-Δε ξέρω τι λέει ο Στουρνάρας, καλά-καλά δεν ξέρω ποιος είναι αυτός, εγώ πάντως είμαι μεγαλοτραπεζίτης της BIS, της ανώτατης ένωσης του παγκόσμιου τραπεζικού κεφαλαίου, και εμμέσως-πλην-σαφώς σας λέω ότι θα βάλουμε χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις. Βέβαια, οι δημοσιογράφοι περισσότερο θα προβάλλουν τους πολιτικάντηδες παρά εμένα, οπότε οι περισσότεροι πάλι "θα πέσουν από τα σύννεφα" όταν οι καταθέσεις κατασχεθούν...
Αυτές τις μέρες ακούσαμε μέχρι και τους πολιτικάντηδες της Ελλάδας, μαζί με τα φερέφωνα τους στα ΜΜΕ, να προτρέπουν τον κόσμο να επιστρέψει τις αποταμιεύσεις του πίσω στις τράπεζες.
Προσπερνώ το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά για αποταμιεύσεις (πολλοί δεν έχουν πλέον καλά-καλά ούτε λεφτά για να φάνε), και πηγαίνω κατευθείαν σε μια πρόσφατη εκδήλωση της BIS (η οποία γίνεται ολοένα και εκδηλωτική τώρα τελευταία - Τυχαίο; Δε νομίζω).
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης και οι ομιλίες των συμμετεχόντων ανέβηκαν στο site της BIS μόλις πριν από λίγες μέρες (εννοείται ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι τραπεζίτες - αξιωματούχοι στις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων).
Αν κάποιος θέλει να διαβάσει τα πάντα, μπορεί να τα βρει από το site της BIS κλικάροντας εδώ - από τον τίτλο πάντως της εκδήλωσης και μόνο καταλαβαίνει κανείς την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα οι τραπεζίτες:
Η εκδήλωση είχε τίτλο "Sovereign risk: a world without risk-free assets?", δείχνοντας μας ότι από εδώ και πέρα, δεν θα υπάρχουν επενδύσεις που θα είναι 100% ασφαλείς.
Έχουμε εξηγήσει τη λογική με την οποία ακόμα και ένας μικροκαταθέτης στην τράπεζα είναι στην πραγματικότητα επενδυτής, και παρότι νομίζει ότι τάχα δεν υπάρχει επενδυτικό ρίσκο και ότι τα λεφτά του είναι 100 ασφαλή και "αποταμιευμένα" στα θησαυροφυλάκια κάποιας τράπεζας, αυτό δεν ισχύει.
Η τράπεζα επενδύει τα λεφτά που οι πελάτες της καταθέτουν σε αυτή, και αν οι επενδύσεις δεν πάνε καλά, τότε η τράπεζα χρεωκοπεί, ή έστω έχει μεγάλες απώλειες. Αυτό συμπαρασέρνει και τους καταθέτες, μικρούς ή μεγάλους.
Βέβαια, η BIS δεν μας εξήγησε το γιατί περίμενε μέχρι φέτος για να κάνει τέτοιους είδους εκδηλώσεις και να εκφέρει τέτοιου είδους απόψεις. Γιατί δεν τα έλεγε αυτά το 2008, όταν οι τράπεζες χρεωκοπούσαν, και τα κράτη καταλήστευσαν τους λαούς, δίνοντας ένα σωρό λεφτά από τα κρατικά ταμεία ως "πακέτα σωτηρίας" για να διασώσουν τις τράπεζες;
Η απάντηση είναι απλή: Οι τραπεζίτες της BIS ξέρουν πολύ καλά ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ήταν -και είναι- χρεωκοπημένο, και χωρίς τα "πακέτα σωτηρίας" θα είχε γίνει χαμός, με τα λουκέτα να πέφτουν βροχή.
Οπότε οι τραπεζίτες της BIS "έκαναν τους ανήξερους" - τώρα όμως που οι τράπεζες έχουν αρπάξει αρκετά λεφτά για να καλύψουν κάπως τις απώλειες τους, η BIS βγαίνει σιγά-σιγά και παραδέχεται την αλήθεια, προετοιμάζοντας τις τράπεζες για κάποιες απώλειες και λουκέτα που αναγκαστικά θα μπουν (οι απώλειες αυτές θα είναι όμως "σε ανεκτά επίπεδα", όπως πχ έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, και όχι ανεξέλεγκτες).
