Monday, August 5, 2013

Πουλήθηκε ο 902 του ΚΚΕ - υπενθύμιση ενός παλιότερου άρθρου για το θέμα (και όχι μόνο)

Με αφορμή τη σημερινή είδηση ότι το ΚΚΕ πουλάει την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του, αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο κείμενο που είχαμε γράψει πριν λίγους μήνες για τις απολύσεις που τότε γίνονταν στον "Ριζοσπάστη". Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες:

---

Είχαμε μερικές ακόμα απολύσεις στον Ριζοσπάστη (δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό), και για ακόμα μια φορά μερικοί θα κοροϊδεύουν, θα βρίζουν, οι απολυμένοι θα γκρινιάζουν και θα καταγγέλλουν, και το ΚΚΕ θα τους καταγγέλλει όλους ως "προβοκάτορες".

Το θέμα έχει ενδιαφέρον, και αφορά τόσο τον "γενικό" χώρο των ΜΜΕ, όπου σημειώνονται μεγάλες απολύσεις και λουκέτα, όσο και τον "ειδικό" χώρο του ΚΚΕ.

Γενικά, ο κλάδος των ΜΜΕ είναι από τους κλάδους εκείνους όπου η "δημιουργική καταστροφή" της κρίσης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αυτό γίνεται για δύο κυρίως λόγους:

Η εμφάνιση του ίντερνετ έχει οδηγήσει πολλούς να δίνουν δωρεάν τα άρθρα τους εκεί, από "απλούς χρήστες" στα blogs μέχρι κολοσσούς των Media.

Έτσι, το ποσοστό κέρδους στον κλάδο έχει πιάσει πάτο, ενώ πολλοί αναγνώστες έχουν πλέον "εκπαιδευτεί" στο να ενημερώνονται δωρεάν, και άντε να τους πείσεις να πληρώσουν, ειδικά όταν υπάρχουν ένα σωρό sites, blogs, κτλ που δίνουν το περιεχόμενο τους δωρεάν, ή αντιγράφουν δωρεάν το περιεχόμενο άλλων, κτλ.

Βέβαια, τώρα τελευταία παρατηρούμε μια τάση των μεγάλων κυρίως εφημερίδων να ζητούν χρήματα για να διαβάσεις τα άρθρα τους, και μερικές από αυτές πετυχαίνουν το σκοπό τους (πχ Financial Times, New York Times, κτλ). Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ποιοτικότερα άρθρα από αυτά που βρίσκεις αλλού, οπότε ο αναγνώστης πείθεται να πληρώσει για να τα διαβάσει.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το δεύτερο πρόβλημα για πολλά media, ότι δηλαδή ΔΕΝ έχουν και τόσο καλή ύλη, ειδικά όταν ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος (υπάρχουν πλέον άπειρα sites στο ίντερνετ). Μάλιστα, θα έλεγα ότι μερικά blogs και sites είναι σαφέστατα ανώτερα από πολλά κείμενα πολλών "επαγγελματιών δημοσιογράφων", με αποτέλεσμα η αναγνωσιμότητα των τελευταίων να πέφτει κατακόρυφα (και έτσι να έχουμε απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία με μισθούς να μην καταβάλλονται, να κλείνουν έντυπα, κτλ).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσω και τον "Ριζοσπάστη", το κανάλι 902, αλλά και ένα σωρό άλλα ΜΜΕ της αριστεράς (όχι μόνο του ΚΚΕ).

Δυστυχώς, θεωρώ ότι αυτά που έχει να πει η αριστερά είναι "λίγα" σήμερα, και γι' αυτό και έχει βαλτώσει σε ότι αφορά την επιρροή της. Αυτό φαίνεται [και] στην πορεία των ΜΜΕ της, που αντιμετωπίζουν προβλήματα (όπως σχεδόν και όλα τα άλλα ΜΜΕ βέβαια).

Γενικά, τα επόμενα χρόνια θα γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα [και] στα ΜΜΕ, και θα μείνουν λίγα ΜΜΕ, αυτά που λόγω ποιότητας μπορούν να πείσουν τον κόσμο να πληρώσει για να τα αγοράσει, ώστε να συνεχίσουν και αυτά να παρουσιάζουν ένα έργο που είναι υψηλού επιπέδου (ή έστω είναι "υψηλότερου του μέσου όρου").

