Πριν 2-3 μέρες ανακοινώθηκε από την Eldorado Gold ότι αναβάλλει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές (αλλά και αλλού, άσχετα αν τα "ντόπια" ΜΜΕ εστίασαν αποκλειστικά στο "ντόπιο" θέμα, αδιαφορώντας ή αδυνατώντας να καταλάβουν τις παγκόσμιες διαστάσεις του θέματος).
Το θέμα πάντως αποτελεί την ιδανική αφορμή για να κάνουμε μία νέα ανάρτηση - ας δούμε καταρχήν την είδηση για τις Σκουριές:
Η «βουτιά» στον χρυσό… ανέβαλε για το 2016 την εξόρυξη σε Σκουριές και Πέραμα
Την αναβολή της έναρξης των εργασιών στα ορυχεία Σκουριές Χαλκιδικής και Πέραμα Θράκης γνωστοποίησε σήμερα, η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado.Ας δούμε τώρα και τη σχετική είδηση από τη Wall Street Journal, που έχει ένα πιο πλήρες ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι η Eldorado δεν αναβάλλει μόνο τα ελληνικά της projects, αλλά και πολλά ακόμα σε πολλές άλλες χώρες:
Ειδικότερα, η καναδική εταιρεία ανέβαλε για το 2016 την έναρξη της αξιοποίησης των κοιτασμάτων χρυσού στις δύο ελληνικές τοποθεσίες. Η αναβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «βουτιά» της τιμής του χρυσού.
Eldorado Gold Slashes Spending, Defers Projects
Stung by lower gold prices, Vancouver-based miner Eldorado Gold Corp. (EGO) said Tuesday it has slashed its capital-spending plans for the year, delayed the expansion of its Kisladag mine in Turkey and deferred the planned start dates on three of its other projects.Εδώ και πρόσφατο άρθρο του Business Insider για την κατρακύλα των ορυχείων στα παγκόσμια χρηματιστήρια:
Eldorado said the expansion of the Kisladag gold mine, which produced 289,294 ounces of gold last year, will be deferred until metal prices improve. It also pushed out the expected start date of its Skouries and Perama projects in Greece by a year, to 2016, and said it now expects first production from its Certej project in Romania in 2016 or 2017 instead of 2015.
Eldorado said capital spending is now projected at $430 million this year, well below its original $670 million plan. Its exploration budget has dropped to $51 million from $98.5 million.
Eldorado is the latest miner to be hurt by the recent plunge in gold prices, which settled Monday at $1,283.80. Last month, Canada's Barrick Gold Corp. (ABX) postponed production at its giant Pascua Lama mine by at least a year and a half and said it would take an impairment charge of up to $5.5 billion on the project.
Gold Miners Are Getting Destroyed
Here's a quick look at what gold-mining stocks are doing.Επίσης, εδώ δείτε ένα άρθρο του bloomberg που αναφέρει ότι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο υποβιβάστηκε από την Standard & Poor's σε "junk":
- Goldcorp is down 5.3%
- Barrick Gold is down 8.1%
- Newmont Mining is down 5.7%
- Kinross Gold is down 8.3%
- Randgold Resources is down 5.8%
- AngloGold Ashanti is down 6.9%
AngloGold Rating Cut to Junk With Stable Outlook at S&P
AngloGold Ashanti Ltd. (ANG), the world’s third-biggest producer of the metal, had its rating reduced one step to junk by Standard & Poor’s after a record three-month decline in the price of bullion in the second quarter.Σε παλιότερα άρθρα μας έχουμε αναλύσει το θέμα - πχ εδώ γράφαμε ότι:
[...] όσο πέφτει η ισοτιμία, τόσο θα καταρρέουν και το ορυχεία, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης να έχουν γκρεμοτσακιστεί τις τελευταίες μέρες: Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ορυχείων έχουν κόστος εξόρυξης πχ πάνω από 1300$/ουγγιά, και άρα οδηγούνται σε λουκέτο αν η ισοτιμία μείνει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Αυτό θα οδηγήσει τους επενδυτές να πέσουν με ακόμα πιο μεγάλη μανία στις αποθήκες του paper gold για να βρουν πραγματικό χρυσό, μιας και αυτές οι αποθήκες είναι το τελευταίο μέρος που έχει απομείνει να διαθέτει σημαντικές ποσότητες χρυσού για να ικανοποιήσει τη ζήτηση.Πράγματι, τα ορυχεία οδηγούνται από το ένα αρνητικό ρεκόρ στο άλλο, και πράγματι οι αποθήκες του paper gold αδειάζουν (την τελευταία φορά που είχαμε γράψει είχαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1000 τόνων χρυσού στην κατοχή τους. Πλέον, έχουν περίπου 930 τόνους).
