Rogers: Οι παγκόσμιες αγορές έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια «φούσκα» - Θα σκάσει σύντομα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα - Εκτός πραγματικότητας οι συνθήκες
Ο κόσμος είναι μια τεράστια «φούσκα» και θα σκάσει σύντομα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, προειδοποιεί ο Jim Rogers, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, τυπώνουν ταυτόχρονα χρήματα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rogers.
Παρά το γεγονός ότι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής παραμένει ανένδοτος όσον αφορά τις θετικές προοπτικές για τη γεωργία, το γεγονός ότι "όλος ο κόσμος προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμά του, παράγει ένα «σημαντικό χάσμα» μεταξύ των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και την οικονομική πραγματικότητα.
Οι μετοχές βρίσκονται σε νέα υψηλά, τα οποία δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Όλη αυτή η κατάσταση θα έχει πολύ άσχημη κατάληξη και πρόκειται για πολύ επικίνδυνες στιγμές, σημειώνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής.
Την ίδια ώρα, το bloomberg μας πληροφορεί ότι τα ξένα κράτη έχουν πλέον περικόψει κατά πολύ τις αγορές αμερικανικών ομολόγων, διότι δεν τα θεωρούν πλέον και τόσο ασφαλή (γιατί άραγε;).
Στην πραγματικότητα, η Αμερική βέβαια θα ξεπληρώσει πλήρως όλα όσα χρωστάει στους κατόχους αυτών των ομολόγων - μην ανησυχείτε γι' αυτό. Το θέμα είναι ότι η Αμερική θα τους ξεπληρώσει όλους...τυπώνοντας δολάρια "από το πουθενά" (δηλαδή χωρίς να αντιστοιχούν σε πραγματικό πλούτο, σε χρυσό ή σε παραγωγή εμπορευμάτων/υπηρεσίων), δηλαδή θα τους ξεπληρώσει σε ένα νόμισμα που θα έχει πληθωριστεί μέχρι αηδίας, με αποτέλεσμα η αξία του να κατρακυλήσει. Όσο περισσότερο το καταλαβαίνουν αυτό οι υπόλοιποι, και όσο περισσότερο προετοιμάζονται για την απάντηση τους (αγοράζοντας πχ χρυσό), τόσο θα απομακρύνται από τα αμερικανικά ομόλογα...
[Παρεμπιπτόντως, αυτό θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να τυπώσουν ακόμα περισσότερα δολάρια, κι ας λένε ότι θα σταματήσουν. Αν οι ξένοι δεν τους δανείζουν λεφτά αγοράζοντας τα ομόλογα τους, τότε τι άλλη επιλογή έχουν οι Αμερικάνοι για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, εκτός από το να τυπώσουν δολάρια;]
Βέβαια, η πλήρης εγκατάλειψη του δολαρίου είναι άγνωστο πότε θα γίνει, και δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε τα υπόλοιπα κράτη να στηρίζουν προς το παρόν το δολάριο, και να ξαναρχίσουν να αγοράζουν δολάρια - προς το παρόν. Αλλά αυτό είναι προσωρινό, μέχρι δηλαδή να ετοιμαστούν για την τελική τους επίθεση, και τίποτα παραπάνω.
Treasuries Not Safe Enough as Foreign Purchase Pace Slows
Foreign investors, the bulwark of the U.S. government bond market as it more than doubled in size during the financial crisis, are adding Treasuries at the slowest pace since 2006 amid the worst rout in four years.
Είπαμε πριν ότι η Αμερική θα ξεπληρώσει πλήρως όλους όσους επένδυσαν σε αυτή, αγοράζοντας τα ομόλογα τους. Αλλά θα τους ξεπληρώσει σε πληθωρισμένα δολάρια.