Θα σας παραπέμψω λοιπόν στο site του Ριζοσπάστη, και θα σας ζητήσω να δείτε μόνοι σας αν αυτή η εφημερίδα είναι όντως αξιόλογη (και πόσο). Η αλήθεια είναι πως έχει κάποια ρεπορτάζ που δε θα βρει κανείς εύκολα αλλού, πχ για εργατικούς αγώνες, απεργίες, απολύσεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, κτλ. Επίσης, που και που παρουσιάζει και καλές θεωρητικές αναλύσεις, ή αναλύσεις επί των εξελίξεων, λόγω και της μαρξιστικής κληρονομιάς του ΚΚΕ.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση μου είναι ότι ΔΕΝ είναι και τόσο καλή. Μερικά άρθρα (όχι όλα) είναι εντελώς απλοϊκά, ή απλά καταγράφουν γεγονότα με σκοπό να γεμίζουν τις σελίδες. Μεγάλο μέρος της ύλης μπορεί να βρεθεί και αλλού (κάτι που είναι λογικό βέβαια, αλλά πάντως δε βοηθά), ενώ και το επίπεδο της ανάλυσης είναι πίσω (δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος της αριστεράς πιάστηκε αδιάβαστος με το ξέσπασμα της κρίσης, διότι η ανάλυση του ήταν πίσω. Και εντάξει, μπορεί τώρα να λέμε ότι θέλουμε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και για το ΚΚΕ και για όλους. Εκτός και αν ο "μέσος αναγνώστης" του Ριζοσπάστη "ήξερε τι γίνεται" - έλεος, κάτι τέτοια λένε καμιά φορά οι ΚΚΕδες και χάνουν και το δίκιο τους).

Αφού λοιπόν ο Ριζοσπάστης είναι πίσω, αδυνατεί να βρει κοινό, παρά τον "πατριωτισμό" πολλών υπέρ του ΚΚΕ, που τους σπρώχνει να τον αγοράσουν "ότι και να λέει". Οπότε δεν έχει έσοδα, και συρρικνώνεται, με απολύσεις, κτλ. Μάλιστα, το ΚΚΕ αξιοποιεί και τον "πατριωτισμό" πολλών μελών του, που εργάζονται τζάμπα στο 902.gr (εντάξει, και εγώ τζάμπα τα δίνω αυτά που γράφω, παλιότερα μάλιστα έγραφα 6 χρόνια χωρίς καν να ζητώ λεφτά από paypal, τώρα που δεν έχω άλλα λεφτά, ζητάω. Τι να κάνουμε, πέρα από το καθαρά χρηματικό κέρδος, υπάρχει και η έννοια της θυσίας ώστε να προσφέρεις στον αγώνα).

Αυτό που είναι πιο προβληματικό για το ΚΚΕ είναι η αντίληψη του ότι "εμείς τα λέμε τέλεια", και άρα για το ότι ο Ριζοσπάστης δεν βγάζει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει όπως πριν "φταίνε όλοι οι άλλοι που είναι προβοκάτορες, όχι εμείς". Δηλαδή το ΚΚΕ δε δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το περιεχόμενο είναι σχετικά φτωχό, με αποτέλεσμα να ρίχνει "λάδι στη φωτιά".

Θα κάνω βέβαια και μια διευκρίνηση: Το τι θεωρεί "ο κόσμος" ως αξιόλογο ή μη αξιόλογο είναι σχετικό. Δε θα χαϊδέψω αυτιά λέγοντας ότι τάχα "ο κόσμος έχει πάντα δίκιο", διότι αν είναι έτσι, ας βγάλουμε ως καλύτερο έντυπο το Nitro και το Downtown (ήμαρτον). Ή να θυμηθούμε επίσης ότι ακόμα και αυτός ο Μαρξ έζησε στη φτώχεια, και αν δε τον στήριζε ο Ένγκελς, δε θα είχε καν ζήσει για να γράψει αυτά που έγραψε. Καμιά φορά δηλαδή, το έργο αναγνωρίζεται με καθυστέρηση από τον "κόσμο".

