Αξίζει ένας ποδοσφαιριστής πάνω από 100.000.000 ευρώ, και μάλιστα στην Ισπανία, όπου ολοένα και περισσότεροι πεινάνε; Και βέβαια τα αξίζει (σύμφωνα με τη γνώμη της άρχουσας τάξης), αρκεί να είναι καλός στο να δίνει "άρτο και θεάματα" και να συνεισφέρει έτσι στον έλεγχο του πεινασμένου πλήθους...
Τα δύο πρόσωπα μίας χώρας σε κρίση. Εκατομμύρια για μία μεταγραφή, την ώρα που χιλιάδες Ισπανοί εξεγέρθηκαν κατά των πλειστηριασμών. Ομάδες πολιτών πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια που κατάσχονται, αλλά και μπροστά από τράπεζες. Την ίδια στιγμή η Ρεάλ δαπανά 109 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Μπέιλ από την Τότεναμ. (σ.σ. παρεμπιπτόντως, ομάδες όπως η Ρεάλ έχουν μεγάλα χρέη και ελλείμματα, και σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται, αυτά θα κοπούν. Τότε θα αλλάξει και ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ευρώπης, όπως άλλαξε και ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ελλάδας)Αντιμέτωποι με τη λαίλαπα των πλειστηριασμών βρίσκονται εκατομμύρια Ισπανοί, από το 2008, οπότε κι άρχισε να σκάει η στεγαστική φούσκα στη χώρα, καθώς έχουν εκδοθεί 415.117 διαταγές έξωσης και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 253.000 ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών και γραφείων.
Από τις αρχές του έτους κατά μέσο όρο περίπου 500 νοικοκυριά χάνουν σε ημερήσια βάση το σπίτι τους, ενώ το 8% ή 65.778 από τα τουλάχιστον 800.000 στεγαστικά δάνεια της φούσκας είναι επισφαλή και αντιμετωπίζουν προβλήματα καταβολής των δόσεων, ενώ τον Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέβηκαν στο 11,6%.
Παράλληλα, υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια άδεια σπίτια σ' όλη τη χώρα -σχεδόν το 14% των σπιτιών στην Ισπανία- η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις τράπεζες.
"Εμείς καλά περνάμε, και δε μας καίγεται καρφί για εσάς. Μάλιστα θα έλεγα ότι όσο μας ενοχλείτε, τόσο θα θέλουμε την καταστολή σας από τα φιλαράκια μας, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που ενισχύουμε εμείς οι αφορολόγητοι εφοπλιστές. Αφήστε μας τώρα να ευχαριστηθούμε τα ρωμαϊκά μας όργια και άντε γεια"
Τρίτη βράδυ, γνωστός συλλέκτης εφοπλιστής που παρεπιδημεί στη Σκιάθο, ναυλώνει ένα από τα πλοία που κάνουν τις τοπικές εκδρομές, φέρνει τουλάχιστον 20 ηχεία και ένα τέλειο ηχοσύστημα, δύο γιγάντιους προβολείς που κάνουν τη νύχτα μέρα, στολίζει όλο το πλοίο με λευκές γαρδένιες, φέρνει ποτά και διακόσμηση από την Αθήνα και κάνει... «hawaiian πάρτι» για τα γενέθλια του γιου του.Στο πάρτι αυτό, 150 επίλεκτα μέλη της «χρυσής» αθηναϊκής νεολαίας διασκεδάζουν πάνω στο «χαβανέζικο» πλοίο μέχρι πρωίας, με το πλοίο αγκυροβολημένο στο νησάκι Τσουγκριάς, απέναντι από την κεντρική Σκιάθο, σηκώνοντας στο πόδι όλο το νησί με το φοβερό «ποδοβολητό» των ηχείων! Αποτέλεσμα: 30 μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας και παρέμβαση εισαγγελέα για να σταματήσει το πάρτι.