Αυτό είναι ουσιαστικά "μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε". Το ίδιο είναι περίπου και με την αγορά χρυσού, με τους κατόχους του paper gold να στρέφονται με μαία στον πραγματικό χρυσό, γυρίζοντας την πλάτη τους στον paper gold, διότι απλούστατα δεν πιστεύουν πλέον ότι η τράπεζα θα τηρήσει την υπόσχεση της για να τους δώσει χρυσό όταν το ζητήσουν (γιατί δεν έχει αρκετό χρυσό για να δώσει σε όλους τους κατόχους Paper gold).
Δείτε εδώ ένα άρθρο του Reuters σχετικά με το θέμα, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για πραγματικό χρυσό (physical gold) ξεπερνά πλέον κατά πολύ την προσφορά, και αυτό οδηγεί σε ένα "bank run" στις τράπεζες χρυσού:
Gold futures hiccup indicates demand outpacing supply
A dislocation in the gold futures market indicating that demand for physical delivery of the metal is now far outweighing supply has intensified in recent weeks, increasing concern in the market that the change may not be a momentary blip and participants may have become over-leveraged.
"What is happening now is that the absolutely inevitable 'run' on the 100:1 leveraged bullion banking system is truly underway."
The current dislocation indicates that holders of gold futures have begun demanding delivery. But because of the large amount of leverage in the market, participants are not able to deliver on their obligations. (σ.σ. για όσους δεν κατάλαβαν, το άρθρο λέει ότι ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι Paper gold ζητούν πλέον πραγματικό χρυσό, αλλά οι τράπεζες δε μπορούν να τους εξυπηρετήσουν όλους, λόγω της μεγάλης μόχλευσης (leverage) που υπάρχει. Πχ αν μία τράπεζα έχει στην κατοχή της 100 τόνους χρυσού, έχει πουλήσει 1000 τόνους paper gold, και τώρα άντε να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους πελάτες)
"More and more people want their gold today, at a higher price, no matter that they can buy a future much cheaper," said Guillermo Barba, economist at the New Austrian School of Economics in Mexico.
"The actual message of the backwardation is that there is behind the curtains a lack of confidence in the fiat monetary system, a de facto rejection of paper money by some people who prefer the real money (gold and silver)," said Barba.Την ίδια ώρα, στην μεγαλύτερη αγορά [paper] gold παγκοσμίως, την COMEX, τα διαθέσιμα αποθέματα πραγματικού χρυσού "καταβροχθίζονται" πλέον, με τη JP Morgan να έχει στη διάθεση της λίγο πάνω από έναν τόνο όλον κι όλον (αρνητικό ρεκόρ):
"That's why a fall or rise in gold prices is not so relevant anymore. The monetary 'fire alarm' message, courtesy of the relationship between spot and futures prices, is: run for your gold, there is not enough for all."
JPM Eligible Gold Plummets By 66% In One Day To Just Over 1 Tonne, Total Gold At Fresh All Time Low
[...] a whopping 90,311 ounces of eligible gold were withdrawn, accounting for a massive 66% of the firm's entire inventory of non-Registered gold, and leaving a token 46K ounces, or a little over 1 tonne in JPM's possession.
Τα νομίσματα είναι μια μορφή πίστωσης προς την οικονομία του κράτους που τα εκδίδει: Αν πχ πιστεύει κάποιος ότι η Αμερική θα παράγει στο μέλλον αρκετό πλούτο για να καλύψει τα χρέη και τα ελλείμματά της, τότε το δολάριο είναι μια καλή επένδυση. Τι γίνεται όμως αν ο κόσμος δεν το πιστεύει πλέον αυτό; Μήπως η σταθερότητα του χρυσού γίνεται προτιμότερη;
Τα κράτη βέβαια, ειδικά η Αμερική και οι σύμμαχοι της (Ιαπωνία, Αγγλία), προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν το "στάτους κβο", και έχουμε εξηγήσει το πως νοικιάζουν το χρυσό τους στις τράπεζες, ώστε αυτές να το μοχλεύσουν και να πουλήσουν μετά πολλαπλάσιες ποσότητες paper gold στην αγορά.
