Saturday, November 2, 2019

Γερμανία, Ρωσία και Αμερική

‘Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down.’ 
- Hastings Ismay, ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

FRANKFURT (Bloomberg) -- The U.S. stepped up its opposition to the Nord Stream 2 natural gas pipeline linking Russia and Germany, saying the project raises security concerns and that it could draw U.S. sanctions.
The U.S. opposes the project because it will increase Europe’s reliance on Russia for gas supplies. It’s also worried the pipeline could open ways for Russia to install undersea surveillance equipment in the Baltic Sea, said Sandra Oudkirk, U.S. Deputy Assistant Secretary of State for Energy diplomacy.
 Παρά τις απειλές των ΗΠΑ, ο αγωγός φυσικού αερίου προχωρούσε κανονικά - έμενε στην πραγματικότητα, και για όσους τυχόν δεν το είχαν παρακολουθήσει, μόνο μία χώρα που δεν έδινε την έγκριση της για να περάσει από εκεί ο Nordstream - η Δανία.

Στις 30 Οκτωβρίου όμως, αυτό άλλαξε:

Permit for the Nord Stream 2 project is granted by the Danish Energy Agency
The Danish Energy Agency has granted a permit to Nord Stream 2 AG to construct a section of the Nord Stream 2 natural gas pipelines on the Danish continental shelf southeast of Bornholm in the Baltic Sea.
The pipeline project on the Danish continental shelf is part of a larger pipeline project, consisting of two parallel pipelines of 1230 km for the transport of gas from Russia to Germany, cf. figure 2. The natural gas pipelines starts in Russia and passes through Finnish, Swedish, Danish and German marine areas and goes ashore at the German coast. The pipelines can transport 55 billion m3 of natural gas per year. The authorities in Russia, Finland, Sweden and Germany have granted permits for the project.
Τους επόμενους μήνες έτοιμος ο αγωγός αερίου Nord Stream 2
Ενα αμφιλεγόμενο έργο που έχει διχάσει την Ε.Ε. και έχει οξύνει την ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, οδεύει προς την πλήρη ολοκλήρωσή του και αναμένεται να είναι σύντομα ενεργός, καθώς έχει εκλείψει το τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο. Για το έργο, που είναι κατά περίπου 90% έτοιμο, εκκρεμούσε πάνω από δύο χρόνια η έγκριση της Δανίας, η οποία τελικά συναίνεσε συντασσόμενη με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ, ο επίμαχος αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στους επόμενους μήνες.
Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il sole 24 Ore, η συναίνεση της Κοπεγχάγης αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την «εκδίκησή» της για την προσβλητική πρόταση που της έκανε το καλοκαίρι ο Ντόναλντ Τραμπ να του πουλήσει τη Γροιλανδία.  Με την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom κατευθείαν στη Γερμανία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Θα παρακάμπτει, εν ολίγοις, την Ουκρανία μέσω της οποίας διέρχεται τώρα το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, το Κίεβο θα χάσει τα έσοδα που εισπράττει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο επίμαχος αγωγός έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Ουκρανίας όσο και των χωρών της Βαλτικής που συντάσσονται με το Κίεβο. Μόλις έγινε γνωστή η συναίνεση της Κοπεγχάγης, ο Αντρέι Κομπόλιεφ, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ζήτησε από «τις ισχυρότερες χώρες της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις» στο σχέδιο, προκειμένου να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του. Πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν εναντιωθεί στον νέο αγωγό με το επιχείρημα ότι αυξάνει υπερβολικά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του αγωγού και όσων εταιρειών συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του. Ανάμεσά τους, οι γερμανικές εταιρείες Wintershall και Uniper, η γαλλική Engie, η αυστριακή Omv και η βρετανοολλανδική Royal Dutch Shell.

Germany Welcomes Denmark’s Decision to Permit Construction of Nord Stream 2 - Diplomat
Germany welcomes the decision of Denmark to allow the construction of Nord Stream 2 pipeline via Danish waters as it will diversify energy supplies to Europe, Dr. Stefan Kordasch, the deputy head of political affairs with the German Embassy to Russia, said in an interview.