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά όλα αυτά και -κυρίως- ας εξηγήσουμε για μια ακόμα φορά το τι σημαίνει η ισοτιμία του χρυσού για τον "απλό εργάτη", και γιατί είναι τόσο σημαντική. Εδώ πχ ένα απόσπασμα από ένα άρθρο μας γραμμένο το 2011:
[...] Επειδή ο χρυσός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του στη σταθερότητα, δεν προτιμάται για επένδυση από τους κεφαλαιοκράτες, μιας και δεν μπορούν να πλουτίσουν.
Προτιμούν επενδύσεις όπως πχ «θα φτιάξω ένα εργοστάσιο», «θα αγοράσω μετοχές μιας εταιρείας που θα πάει καλά», κτλ. Επενδύσεις που αυγατίζουν το κεφάλαιο τους δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, προτιμούνταν και επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα (πχ «δομημένα ομόλογα»), καθώς έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από όλες τις άλλες.
Όταν όμως ΔΕΝ υπάρχει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ότι όντως θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, με εταιρείες να παράγουν, τράπεζες να δίνουν δάνεια ώστε να δημιουργηθούν εταιρείες που θα παράγουν, κτλ, κτλ, κτλ, τότε ο κεφαλαιοκράτης όπως είπαμε και πριν θα προτιμήσει τη σταθερότητα του χρυσού (γιατί αν επενδύσει φοβάται ότι θα έχει ζημιές αντί για κέρδος). Ο χρυσός μετρά την εμπιστοσύνη στο αν θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη .
[...] Στη σημερινή συγκυρία, ανάπτυξη θα έχουμε αν και όταν καταφέρουν να μας γυρίσουν σε φεουδαρχικού τύπου ανισότητες (λίγοι φεουδάρχες - πολλοί κολίγοι). Τότε θα επενδύσουν, διότι οι «απαραίτητες αναδιαρθρώσεις» που προωθεί η άρχουσα τάξη εις βάρος των εκμεταλλευόμενων μαζών θα τους δίνουν την ευχέρεια να βγάλουν μεγάλα κέρδη (μέσω της αύξησης της εκμετάλλευσης). Ως τότε, ο χρυσός θα «ανεβαίνει», καθώς είναι το ιδανικό μέσο αποθήκευσης του κεφαλαίου, όταν αυτό δεν επενδύεται.Να λοιπόν το γιατί ο χρυσός είναι σημαντικός - γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα μέτρησης της εμπιστοσύνης για το αν θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη ή όχι. Και μην "ψαρώνετε" από την πτώση της ισοτιμίας του, καθώς έχουμε εξηγήσει ότι αυτή οφείλεται στο paper gold:
Ελπίζω ότι ήδη το γνωρίζετε ότι το σύστημα δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον πραγματικό χρυσό και τον paper gold, και άρα κάθε φορά που κάποιος εξαργυρώνει το paper gold του, ζητώντας να πάρει τον πραγματικό χρυσό, το σύστημα καταγράφει αυτή την κίνηση ως...πώληση χρυσού (!), με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τάχα ο κόσμος δε θέλει χρυσό και τον ξεπουλάει, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται το αντίστροφο. Έτσι, η ισοτιμία πέφτει, αλλά αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για όσο ακόμα υπάρχουν αποθέματα χρυσού στις αποθήκες του paper gold. Τα αποθέματα αυτά τελειώνουν, και όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο μηδέν, τόσο θα δημιουργείται πανικός. Κατά την προσωπική μου άποψη (που δεν είναι και τόσο σίγουρη βέβαια), οι κεντρικές τράπεζες θα ξανανοικιάσουν ο χρυσό τους, ώστε να ενισχύσουν τα αποθέματα χρυσού του paper gold, και να δώσουν μια παράταση ζωής για λίγα χρόνια ακόμα. Αυτό θα το κάνουν διότι θέλουν να περάσουν κάποια σημαντικά μέτρα - για παράδειγμα, η Κίνα θέλει να δημιουργήσει μια μεσαία τάξη στο εσωτερικό της, η ευρωζώνη θέλει να αρπάξει καταθέσεις και να κάνει κουρέματα χρέους προκειμένου να μη χρειαστεί να τυπώσει πολλά ευρώ, κτλ, κτλ, κτλ.
