Ε. Μακρόν: "Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ"
"Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ".
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.
Για τον Μακρόν, όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο "ουσιαστική, από την μία πλευρά, την Ευρώπη της Άμυνας --μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλειες, και που θα πάρει χρόνο, με την Ρωσία"."Ο πρόεδρος Τραμπ, τρέφω μεγάλο σεβασμό σε αυτό, θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικού σχεδίου. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι΄αυτό", προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
After Trump Leaves France, Macron Warns World "Is Living The End Of Western Hegemony"
"The world order is being shaken like never before..."
“It’s being shaken because of errors made by the West in certain crises, but also by the choices made by the United States in the past few years – and not just by the current administration.”
Pushing Russia away from Europe is a profound strategic mistake."
“We’re either pushing Russia into isolation, which increases tensions, or to ally itself with other major powers like China, which would not be in our interest,” Macron said, calling for the “rethinking” of relations with Moscow.
Russia Is ‘Deeply European,’ France’s Macron Says in Russian
Macron hosted Putin in France on Monday, where the French leader played up efforts “to tie Russia and Europe back together” and underscored his belief that “Europe stretches from Lisbon to Vladivostok.”
“I’m convinced that, in this multilateral restructuring, we must develop a security and trust architecture between the European Union and Russia,” Macron wrote.
Macron in Moscow: France wants Russia sanctions lifted by mid-year
"The objective we all share is to provide the lifting of sanctions by the summer, as far as the peace process in south-eastern Ukraine is respected," Macron said, referring to the conflict in the Ukrainian provinces closest to Russia, which saw the US and a number of European countries, including France, impose economic restrictions on Russia.
Μακρόν: Η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική αυτονομία της, αντί να αγοράζει αμερικανικά όπλα
«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας», λέει στα αγγλικά ο γάλλος πρόεδρος σε απόσπασμα αυτής της συνέντευξης που δόθηκε χθες Σάββατο: «Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας».
Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πως η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει την αυτονομία της άμυνάς της καθώς φαίνεται όλο και περισσότερο πως οι ΗΠΑ αποσύρονται.
Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη για τη θέση αυτή. Το Βέλγιο αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 αντί για ευρωπαϊκά, πηγαίνοντας «στρατηγικά κόντρα στα συμφέροντα» της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν καλεί τους Ευρωπαίους να οργανώσουν την ασφάλειά τους χωρίς τις ΗΠΑ
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του ψυχρού πολέμου», πρόσθεσε εξηγώντας ότι επιθυμεί μία εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και με την Ρωσία.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Γαλλία δεν είναι τόσο μεγάλη βιομηχανική δύναμη σε σχέση με τη Γερμανία - ωστόσο έχει πυρηνικά, και μια σχετικά μεγάλη (για τα δεδομένα της Ευρώπης) πολεμική βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να πουλήσουν τα όπλα που παράγουν αυτοί, και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να μη θέλουν αμερικανικά όπλα, και να προωθούν "ευρωπαϊκούς στρατούς" κτλ.
Αλλά η συζήτηση περί Ρωσίας, παρότι η Γαλλία έχει μικρότερη εξάρτηση από την ενέργεια της Ρωσίας (διότι βασίζεται πολύ στα πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας που διαθέτει), δείχνει μια κατεύθυνση πολύ διαφορετικά από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα.
No comments:
Post a Comment