Sunday, December 1, 2019

Ευρώπη και Ρωσία - part 4

Σας μοιάζει αυτό για εχθρική σχέση; Αν οι καπιταλιστές "θα πουλήσουν το σχοινί που θα τους κρεμάσει", τότε γιατί οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές να μην πουλήσουν τους Αμερικάνους για χατήρι κάποιων νέων, καλύτερων συμμάχων;

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μακρόν για το ΝΑΤΟ, πολλά γράφτηκαν στα δυτικά ΜΜΕ, και γενικώς έγινε ντόρος διότι πολλοί "έπεσαν από τα σύννεφα".

Ο Μακρόν όμως συνεχίζει να βγαίνει και να μιλά με την ίδια γραμμή σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται - απλά παρατηρούμε ότι τα δυτικά ΜΜΕ προτιμούν να τηρούν "σιγή ιχθύος":

 Το παρακάτω απόσπασμα ήταν από μια συνάντηση του Μακρόν με τον Στόλτενμπεργκ (γ.γ. του ΝΑΤΟ), που είχε έρθει να τον βρει στο Παρίσι, Η συνάντηση αυτή δεν καλύφθηκε ιδιαίτερα, και πρέπει να το ψάξει κανείς λίγο για να βρει τι είπε ο Μακρόν:

Macron Says Russia, China Not NATO Allies' Common Enemies -- Terrorism Is
French President Emmanuel Macron has said that he stands by comments he made three weeks ago when he described NATO as "brain-dead," and he defended his push for dialogue with Russia.

"Is our enemy today Russia, as I sometimes hear? Is it China? Is it the goal of NATO to designate them as enemies? I don't believe so. Our common enemy today is terrorism, which has hit each of our countries," he added.

Macron angered Ankara last month by hosting an official from the Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF).

Acknowledging concerns among NATO allies about his overtures to Moscow, Macron said that "the absence of dialogue with Russia" hadn't made Europe "any safer."

Ο Μακρόν φυσικά και θέλει να συνεχιστούν οι ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, που γεννούν πόλεμο (και τις νέες γενιές τζιχαντιστών που και καλά θέλουν να πολεμήσουν οι ιμπεριαλιστές). Άλλωστε η Γαλλία έχει συμμετέχει ενεργότατα σε πολλές από αυτές. Και μην ξεχνάμε ότι ο Μακρόν βγάζει και στρατό στους δρόμους της Γαλλίας για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα των "κίτρινων γιλέκων".

Η επιμονή μας να προβάλουμε τις δηλώσεις του για το θέμα του ΝΑΤΟ πηγάζει από το ότι ο Μακρόν χαράζει μια νέα γραμμή για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό (με όλες τις αντιφάσεις και τους ενδο-ευρωπαικούς ανταγωνισμούς και αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην κάθε ευρωπαϊκή χώρα):

Με την επιρροή των ΗΠΑ να πέφτει, την ισχύ της Κίνας-Ρωσίας να ανεβαίνει, και τη φυσική -λόγω γεωγραφίας- σχέση ανάμεσα στη Ρωσία (με τα ενεργειακά της αποθέματα) και την Ευρώπη (με τη βιομηχανία της), είναι "λογικό επακόλουθο" η Ευρώπη να κοιτάζει ολοένα και πιο πολύ προς την Κίνα-Ρωσία...

Για να μην υπάρξει παρανόηση, η Κίνα-Ρωσία εκφράζουν μια ακόμα χειρότερη έκδοση καπιταλισμού στην πραγματικότητα - και το ότι στη Δύση ανεβαίνει μια πιο "κινεζοποιημένη" εκδοχή των σχέσεων και συνθηκών εργασίας για τον εργάτη, παράλληλα με την αύξηση της καταστολής, της λογοκρισίας, των αντιφρονούντων, κτλ, θυμίζει ολοένα και πιο πολύ αυτά που κάποτε τα βλέπαμε μακρινά σε κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Έλα όμως που τα ίδια έβλεπαν και οι καπιταλιστές - μόνο που σε αυτούς τους άρεσαν αυτά που έβλεπαν , και τα ακολουθούν, έστω και για λόγους "ανταγωνιστικότητας" - πώς να ανταγωνιστούν άλλωστε την Κίνα χωρίς "κινεζοποίηση";

No comments:

Post a Comment