Προς το παρόν, καθόμαστε και διαβάζουμε μερικά άρθρα "για γέλια και για κλάματα" σχετικά με το χρυσό, μιας και οι περισσότεροι "αναλυτές" δεν καταλαβαίνουν και πολλά (και γι' αυτό δεν ασχολούνται με το χρυσό, ή αν ασχολούνται, γράφουν τραγελαφικά άρθρα όπως αυτό):
Ο χρυσός καταρρέει – η εμπιστοσύνη ανεβαίνει
Για τους περισσότερους η κατοχή χρυσού είναι μια μορφή διασφάλισης κατά του πολέμου, της οικονομικής κατάρρευσηες και τον εξευτελισμό του χρήματος. Και από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η τιμή του χρυσού συχνά απεικονίζεται ως βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής ανασφάλειας. Μήπως λοιπόν η κατάρρευση των τιμών του χρυσού, από τη μέγιστη τιμή των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά, τον Αύγουστο του 2011 σε λιγότερο από $ 1,250 , στις αρχές αυτού του μήνα, αντιπροσωπεύει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία;Πρέπει να ομολογήσω ότι το άρθρο δεν είναι τόσο άσχημο - για παράδειγμα έχει δίκιο όταν συσχετίζει το χρυσό με την "εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία". Η διαφωνία είναι στο ότι...η περιβόητη ανάκαμψη είναι ψεύτικη.
Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Αμερικής κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, την ίδια ώρα που το Ντιτρόιτ χρεωκόπησε!
Δε θα γράψουμε για το Ντιτρόιτ, γιατί τα έχουμε ήδη γράψει εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια.
Αλλά πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη, ειδικά στη Δύση. Ο μοναδικός λόγος που πχ ο Dow Jones σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο είναι επειδή η FED τυπώνει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος και το χαρίζει στις τράπεζες. Μετά από αυτό, πώς να μην έχουν κέρδη-ρεκόρ οι διάφορες JP Morgan, Goldman Sachs, κτλ;
Παρεμπιπτόντως, ο Μπέρνακι έκανε νέες δηλώσεις, στις οποίες είπε -τι έκπληξη- ότι θα συνεχίσει να τυπώνει δολάρια, παρά τις φήμες και τις αναλύσεις που τον ήθελαν να σταματάει. Εμείς έχουμε πει και αναλύσει ότι ΔΕΝ θα το κάνει αυτό, ή θα το κάνει αλλά για λίγο, και μετά θα ξαναρχίσει το τύπωμα. Η Αμερική έχει "εθιστεί" στο χρέος και στα ελλείμματα.
Κάποτε, η Αμερική είχε μόνη της πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών. Τώρα, έχει αμύθητα χρέη, και τεράστια ελλείμματα, που δε μπορούν να καλυφθούν παρά μόνο με το να τυπώσει δολάρια από το πουθενά. Η Αμερική, και γενικά η Δύση, είναι σε μεγάλο βαθμό σαν το Ντιτρόιτ:
Το χάσμα ανάμεσα στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις πιστώσεις (δάνεια) που έχουν δωθεί |
Η Αμερική (Δύση) αυτού του αιώνα ζει με βάση τα περασμένα μεγαλεία ("και διηγώντας τα να κλαις"). Και οι περισσότεροι δεν το έχουν καλά-καλά καταλάβει, διότι τόσα χρόνια η πίστωση τα κάλυπτε όλα, και η αγορά μπορούσε να κινηθεί λες και δεν τρέχει τίποτα. Δείτε τα "κατορθώματα" των Αμερικάνων, που από πρώτη δύναμη σε βιομηχανία, έρευνα, κτλ, τώρα είναι πρώτη δύναμη...στις πιστώσεις και τα δάνεια:
Finance set to surpass tech as most-profitable U.S. industry
Since the near-collapse of the U.S. financial sector in 2008, the technology industry consistently has been the most-profitable part of this country's economy.Οι βοιμήχανοι έχουν μεταφέρει τη βιομηχανική βάση αλλού, και η Αμερική δίνει ολοένα και περισσότερη πίστωση για να συνεχίσει να κινείται η αγορά. Οι τράπεζες τσεπώνουν τα τρις $ που χρειάζονται για να καλύψουν τα ανεξόφλητα δάνεια που έχουν δώσει, και γενικώς τα δολάρια τυπώνονται με ιλλιγιώδεις ρυθμούς, ώστε να συντηρηθούν...όλα τα άλλα.
