Saturday, August 24, 2013

Σύντομες παρατηρήσεις για τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και για τα ΜΜΕ (και τις νοοτροπίες) της αριστεράς

Κλασσικό σίριαλ που ακτινογραφεί και "κλείνει το μάτι" στην μικροαστική ελληνική κοινωνία

Είναι καλοκαίρι, και τα χρεωκοπημένα ΜΜΕ δείχνουν επαναλήψεις, αλλά στο παρασκήνιο έχουμε σημαντικές και φρέσκες εξελίξεις. Θα δούμε μερικές από αυτές στη συνέχεια:

Νέες πιέσεις από την Τρόικα για τα δάνεια των ΜΜΕ…
Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι τα προβλήματα στον κλάδο των εκδόσεων, αφού σύμφωνα με κάποιες, τελευταίες, πληροφορίες, νέες -  σημαντικές πιέσεις ασκούνται από την Τρόικα για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες στις εταιρείες του κλάδου των εκδόσεων (σημειώνεται ότι αυτή η κατηγορία των δανείων είναι ένα από τα «μαύρα πανιά» των δανειστών).

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πιέσεις προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, να μην υπάρξουν αναχρηματοδοτήσεις δανείων, όταν δεν υπάρχουν και οι ανάλογες εμπράγματες εγγυήσεις. Θα λέγαμε, λοιπόν ότι και μόνο από αυτό το γεγονός, γίνεται αντιληπτό τι πρόβλημα θα υπάρξει, αφού τα περισσότερα (αν όχι όλα) δάνεια έχουν δοθεί μετά τη μεσολάβηση πολιτικών και με γνώμονα άλλα συμφέροντα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι σε περίπτωση που τελικά οι τράπεζες γίνουν πιο αυστηρές με τι εταιρείες του κλάδου (ειδικά αν γίνουν τα δάνεια απαιτητά, όπως, επίσης, ακούγεται), τότε οι μισές (από όσες έχουν απομείνει) αναμένεται να βάλουν λουκέτο.

Πάντως κλείνοντας εμείς θα βάλουμε και μια άλλη πτυχή σε αυτήν την ιστορία, αφού δεν αποκλείουμε σε περίπτωση που οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, να έχουμε, τις προσεχείς εβδομάδες, μια μαζική επίθεση των ΜΜΕ στην κυβέρνηση και την Τρόικα. Φυσικά κάτι τέτοιο μόνο έκπληξη δε θα ήταν, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοσιογραφία στη χώρα μας, για δεκαετίες.

Εκτός πλειστηριασμών το …Mega!
Για τον απλό  κόσμο η κυβέρνηση προωθεί τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, υπό τις οδηγίες της Τρόικα.  Για το Mega που διαπιστώνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους του ομολογιακού δανείου των 98 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες δίνουν «άφεση αμαρτιών»! Άραγε θα δείξουν οι τράπεζες το ίδιο μοντέλο  «ανοχής» με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου;

Το Mega  ζήτησε και έλαβε περίοδο χάριτος από τις τράπεζες που χορήγησαν το ομολογιακό δάνειο καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε δύο από τους 3 όρους που είχαν θέσει κατά τη σύναψη του. Οι τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Εμπορική, Τράπεζα Κύπρου, Millenium) «συναίνεσαν σε μή καταγγελία του ομολογιακού δανείου» (σελίδα 86 του ενημερωτικού δελτίου). Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και με το προηγούμενο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ (2009), όταν το Mega  δεν είχε μπορέσει να ανταποκριθεί στις δόσεις και γι αυτό συνάφθηκε τo νέο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ… Θυμίζουμε πως  στις 31.12.2011 η εταιρεία δεν είχε πετύχει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που ορίζονταν στη σύμβαση, πλην όμως το δάνειο δεν έγινε απαιτητό. Η δόση των 10 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για τις 14.09.2012 δεν καταβλήθηκε, και στη συνέχεια βρέθηκε η λύση του μεγαλύτερου δανείου των 98 εκατ. ευρώ

Σε περίπτωση καταγγελίας του νέου ομολογιακού δανείου, θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, επί των ενεχύρων, στα οποία περιλαμβάνεται το σήμα του Mega, η ταινιοθήκη του, η κυπριακή του εταιρεία και οι υποχρεώσεις που έχουν εκχωρηθεί σε εταιρεία για να εισπραχθεί. Σημειώνεται πως για το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από τον  Γρηγόρη Πεπόνη.