Σε άλλα νέα, η Γερμανία δεν ακολούθησε τη Αμερική ούτε στο θέμα του 5G (τηλεπικοινωνίες). Η Κίνα είναι ουσιαστικά η μόνη που αυτή τη στιγμή τρέχει 5G,  διότι οι κινεζικές εταιρείες, και ειδικά η Huawei, είναι πολύ ποιο μπροστά στον τομέα αυτό σε σχέση με τις αμερικάνικές (εξ ου και οι κυρώσεις). Όταν η παραγωγή (εργοστάσια) μεταφέρεται εκεί που είναι τα φτηνά εργατικά χέρια, τότε και η τεχνολογική εξέλιξη θα προέλθει σιγά-σιγά από εκεί.

Τα εργοστάσια είναι στην Κίνα, γιατί έτσι βγάζουν περισσότερα λεφτά οι καπιταλιστές, αλλά το κακό για τους αμερικάνους καπιταλιστές, είναι πως δεν είναι εύκολο να διατηρηθείς μόνος πρώτος στο τεχνολογικό πεδίο, όταν η παραγωγή γίνεται αλλού. Είναι απλά θέμα χρόνου, αυτοί που παράγουν την τεχνολογία, να μάθουν και πως να την σχεδιάσουν - εξελίξουν.

Germany says it won’t ban Huawei or any 5G supplier up front
Germany is resisting US pressure to shut out Chinese tech giant Huawei from its 5G networks — saying it will not ban any supplier for the next-gen mobile networks on an up front basis, per Reuters.
German business newspaper Handelsblatt, which says it has reviewed a draft of the incoming 5G security requirements, reports that chancellor Angela Merkel stepped in to intervene to exclude a clause which would have blocked Huawei’s market access — fearing a rift with China if the tech giant is shut out.
For network operators outside China the problem is Huawei has the lead as a global 5G supplier — meaning any ban on it as a supplier would translate into delays to network rollouts.

 Σε άλλες ειδήσεις:


2017 - Γερμανία: Δεν χρωστάμε σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Germany Increase Gold Reserves In September For First Time In 21 Years – IMF

Την ίδια ώρα, επεκτείνεται και μία άλλη νέα συμμαχία συμφερόντων, για την οποία επίσης μιλάγαμε και κάποια χρόνια τώρα - αυτή της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία. Ως πετρελαιάδες, τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται, μιας και κανένας δε θέλει να πουλάει το #1 εμπορικό αγαθό της σημερινής εποχής (πετρέλαιο) και να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται (δολάριο):

Russian Direct Investment Fund CEO Dmitriev Receives Saudi National Order of Merit
The Two Most Powerful Oil Men On Earth Set Landmark Meeting

Την ίδια ώρα, το fracking, για το οποίο επίσης έχουμε γράψει εδώ και χρόνια, συνεχίζεται στην Αμερική, με τα γνωστά προβλήματα: Κοστίζει πολύ, σε σχέση ειδικά με το πόσο λίγο κοστίζει στη Σ. Αραβία να βγάλει πετρέλαιο από το έδαφος της, και έτσι δεν είναι κερδοφόρο:
Oil and Gas Bankruptcies Grow as Investors Lose Appetite for Shale
A Leader of America’s Fracking Boom Has Second Thoughts

Ενδιαφέρον είχε και η δήλωση του Τραμπ, που αν μη τι άλλο είναι ωμός, και χωρίς περιστροφές είπε ότι στη Συρία απλά θέλει να αρπάξει το πετρέλαιο, προκαλώντας με τις τακτικές του την αντίδραση ακόμα και μέρους του στρατού των ΗΠΑ:

Trump wants to make a deal with Exxon or others to tap Syrian oil: ‘We should be able to take some’

...Και η αντίδραση που λέγαμε:
Retired General: Trump's Syria Oil Plan Turns US Troops Into "Pirates"

Μερικές τυχαίες ειδησούλες που αλιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες, καταγράφοντας την διαρκώς μειούμενη ισχύ των ΗΠΑ:

Total US Debt Surpasses $23 Trillion For The First Time  (μην περιμένετε να σταματήσουν να τυπώνουν δολάρια...)
India, US Officially Suspend Defense Cooperation (σημαντική απώλεια συμμάχου στην Ασία)

No comments:

Post a Comment