Thursday, August 1, 2013

Ενεργειακές εξελίξεις: Αν το fracking είναι τόσο φοβερό, τότε γιατί η Shell καταγράφει ζημιές δισεκατομμυρίων;


Αυτές τις μέρες ξαναδιαβάσαμε τις γνωστές μεγαλοστομίες περί "ενεργειακής επανάστασης" μέσω του fracking (shale gas - σχοστολιθικό αέριο), που θα χαρίσει στις ΗΠΑ ακόμα και 100% ενεργειακή ανεξαρτησία στο μέλλον!

Ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, που έχει τη βάση του πλέον στις ΗΠΑ βέβαια, έφτασε στο σημείο να ζητάει από τη Σαουδική Αραβία να ψάξει να βρει..."εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης", γιατί τώρα που υπάρχει το fracking ο ΟΠΕΚ θα "καταρρεύσει", μιας και οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται πλέον το πετρέλαιο του, και σύντομα θα αναπτύξουν το fracking και όλοι οι υπόλοιποι, οπότε ο κόσμος θα γίνει σχεδόν ενεργειακά ανεξάρτητος, και άρα οι πετρελαιάδες θα μείνουν χωρίς αρκετούς πελάτες για να επιβιώσουν.

Στους Financial Times, ένας εκπρόσωπος του think tank Chatham House έγραψε και αυτός για την υποτιθέμενη αυτή "κατάρρευση του ΟΠΕΚ", λόγω -κυρίως- του fracking, λέγοντας ότι:
[...] οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν κατευθείαν τις υψηλότερες τιμές που χρειάζεται ο OPEC. Κι αυτό θα περιορίσει τη ζήτηση. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι επιθυμητό. Η αυξημένη προσφορά και η μειωμένη ζήτηση θα θέσουν πιέσεις στις υψηλότερες τιμές που χρειάζεται ο OPEC [...]
Οι πετρελαιάδες βέβαια της Σαουδικής Αραβίας δεν φαίνονται και τόσο ανήσυχοι - και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν και λόγο.

Δε θα σχολιάσουμε βέβαια εδώ το γιατί και το πως μια χούφτα μαχαραγιάδες (μάλλον χαραμοφάηδες για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους) ελέγχουν μονοπωλιακά τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου. Εδώ μας έχει φέρει το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας, στο να χρυσοπληρώνουμε το πετρέλαιο για χάρη ενός καρτέλ που το ελέγχει, έχοντας ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή στο έλεος του.

Μήπως όμως τώρα με το fracking έρχεται όντως το τέλος του ΟΠΕΚ, όπως ισχυρίζονται ένα σωρό δυτικοί αναλυτές;

Όχι, και έχουμε εξηγήσει και το γιατί:

Πέρα από τα περιβαλλοντολογικά κόστη, το fracking έχει ένα αρκετό σημαντικό κόστος εξόρυξης, που είναι γενικά μεγαλύτερο από το κόστος που πχ έχει η Σαουδική Αραβία. Το άρθρο των Financial Times φροντίζει να αποκρύψει αυτό το γεγονός, λέγοντας απλά ότι "αν η τιμή του πετρελαίου πέσει, τότε ο ΟΠΕΚ θα έχει πρόβλημα λόγω της απώλειας εσόδων".

Μόνο που ειδικά η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντέξει μια πτώση της τιμής, ενώ αντίθετα πολλές εγκαταστάσεις fracking ΔΕΝ μπορούν.

Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερα άρθρα μας, ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε το fracking ήταν η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου σε δολάρια:

Δηλαδή όσο η τιμή ήταν πχ στα 60$/βαρέλι, το fracking δεν συνέφερε, διότι έχει κόστος (πχ) 80$/βαρέλι. Τώρα όμως που η τιμή του πετρελαίου είναι κοντά στα 100$/βαρέλι, το fracking έχει όντως διαδωθεί πολύ, και όντως δίνει αρκετό πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

Όμως, όσο περισσότερο πετρέλαιο βγαίνει λόγω του fracking, τόσο πέφτει η τιμή του πετρελαίου, λόγω του ότι η αγορά "πλημμυρίζει" από ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου (μιας και πλέον δεν υπάρχει μόνο το πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ, αλλά και το πετρέλαιο από το fracking).