Το Mega με την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 15,1 εκατ. ευρώ  θα κατευθυνθούν στη δόση του επόμενου Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, και μόνο για το ομολογιακό δάνειο, στις 28 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους το Mega  πρέπει να καταβάλει το ποσό των 5.880.000 ευρώ. Εντός του 2014 πρέπει να καταβάλει με δύο δόσεις (εξάμηνο και τέλος έτους) ύψους  8.820.000 ευρώ. Το 2015 πρέπει να πληρώσει πάλι σε δύο δόσεις το ποσό των 14.700.000 ευρώ και μετά το 2016 πρέπει να πληρώσει το ποσό των …68.600.000 ευρώ.

Αποχωρεί και ο Μπόμπολας από το MEGA
Γιατί η οικογένεια Μπόμπολα σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το MEGA; Ποια γεγονότα έχουν προκαλέσει την απόγνωση τους;

Κι όμως ένα βήμα από την έξοδο από το μετοχικό σχήμα του Mega βρίσκεται και η οικογένεια Μπόμπολα. Αυτή τη φορά δεν είναι η κυβέρνηση Καραμανλή και η απειλή του βασικού μετόχου που προσδιορίζει τις κινήσεις (ποιος δεν θυμάται την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς του ΠΗΓΑΣΟΥ από την Γιάννα και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο;) αλλά η σκληρή πραγματικότητα της Τρόικας και των δανειστών οι οποίοι απέκτησαν τον ασφυκτικό έλεγχο στα δάνεια των τραπεζών προς τους εγχώριους μηντιάρχες.

Ένας ακόμη λόγος που βαραίνει υπέρ της απόφασης της εξόδου της οικογένειας Μπόμπολα από το Mega αλλά και τα ελληνικά media στο σύνολό τους, είναι η άποψη του Γιώργου Μπόμπολα που θέλει τα παιδιά-τον Λεωνίδα, τη Μαρία και τον Φώτη- να υπερασπισθούν τον κατασκευαστικό όμιλο και τις εκτός Ελλάδας δουλειές παρά να καταναλώνονται στην τριβή με τα ΜΜΕ.

H oικογένεια διαπιστώνει πως τα περιθώρια να πάρουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα-άσε που το ελληνικό δημόσιο τους χρωστάει αρκετά-στενεύουν όσο η Τρόικα μπαίνει πιο βαθιά στον έλεγχο της χώρας.
[...]
Πολύ σύντομα ο ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών που αισθάνεται ο απλός Έλληνας πολίτης δεν θα αφήσει ανέπαφες και τις ισχυρές οικογένειες των Ελλήνων ολιγαρχών, όπως συνηθίζει να τους αποκαλεί ο Σόιμπλε.
Όπως όλα δείχνουν ο Σταύρος Ψυχάρης θα αποχαιρετήσει έναν ακόμη συνεταίρο του στο Μεγάλο Κανάλι.

ΤV ενημέρωση:Καυτό φθινόπωρο ανασύνταξης
Με σημασία για το μέλλον των mediaκών επιχειρήσεων είναι οι κυοφορούμενες αυτό ακριβώς το διάστημα αλλαγές στο τηλεοπτικό σκηνικό. Αλλαγές που γίνονται στη σκιά του σκανδαλώδους, πρωτοφανούς και πραξικοπηματικού λουκέτου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της ΕΡΤ, με την κυβέρνηση να διαμοιράζει τα εμπορικά φιλέτα της στα ιδιωτικά κανάλια, ελεύθερης ή και συνδρομητικής τηλεόρασης.

