020-crisis-283-billion-of-maturing-local-debt_3136522.html
https://twitter.com/dlacalle_IA/status/1190727528882823168
https://www.zerohedge.com/markets/chinese-bank-verge-collapse-after-sudden-bank-run
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-04/china-s-private-bond-defaults-climb-to-record-4-4-billion
https://www.zerohedge.com/news/2019-07-28/chinese-bank-100-billion-assets-bailed-out
https://www.cnbc.com/2019/07/16/chinas-first-half-fiscal-spending-up-as-beijing-supports-economy.html

Την ίδια ώρα, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει χρυσό, η Ευρώπη συνεχίζει να πιέζει να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στην Κίνα στο διεθνές οικονομικό σύστημα, η Κίνα κοιτάζει προς το ευρώ ως εναλλακτική του δολαρίου, και βέβαια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμπορική επιρροή παγκοσμίως (και όλα τα άλλα έπονται ως "φυσικό επακόλουθο...) πχ εδώ, εδώ, εδώ και εδώ




No comments:

Post a Comment