Tuesday, December 10, 2019

ΕΕ για κυρώσεις προς Ρωσία για το Ουκρανικό: Ας βρούμε μια λύση ρε παιδιά, να ξεπεράσουμε τις κυρώσεις αυτές σιγά-σιγά


Σε συνέχιση των όσων λέγαμε πρόσφατα εδώ, διαβάζουμε μια νέα εξέλιξη, με ένα ακόμα βήμα για την επίλυση του "Ουκρανικού" - δηλαδή του θέματος με την Ουκρανία που οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε κυρώσεις επί της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη συμμαχία ΕΕ-Ρωσίας.

Παρατηρήστε τη φωτογραφία από το άρθρο του capital.gr που παραθέτουμε στη συνέχεια - εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, στο τραπέζι κάθονται ακόμα η Μέρκελ και ο Μακρόν. Αλλά οι Αμερικάνοι δεν είναι πουθενά...


Συμφωνία Πούτιν-Ζελένσκι για αποχώρηση στρατευμάτων από την Ουκρανία
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν χθες Δευτέρα να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά το πέρας της τετραμερούς συνόδου κορυφής του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας στο Παρίσι.

Η σύνοδος κορυφής στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία συμμετείχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έδωσε την ευκαιρία στους Πούτιν και Ζελένσκι να συναντηθούν για πρώτη φορά. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητά του.

Στην κοινή ανακοίνωση, γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή "όλων" των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ακόμη, ο Ζελένσκι έκρινε ότι η σύνοδος επέτρεψε να "ξεμπλοκαριστεί" το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κίεβο και Μόσχα διεξάγουν διαπραγματεύσεις προς αντικατάσταση της συμφωνίας για τα ενεργειακά που συνήφθη προ δεκαετίας, η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της χρονιάς.

No comments:

Post a Comment