 Το Star με τη συνεργασία του Νίκου Χατζηνικολάου σε ένα νέο δελτίο ειδήσεων με αιχμή την πολιτική παρέμβαση στη νέα εποχή της οικονομίας και πολιτικής, η μετακίνηση του Σταμάτη Μαλέλη στον ΣΚΑΪ για να κάτσει στην καρέκλα του συντονιστή ειδήσεων στο master control της ενημέρωσης, στο Νέο Φάληρο, στο αυτί του Νίκου Ευαγγελάτου και της Σίας Κοσιώνη, αλλά και οι κινήσεις Δ. Κοντομηνά για ενίσχυση του ενημερωτικού προφίλ του Alpha, καταδεικνύουν πως το τηλεοπτικό φθινόπωρο κρύβει εκπλήξεις σκληρού ανταγωνισμού. Επίδικο στην επανεκκίνηση της τηλεοπτικής ενημέρωσης είναι να συγκεντρωθεί το κοινό του... Alter αλλά και της ΕΡΤ ή να επανακερδηθεί το χαμένο κοινό των απόλυτα ελεγχόμενων από την κυβερνητική ενημέρωση τηλεοπτικών δελτίων.

 Το κανάλι του Alter με τον Νίκο Χατζηνικολάου προ λουκέτου είχε γίνει ο αντίπαλος πόλος στην κυριαρχία της Μega ενημέρωσης, η οποία είναι δεμένη με ομφάλιο λώρο με τα επιχειρηματικά, άρα και πολιτικά συμφέροντα της τροϊκανής πολιτικής. Έτσι αντί των δυο κυρίαρχων Mega - ΑΝΤ1, στην τηλεοπτική διαχείριση πολιτικής - οικονομικής πραγματικότητας στη ζώνη των 8.00 μ.μ. μπαίνουν στη σύγκρουση με στόχο τα μερίδια επιρροής στην «τηλε-κοινωνία» το Star και ο ΣΚΑΪ.

 Το στοίχημα στο κανάλι της Κηφισιάς (Star), που θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης με τη Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο και τον Νίκο Χατζηνικολάου σε ρόλο σχολιαστή, παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνονται συμφωνίες για βασικούς ρεπόρτερ του δελτίου όπως ο Θάνος Πασχάλης αλλά και σχολιαστές όπως τον έγκυρο και έμπειρο Γιώργο Κουβαρά που υπέγραψε προχθές, ενώ θα αλλάξουν και οι παρουσιαστές των άλλων δελτίων ειδήσεων το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα.

 Στο Νέο Φάληρο η Σία Κοσιώνη ανανέωσε την παραμονή της στο δελτίο στις 9.00 το βράδυ για τα επόμενα δυο χρόνια, παρά τις προτάσεις που είχε να μετακινηθεί βορειότερα. Η μάχη των ειδήσεων στον ΣΚΑΪ, ωστόσο, αρχίζει από τις 7.00 μ.μ με τον Νίκο Ευαγγελάτο απέναντι από τον Alpha και συνεχίζεται στις 8.00 απέναντι στα δελτία Mega και ΑΝΤ1. Το κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, που μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ παίρνει τον τίτλο του απόλυτα κυβερνητικού καναλιού, θα προχωρήσει σε μίνι διορθωτικές κινήσεις στο προφίλ του. «Alter-οροποίηση» είναι το χαρακτηριστικό που του προσδίδουν. Η ένταξη του Σταμάτη Μαλέλη σε θέση γενικού διευθυντή τηλεόρασης εκτιμάται πως σηματοδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις στην ισορροπία και τη στελεχιακή πυραμίδα του συγκροτήματος. Στον Alpha γίνονται κινήσεις ενίσχυσης του δελτίου ειδήσεων, ενώ έκλεισε και το μέτωπο της μεσημεριανής ζώνης με την ανανέωση του συμβολαίου με την Ελένη Μενεγάκη.

 Κοινό χαρακτηριστικό στην κυοφορούμενη ανασύνταξη των τηλεοπτικών συμφερόντων, με αιχμή την ενημέρωση και τα παράθυρα στις 8.00 μ.μ., είναι η εξασφάλιση μαζικής επιρροής στους πολίτες από το φθινόπωρο, που όμως αμφισβητούν την αξιοπιστία του τηλεοπτικού προϊόντος που παράγουν. Δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας, η τηλεοπτική ενημέρωση αναβαθμίζεται πάλι σε βαρύ πυροβολικό των media-κών συγκροτημάτων.
 