Ξαναλέμε ότι η Σαουδική Αραβία αντέχει, και το έχει αποδείξει  - αντίθετα, αυτό που δεν αντέχει αυτή την πτώση της τιμή του πετρελαίου είναι το fracking.

Παρά λοιπόν την τεράστια διαφήμιση που γίνεται στο fracking από τα φερέφωνα των Αμερικάνων, τα γεγονότα δείχνουν ότι ήδη πολλά projects εξόρυξης μέσω fracking έχουν ήδη αρχίσει να αποτυγχάνουν, λόγω της πτώσης των τιμών.

Δείτε πχ μια είδηση που "πέρασε στα ψιλά" από τα φιλοαμερικανικά ΜΜΕ, αλά νομίζω δείχνει ξεκάθαρα το τι γίνεται, με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell να ανακοινώνει μεγάλες ζημιές από το shale gas:

Shell's Profit Falls on Shale Write-Down
U.K.-listed oil and gas company Royal Dutch Shell Thursday posted a 60% fall in profit for the second quarter, largely from a charge of more than $2 billion on the value of its liquids-rich shale assets in North America.

The company warned that its North American exploration and production division was likely to remain at a loss during at least the second half of the year, and announced a strategic review of its North American portfolio with a view to selling some assets.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι αυτό το άρθρο από τη Wall Street Journal:

Decoding Shell’s Shale Write-Down
Shell’s write-down of around $2 billion on the value of “liquids-rich” shale assets in North America may seem like a startling development, given the current unbounded optimism about the U.S. oil boom.

But many billions of dollars have been written down on the value of shale gas assets in the U.S. The industry has been so successful producing gas that the price of the fuel has plummeted from $13 per million Btu in 2008 to just over $3 per million Btu currently, making assets worth less than originally hoped. (σ.σ. για όσους δεν κατάλαβαν, το άρθρο λέει ότι το fracking ήταν τόσο πετυχημένο, και έβγαλε τόσο πολύ πετρέλαιο, που τελικά έριξε την τιμή του πετρελαίου, και έτσι μειώθηκαν κατά πολύ και τα ποσοστά κέρδους, μειώνοντας και την αξία των κοιτασμάτων του shale gas!)
---

Ως συμπλήρωμα, ας δούμε και μερικές εξελίξεις από το μέτωπο της "πράσινης ενέργειας", με τα κράτη να μειώνουν το ένα μετά το άλλο τις επιδοτήσεις προς αυτήν (η Ελλάδα ακόμα "το σκέφτεται"):

Czech Government Votes to End Support for Renewables From 2014
The Czech government approved a draft law to end support for renewable energy, proposing to stop subsidies for new projects at the end of this year.

Subsidies for renewable-power sources, particularly solar plants, have raised prices for Czech energy users in the past three years as the cost is passed on through customer bills. 

“The reason for this law amendment is the rising financial burden for electricity consumers,” Prime Minister Jiri Rusnok said in the statement. “It threatens the competitiveness of our industry and raises consumers’ uncertainty about power prices.”

Only hydro, wind and biomass power plants that got construction permits this year will be eligible for support if they’re completed before the end of 2014, the statement shows.

ΠΡΟΤΑΣΗ Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά
«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από υφιστάμενενα φωτοβολταϊκά, της τάξης του 45% κατά μέσον όρο και 10% κατά μέσον όρο για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού όπως αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ. πρότεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ. Στόχος του μέτρου είναι να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ έως το τέλος του 2014.
Τέλος, σε μια πιο "διεθνή" εξέλιξη, η Ε και η Κίνα τα βρήκαν για τα φωτοβολταικά - θα θυμάστε ίσως ότι η ΕΕ ήθελε να επιβάλλει δασμούς στα made in China φωτοβολταικά, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας...αλλά και της Γερμανίας, που δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τη σύμμαχο της,  και πήρε το μέρος της Κίνας!

Δείτε εδώ το άρθρο του bloomberg για το πώς βρέθηκε τελικά μια λύση που ικανοποίησε Κίνα και Γερμανία:

EU Pact on Chinese Solar Panels Marks Beijing-to-Berlin Win
Planned European Union curbs on Chinese solar panels would last less than half as long as normal trade protection, marking a victory not just for China but also for Germany, the U.K. and other free-market proponents in the EU’s biggest dispute of its kind.

No comments:

Post a Comment