Friday, May 8, 2020

7 Μαίου 2020

Πριν δούμε μερικές ειδήσεις "στα γρήγορα", λόγω έλλειψης χρόνου, ίσως θα έχετε παρατηρήσει και ένα poll που έχει ανέβει στα δεξιά του blog, με το ερώτημα αν θα ενδιαφερόσασταν για μια Live διαδικτυακή συζήτηση, πχ μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα το οργανώσουμε αναλόγως.

Από εκεί και πέρα, μένοντας στο θέμα του πετρελαίου, βλέπουμε καταρχήν "τα γνωστά", ότι δηλαδή στις ΗΠΑ πολλοί παραγωγοί shale oil "κατεβάζουν ρολά":
US Oil Rig Count Collapses As Wave Of Shale Well Closures Begins
The Great Shale Shut-In Has Begun, Making Good on Trump’s Pledge

Οι σημαντικές όμως εξελίξεις ήταν καταρχήν η "απάντηση" των ΗΠΑ στην επίθεση της Σαουδικής Αραβίας, με την Αμερική να ανακοινώνει ότι αποσύρει τη [στρατιωτική] προστασία που παρέχει στο εκεί καθεστώς (είναι ξεκάθαρο ότι η Αμερική "πουλάει προστασία" πλέον, καθώς από εμπορική/οικονομική πλευρά, δεν είναι πλέον η μοναδική υπερδύναμη - ίσα ίσα που είναι μια "|ξεπεσμένη υπερδύναμη", προς το τέλος του κύκλου της ως τέτοια, και στη Σαουδική Αραβία δεν αρέσει καθόλου η παλιότερη συμφωνία, με την Αμερική να παρέχει προστασία, και τη Σ. Αραβία να πουλάει πετρέλαιο αποκλειστικά και μόνο σε δολάρια, ένα νόμισμα που πλέον πληθωρίζεται "μέχρι τέλους"):
US To Remove Patriot Missile Protection From Saudi Arabia Amid Oilpocalypse

Μια άλλη σημαντική είδηση, που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά μέσα (αν και πχ το bloomberg την μετέδωσε και εκεί την βρήκαμε και εμείς), είναι η τελευταία εξέλιξη στο μέτωπο του Nordstream 2, του νέου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας: Αν θυμάστε, είχαμε αφήσει το θέμα στο ότι η άμεσα εμπλεκόμενοι (Ρωσία+Γερμανία) τα είχαν βρει σε όλα, και οι ενδιάμεσες χώρες είχες όλες δώσει το ΟΚ (Η Δανία ήταν η τελευταία που το δέχτηκε).

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει με κυρώσεις όποια εταιρεία συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού, και αυτό είχε δημιουργήσει ένα θέμα, διότι ο αγωγός περνάει σε μερικά σημεία κάτω από το νερό, και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και τεχνογνωσία για να επιτευχθεί αυτό.

Επειδή λοιπόν είναι λίγες οι εταιρείες που μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό, και οι περισσότερες φοβήθηκαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που θα τις απέκλειαν από άλλα διεθνή έργα, το θέμα είχα προσωρινά παγώσει. Τελικά όμως..."σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να'χει ο πεθερός", και η Ρωσία είχε δηλώσει ότι θα κατασκευάσει μόνη της το επίμαχο "δύσκολο" τμήμα του αγωγού.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, διαβάζουμε στο bloomberg ότι το πλοίο που θα ασχοληθεί με το έργο αυτό έφτασε ήδη στη θάλασσα της Βαλτικής, απ' όπου θα περάσει ο αγωγός:
Russian Ship That Could Finish Nord Stream 2 Link Reaches Baltic

Την ίδια ώρα, η Αμερική, όπως και όλος ο δυτικός κόσμος βέβαια, βυθίζεται στην ύφεση. Την απάντηση των ΗΠΑ την ξέρουμε βέβαια, θα τυπώσουν μέχρι τέλους, και θα διασώσουν "τα δικά τους παιδιά". Μένει να δούμε τι και πόσο θα αξίζει το δολάριο, μιας και ουδείς ασχολείται με το α ανατρέψει αυτά τα σχέδια - θα έλεγα ότι η παντελής έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου οδηγεί πολλούς να τα υποστηρίζουν τα μέτρα, για να πάρουν (προσωρινά) έστω μερικά ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι, όσο τυπώνονται τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων....

Στην Κίνα...συνεχίζουν να χτίζουν εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη:
Xi’s ‘Silk Railway’ halves delivery time to Europe

Σε άλλες ειδήσεις:

No comments:

Post a Comment