Το φοβερό όμως είναι άλλο: Ο έκπληκτος εφοπλιστής – ο οποίος είχε φροντίσει να μαντρώσει μια ολόκληρη πλαγιά του βουνού με έναν δίμετρο τοίχο, για να κρύψει το «παλάτι» του από τα αδιάκριτα βλέμματα – αναρωτιόταν... τι συνέβη, αφού αυτός ήθελε απλά να οργανώσει ένα... event για την προβολή του νησιού. Τι να του πεις τώρα;
Και μιας και πιάσαμε την Ελλάδα, αν και πλέον δεν πολυασχολούμε, ας μην ξεχνάμε και την Εκκλησία, που κακώς αποτελεί συνήθως δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα για την αριστερά, μιας και η Εκκλησία στην Ελλάδα επηρεάζει πολύ κόσμο, και παράλληλα έχει και πολύ πλούτο (ώρα προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας)
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΕ:«ΠΩΛΟΥΜΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΑ» ΛΕΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
Ελκυστικά τεμάχια γης θέλει να πωλήσει η εκκλησία για να διατηρήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φαίνεται αποφασισμένος να κάνει το παν για να μην μειωθεί το ποσοστό του στην Τράπεζα.Την ίδια ώρα:
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για να πετύχει το στόχο αυτό. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο», παραδέχεται, αλλά «με επιμονή και υπομονή θα επιτευχθεί και η εκκλησία δεν θα χάσει το ψηλό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που διατηρεί στην Ελληνική Τράπεζα εδώ και δεκαετίες».
Η κρίση στον τραπεζικό τομέα, η συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλούν, όπως τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, ετήσιες απώλειες κατά τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου €3 εκ. που ήταν έσοδα από μερίσματα προερχόμενα από τις τρείς κυπριακές τράπεζες.
Η εκκλησία δεν διαθέτει σήμερα ρευστό για να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, παραδέχεται, και εξηγεί ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα προχωρήσει στην πώληση ελκυστικών τεμαχίων γης.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ 270.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ «ΜΑΪΜΟΥ» ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Νέο «λαβράκι» αυτή τη φορά με «θεϊκή» παρέμβαση ανακάλυψε το ΣΔΟΕ, καθώς μετά από ελέγχους που έκαναν οι «Ράμπο» του Σώματος στη μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, διαπιστώθηκε ότι το μοναστήρι είχε εισπράξει 270.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ο οποίος αφορούσε την περίοδο του 2009 όπου το μοναστήρι είχε ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εμφάνισε...σημεία και τέρατα, καθώς όπως αναφέρει το cretalive, όχι μόνο τα χρήματα έκαναν «φτερά», αλλά επιπρόσθετα οι υπεύθυνοι της Μονής βρήκαν έναν επιχειρηματία που τους προσέφερε τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ προκειμένου να ξεγελάσουν την Εφορία.
Την ίδια ώρα που η Εκκλησία και οι εφοπλιστές παραμένουν αφορολόγητοι, "κάποιος" θα πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα (δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω ποιος θα είναι αυτός ο "κάποιος"):
Προειδοποιούν για κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών στην Πελοπόννησο
Προειδοποιούν για κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών στην Πελοπόννησο
Αύξηση των δημοτικών τελών, ακόμη και έως 100% σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου θα επιφέρει η διαχείριση των απορριμμάτων από την ανάδοχο εταιρεία, αν δεν συμβάλει το κεντρικό κράτος, προειδοποιούν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.ΧΙΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Τις αυξήσεις - φωτιά στους συντελεστές των δημοτικών "ανταποδοτικών τελών" για ρεύμα και σκουπίδια από το Δήμο Χίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιβάλει ενιαία τέλη 1,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στους κατοίκους και 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό σε επαγγελματίες, οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στα 8 από τα 10 δημοτικά Διαμερίσματα του νησιού, εξισώνοντας αστικές με ημιαστικές περιοχές και στοχοποιώντας τα μικρομάγαζα.
Ας δούμε τώρα και μερικές διεθνείς εξελίξεις (θα δούμε ακόμα περισσότερες αύριο, ή όποτε άλλοτε βρω χρόνο για να ξαναγράψω τέλοσπάντων):
- Για τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα τα ξέρετε, δε χρειάζεται να τα ξαναγράψω, όπως πχ κάνει η Guardian εδώ.
