"Αυτό θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη συμφωνία τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν.Είναι πλέον φανερό ότι το "παραδοσιακό" καρτέλ του πετρελαίου που είχαν φτιάξει οι Σαουδάραβες, ο ΟΠΕΚ, δεν υπάρχει πλέον. Τουλάχιστον όχι με τη μορφή που είχε. Πλέον, υπάρχει ο "ΟΠΕΚ+", δηλαδή ο παλιός ΟΠΕΚ, μαζί με τη Ρωσία (εξ ου και το "+"). Και είναι φανερό ότι, ολοένα και περισσότερο, οι συνέταιροι αυτοί ελέγχουν την αγορά του πετρελαίου, δηλαδή του #1 εμπορεύματος στην εποχή μας. Για να δούμε τα νεότερα από τους συνέταιρους αυτούς (που τα δυτικά ΜΜΕ τουε θέλουν να "τσακώνονται"):
Russia Fund Says Will Continue to Invest in Saudi Arabia: Al-Arabiya
Russia's sovereign wealth fund will continue to invest in Saudi Arabia's Vision 2030 development programme, the Saudi-owned Al-Arabiya channel on Monday cited the head of the fund as saying.
Όσο για την Κίνα, δίνει πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή στην Κίνα, δηλαδή τον πελάτη που αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο από οποιονδήποτε άλλο (και άρα πρέπει να τον προσέξει όσο κανέναν άλλο...):
Aramco Cuts Oil Pricing to Asia Even After OPEC+ Output Deal
State-run Saudi Aramco reduced official selling prices for May exports to Asia and the Mediterranean region, according to a price list seen by Bloomberg. The world’s biggest exporter raised pricing to the U.S. and trimmed discounts for some barrels to northwest Europe.Και μιας και αναφερθήκαμε στην Κίνα, διαβάζουμε στους Financial Times ότι έχει και αυτή πρόβλημα, γιατί ναι μεν τα μαγαζιά σιγά-σιγά ανοίγουν (τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο, τώρα αν ο κωρονοιός ξαναεμφανιστεί, θα δούμε...), αλλά ο κόσμος δεν ψωνίζει και πολύ...
By decreasing its official selling prices to Asia for a second consecutive month, Aramco is discounting its oil to some of the lowest levels in at least two decades. Asia is Aramco’s biggest market, indicating that the producer is seeking to defend its share of sales in the region even as it trims output
Η διαφορά με την Αμερική, και γενικότερα με τη Δύση (πλην Γερμανίας), η Κίνα έχει τεράστια αποθεματικά, πλεονάσματα, και μπορεί να στηριχθεί εκεί σε μια "δύσκολη στιγμή" όπως αυτή. Και γι΄αυτό δε χρειάζεται να τυπώσει τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων, καταστρέφοντας την αξία του νομίσματος της.Όχι πως δε θα περάσει κρίση κι αυτή, αλλά η κρίση αυτή είναι "αντιμετωπίσιμη" για μια χώρα με τη βιομηχανική βάση της Κίνας. Για τη Δύση όμως...
China’s retailers face hard truth: If you reopen, they won’t come
Shopping malls and stores in China have quickly reopened as the government promotes a return to business as usual, only to see consumers stay home and keep their purse strings tight or shop online.
Στην Αμερική, οι τρύπες ανοίγουν οι μία μετά την άλλη - όχι πως δε καλυφθούν βέβαια, η FED θα αγοράσει ομόλογα, χρέη, στεγαστικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια, μετοχές, ή οτιδήποτε άλλο πάει να πέσει:
Customer traffic is “less than half of usual levels” said a worker at a Walmart store in a Shanghai suburb late last month. Shelves in the vegetable and meat departments were well stocked, but few shoppers passed through the aisles during the normally busy late-afternoon hours. Even with its online delivery service, “sales are not growing at all”, the worker said.