Θα δούμε τι θα κάνει και η Ευρώπη (Γερμανία) βέβαια, όπως θα δούμε τι θα κάνουν η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, κτλ: Η Γερμανία έχει προς το παρόν εκλογές, και το 2014 έχουμε την ανανέωση (ή μη) της συνθήκης της Ουάσινγκτον από την ΕΚΤ. Όσο για τις υπόλοιπες δυνάμεις, θα δούμε για πόσο ακόμα θέλουν να μαζεύουν χρυσό, να προετοιμάζουν το εσωτερικό τους, κτλ 9πχ η Κίνα δημιουργεί στο εσωτερικό της μια μεσαία τάξη, ώστε να κάνει αυτή την κατανάλωση, τώρα που η Δύση φτωχαίνει και δεν μπορεί να απορροφήσει τις κινεζικές εξαγωγές).
Προς το παρόν, η Αγγλία φαίνεται να έκανε μια κίνηση στήριξης του paper gold, καθώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι λείπουν "μυστηριωδώς" αρκετοί τόνοι χρυσού άλλων χωρών που φυλάει στα θησαυροφυλάκια της - προφανώς τους δάνεισε στις τράπεζες για να στηρίξει τον paper gold:
---The Bank of England refuses to explain what appears to be a huge discrepancy in its accounting of the gold it holds in custody, a difference of as much as 1,200 tonnes between the total reported in the bank’s annual report in February and the total reported in a “virtual tour” of the bank posted this month at the bank’s Internet site.
Για το τέλος, θα δούμε και κάτι από τους πετρελαιάδες της Σαουδικής Αραβίας, παρότι δεν ταιριάζει και τόσο με το υπόλοιπο άρθρο, και κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε ξεχωριστό κείμενο. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος, και επίσης οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας ΔΕΝ είναι και τόοοσο άσχετες με τις χρηματαγορές όσο ίσως να νομίζετε:
Σε ένα άρθρο της Telegraph λοιπόν, βλέπουμε ένα γεγονός που θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη απορία και έκπληξη σε όσους ακόμα νομίζουν ότι τάχα "η Σαουδική Αραβία είναι υποταγμένη στους Αμερικάνους". Εμείς βέβαια έχουμε άλλη άποψη, και το έχουμε γράψει, μιας και τα οικονομικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας την οδηγούν μακρυά από το δολαριακό καθεστώς για το πετρέλαιο, και άρα μακρυά από την Αμερική.
Όπως λοιπόν αναφέρει η Telegraph, με εμφανή προβληματισμό για την εξασθένηση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να στρέψει τους [κινεζικής κατασκευής] πυραύλους της εναντίον του Ιράν...και του Ισραήλ. Αν η Σαουδική Αραβία είναι τόσο υποδουλωμένη στους Αμερικάνους, τότε γιατί στρέφει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ; Γιατί δεν παίρνει το μέρος του; Μήως γιατί, εκτός όλων των άλλων, έχει και η Σ. Αραβία το ίδιο πρόβλημα που έχει και το Ιράν με το πληθωριζόμενο δολάριο, και κατά βάθος θέλει και αυτή να το απορρίψει;
Saudi Arabia throws down a gauntlet by targeting missiles at Iran and Israel
These days, rather than looking to Uncle Sam to protect their interests, the Saudis realise they are very much on their own. As the Obama administration’s inept handling of last week’s removal of Egypt’s first democratically elected government has demonstrated, not even a military coup in one of its most important regional allies will evoke much of a response from the White House.
Indeed, with President Barack Obama determined not to allow the US to be drawn into any of the region’s poisonous disputes, whether Syria’s brutal civil war or the continuing controversy over Iran’s nuclear programme, former staunch American allies such as the Saudis have come to the reluctant conclusion that, so far as their own security is concerned, they must be more self-sufficient in protecting their interests.Μην ψαρώνετε βέβαια από την "στρατιωτικού" τύπου ανάλυση της Telegraph - το παιχνίδι δεν είναι μόνο στρατιωτικό, είναι και οικονομικό (τι να κάνουμε, έτσι είναι). Η Σαουδική Αραβία είναι και αυτή στο παιχνίδι του χρυσού, αγοράζοντας στα μουλωχτά μεγάλες ποσότητες, όπως έχουμε ξαναδεί.