Τηλεόραση: Το Βατερλό της ελεγχόμενης ενημέρωσης
Το λουκέτο στην ΕΡΤ, από το οποίο τα ιδιωτικά τηλεοπτικά συμφέροντα ανέμεναν κέρδη για τα δικά τους κανάλια, καταδεικνύει μια ακόμη σοβαρή επίπτωση για την οποία τα δημοσιογραφικά επιτελεία δεν θέλουν να μιλάνε. Την πλήρη απογύμνωση της τηλεοπτικής ενημέρωσης από την οποιαδήποτε επίφαση «αντικειμενικότητας» και «ουδετερότητας». Η απώλεια της άμεσα ελεγχόμενης από το πολιτικό σύστημα δημόσιας τηλεόρασης έβγαλε στη σέντρα την απόλυτα διαπλεκόμενη ενημέρωση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πλέον και από τα στοιχεία των ποσοτικών μετρήσεων τηλεθέασης της Nielsen. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι πως το τελευταίο διάστημα οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί καταγράφουν σε πανελλαδικό επίπεδο στην κατηγορία της Nielsen «λοιπά κανάλια» ποσοστά θεαματικότητας 18,8%! Με αυτό το μερίδιο βρίσκονται ήδη στη δεύτερη θέση επιλογής του τηλεοπτικού κοινού, κάτω από το Mega, που διατηρεί την πρωτιά με 21,7%, και πάνω από τον ΑΝΤ1, που έχει το 18% της μέσης εβδομαδιαίας τηλεθέασης.

Στην κατηγορία «λοιπά κανάλια» ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια της χώρας και από αυτά, της Αττικής καταγράφουν την πιο σημαντική αύξηση των ποσοστών τηλεθέασής τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ενημερωτικές εκπομπές στο Kontra Channel σε ώρες τηλεοπτικού prime time καθημερινά έχουν πολλές φορές την πρώτη θέση τηλεθέασης. Το κανάλι του Ταύρου χωρίς ουσιαστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και μόνο με τις τρεις ενημερωτικές εκπομπές του παίρνει σχεδόν το 9% της ημερήσιας τηλεθέασης.

Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει το Βατερλό της διαπλεκόμενης τηλεοπτικής ενημέρωσης είναι η ραγδαία πτώση των ποσοστών τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ. Χαρακτηριστικά μόνο την περασμένη εβδομάδα, με τις σημαντικές διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, στο κυρίαρχο Mega παρακολούθησαν το δελτίο ειδήσεων μόλις 516.566 τηλεθεατές. Γενικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ η ζώνη των βραδινών τηλεοπτικών ειδήσεων έχασε περί το ένα εκατομμύριο τηλεθεατές! Μοναδικός κερδισμένος των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, εμφανίζεται ο ΣΚΑΪ. Το κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, που πρωτοστάτησε στο λουκέτο της ΕΡΤ, διπλασίασε τη θεαματικότητα σε μέσο όρο στο 12,4% και στο δελτίο ειδήσεων στο 16,5%. Με τα νούμερα αυτά, αποδεικνύεται τελικά ποιον ωφέλησε το «μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Από τη μια παρατηρείται μια σοβαρή μετατόπιση του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο αναζητά εναγωνίως την αντικυβερνητική, αντιμνημονιακή ενημέρωση και επιλέγει τα περιφερειακά μικρά κανάλια για ειδήσεις και πληροφόρηση. Και από την άλλη γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιο ιδιωτικό κανάλι θα κερδίσει τα λάφυρα της κρατικής - κυβερνητικής ενημέρωσης.
---

Μερικές παρατηρήσεις:

Οι βασικές αιτίες της πτώσης των κυρίαρχων ΜΜΕ είναι (i) η άνοδος του ίντερνετ, που δημιουργεί πολύ περισσότερο ανταγωνισμό για τα "παραδοσιακά" ΜΜΕ, και (ii) η πτώση της ποιότητας των ρεπορτάζ που κάνουν (και δεν είναι βέβαια μόνο η "πτώση της ποιότητας", αλλά και το ότι φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι τα ΜΜΕ δουλεύουν ΕΝΑΝΤΙΟΝ του λαού, όχι υπέρ του).

Βέβαια, όσο η ντόπια άρχουσα τάξη χρειάζεται κάποιον να κάνει προπαγάνδα υπέρ της, όλο και κάποιος τρόπος θα βρίσκεται για να χρηματοδοτηθούν κάποια συστημικά ΜΜΕ (έστω και λιγότερο από πριν).