In 2012, tech companies contributed almost a fifth of all profit reported by the corporations in the S&P 500 index, slightly more than the earnings of financial services companies.
Yet if those same large companies report second-quarter results over the next few weeks that are in line with Wall Street expectations, finance will be well on its way to overtaking tech this year to once again become the U.S. industry that earns the most annual profit.
The reasons go beyond the taxpayer-funded bailouts of large banks and insurers in 2008-2009, which helped put those companies back on their feet after losses on mortgage-backed securities decimated their balance sheets.
Today, while U.S. financial services companies do the majority of their business here, tech companies garner a large share of their sales from overseas.
Ως πότε θα το δέχονται αυτό οι υπόλοιπες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;
Oil And Credit
Total global debt (public & private) is about $210 trillion today. And global GDP is $65 trillion. If you project the trends forward, total global debt will be $635 trillion in a decade! Global GDP will be $96 trillion, i.e. total global Debt-to-GDP of over 650% in 10 years.Goldfingering
Key point, for the next decade to equal the last one: to achieve global growth someone needs to borrow $445 trillion over the next decade.
So US total debt must rise to $166 trillion by 2023 & EU total debt must rise to $195 trillion.
This must be done! Central Bankers must unleash the terror of inflation!! Wage growth, borrowing & spending. We must consume the Earth.
In the next 6 years more money must be lent out than in all the previous thousands of years of human history combined!!
This is a mathematical fact! It must happen. Bernanke wills it! And by 2033 we will need total global debt of $1900 Trillion! Long live the money printers! Moaaar!
[...] a Singaporean entrepreneur called Victor Foo opened on July 3rd what he claims to be the world’s first physical precious-metals exchange.
This is not about futures or derivatives. The idea, according to Mr Foo, is that in these uncertain times traders will be attracted by the idea of having a real, physical commodity at the end of the days’ dealing—anything from a thin wafer of silver to a gold bar.
ΥΓ: Ξέρω ότι το άρθρο ήταν λίγο χαοτικό, και περισσότερο παρουσίαζε γεγονότα παρά ανέλυε καταστάσεις. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι καλύτερο (ακόμα και αυτό το άρθρο το έγραψα "στα κλεφτά", και το δημοσίευσα τώρα που έχω διάλειμμα από τη δουλειά). Θα δω πότε θα βρω χρόνο για κάτι παραπάνω, ίσως από τον επόμενο μήνα. Για το τέλος, βάζω και μια 'άσχετη" είδηση, που πάντως εμένα μου φαίνεται σχετική και μου έκανε εντύπωση: Υπάρχει μια [εμπειρική] παρατήρηση ότι οι πολιτισμοί που φτιάχνουν πολύ ψηλά κτίρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο σαπίλας/παρακμής. Σήμερα οι ουρανοξύστες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, και συνεχίζουν ακάθεκτοι (προς το παρόν):
Skyscraper Builders Reach for the Stars Once Again
Across the world, the business of building skyscrapers is making a big comeback as the global economy slowly recovers and the pain of the financial crisis continues to fade. Supported by innovations in design and engineering and driven by the desire of town planners and developers to make bold architectural statements, these tall towers are springing up at the fastest rate since the financial crisis—and reaching new heights.
Hussain Sajwani, Damac's chairman, says the appetite for colossal "top luxury" towers has returned. But, unlike during the building boom 10 years ago, when some developers showed little restraint in taking on ambitious projects, this time there is a less-frenetic approach and efforts to ensure buildings are commercially viable. "The market has matured, and the customer is more educated," Mr. Sajwani said.
But critics argue the rush to build megatowers in Dubai and other cities around the Middle East, such as Jeddah, Saudi Arabia, and Doha, Qatar, already is causing a bubble, increasing the likelihood of another property crash.
"Some of this is down to ego," said Philip Oldfield, a lecturer in architecture at the University of Nottingham and a specialist in sustainable tall buildings. "One new development is that tall buildings are being used to show how developed a city or a country is…[and] not purely to fulfill a need for space."
Along with the Middle East, China is about to see an explosion of megatowers. The four tallest buildings under construction are in China, according to the tall-buildings council, including the 660-meter Ping An Finance Center in Shenzhen. Experts say skyscrapers in Asia are often a response to overcrowded cities, where the only way to build is up.