This certainly explains the revelations by IHS Jane’s Intelligence Review that recent satellite intelligence photographs show the Saudis have built a new missile base deep in the desert, stocked with powerful Chinese-made DF3 surface-to-surface missiles with a range of 1,500 to 2,000 miles, which are targeted at Israel and Iran.
The fact that the Saudis find it necessary to point missiles at Israel is itself an alarming indictment of the Obama administration’s decision to turn its back on an erstwhile ally. If America were fully engaged in taking care of its allies, then there would be no need for the Saudis to target Israel. After all, as the recent WikiLeaks disclosures revealed, the Saudis share the same strategic objective as Israel: persuading the US to launch military action to destroy Iran’s nuclear programme – or, as one Saudi diplomat elegantly put it, to “cut off the head of the snake”. But with the Obama administration absent, the Saudis believe they have no option but to defend themselves against potential Israeli aggression.
That missiles are also directed towards military targets in Iran should not come as a major surprise. The Saudis are rightly concerned about the obsession Iran’s ayatollahs have with arming themselves with nuclear weapons. Just having the capability to produce nuclear weapons would give Tehran a distinct advantage in its long-standing ambition to become the dominant regional power.
It is for this reason that, were the ayatollahs to press ahead with making nuclear weapons, the Saudis would respond immediately by buying an off-the-shelf device from Pakistan, whose nuclear arsenal has in the past received Saudi funding. The Middle East would then be plunged into a nuclear arms race.
Και παράλληλα επενδύει τα δολάρια που έχει συσσωρεύσει, σε υποδομές και "εκσυγχρονισμό" της χώρας. όταν έρθει η ώρα, θα κάνει και αυτή την "οικονομική επίθεση" της στο δολάριο - προς το παρόν, ας δούμε το πως οι Σαουδάραβες ξοδεύουν τα δολάρια τους, τώρα που ακόμα έχουν αξία:
Μετρό φτιαγμένο από... χρυσάφι
Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις πλουσιότερες αραβικές χώρες. Και όμως, η πρωτεύουσα της χώρας, το Ριάντ, δεν διαθέτει μετρό, καθώς η φωτογραφία είναι από αυτό της Μέκκας. Η κυβέρνηση της χώρας, λοιπόν, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με προϋπολογισμό το ιλιγγιώδες ποσό των... 25,1 δισ. δολαρίων. Οι Σαουδάραβες μάλλον θέλησαν να επιβεβαιώσουν την παροιμία που θέλει «όποιον έχει πολύ πιπέρι, να βάζει και στα λάχανα». Για την ιστορία, στον διαγωνισμό επικράτησε κοινοπραξία αμερικανικών, ισπανικών και ιταλικών κατασκευαστικών εταιρειών.Την ίδια ώρα, ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα για την Αμερική έρχεται από την Ινδία, η οποία εισάγει ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν, με αποτέλεσμα να μην πολυσυμφωνεί με το εμπάργκο των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα συμφωνήσει με το Ιράν να το πληρώνει σε χρυσό για το πετρέλαιο του, παρακάμπτοντας το [νομισματικό] εμπάργκο της Αμερικής, ενώ τώρα το χαρακτήρισε "υψίστης σημασίας" για το ενεργειακό μέλλον της Ινδίας:
Heartburn in Washington: India Calls Iran “Critical” to their Energy Future
It is no secret that the South and East Asian economies have chafed under the multi-layered sanctions adopted by the United States, European Union and United Nations Security council against Iran for its civilian nuclear activities.
One of the ‘waivered” countries, India, has stated that Iran is “critical” to India’s energy security, a development certain to cause major heartburn in Washington.
No comments:
Post a Comment