Saturday, August 31, 2013

Οικονομικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο


Μετά την Ελλάδα, τώρα και η Ισπανία καταγράφει πλέον εμπορικά πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς της (ναι, ξέρω ότι αυτά τα πλεονάσματα επιτεύχθηκαν πατώντας επί πτωμάτων, με ψευτιές, κλεψιές και -κυρίως- με το τσάκισμα των εργατών. Αλλά πάντως επιτεύχθηκαν):

Spain Reports Current Account Surplus as Rajoy Predicts Recovery
The surplus of 2.57 billion euros ($3.4 billion) follows one of 2.4 billion euros in May, data released today by the Bank of Spain in Madrid show. The country had a deficit of 981 million euros in June 2012.

Spain’s current account registered a surplus of 1.36 billion euros over the first half of the year, compared with a deficit of 17 billion euros over the same period in 2012.
Για την ευρωζώνη και τη στρατηγική της Γερμανίας για τους "ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς" τα έχουμε ξαναγράψει (πχ εδώ και εδώ).


Την ίδια, η Ιαπωνία, σύμμαχος της Αμερικής, συνεχίζει την εκτύπωση γιεν (QE) χωρίς όριο, για να καλύψει τα χρέη και τα ελλείμματα της. Μάλιστα, έχουμε δει ότι το έλλειμμα της Ιαπωνίας όχι απλά μεγαλώνει, αλλά...πολλαπλασιάζεται, μιας και τώρα που δεν έχει τα πυρηνικά της εργοστάσια, εισάγει πετρέλαιο πληρώνοντας με τα πληθωρισμένα γιεν, και άρα χρειάζεται...ολοένα και περισσότερα γιεν.

Προκειμένου να καλύψει λοιπόν αυτό το έλλειμμα, η Ιαπωνία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου τυπώνει ολοένα και περισσότερα γιεν, που αξίζουν ολοένα και λιγότερο. Μάλιστα,επειδή οι επενδυτές το έχουν ψιλοπάρει χαμπάρι αυτό, ζητούν πλέον πολύ αυξημένους τόκους για να αγοράσουν τα ομόλογα της Ιαπωνίας, όπως γίνεται με όλες τις αναξιόπιστες χώρες (η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα και η Αμερική πλέον πληρώνει αυξημένα επιτόκια, και παρόλα αυτά η ζήτηση για τα ομόλογα της δεν επαρκεί, και τυπώνει και αυτή δολάρια για να καλύψει το έλλειμμα).

Τέλος πάντων, η Ιαπωνία έχει φτάσει στο σημείο να πληρώνει πλέον το 21% του προϋπολογισμού της για να εξυπηρετεί το χρέος της, και η τάση είναι [πάρα πολύ] αυξητική. Θα δούμε μέχρι πότε θα αντέξει και αυτή μέχρι το γιεν να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, και άρα και την αξία του:

Japan’s Debt Servicing Costs to Consume 21% of Budget
Reuters has obtained a Ministry of Finance document that says that Japan will have to spend US$257 billion servicing its national debt in the next fiscal year beginning on April 1. This year Japan approved a record-high US$1.2 trillion government budget, meaning that at current levels of spending Japan will have to spend more than one-fifth (21 percent) of its entire budget just on servicing its national debt.

Η Κίνα, Ρωσία και οι σύμμαχοι τους (BRICS) δημιούργησαν και επίσημα ένα δικό τους "ΔΝΤ", ένα δικό τους ταμείο δηλαδή για να αντιμετωπίσει τυχόν κρίσεις στο εσωτερικό τους, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από το [αμερικανοκίνητο] ΔΝΤ. Και όχι μόνο αυτό, αλά πλέον αν μία χώρα έχει πρόβλημα, θα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά ΔΝΤ, ένα των Αμερικάνων (που είναι μεγαλύτερο αλλά παρακμάζει), και ένα των Ρωσοκινέζων (που είναι μικρότερο αλλά αναπτύσσεται).

BRICS Nations Closer to Creating Emergency Reserve Fund -China Vice Minister
Major emerging-markets nations, the so-called BRICS group, have moved closer to creating a $100 billion reserve fund that can be tapped by any member in case of financial need, China's vice finance minister said Tuesday.

Speaking at a news conference ahead of next week's Group of 20 leaders' summit in St. Petersburg, Russia, Vice Finance Minister Zhu Guangyao said Beijing will participate in an informal meeting of leaders of the BRICS countries--Brazil, Russia, India, China and South Africa--to "discuss the arrangement of an emergency reserve fund and the enhancement of a financial safety net to ensure stability." 

Στην Ινδία, ο κόσμος αγοράζει χρυσό σαν τρελός, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, που θέλει το χρήμα να κινείται αντί να συσσωρεύεται και να αποθηκεύεται χωρίς να επενδύεται.

Βέβαια, επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η ανεργία θερίζει (ακόμα και για εργαζόμενους με πτυχία και εκπαίδευση στη πληροφορική και άλλα τέτοια πεδία που υποτίθεται ότι έχουν σχετική μεγαλύτερη ζήτηση), όσοι Ινδοί έχουν λεφτά, τα φυλάνε σε μορφή χρυσού, όπως παραδοσιακά κάνουν σε αυτή τη χώρα.

Τώρα η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, καθώς θα αγοράζει το χρυσό από τους πολίτες, πληρώνοντας τους σε ρουπίες (το εθνικό νόμισμα της Ινδίας). Όμως, το νόμισμα αυτό πέφτει διαρκώς το τελευταίο διάστημα (δείτε και το γράφημα που δείχνει την πτώση του έναντι του χρυσού), οπότε να δούμε πόση ανταπόκριση θα υπάρξει...

Το πιο ενδιαφέρον όμως της όλης υπόθεσης είναι το ότι η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει τους πάντες σε ρουπίες, ακόμα και τις ξένες εταιρίες, κάτι που δε θα αρέσει και πολύ σε κανέναν (διότι κανένας δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς πέφτει). Μοναδική εξαίρεση είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα πληρωθούν κανονικά σε δολάρια, γιατί εκεί καμία κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει "μαγκιές' και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας ένα άλλο νόμισμα, πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας το δικό τους νόμισμα, που μπορούν να το εκτυπώσουν κατά βούληση και χωρίς όριο.

Η όλη κατάσταση δημιουργεί κρίση [και] στην Ινδία, και πολλοί μιλούν για μια επανάληψη της κρίσης του 98 στην Ασία. Αυτή τη φορά όμως, οι Ασιάτες είναι πιο δυνατοί, και -κυρίως- πιο διαβασμένοι. Έχουν μάθει το μάθημά τους, και δε θα δεχτούν τόσο εύκολα να θυσιαστούν στο βωμό του δολαριοκεντρικού σημερινού συστήματος.

Θα περάσουν λοιπόν την κρίση τους, τόσο στην Ινδία, όσο και στην Κίνα, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξει απάντηση - οι Ασιάτες έχουν ήδη μαζέψει πολύ χρυσό, και συνεχίσουν να μαζεύουν χωρίς σταματημό, και χωρίς να νοιάζονται για τα μικρά ή μεγάλα σκαμπανεβάσματα της ισοτιμίας του. Ξέρουν ότι στο επόμενο νομισματικό σύστημα, θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα, και κάνουν υπομονή για τώρα, μαζεύοντας χρυσό και κάνοντας ότι άλλες ετοιμασίες χρειάζονται στο εσωτερικό τους.

No comments:

Post a Comment