Συγχαρητήρια για την εύστοχη πρόβλεψη της κατάρρευσης των ορυχείων.
ReplyDeleteΕντάξει, δεν χρειάζονται συγχαρητήρια, άσε που η συγκεκριμένη πρόβλεψη ήταν σχετικά προφανής.
DeleteΤο χειρότερο είναι ότι θα έρθουν και χειρότερες μέρες, με την ισοτιμία των νομισμάτων (ειδικά του δολαρίου και του γιεν) να κατρακυλά, και τον εργάτη να φτωχαίνει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι νομίζουν ότι η Δύση μπορεί να παρακμάζει, αλλά τα νομίσματα της θα συνεχίσουν να αποτελούν "το κέντρο του κόσμου" (ειδικά το δολάριο). Αυτά δεν γίνονται.
Καλή δύναμη για τη συνέχεια
Καλώς επιστρεψες.
ReplyDeleteΟι ΗΠΑ μετατρεπονται ολοκληρες σε παγκόσμια κεντρικη τράπεζα. Αρκεί να ελεγχουν στρατηγικα και στρατιωτικα την ενέργεια. Αν δεις το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα δεν είναι πληθωρισμενο. Το δολάριο είναι ο νέος χρυσός.
Μόνο που ο χρυσός έχει το στοιχείο της σπανιότητας, που τον κάνει κατάλληλο για μέσο αποθήκευσης του πλούτου. Το δολάριο τυπώνεται κατά βούληση των Αμερικάνων. Γιατί οι υπόλοιποι να αποταμιεύουν σε δολάρια, και όχι σε χρυσό;
Deleteθετω ξανα την πιο κατω ερωτηση διοτι δεν την ειχες απαντησει τη προηγουμενη φορα (ισως διοτι δεν ηθελες) και απολογουμαι αν γινομαι κουραστικος.
ReplyDeleteΕγω εχω μερικους προβληματισμους και θα ηθελα να μου πεις τι νομιζεις για να καταλαβω και εγω καλυτερα τι πιστευεις.
1) Γιατι να θελει τοσο πολυ η Γερμανια το ευρω να ειναι το καινουργιο αποθεματικο νομισμα? Θα μπορει να αγοραζει πιο φτηνη ενεργεια (πιθανον) αλλα το πιο δυνατο ευρω θα την κανει λιγοτερο ανταγωνιστικη, ποσο μαλλον τις υπολοιπες χωρες του ευρω που ηδη δεν ειναι ανταγωνιστικες.
2) Γιατι λες οτι ειναι τοσο χαλια η οικονομια της Αμερικης? Η οικονομια της Ευρωπης δεν ειναι και τοσο καλυτερη προς το παρον. Ναι μεν η Αμερικη τυπωνει λεφτα και εχει μεγαλα ελλειματα αλλα ακομα το χρεος της ειναι στα ιδια επιπεδα με της Ευρωπης. Η μεν Ευρωπη εχει ενα τεραστιο τραπεζικο προβλημα (το οποιο η Αμερικη εχει λυσει σε ενα βαθμο ενω η Ευρωπη δεν εχει κανει τιποτα) και μην ξεχνας οτι και η Ευρωπη σε ενα βαθμο τυπωνει λεφτα απλα απο την πισω πορτα. Αρα γιατι εισαι τοσο σιγουρος οτι το δολαριο βαδιζει σε διαλυση? Και σε ποιο οριζοντα πιστευεις οτι κατι τετοιο θα γινει? Στην επομενη πενταετια π.χ, η μηπως μιλας για κατι πολυ πιο μακροπροθεσμο?
Ευχαριστω.
1) Το να αγοράζεις φτηνή ενέργεια είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Ειδικά σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα με το δολάριο, και δε θα μπορούν εύκολα να εισάγουν πετρέλαιο (θα είναι πού ακριβό σε δολάρια), το να μπορείς να έχει φτηνή ενέργεια ισοσκελίζει και με το παραπάνω την "απώλεια ανταγωνιστικότητας" λόγω σκληρού νομίσματος.
Delete2) Η Αμερική δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα που το μεγεθύνει-καλύπτει μέσω αύξηση του χρέους-ελλειμμάτων. Αν η Αμερική είχε λύσει κάπως το τραπεζικό της πρόβλημα, τότε γιατί τυπώνει τόσα δις $ κάθε μήνα; Επίσης, πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η Αμερική λύνει τα προβλήματα της την στιγμή που πχ το Ντιτρόιτ κηρύττει χρεωκοπία (και έρχονται κι άλλες); Υπάρχουν ένα σωρό "τοξικά δάνεια" (στεγαστικά, σπουδαστικά, επιχειρηματικά, κτλ),που ΔΕΝ μπορούν να αποπληρωθούν, και άρα η Αμερική θα συνεχίσει απλά να τυπώνει δολάρια.