- Cities in Serious Trouble as People Can't Pay Property Taxes
- JPMorgan Scrambles To Raise Mortgage Borrowing Standards Ahead Of "Biggest Wave Of Defaults In History"
- One of the largest pork processing facilities in the US is closing until further notice
Γιατί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει τον κορονοϊό
Για το τέλος, μία ακόμα από τις επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις παλιότερων άρθρων μας - η σημερινή αναδημοσίευση είναι από τις 6 Ιανουαρίου 2011, και το αρχικό άρθρο μπορεί να βρεθεί εδώ:
***
Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, διαβάσαμε την εξής είδηση στο bloomberg:
India May Settle Iran Oil Imports in Dirham, Yen, Asharq Says
India may pay for its oil imports from Iran in yen or the United Arab Emirates’ dirham to avoid straining its relations with the U.S. and the European Union, Asharq al-Awsat said today, citing an Indian official. Iran and India are looking at options like settling their trade in other currencies than the euro or the dollar or by transferring payments to a bank account in China or Japan, said the newspaper, citing an unidentified Indian official who is taking part in talks between the two countries. The Indian central bank on Dec. 27 asked companies to stop using the Asian Clearing Union mechanism for their trade with Iran, effectively stopping settlements in dollars and euros. The Asian Clearing Union, based in the Iranian capital Tehran, settles trade transactions from Bangladesh, Bhutan, India, Iran, Nepal, Pakistan, Maldives, Myanmar and Sri Lanka. |
Με απλά λόγια, αυτό που μας λέει το άρθρο, είναι πως η Ινδία προσπαθεί να αποφύγει το δολάριο, αλλά και το ευρώ, ως μέσο συναλλαγών.
Πρόσφατα εξάλλου είχαμε δει ότι και η Κίνα με τη Ρωσία συμφώνησαν να διεξάγουν τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές σε ρούβλια και γουάν, αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο (επίσης, πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία ενός μεγάλου ενεργειακού αγωγού από τη Ρωσία στην Κίνα...):
Με γουάν-ρούβλι οι συναλλαγές Ρωσίας-Κίνας
Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ήδη στο χρηματιστήριο της Μόσχας η
διαπραγμάτευση γουάν και ρουβλίων, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας
μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για την υιοθέτηση αντί του δολαρίου των εθνικών
τους νομισμάτων στις μεταξύ τους διμερείς συναλλαγές.
Ηδη περί τις 40 τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα και το ρούβλι. Στην Κίνα από τις 22 Νοεμβρίου δημοσιεύεται συναλλαγματική ισοτιμία γουάν/ρουβλίου. Η Κίνα ετοιμάζεται να αγοράσει με ρούβλια ξύλο, άνθρακα και θαλασσινά από τη Ρωσία. Η Ρωσία επιδιώκει να διεθνοποιήσει τη χρήση του ρουβλίου και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο, νόμισμα από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου. Η Ρωσία έχει επίσης ταχθεί υπέρ ενός πολυμερούς διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο θα στηρίζεται σε καλάθι νομισμάτων (δολάριο, ευρώ, στερλίνα, γεν). |
Ο λόγος που οι λοιποί ιμπεριαλιστές προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το δολάριο, είναι διότι απλούστατα το δολάριο υποτιμάται μαζικά, αντανακλώντας και την πτώση των ΗΠΑ, που αδυνατούν να κυβερνούν τον κόσμο, όπως έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Εξάλλου, η δύση εδώ και χρόνια σαπίζει, και ο μόνος λόγος που "η αγορά κινιόταν" τις τελευταίες δεκαετίες, "καλύπτωντας" την παρακμή, ήταν ο τραπεζικός δανεισμός, που υποκαθιστούσε τη φυγή του κεφαλαίου προς Ασία και άλλους παρόμοιους προορισμούς με συνθήκες - κάτεργα για τους εργάτες, που ήταν άρα πιο "ανταγωνιστικοί". Τα δάνεια δε μπορούν να αποπληρωθούν όμως, άρα οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, άρα "πρέπει" τα κράτη να τις σώσουν, και το κάνουν, τυπώνοντας χρήμα με τη σέσουλα και δίνοντας το όλο σε αυτές ("πακέτα σωτηρίας").
Αυτό όμως σημαίνει ότι θυσιάζουν το νόμισμα τους (ιδίως το δολάριο, μιας και η Γερμανία, προς το παρόν, "συγκρατεί" την πτώση του ευρώ (σε σύγκριση με το δολάριο)).
Από τη στιγμή που το νόμισμα πέφτει, όσοι θέλουν να συσσωρεύσουν (αποθηκεύσουν) πλούτο ψάχνουν πλέον για άλλο μέσο αποθήκευσης (και το έχουν ήδη μπροστά τους, είναι ο χρυσός). Και προφανώς θα πάψουν να χρησιμοποιούν το δολάριο ως μέσο συναλλαγών όσο μπορούν.