Δυστυχώς, δε νομίζω ότι αυτό ισχύει όμως για την περίπτωση του Ριζοσπάστη. Ξαναλέω ότι έχει κάποια καλά σημεία, και κακώς δέχεται τόσο κριτική από κάποιους, που απλά βρίζουν χωρίς να αναγνωρίζουν τα θετικά, ή βρίζουν για πράγματα που είναι λάθος, κτλ.

Αλλά κάνει λάθος και το ΚΚΕ, που αρνείται να παραδεχτεί τις αδυναμίες του (πχ το μέτριο περιεχόμενο του Ριζοσπάστη), και κοκορεύεται ότι..."ο Ριζοσπάστης δεν είναι επιχείρηση". Δεν ξέρω τι είναι, αλλά πάντως χρειάζεται τουλάχιστον να βγάζει τα έξοδα του, αλλιώς δε μπορεί να συνεχίσει, και, όπως ακριβώς κάνουν οι επιχειρήσεις, κλείνει, απολύει, κόβει μισθούς, κτλ.

Δεν είναι και τόσο "περίεργο" αυτό - νομίζω ότι θα ήταν πιο προωθητικό για το ΚΚΕ να βγει και να πει ότι
"όπως όλοι, έτσι και εμείς ζούμε μέσα στο σύστημα της αγοράς. Δεν το διαλέξαμε, ούτε μας αρέσει, ίσα-ίσα που το θεωρούμε σάπιο και θέλουμε να το ανατρέψουμε και να το αντικαταστήσουμε με τον κομμουνισμό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε και το Ριζοσπάστη ώστε να παρουσιάσουμε στον εργάτη τις απόψεις μας, να τον διαφωτίσουμε, να τον εκπαιδεύσουμε, κτλ, ώστε να παλέψουμε μαζί. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να πείσουμε τους εργάτες  σε ικανοποιητικό βαθμό, και δεν βγάζουμε αρκετά λεφτά, αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τα εγχειρήματα μας, λόγω έλλειψης [χρηματικών] πόρων. Οπότε, όσο και αν δε μας αρέσει, κάνουμε απολύσεις, διότι δεν έχουμε λεφτά. Θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να βελτιωθούμε, ώστε να πείσουμε περισσότερο κόσμο, και να έχουμε λεφτά για να κρατήσουμε το Ριζοσπάστη ανέπαφο, αν όχι να τον ενισχύσουμε κιόλας με περισσότερη και καλύτερη ύλη"

Δε θα το θεωρούσα καθόλου κακό αυτό το πράγμα. Και εγώ αυτά λέω άλλωστε - προσπαθώ να βελτιώνομαι, να δίνω ένα όσο το δυνατόν καλύτερο περιεχόμενο που να βοηθά τον αναγνώστη να σκεφτεί πιο ελεύθερα, και αν κάποιοι με στηρίξουν, θα συνεχίσω. Αν όχι, τότε...θα "απολυθώ" από μόνος μου, διότι το όλο εγχείρημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Τι να κάνουμε, όσο και αν δε μας αρέσει, ζούμε στο σύστημα της αγοράς, και άρα αν δεν υπάρχει ζήτηση για αυτό που πουλάμε στην αγορά, δεν έχουμε χρήματα από την εργασία μας, και άρα...πεθαίνουμε της πείνας. Οπότε, προκειμένου να μην πεθάνω και της πείνας, απλά θα σταματήσω να γράφω και θα πάω μετανάστης.

Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι προφανώς πιο περίπλοκα, αλλά οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες: Χρειάζεται να υπάρξει ζήτηση για το Ριζοσπάστη, ώστε το εγχείρημα αυτό να είναι "οικονομικά βιώσιμο". Μάλιστα, ο Ριζοσπάστης έχει και το πλεονέκτημα να έχει ένα "βαρύ όνομα", με πολύ κόσμο να το αγοράζει "τυφλά", χωρίς καν να λαμβάνει υπόψη του το τι περιεχόμενο έχει ή δεν έχει. ΟΚ λοιπόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να βρει χρήματα. Αντί να φωνάζει λοιπόν για προβοκάτορες, η καλύτερη λύση θα ήταν να βελτιώσει την ύλη του. Και για να μην παρεξηγηθώ, ΔΕΝ εννοώ να γράψει τις σοσιαλδημοκρατικές αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε τέτοιο. Κάθε άλλο.