Guardian: Και γιατί να μην αναβιώσουμε την παιδική εργασία;
Σε ένα καταφανώς ειρωνικό της άρθρο, η βρετανική εφημερίδα Guardian στηλιτεύει την εργασιακή πολιτική των συμβάσεων μηδενικών ωρών (zero-hours contracts) - ένα καθεστώς που έχει επικριθεί επειδή δεν προσφέρει ούτε κανονική εργασία, αλλά ούτε και σταθερό εισόδημα, ενώ είναι σαφώς προς όφελος κι εργοδότη κι όχι του εργαζομένου. Με τον τίτλο «Γιατί να σταματήσουμε τις συμβάσεις μηδενικών ωρών; Ας αναβιώσουμε και την παιδική εργασία», ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Λάρι Έλιοτ σημειώνει πως «είναι κρίμα που ο Καρλ Μαρξ δεν ζει για να σχολιάσει το γεγονός πως το 90% των εργαζομένων της επιχείρησης Sports Direct δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακής σύμβασης μηδενικών ωρών».
Τη περασμένη εβδομάδα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας με δημοσίευμα της ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων με zero-hours contracts έχει αυξηθεί κατά 25%, φτάνοντας τα 250.000 άτομα. Οι εργοδότες που απασχολούν υπαλλήλους με τις ευέλικτες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» ξεπερνούν πλέον τους 1.000, μεταξύ των οποίων καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες λιανικής, ξενοδοχεία, αλλά και δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις, κυρίως στο κλάδο της ψυχαγωγίας, της υγείας και της παιδείας. Στη λίστα βρίσκεται ακόμη και το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ!Αντίστοιχη έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό Chartered Institute of Personnel and Development (Ινστιτούτο Προσωπικού κι Ανάπτυξης) έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, αριθμός που αναλογεί στο 4% του εργατικού δυναμικού της χώρας.Στις συμβάσεις αυτές ο εργαζόμενος δεν έχει καμία απολύτως γνώση για το πόσες ώρες και ημέρες θα δουλέψει, δεν καλύπτεται από το νόμιμο κατώτερο μισθό και δεν έχει δικαίωμα επιδόματος ασθενείας ή, πολύ περισσότερο, αδείας. Πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάζεται, και το χειρότερο είναι ότι για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής για την περίπτωση που θα επικοινωνήσουν μαζί του (αν δεήσουν να επικοινωνήσουν, ακόμη και τη τελευταία στιγμή ), ζητώντας του να προσέλθει για εργασία.Όμως, όσο βρίσκεται σε αναμονή δεν έχει δικαίωμα να αναζητήσει άλλη δουλειά, εκτός και αν πάρει το πράσινο φως και την σχετική άδεια από τον εργοδότη του.
«Ο συγγραφέας του Κομμουνιστικού Μανιφέστου θα ειχε επίσης πολλά να πει όσον αφορά στο ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους δουλεύουν υπό καθεστώς τυχαίας εργασίας [χωρίς να ξέρουν πόσο θα εργάζονται για πόσες ώρες την ημέρα]», επισημαίνει ο Ελιοτ, συμπληρώνοντας με περίσσια βιτριολική ειρωνεία πως «ο [υπουργός Επιχειρήσεων] Βινς Κέιμπλ θα μπορούσε να μηχανευτεί κι άλλους τρόπους ώστε να κάνει την εργασιακή αγορά ακόμη πιο «ευέλικτη»: για παράδειγμα, να επαναφέρει το Νόμο για τα Εργοστάσια του 1874, ο οποίος απαγόρευε σε παιδιά κάτω των δέκα ετών να εργάζονται σε αυτά ή τον προηγηθέντα Νόμο του Δεκαώρου του 1847, ο οποίος επέβαλε πως κανένα παιδί δεν θα εργάζεται για παραπάνω από δέκα ώρες την ημέρα. Ή να είναι ακόμη πιο τολμηρός και να ανακοινώσει πως το βρετανικό κοινοβούλιο έκανε λάθος όταν το 1841 ψήφισε να σταματήσει η εργασία σε υπόγειο χώρο για παιδιά κάτω των δέκα ετών».