Η Ευρώπη έχει γίνει πλέον μια πλεονασματική οντότητα. Στο σύνολο της έχει ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, όχι έλλειμμα. Ναι, ξέρω, με λογιστικά τρικ, και -κυρίως- με πολλές ανθρωποθυσίες που πλέον τις βλέπουμε καθημερινά. Αλλά αυτό χρειάζεται ο καπιταλισμός, και αυτό κάνει η ευρωζώνη. Τα χρέη της είναι όντως μεγάλα, όπως λες και εσύ, σε αυτό συμφωνώ. Αλλά η ευρωζώνη δεν τα μεγεθύνει, όπως κάνουν οι ΗΠΑ. Έχει σταματήσει να έχει έλλειμμα, αυξάνοντας το χρέος, και πλέον έχει εμπορικό πλεόνασμα ως συνολική οντότητα. Αυτό σημαίνει ότι "ανακτά της φερεγγυότητα της", διότι για έναν επενδυτή, η ευρωζώνη προσπαθεί να ξεπληρώσει αυτά που του χρωστάει, ενώ οι ΗΠΑ ΔΕΝ το προσπαθούν αυτό, και απλά θα τον πληρώσουν με πληθωρισμένα δολάρια, δηλαδή ουσιαστικά θα τον κλέψουν (διότι θα του δώσουν όλα τα δολάρια που του χρωστάνε, αλλά η αξία αυτών των δολαρίων θα είναι μικρότερη απ' ότι είναι τώρα)
Επίσης, ειδικά για το δολάριο, είναι απλό:
DeleteΑπό τη στιγμή που το δολάριο πληθωρίζεται κατά βούληση, και χωρίς τα φρέσκα αυτά δολάρια να αντιστοιχούν σε "παραγωγική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας", το δολάριο ΔΕΝ μπορεί πλέον να αποτελέσει το ρόλο της αποθήκης του πλούτου.
Γι' αυτό και ο χρυσός θα επιστρέψει, γιατί είναι πλέον το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επιτελέσει αυτόν το ρόλο.
Περιμένω ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το πολύ, το δολάριο θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής του αξίας. Θα δούμε
Ευχαριστω. Δεν διαφωνω με αυτα που λες. Οταν λεω το τραπεζικο προβλημα της Αμερικης εχει καπως λυθει εγκειται στο γεγονος οτι η Αμερικη το 2008 προχωρησε σε μαζικη ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων της. Κατι που η Ευρωπη αρνειται να κανει (εκτος οταν προκειται για την μικρη μη-συστημικη Κυπρο). Αυτο λοιπον ειναι ενα τεραστιο προβλημα για την Ευρωπη διοτι το τραπεζικο της συστημα ειναι 3 φορες μεγαλυτερο απο το ΑΕΠ της, εν αντιθεσει με της Αμερικης που εχει το ιδιο μεγεθος με το ΑΕΠ της. Εαν και εφοσον καταφερει η Ευρωπη να το κανει χωρις απωλειες και εαν τα υπολοιπα (ισοζυγια κτλ) μεινουν ως εχουν, τοτε θα εχω και εγω τις ιδιες αποψεις μαζι σου. Αυτα ομως ειναι μεγαλα αν...
DeleteΕπισης, η Αμερικη δεν τυπωνει λεφτα για να σωσει τις τραπεζες. Αυτο το εκανε το 2008. Τωρα τυπωνει λεφτα σε μια προσπαθεια να τονωσει την οικονομια. Φυσικα αρχισαν να καταλαβαινουν οτι πλεον αυτο ειναι αναποτελεσματικο εξου και οι συζητησεις για tapering. Φυσικα εχουν δημιουργησει συνθηκες οπου ειναι πολυ δυσκολο να σταματησεις να τυπωνεις λεφτα αλλα αυτο δεν ειναι διοτι αν σταματησουν θα αρχισουν να χρεοκωπουν τραπεζες..
Γίνονται συζητήσεις για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα στηρίζεται σε ένα "καλάθι" εμπορευμάτων ίσως...
ReplyDelete