Όσο για το ευρώ, ή όποιο άλλο νόμισμα χρησιμοποιεί η Γερμανία στο μέλλον, αυτό θα τα πάει σχετικά καλά (και ας το "αποφεύγει" η Ινδία). Δεν είναι τυχαίο που Ρωσία και Κίνα στηρίζουν το ευρώ, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το νόμισμα της Γερμανίας μπορεί να καλύψει σε σημαντικό βαθμό το "κενό" που αφήνει η πτώση του δολαρίου, ενώ τα συνδυασμένα αποθέματα χρυσού της ευρωζώνης είναι αρκετά μεγάλα ("στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος άλλωστε", και οι άλλοι έχουν ακόμα λιγότερο χρυσό), και εγγυώνται ότι υπάρχει μια -σχετική- κάλυψη του ευρώ σε μια κατάρρευση.
Βέβαια, η αποκαθίλωση του δολαρίου από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δε αφήνεται να γίνει "ανεξέλεγκτα" - αντίθετα είναι φανερή η προσπάθεια που γίνεται η πτώση αυτή να είναι όσο το δυνατόν "ελεγχόμενη".
Βασικός πυλώνας στήριξης του δολαρίου είναι εδώ και χρόνια η σύνδεση του με το πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ μπορεί να κατήργησαν το κανόνα του χρυσού", αλλά πέτυχαν έναν ιδιότυπο "κανόνα του πετρελαίου":
Όπως είχε παρατηρήσει και ο οικονομολόγος Τρίφιν σε έκθεση του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες, από τη στιγμή που το δολάριο ήταν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οι ΗΠΑ είτε θα έπρεπε διαρκώς να τυπώνουν δολάρια για να υπάρχει έτσι αρκετή ρευστότητα στον κόσμο, ώστε να γίνονται οι συναλλαγές σε δολάρια και να "κινείται η παγκόσμια αγορά", είτε θα έπρεπε να μην τυπώνουν δολάρια, ώστε το δολάριο να μην πληθωρίζεται (υποτιμάται), κάτι που όμως θα δημιουργούσε τρομερή έλλειψη ρευστότητας στις παγκόσμιες συναλλαγές, που απαιτούν δολάρια.
Οι ΗΠΑ επέλεξαν προφανώς να τυπώσουν δολάρια, και αυτό τις οδήγησε και στο να καταργήσουν τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό (που η ποσότητα του παραμένει σχετικά σταθερή, δεν πληθωρίζεται, και άρα δε μπορούσε να έχει σταθερή ισοτιμία με το δολάριο που διαρκώς πληθωρίζεται).
Όμως, οι ΗΠΑ κατάφεραν να συνδέσουν το δολάριο με το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου καθορίζεται σε δολάρια (και μόνο σε δολάρια ( εξ ου και ο όρος"πετροδολάρια")). Έτσι, αν θέλει κανείς πετρέλαιο, πρέπει να πληρώνει σε δολάρια τους πετρελαιάδες. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δε βγάζουν άχνα για το μεγαλύτερο καρτέλ τους κόσμου, τον ΟΠΕΚ, που ελέγχει μονοπωλιακά τις τιμές του πετρελαίου (πόσο είπαμε αλήθεια ότι πληρώνετε τη βενζίνη στο βενζινάδικο; Είναι εντυπωσιακό το πόσα ακούγονται για τους μικροεγκληματίες βενζινοπώλες που κλέβουν με τσιπάκια στις αντλίες, την ίδια ώρα που δεν ακούγεται τίποτα για τους μεγαλοαπατεώνες του ΟΠΕΚ που έχουν ρημάξει τους λαούς σε παγκόσμια κλίμακα)
Η πτώση των ΗΠΑ όμως φέρνει "ρωγμές" στη συμφωνία αυτή με τον ΟΠΕΚ, που πλέον εξάλλου έχει βρει άλλο πελάτη (την Κίνα, που καταναλώνει ακόμα περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ και γενικώς "ανεβαίνει").
Ο πρώτος που αμφισβήτησε τη σύνδεση του πετρελαίου με το δολάριο, ήταν ο γνωστός Σαντάμ Χουσείν.
