Εμείς το λέμε εδώ και χρόνια, αλλά θα το ξαναπούμε: Τα προβλήματα των ΗΠΑ είναι δομικά, και δε μπορούν πλέον να σταματήσουν την εκτύπωση δολαρίων. Έχουν συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, και έχουν και τεράστιο έλλειμμα. Αν σταματήσουν να τυπώνουν, θα καταρρεύσει όλη η χώρα σαν το Ντιτρόιτ και χειρότερα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα καταρρεύσουν και οι τράπεζες, που είναι χρεωκοπημένες, διότι έχουν ένα σωρό "τοξικά δάνεια", δηλαδή δάνεια που τώρα δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
Γι' αυτό και η "αριστοκρατία του χρήματος" (τραπεζίτες, κτλ) έχει συμφέρον να συνεχίσει να τυπώνεται νόμισμα μέχρι τέλους, ώστε αυτοί να διασωθούν με τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια, έστω και αν το τίμημα είναι η ισοπέδωση της αξίας του δολαρίου (υπερπληθωρισμός).
Άλλωστε, ένας υπερπληθωρισμός του δολαρίου, όχι μόνο θα σώσει τους χρεωκοπημένους τρπεζίτες, αλλά θα μειώσει κατά πολύ και το μισθό του εργάτη που πληρώνεται σε αυτό το νόμισμα. Άρα, θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας, έστω και αν βραχυπρόθεσμα πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, θα έχουν ταραχές από τους εργάτες, και άλλες τέτοιες "παράπλευρες απώλειες" (που όμως δεν θα είναι και τόοοσο σημαντικές για την αριστοκρατία του πλούτου, ειδικά από τη στιγμή που οι εργάτες είναι εντελώς ανοργάνωτοι, και δεν πολυκαταλαβαίνουν και τι συμβαίνει - άλλωστε, δεν υπάρχει και κανένας της προκοπής να τους οργανώσει και τους εκπαιδεύσει).
Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η κουβέντα ότι τάχα η FED θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια είναι "για τα μάτια του κόσμου". Ίσως να το κάνει βέβαια κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αν αυτό συμβεί, θα είναι για λίγο, ίσα για να επικρατήσει πανικός στις διεθνείς χρηματαγορές, και ο πανικόβλητος κόσμος να ζητήσει μόνος του από τη FED να ξαναρχίσει την εκτύπωση (κάτι το οποίο ευχαρίστως θα κάνει, εμφανιζόμενη μάλιστα και ως..."σωτήρας").
Εδώ η είδηση από τη σημερινή συνεδρίαση της FED, όπου αποφάσισε να συνεχίσει την εκτύπωση δολαρίων (85 δις $/μήνα κάθε μήνα, δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο κάθε χρόνο):
Fed: Διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια
Παράλληλα, διατηρεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 85 δισ. δολ. μηνιαίως.
Η νομισματική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο τέλος της συνόδου της νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι διατηρεί προς το παρόν «χαλαρή» την νομισματική πολιτική (αυτή εφαρμόζεται ένα 12μηνο πλέον), έκρινε ταυτοχρόνως ότι είναι «μέτριος» ο ρυθμός της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης όλο το α' φετινό εξάμηνο.Την ίδια ώρα, για κάποιον "ακατανόητο" λόγο, τα υπόλοιπα κράτη μειώνουν διαρκώς τα ομόλογα των ΗΠΑ που αγοράζουν, μην εμπιστευόμενα προφανώς την ικανότητα της Αμερικής να τους ξεπληρώσει.
Η Fed μηνιαίως εσχάτως εξαγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μακροπρόθεσμης ωρίμανσης ονομαστικής αξίας συνολικώς 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά επιπροσθέτως και ενυπόθηκα δάνεια εμπορικών τραπεζών ονομαστικής συνολικώς αξίας άλλων 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια κίνηση τόνωσης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ταυτοχρόνως και πιστοποίησης της καλής της κατάστασης.
Σε ετήσια βάση οι τίτλοι αυτοί είναι σε αξία εγγύς του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, την ώρα κατά την οποία το σωρευτικό αμερικανικό χρέος αγγίζει τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, η Fed αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει στο πρωτοφανώς χαμηλό εύρος 0,00%-0,25% το βασικό δανειστικό επιτόκιο, χωρίς αναγγελία τερματισμού ισχύος.
Και όσα τα υπόλοιπα κράτη δεν αγοράζουν τα αμερικανικά ομόλογα, προτιμώντας πχ το χρυσό ως μέσο αποθήκευσης του πλούτου τους, τόσο η Αμερική θα πιέζεται να τυπώνει ακόμα περισσότερα δολάρια, ώστε να καλύψει αυτό το κενό.
Εδώ ένα σχετικό διάγραμμα που δείχνει το πόσο πολύ έχουν μειωθεί οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ από τα υπόλοιπα κράτη, από ένα σχετικό άρθρο που δημοσίευσε σήμερα το zerohedge:
Και αν νομίζατε ότι η κατάσταση των ΗΠΑ είναι άσχημη, δείτε και το παρακάτω διάγραμμα της Ιαπωνίας, με το χρέος της σε σχέση με το ΑΕΠ της (από τη χθεσινή Wall Street Journal):
Kαλησπέρα.
ReplyDeleteΠαρατηρώ στο δεύτερο διάγραμμα, ότι στο 2007 περίπου, το δημόσιο χρέος για όλα τα παραπάνω κράτη κάνει μια μικρή καμπύλη προς τα κάτω, πριν την ανοδική εκτόξευσή του εντός του 2008.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Δεν ξέρω, δε νομίζω ότι σημαίνει και πολλά. Απλά ίσως εκείνη η περίοδος να ήταν -φαινομενικά πάντα- μια σχετικά "καλή περίοδος" για την παγκόσμια οικονομία.
ReplyDelete