Monday, April 20, 2020

20 Απριλίου 2020 - Πόσο αξίζει το δολάριο, όταν το πετρέλαιο κοστίζει...κάτω του μηδενός σε δολάρια;


Δεν διαθέτω χρόνο και ενέργεια για να σχολιάσω πολύ τις εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, βλέποντας την ισοτιμία του πετρελαίου σε δολάρια να φτάνει πλέον...κάτω του μηδενός, δε μπορούμε να μην κάνουμε μια μικρή ανάρτηση:

1) Θα πρέπει καταρχήν να πούμε ότι η ισοτιμία του πετρελαίου που βλέπετε και στην εικόνα παραπάνω, είναι η ισοτιμία του στην Αμερική. Στην Ευρώπη πχ, η ισοτιμία είναι 25-30$ το βαρέλι. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, ειδικά στην Αμερική, είναι διότι έχει καταρρεύσει η οικονομική δραστηριότητα, αλλά οι εταιρείες του shale oil έχουν "ρουφήξει" τα "πακέτα σωτηρίας" τους, και γι' αυτό συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο, παρότι προφανώς χάνουν λεφτά. Αντί να κηρύξουν πτώχευση, παράγουν πετρέλαιο χωρίς να υπάρχει ζήτηση
2) Ο δεύτερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι Σαουδάραβες στέλνουν όσο πετρέλαιο έχουν και δεν έχουν αποθηκευμένο προς τις ΗΠΑ, "πλημμυρίζοντας" την αγορά, ώστε να ρίξουν έτσι την τιμή, και να πλήξουν το shale oil (δείτε και εδώ)

Δείτε και το παρακάτω γράφημα: Έως το 2016, η ισοτιμία του πετρελαίου σε δολάρια κινείται "παράλληλα" με την ισοτιμία του χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι οι πετρελαιάδες μπορούσαν να αγοράζουν χρυσό με τα δολάρια που παίρνουν από την πώληση του πετρελαίου, σε μια "σταθερή ισοτιμία". Πλέον, αυτό δεν ισχύει - ο χρυσός έχει ισοτιμία που κινείται προς το πάνω, το πετρέλαιο προς τα κάτω. Άρα, τα δολάρια που εισπράττουν οι πετρελαιάδες όταν πουλάνε το πετρέλαιο τους, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν και τόσο πολύ χρυσό όσο πριν. Άρα, δεν έχουν κίνητρο και διάθεση πλέον να στηρίξουν το πετροδολάριο, δηλαδή το σημερινό σύστημα πληρωμών για το πετρέλαιο.
Σας αφήνω και με ένα ένα άρθρο του Bloomberg: Money Is Losing Its Meaning


No comments:

Post a Comment