Monday, January 6, 2020

Νεότερες εξελίξεις


Ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με το Ιράν μια νέα πυρηνική συμφωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ, μία ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν ο Τραμπ πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, η Κόνγουεϊ απάντησε: "Έχει πει ότι είναι ανοιχτός. Αν το Ιράν θέλει να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν φυσιολογική χώρα… ασφαλώς, σίγουρα".

Η Κόνγουεϊ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν στο στόχαστρο τα πολιτιστικά μνημεία του Ιράν, απλώς έθεσε ένα ερώτημα.

Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος από τις διακοπές του, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τεχεράνη ότι θα υποστεί "μεγάλα αντίποινα" αν επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή σε αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. "Αυτοί έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι", είπε.
Πάγια θέση μας είναι ο Τραμπ, πέρα από όλα τα άλλα, και πέρα απ' όσα εξωθηθεί να κάνει, ένας μεγιστάνας που βασίζεται περισσότερο στο να "κλείνει συμφωνίες", παρά ένας πολεμοχαρής πρόεδρος που θέλει να συνδέσει το όνομα του με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια, οι συμφωνίες συχνά χρειάζονται και μαφιόμιζες τακτικές, προκειμένου να πάρεις αυτό που θέλεις, αλλά άλλο αυτό, και άλλο Γ' Παγκόσμιος.

Την ίδια ώρα, σε νεότερες εξελίξεις:

Συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ με φόντο τη Μέση Ανατολή, Συρία και Λιβύη
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας η καγκελάριος θα πάει στη Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιληφθούν "η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου" αλλά επίσης και η ουκρανική κρίση, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Θα μάθουμε περισσότερα στις 11 Ιανουαρίου λοιπόν - θα σχολιάσουμε το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης με την πρώτη ευκαιρία.

Πάντως, διαβάζουμε στη Deutsche Welle:

Διάλογο με την Τεχεράνη επιδιώκει το Βερολίνο

"Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα" ζητούν να επιδείξουν από όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον σε κοινό ανακοινωθέν. Η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνουν ότι "το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση. "Ο φαύλος κύκλος της βίας στο Ιράκ πρέπει να σπάσει", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες στο ανακοινωθέν που απευθύνεται περισσότερο στο Ιράν, το οποίο καλείται να απέχει από τη χρήση βίας, αλλά και ενέργειες που δεν συνάδουν με την πυρηνική συμφωνία. 

Mετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την επικράτειά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην γερμανική ραδιοφωνία υπέρ του διαλόγου με τη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι "η συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ θα πρέπει να έχει συνέχεια". Παράλληλα ωστόσο υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου". Αναφερόμενος στις απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ με αφορμή το ψήφισμα της βουλής τόνισε ότι στην παρούσα φάση "δεν βοηθούν" και πως το ζητούμενο είναι "να πείσουμε με επιχειρήματα και όχι απειλές".
 Ενδιαφέρον έχει τέλος και η συνομιλία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, στο πλαίσιο τόσο του αναβαθμισμένου ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, όσο και της σχέση Ρωσίας - Τουρκίας:

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρώσου υπ. Άμυνας με Τούρκους και Ιρανούς αξιωματούχους για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή 
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρχηγό της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και με επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ιράν, ανέφεραν τοπικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σόιγκου και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συζήτησαν πιθανές κοινές ενέργειες για τη μείωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν την Παρασκευή τον στρατηγό Σουλεϊμανί στο Ιράκ, ανέφερε η Interfax.

No comments:

Post a Comment