Το 2000, το Ιράκ άρχισε να πουλάει πετρέλαιο και σε ευρώ, κάτι που μάλιστα του απέφερε και κέρδη, σε σχέση με το να το πούλαγε σε δολάρια, καθώς το ευρώ ανατιμήθηκε σε σχέση με το δολλάριο. Ας δούμε ένα άρθρο της Guardian από το 2003 επί του θέματος:
Iraq nets handsome profit by dumping dollar for euro
A bizarre political statement by Saddam Hussein has earned Iraq a windfall of hundreds of million of euros. In October 2000 Iraq insisted on dumping the US dollar - 'the currency of the enemy' - for the more multilateral euro. The changeover was announced on almost exactly the same day that the euro reached its lowest ebb, buying just $0.82, and the G7 Finance Ministers were forced to bail out the currency. On Friday the euro had reached $1.08, up 30 per cent from that time. Almost all of Iraq's oil exports under the United Nations oil-for-food programme have been paid in euros since 2001. Around 26 billion euros (£17.4bn) has been paid for 3.3 billion barrels of oil into an escrow account in New York. The Iraqi account, held at BNP Paribas, has also been earning a higher rate of interest in euros than it would have in dollars. At the time of the change the UN issued a report saying that the move could cost Iraq up to £270 million. Independent experts questioned the value of buying into a plummeting currency. αχαχαχ, το ευρώ εννοείται ότι τα πήγε καλύτερα από το δολάριο (ή μάλλον, λιγότερα άσχημα από το δολάριο, μιας και όλα τα νομίσματα πέφτουν σε σχέση με το χρυσό που μένει σταθερός) |
Μετά από αυτή την κίνηση του Σαντάμ, που μάλιστα ήταν και επωφελής, οι ΗΠΑ μπούκαραν και τον ισοπέδωσαν. Προφανώς αν συνέχιζε ο -πρώην σύμμαχος- Σαντάμ, θα έβρισκε και μιμητές, και τότε το δολάριο θα έχανε την "αποκλειστικότητα" που τώρα έχει ως νόμισμα των συναλλαγών πετρελαίου.
Ο Σαντάμ μάλιστα κρεμάστηκε και οι ΗΠΑ το έδειξαν ως προειδοποίηση σε όλους και στην παγκόσμια τηλεόραση. Όσο για τα ανδρείκελα που τοποθέτησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, εννοείται πως ανέτρεψαν την απόφαση του Σαντάμ να πουλάει πετρέλαιο σε ευρώ, και επανέφεραν το μονοπώλιο του δολαρίου.
Λίγο μετά όμως εμφανίστηκε κι άλλος, ο Αχμαντινετζάντ. Και αν μπορούσαν να ανοίξουν και τρίτο ταυτόχρονο μέτωπο οι ΗΠΑ, εκτός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, θα το είχαν ήδη κάνει, καθώς άσχετα με το πυρηνικά που έχει ή δεν έχει το Ιράν, έχει σίγουρα μια [οικονομική] πυρηνική βόμβα, την πώληση πετρελαίου σε άλλο νόμισμα από το δολάριο. Δεν είναι τυχαίο που διαρκώς μας λένε για το πόσο απάνθρωπο είναι το εκεί καθεστώς (ενώ πχ για το τρισχειρότερο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας δεν λένε ποτέ τίποτα, μιας και αυτοί είναι πιστοί στο δολάριο)
Πριν μερικά χρόνια, το Ιράν άρχισε να φωνάζει και αυτό εναντίον του δολαρίου, και θέλησε να πουλήσει σε ευρώ το πετρέλαιο του (ενώ τώρα είδαμε στην αρχή του ποστ ότι ετοιμάζεται να σναλλάσεται με την Ινδία σε άλλα νομίσματα πλην του δολαρίου, αλλά και του ευρώ). Εδώ ένα άρθρο του Reuters από το 2007:
Iran stops selling oil in U.S. dollars -report
The ISNA news agency did not give a direct quote from Oil Minister Gholamhossein Nozari. A senior oil official last month said "nearly all" of Iran's crude oil sales were now being paid for in non-U.S. currencies. For nearly two years, OPEC's second biggest producer has been reducing its exposure to the dollar, saying the weak U.S. currency is eroding its purchasing power. Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, who often rails against the West, has called the U.S. currency a "worthless piece of paper." Nozari told ISNA: "In regards to the decrease in the dollar's value and the loss exporters of crude oil have endured from this trend, the dollar is no longer a reliable currency." "This is why, at the meeting of the heads of states, Iran proposed to OPEC members that a currency (for oil exports) would be determined that would be reliable and would not cause any loss to exporter countries," he said. |
Όσο πέφτουν τα νομίσματα της δύσης, τόσο τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη θα στραφούν πχ στο χρυσό ή σε άλλα νομίσματα ως πληρωμή , προκειμένου να μη χάσουν τα λεφτά τους.
Τα νομίσματα όμως της δύσης "πρέπει" να πέσουν, ώστε να τυπωθεί χρήμα για τις χρεωκοπημένες τράπεζες, και για να μειωθεί εμμέσως ο μισθός των εργατών (πχ δείτε το πόσο πέφτει το ευρώ/δολάριο, κτλ σε σχέση με το πετρέλαιο, και πως αυτό αυξάνει το κόστος των πάντων, τόσο εδώ όσο και όλες τις χώρες της δύσης), προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ("κινεζοποίηση")
No comments:
Post a Comment