NATO braces for an awkward summit as Boris Johnson tells Trump to butt out of UK politics, Russia edges closer to Europe, and Macron calls the group brain-dead
NATO leaders are preparing to meet in the UK on Tuesday for a special 70th-anniversary summit — which could end up being more awkward than celebratory.
The military alliance has come a long way since it was first set up to protect Western countries from the Soviet Union in 1949. Now it looks as if it could be fraying on the edges.
The group will meet in London on Tuesday, with an event planned at Buckingham Palace, before heading to the luxury Grove hotel in Watford, a town northwest of London, for meetings on Wednesday, according to an official schedule.
It comes with some of its most powerful members openly fighting with one another and undermining the strength of the organization and with Russia edging closer to the West.
Έξαλλος με Μακρόν ο Τραμπ: "Χρειάζεται προστασία και όμως βλέπω να αποχωρεί"
«Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.ΝΑΤΟ: Οργή και γκρίνια στη σύνοδο για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας
«Τον κοιτώ (τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τραμπ - Μακρόν: Καυγάς μπροστά στις κάμερες για τον ISISΟ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι την επόμενη χρονιά οι χώρες μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.Ο Τραμπ θα έχει μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ σήμερα το πρωί στη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό".
Κόντρα μπροστά στις κάμερες σημειώθηκε ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμ και Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Συγκεκριμένα, η ένταση παρατηρήθηκε όταν, προτού ξεκινήσει η διμερής συνάντηση, κατά το τετ α τετ του Πρόεδρου των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, "έπεσε" σαν θέμα συζήτησης το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή του στις χώρες καταγωγής τους.
Ο Τραμπ, σε μία προσπάθεια πιθανώς να αιφνιδιάσει τον Γάλλο ομόλογό του, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μία απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία, ζήτησε να υπάρξει στρατηγικός διάλογος «χωρίς αφέλεια» ώστε, όπως είπε, να περιοριστούν οι προστριβές με τη χώρα αυτή. Έθεσε όμως ως «προϋπόθεση» να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μετά και τα σημερινά γεγονότα, θα περιορίσουμε τις αναφορές μας στο θέμα αυτό μέσα από το blog - όχι γιατί το θέμα δεν είναι σημαντικό (κάθε άλλο), αλλά γιατί πλέον το θέμα πήρε διαστάσεις, και θα ακούμε αρκετά πράγματα στο διεθνή τύπο τα επόμενα χρόνια. Οπότε θα αρκεστούμε σε αναφορές όταν συμβαίνει κάτι μεγάλο.
Μια τελευταία σημείωση:
Σε προηγούμενη ανάρτηση, χρησιμοποιήσαμε ένα γράφημα του CNN από το 2014, που απεικονίζει το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ-Ρωσίας:
Επειδή ρωτήθηκα σχετικά από έναν αναγνώστη, αξίζει να ειπωθεί ότι, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το γράφημα, θα δει ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ρωσία είναι λιγότερες από τις εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Δηλαδή η ΕΕ είναι ελλειμματική απέναντι στη Ρωσία. Και το όλο πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον αν λάβουμε υπόψη μας το ότι το βασικό προϊόν που εξάγει η Ρωσία δεν είναι ότι κι ότι, είναι ενέργεια. Δηλαδή είναι το #1 εμπόρευμα του κόσμου στη σύγχρονη εποχή.
Έχοντας αυτό υπόψη μας, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί η Ευρώπη έχει αυτές τις "αποσχιστικές" τάσεις, λοξοκοιτώντας προς τη Ρωσία.
Παραθέτω εδώ και το άρθρο του CNN από το 2014, που σωστά είχε καταλήξει στο συμπέρασμα τότε ότι δύσκολα η Ευρώπη θα πειστεί να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο δρόμο των κυρώσεων και της σύγκρουσης με τη Ρωσία, λόγω των εμπορικών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται ανάμεσα τους.
Η Ευρώπη βέβαια ακολούθησε σε ένα βαθμό τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας - αλλά πλέον, με τον αγωγό Nord Stream 2 σχεδόν έτοιμο για λειτουργία, οι συμμαχίες αλλάζουν (διότι τελικά "δεν υπάρχουν συμμαχίες, μόνο συμφέροντα", για να θυμηθούμε και μια φράση από τα παλιά)
No comments:
Post a Comment