Απλά, τι να κάνουμε, τα κείμενα πχ του Λένιν ο εργάτης ήθελε να τα διαβάσει και γι' αυτό η εφημερίδα των Μπολσεβίκων κέρδιζε τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο Ριζοσπάστης δεν το έχει καταφέρει αυτό έξω από τα στενά όρια του ΚΚΕ, και γι' αυτό δε μπορεί να προχωρήσει (παρόμοιο πρόβλημα έχουν παρεμπιπτόντως ΟΛΕΣ λίγο πολύ οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ της αριστεράς, δεν είναι μόνο το ΚΚΕ).

Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι ΝΑΙ, υπάρχουν μονοπώλια, που επηρεάζουν και ελέγχουν [και] το χώρο των ΜΜΕ. Πχ όλοι ξέρουν ότι το Mega πήρε χαριστικά δάνεια για να συνεχίσει την προπαγάνδα του υπέρ του καθεστώτος παρά το ότι είναι και αυτό ζημιογόνο, όλοι ξέρουν ότι η εφημερίδα πχ του Τράγκα είχε πολύ μικρή κυκλοφορία αλλά η κυβέρνηση τον επιδοτούσε για να συνεχίσει να τη βγάζει, κτλ, κτλ, κτλ.

Άρα λοιπόν όντως υπάρχουν αδικίες [και] στο χώρο των ΜΜΕ, και θα πρέπει να τις καταγγέλλουμε και να τις πολεμούμε. Επίσης, ειδικά για το ΚΚΕ και για την αριστερά, ΝΑΙ υπάρχουν προβοκάτορες και θα πρέπει να τους πολεμήσουμε και αυτούς, να καταγγείλουμε επίσης τους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανέβει δημοσκοπικά και εποφθαλμιούν να αρπάξουν την τηλεοπτική συχνότητα του ΚΚΕ και να λένε τα δικά τους, κτλ, κτλ, κτλ.

Πέρα όμως από όλα αυτά, μήπως θα πρέπει να βελτιωθεί η ύλη του Ριζοσπάστη, και γενικότερα η ανάλυση και η δράση του ΚΚΕ; (η ίδια ερώτηση πάει και προς όλη την αριστερά). Η μήπως η ύλη του Ριζοσπάστη είναι ικανοποιητική και δε χρειάζεται βελτίωση;

Όποιος πάντως πιστεύει ότι έχει αγγίξει την τελειότητα, γενικά είναι νεκρός. Διότι μόνο οι νεκροί μένουν ακίνητοι, οι ζωντανοί πάντα μοχθούν και προσπαθούν να βελτιωθούν. Και αυτοί που το καταφέρνουν δεν είναι αυτοί που επικεντρώνονται στη γκρίνια, αλλά αυτοί που όντως γίνονται καλύτεροι.

Αν θέλουν οι ΚΚΕδες (αλλά και όλοι οι άλλοι στην αριστερά), ας με καταγγείλουν και εμένα ως ένα ακόμα οπορτουνιστή, προβοκάτορα, κτλ. Αλλά ας δουν μήπως μπορούν να βελτιώσουν και την ύλη τους, ή μάλλον ας παραδεχτούν καταρχήν ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο λένε ότι είναι, και μετά ποιος ξέρει, ίσως να βελτιωθούν και μετά -για φαντάσου- μπορεί και να κερδίσουν περισσότερο κόσμο με το μέρος τους απ' ότι τώρα.

6 comments:

 1. Aπ' το πρωί έχει βουίξει το ίντερνετ ξεκινώντας απ' ΤΑ ΝΕΑ, όπου ανακοινώθηκε πρώτα.
  Μέχρι στιγμής (14:36) στο 902.gr ... μούγκα!
  Είναι αλήθεια τελικά; Γιατί κι απ' το μπομπολιστάν γράφτηκε κάτι τις προάλλες για το Ε9 και τελικά ήταν μούφα
  (...θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά νέα δήλωση Ε9, ανεξάρτητα αν το 2012 επήλθε κάποια αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία. ... )

  Αν ναι, πως θα δικαιολογηθεί άραγε;
  (εσύ, κάτι είπες ...)