Οι πολιτικάντηδες βέβαια λένε τα δικά τους (και) σε αυτό το θέμα, προτρέποντας τον κόσμο να βάλει τα λεφτά του στις τράπεζες, αλλά η ίδια η BIS, η ανώτατη οργάνωση των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο μας εξηγεί ότι..."δεν υπάρχουν επενδύσεις που να είναι 100% ασφαλής". Ποιον θα πιστέψετε;
Στην πραγματικότητα, τα "bail-ins" α λα Κύπρος είναι αναπόφευκτα, και ειδικά η ευρωζώνη μάλιστα έχει ήδη περάσει αρκετούς τέτοιους νόμους (στο μέλλον πιθανότατα θα περάσει κι άλλους). Άλλωστε, η ευρωζώνη έχουμε δει ότι ΔΕΝ θέλει να τυπώσει ευρώ με τη σέσουλα, οπότε ουσιαστικά κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη BIS.
Αυτό το κάνει για να κρατήσει το νόμισμα της σταθερό (αντί να το πληθωρίσει χωρίς όριο, όπως πχ κάνουν η Αμερική, η Ιαπωνία, κτλ), και απώτερος στόχος είναι το ευρώ να γίνει στο μέλλον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Μάλιστα, στο συνέδριο της BIS που αναφέραμε, ξεχώρισε μια μικρή ομιλία επί του θέματος (2 σελίδες όλες κι όλες) από τον Robert Jenkins, ο οποίος είναι στέλεχος της BOE (Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας).
Η ομιλία είχε τίτλο "Think the unthinkable on US debt" ("Σκεφτείτε το αδιανόητο για το χρέος των ΗΠΑ"), και απλά παραθέτω τις πρώτες πέντε γραμμές με τις οποίες ο Jenkins ξεκινά το λόγο του:
Will the US request a bailout? Will the International Monetary Fund grant it? On what terms and conditions? What writedown of US debt will be needed to restore sustainability to its fiscal accounts? What impact will this have on world financial markets?
These are not questions being asked today but they are questions worth contemplating.Όπως σωστά λέει και ο μεγαλοτραπεζίτης αυτός, σήμερα κανένας δε σκέφτεται τέτοιου είδους ερωτήματα, καθώς όλοι νομίζουν ότι τάχα οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν τεράστια χρέη και τεράστια ελλείμματα, αλλά παρόλα αυτά να συνεχίζουν "σα να μη συμβαίνει τίποτα".
Οι τραπεζίτες βέβαια της BIS αποδεικνύουν ότι ξέρουν τι παίζεται, και δεν είναι οι μόνοι. Τα ίδια ξέρουν και όλοι οι μεγάλοι ιμπεριαλιστές, και γι' αυτό λέμε και εμείς ότι Κίνα-Ρωσία-Γερμανία και πετρελαιάδες ήδη "προετοιμάζουν την επόμενη μέρα" μετά το τέλος του δολαρίου...
Ο κόσμος νομίζει -μεταξύ πολλών άλλων- ότι το να επενδύσει σε αμερικανικά ομόλογα και δολάρια είναι μια ασφαλής επένδυση. Δεν υπάρχουν όμως ασφαλείς επενδύσεις, όπως σωστά επισήμανε και η BIS. Και ναι μεν η Αμερική θα ξεπληρώσει πλήρως όλους τους δανειστές της σε δολάρια, αλλά αυτό θα το κάνει τυπώνοντας ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες δολαρίων "από το πουθενά", θυσιάζοντας την αξία του νομίσματος (υπερπληθωρισμός).
Θυμίζουμε και μια σχετική δήλωση του Greenspan επί του θέματος, στην οποία ήταν ομολογουμένως πολύ ειλικρινής και αποκαλυπτικός (ο Grennspan είναι, για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο πρώην πρόεδρος της FED πριν από το Μπερνάκι):
ciaoant1 θελω να θεσω το θέμα της αξίας του δολαρίου σε σχέση με την ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγξουν ενεργειακα αποθέματα. ..σε τι γεωπολιτικη θεση βρίσκονται? μήπως είναι νωρίς να μιλάμε για καταρευση του δολαρίου οσο με την στρατιωτικη κ γεωπολιτικη τους δυναμη οι ΗΠΑ ελέγχουν - αν αυτο αληθεύει- ενα μεγάλο μερος των υδρογονανθρακων που οπως γνωρίζουμε θα συνεχίζουν να αγοροπωλουνται σε δολάρια; είναι σωστος ο συλλογισμός μου;
ReplyDelete