"η εξωκοινοβουλευτική μάζα της αστικής τάξης […] καλούσε τον Βοναπάρτη να καταπιέσει, να εκμηδενίσει το τμήμα της που μιλούσε και έγραφε, τους πολιτικούς της και τους συγγραφείς της, το ρητορικό της βήμα και τον τύπο της, έτσι που να μπορεί γεμάτη εμπιστοσύνη, κάτω από την προστασία μιας ισχυρής και απολυταρχικής κυβέρνησης να ασχολείται με τις ιδιωτικές της υποθέσεις."- Κ. Μαρξ, για το πραξικόπημα του Βοναπάρτη στη Γαλλία

Όσο αλλάζουν οι συνθήκες, τόσο αλλάζουν και οι απαιτήσεις που έχει η άρχουσα τάξη από τα ΜΜΕ που ελέγχει. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε δει τη μετάλλαξη -προς το χειρότερο- των ΜΜΕ της χώρας τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό. Αναφέρομαι και σε εντελώς νέα κανάλια που στήνονται, ή ανασυγκροτούνται από τις στάχτες των παλιών καναλιών που χρεωκόπησαν. Αλλά αναφέρομαι και στα κανάλια τύπου "Kontra Channel", που πουλάνε ακροδεξιά προπαγάνδα με "αντιμνημονιακό" προσωπείο. Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η τάση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία: "Για όλα φταίνε οι Γερμανοί και οι προδότες πολιτικοί" (που θεωρούνται προδότες διότι μέχρι τώρα τους θεωρούσαν συμμάχους. Εμείς βέβαια ξέρουμε ότι οι πολιτικοί είναι έτσι κι αλλιώς ταγμένοι στην υπηρεσία των καπιταλιστών, και άρα ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα όχι απλά δεν είναι προδότες, αλλά αντίθετα είναι 100% πιστοί στο καθήκον τους, παρά τις δυσκολίες).

Τέλος πάντων, απ' ότι φαίνεται επιπλέουν όσοι ξέρουν να φωνάζουν δυνατά, έστω κι αν λένε κούφια λόγια.

Η σημερινή αριστερά αποδεικνύεται ανίκανη να κάνει και τα δύο αυτά πράγματα:

Από τη μία, ασχολείται πολύ με τη θεωρία, και λίγο με την πράξη, και από την άλλη οι θεωρητικές της αναζητήσεις αποδεικνύονται και..."κενές περιεχομένου" - δεν είναι τυχαίο που πολλοί δηλώνουν "απογοητευμένοι" από τη στάση των "πνευματικών ανθρώπων". Τι σημαίνει αυτό το πράγμα;

Σημαίνει ότι η αριστερά περιμένει από κρατικοδίαιτους πανεπιστημιακούς να πάρουν το μέρος του εργάτη. Υπάρχουν πράγματι τέτοιοι άνθρωποι, αλλά είναι μάλλον κωμικοτραγικό να περιμένει κανείς από τέτοιους "διανοητές" να καθοδηγήσουν τις μάζες.

Ήταν ο Μαρξ πανεπιστημιακός καθηγητής; ΌΧΙ.
Μήπως βασιζόταν ο Μαρξ στα κεντροαριστερά ΜΜΕ της εποχής του; ΌΧΙ.

Η αριστερά του Μαρξ και του Λένιν ήταν άξια και μεγάλωσε διότι δημιούργησε τα δικά της ΜΜΕ, τα δικά της βιβλία, και το δικό της περιεχόμενο. Και όσοι διανοητές πήραν το μέρος του εργάτη, στρατεύτηκαν στο αγώνα και ανδρώθηκαν σε αυτόν, αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία τους. Προέκυψαν δηλαδή από τα σπλάχνα του αγώνα, αντί να ζητάνε "αυτομάτως" να αναγνωριστούν ως "μεγάλοι διανοητές" μόνο και μόνο επειδή έχουν ένα πτυχίο.

Η σημερινή αριστερά δεν έχει αυτή τη νοοτροπία, και γι' αυτό "απογοητεύεται" και "οργίζεται" όταν βλέπει ένα σωρό πανεπιστημιακούς να παίρνουν το μέρος του εργοδότη τους, ενώ η αριστερά τους νόμιζε ότι ήταν με το δικό της μέρος(χαχαχα, όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος!)