  Έχω μείνει παγωτό και περιμένω.

  ReplyDelete
 2. νομίζω οτι την άδεια λειτουργίας δεν έχει δικαίωμα να την πουλησει ...είναι μα κρατικη άδεια. ..αλλιώς δίνει συγχωροχαρτι στους παρανομους ιδιωτικούς σταθμούς. ..παντως ο ρολος γενικα του κκε μου φαίνεται περιεργος...εδω εχει ανατραπει το συμπαν και αντι το κκε να συμπαρασύρει τον συριζα αριστερά και το ίδιο να δωσει προτεραιοτητα σε νεα στελέχη πχ μπογιοπουλο...έχει περιχαρακωθει στο οικοπεδακι του και με εναν γ.γ μονολιθικο ( μου θυμίζει τον μπρεζνιεφ ) εκφέρει λογο παρωχημένο χωρίς οραμα.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ρε φίλε να σε ρωτήσω κάτι, και να μου απαντήσεις ειλικρινά:

   Πιστεύεις πως το ΚΚΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας;

   Πιστεύεις στους μονόκερους;

   Πιστεύεις στους Ελ;

   Πιστεύεις στον Άι Βασίλη;

   Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι το δεκανίκι της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα. Πάντα συμφέροντα εναντίον του λαού εξυπηρετούσε. Σχολείο ρουφιάνων και ξενόδουλων πρακτόρων...

   Κρίμα στους πραγματικούς ιδεολόγους που δε μπορούν να βγάλουν τις τσίμπλες από τα μάτια και το στηρίζουν τόσα χρόνια...

   Delete
 3. Ρε ciaoant1 αυτό που λες, ότι επειδή δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο το 902 οι απολύσεις εργαζομένων ήταν μονόδρομος, δε δικαιολογεί και οποιαδήποτε απόλυση γίνεται από καπιταλιστική επιχείρηση? Πώς διαφοροποιείται αυτό με το κλείσιμο του Alter ή της Ελευθεροτυπίας? Και πώς η ενδεχόμενη μετατροπή του σταθμού σε αστικό μέσο προπαγάνδας είναι προτιμότερο από το να παραμείνει στα χέρια της αριστεράς (έστω και του ρεφορμιστικού ΣΥΡΙΖΑ)? Δηλαδή είναι πιο επιθυμητό να έχουμε ένα ακόμα Mega/Skai/Ant1 ή Star, από ένα τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο τουλάχιστον θα διατηρείται ένα επίπεδο?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Κοίτα, στον καπιταλισμό ζούμε, και όλοι χρειαζόμαστε λεφτά για σίτιση, στέγαση, κτλ.

   Πχ εγώ δε νομίζω ότι θα γράφω του χρόνου τέτοια εποχή, διότι τα οικονομικά μου δεν μου το επιτρέπουν.

   Λύση δεν είναι να δωθεί ο σταθμός στο ΣΥΡΙΖΑ, λύση είναι να υπάρξει σοβαρό περιεχόμενο (αντί για αυτά που έπαιζε ο 902), και παράλληλα ο κόσμος να πειστεί να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα αυτό.

   Αρκεί βέβαια το εγχείρημα να αξίζει, γιατί αν είναι να μεταδίδουμε ένα σωρό αηδίες (όπως ήταν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έδειχνε το 902), τότε δεν έχει και νόημα η οικονομική στήριξη. Και αν το ΚΚΕ δε μπορεί να κατανοήσει ή να παραδεχτεί, ότι το περιεχόμενο του 902 ήταν ψιλοάθλιο, τότε ακόμα χειρότερα...

   Delete
 4. πολύς πόνος σας έχει πιάσει όλους για τον 902 ας δούμε τι λένε και οι καημένοι οι εργαζόμενοι που τους απόλυσαν

  http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/24056/oi-ergazomenoi-toy-902-apantoyn-dinoyme-ti-mahi-sto-pleyro-toy-kommatos

  αλλά τι να κάνουμε αυτό είναι το μεγαλείο του ΚΚΕ που εσείς δεν μπορείτε και δεν θέλετε να χωνέψετε

  ReplyDelete