Σοκ από τον θάνατο ασκουμένου στο Σίτι (γιατί σοκ ρε παιδιά; Αυτή είναι η μέθοδος για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και αυτήν εφαρμόζουμε. Τώρα αν πεθάνουν και κάποιοι επειδή δεν αντέχουν, εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα, είναι σαν τους Κινέζους εργάτες, αναλώσιμοι...)
Σοβαρές ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί για τις ατελείωτες ώρες που δουλεύουν οι εκπαιδευόμενοι στις επενδυτικές τράπεζες του Σίτι του Λονδίνου μετά τον θάνατο του νεαρού ασκουμένου στην Bank of America Merrill Lynch, του Μόριτζ Ερχαρντ.Ο 21χρονος ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει περίοδο άσκησης επτά εβδομάδων όταν κατέρρευσε στο σπίτι του στο Λονδίνο. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μόριτζ Ερχαρντ, ο οποίος κατάγεται από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, ήταν επιληπτικός. Τις τελευταίες τρεις ημέρες φέρεται να έμενε 21 ώρες κάθε ημέρα στο γραφείο.
Ιταλική φάμπρικα "έβγαλε φτερά" το Δεκαπενταύγουστο
Ένα ολόκληρο εργοστάσιο "εξαφανίστηκε" όταν οι εργαζόμενοι έφυγαν για καλοκαιρινές διακοπές! Τα μηχανήματα, ή με την παλιά ορολογία τα "μέσα παραγωγής", και οι πρώτες ύλες χάθηκαν. Η δουλειά δεν υπάρχει πια. Μεταφέρθηκε στην Πολωνία. Περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τη Μόντενα της Ιταλίας.Την ίδια ώρα, στην Κίνα οι μισθοί των εργατών έχουν αυξηθεί λιγάκι, και αυτό είναι προφανώς πρόβλημα για κάθε καλό καπιταλιστή που κοιτάει το κέρδος του εργοστασίου του και μόνο. Μην ανησυχείτε όμως, διότι "το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι", και πλέον οι εργοστασιάρχες στην Κίνα φέρνουν παράνομα εργάτες από γειτονικές χώρες (!), που είναι ακόμα φτηνότεροι από τους ντόπιους:
Θα μπορούσε να γραφτεί στο Γκίνες της επιχειρηματικής αθλιότητας και ασυδοσίας την εποχή των Μνημονίων. Οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές για να εργαστούν στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αντιστάσεων Firem βρήκαν μόνο ένα φορτηγό αυτοκίνητο να φορτώνει τα τελευταία μηχανήματα που είχαν απομείνει από το εργοστάσιο που εργάζονταν μέχρι να πάρουν την άδειά τους.
Οι πενήντα εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την έξοδο του εργοστασίου για να αποτρέψουν την φυγή και του τελευταίου φορτηγού με τον εξοπλισμό της εταιρείας, που νόμιζαν ότι θα παραμείνει "για πάντα" δίπλα από το σπίτι τους.
China Factories Turn to Undocumented Labor as Local Wages Jump
China’s embrace of higher wages to help bolster consumer spending has sparked a jump in factories along the east-coast export corridor bringing in undocumented and lower-paid workers from Myanmar and Vietnam.
China, the world’s most populous nation, faces elevated labor costs as the government drives up incomes and the working-age population starts to shrink. While official data show domestic migrant workers currently earn an average 2,477 yuan ($405) a month, some illegal employees made about 1,400 yuan a month in 2011, with 200 yuan of that going to snake-heads, a term for labor traffickers, China News said.
“The problem will become more serious, as salary gaps between China and neighboring countries such as Vietnam are actually widening,” Qu Jian, a researcher with the China Development Institute, said in a telephone interview from Shenzhen.
No comments:
Post a Comment