Όσο για τα ΜΜΕ της αριστεράς, έχουμε την εξής εικόνα:

Για το ΣΥΡΙΖΑ δε θα πω κάτι, διότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% οπορτουνισμός, κοροϊδεύουν το λαό τάζοντας τους πράγματα που δε μπορούν να γίνουν, με μοναδικό σκοπό να πάρουν μια καρέκλα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και τα ΜΜΕ του.

Για το ΚΚΕ, η πώληση του 902 αποκάλυψε πολλά προβλήματα, καθώς το ΚΚΕ αφιέρωσε ένα σωρό άρθρα για να "την πει" στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΔΟΛ, αλλά δεν αφιέρωσε ούτε μία γραμμή για να κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική για το περιεχόμενο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι δε μπορούν καν να δουν ότ το περιεχόμενο είναι άσχημο, διότι για αυτούς "τα ράσα κάνουν τον παπά", δηλαδή για αυτούς αρκεί που έχει τη σφραγίδα του ΚΚΕ για να συμπεράνουν ότι το πρόγραμμα αξίζει. Με τέτοια νοοτροπία, δε μπορούμε να περιμένουμε μεγάλη βελτίωση στο μέλλον.

Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έμαθα ότι το ΝΑΡ δεν εξέδωσε την εφημερίδα του τον Αύγουστο, διότι δεν έχει λεφτά (αλλά ούτε αυτοί έχουν σκεφτεί ότι ίσως το περιεχόμενο της εφημερίδας δεν είναι και τόσο καλό). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει εδώ και χρόνια η σκέψη ότι χρειάζεται μια ενιαία εφημερίδα, αντί να εκδίδει η κάθε οργάνωση τη δική της. Πλέον βέβαια τα λεφτά δε φτάνουν για να επιδοτήσουν η κάθε οργάνωση τη δική της εφημερίδα, όσο "κομματικό πατριωτισμό"  και αν έχουν τα μέλη της, που αγοράζουν ο καθένας "τη δική του" εφημερίδα. Παρόλα αυτά, επειδή κατά βάθος δε θέλουν να ενωθούν, και προτιμούν να φαγώνονται μεταξύ τους, οι οργανώσεις δε βγάζουν ούτε τώρα ενιαία εφημερίδα, γιατί ο καθένας θέλει να λέει τα δικά του, και να αισθάνεται βασιλιάς του μικρόκοσμου του. Γι' αυτό και δύσκολα θα τα βρουν μεταξύ τους, γιατί η κάθε οργάνωση θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για πάρτι της, και έτσι θέλει να προωθήσει τα δικά της μέλη σε μια τέτοια υποτιθέμενη ενιαία εφημερίδα (ανεξαρτήτως αν τα μέλη αυτά έχουν όντως κάτι σοβαρό να πουν ή όχι. Στην αριστερά μετράει απ' ότι φαίνεται περισσότερο η εμφάνιση παρά το περιεχόμενο, μετράει δηλαδή περισσότερο το αν κάποιος είναι στο ίδιο κόμμα/οργάνωση με εμένα, παρά το αν αυτά που λέει έχουν όντως αξία).

Με αυτά και αυτά, η αριστερά φαίνεται ανίκανη και απρόθυμη να δημιουργήσει δικά της ΜΜΕ, με δική της ανάλυση, και το πολύ-πολύ να βολεύεται με κεντροαριστερούς δημοσιογράφους που περισσότερο ανήκουν στη "ροζ" αριστερά των οπορτουνιστών, παρά με το μαρξισμό. Και βέβαια να μην ξεχνάμε και την εξάρτηση της από πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες της πλάκας, που "τρελαίνεται' όταν τους βλέπει να παίρνουν το μέρος της άρχουσας τάξης, διότι είχε την εντύπωση -χαχα- ότι τάχα όποιος είναι πανεπιστημιακός και λογοτέχνης είναι αυτομάτως "αριστερός". Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι...

Έτσι, όσο και αν έχει προβλήματα το MEGA (και οι υπόλοιποι), η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα [και] στη μάχη της προπαγάνδας.

No comments:

Post a Comment