Tuesday, April 21, 2020

21 Απρίλη 2020

Σε συνέχιση και της χθεσινής μας ανάρτησης για τα όσα γίνονται στην αγορά πετρελαίου, θα κάνουμε σήμερα μερικές παρατηρήσεις:

Καταρχήν, πολύς λόγος γίνεται στα διεθνή ΜΜΕ για το θέμα της αποθήκευσης του πετρελαίου – ουσιαστικά, τα δυτικά ΜΜΕ μας λένε ότι «δεν υπάρχει αρκετός αποθηκευτικός χώρος, και γι’ αυτό οι traders προσπαθούν να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο που είναι να παραδοθεί άμεσα -  διότι, αν δεν είχες προνοήσει από πριν για να νοικιάσεις αποθηκευτικό χώρο, τώρα θα μείνεις με ένα σωρό πετρέλαιο, που δε θα μπορείς να το αποθηκεύσεις».

Αυτό βέβαια είναι μια αλήθεια – αλλά αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα, και όχι το αίτιο.

Επίσης, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά τα ΜΜΕ είναι γεμάτα από αναλύσεις traders, οικονομολόγων, αναλυτών, δημοσιογράφων…αλλά όχι των πετρελαιάδων. Δεν υπάρχει ούτε μισή αράδα σχόλιο από τους Σαουδάραβες, τους Ρώσους, ή τους Αμερικάνους του shale oil! Είναι και αυτό ενδεικτικό του πως «οι σπεκουλαδόροι των αγορών» κυριαρχούν έναντι των παραγωγών…

Τέλος πάντων, όπως είπαμε, το πρόβλημα του αποθηκευτικού χώρου είναι αποτέλεσμα, και όχι αίτιο αυτής της κατάστασης:

1)    Καταρχήν, υπάρχει πολύ μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο, διότι το πετρέλαιο είναι συνδεδεμένο με την παραγωγή πλούτου – από τη στιγμή που τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις και οι μεταφορές έχουν περιοριστεί δραστικά λόγω της καραντίνας, υπάρχει πολύ μειωμένη ζήτηση πετρελαίου.  
2)    Κατά δεύτερον, και παρότι συμφωνήθηκε να γίνει μια μείωση στην παραγωγή πετρελαίου πριν λίγες μέρες, όλο αυτό τον καιρό έχει εξορυχθεί πάρα πολύ πετρέλαιο, και όλες οι αποθήκες και τάνκερ έχουν «φουλάρει».
3)    Οι Αμερικάνοι κάνουν ότι μπορούν για να διασώσουν την παραγωγή shale oil, που «ζορίζεται» λόγω των μειωμένων τιμών, μιας και η εξόρυξη του είναι ακριβή (σε αντίθεση πχ με τη Σ. Αραβία, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, με τη Ρωσία, που μπορούν να βγάζουν πετρέλαιο με μικρότερο κόστος). Επειδή οι Αμερικάνοι δε θέλουν να περιορίσουν το shale oil (διότι οι εταιρείες αυτές θα χρεωκοπήσουν αλλιώς), δίνουν «πακέτα σωτηρίας», και έτσι αυτές οι εταιρείες βγάζουν πετρέλαιο, παρότι δεν υπάρχει ζήτηση, και υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά σε φτηνό πετρέλαιο
4)    Οι Σαουδάραβες αποφάσισαν, σε μία ακόμα κίνηση εναντίον του shale oil, να στείλουν ένα σωρό τάνκερ που είχαν γεμίσει με πετρέλαιο στην Αμερική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και να οξυνθεί το πρόβλημα του αποθηκευτικού χώρου, και η τιμή του πετρελαίου να «κρασάρει» κάτω από το μηδέν. Εδώ και ένα απόσπασμα από το άρθρο που είχαμε δώσει και χθες ως λινκ, μιας και είναι από τα λίγα άρθρα που βρήκαμε που περιείχε και μια δήλωση ενός παραγωγού shale oil, αντί να παρουσιάζει μόνο την οπτική γωνία των χρηματιστών. Για δείτε λοιπόν τι έλεγε ο παραγωγός αυτός, λίγο πριν «κρασάρει» η τιμή του πετρελαίου:

In a strategic move to maximize pain for the US shale oil drillers, and wipe out as many as it can, Saudi Arabia has sent a flotilla of 20 tankers carrying a combined 40 million barrels of Saudi crude oil to the US Gulf Coast to flood the US market that is already flooded with oil. The tankers are carrying about seven times as much crude as the Gulf Coast took from Saudi Aribia per month in 2019, when there was still strong demand for crude oil in the US.

These tankers with Saudi oil, which were loaded in March and early April, are plodding toward the US and are expected to arrive in Texas and Louisiana in May.

US crude oil inventories soared by 19.2 million barrels last week, from the prior week, to 504 million barrels, according to the Energy Department, and is expected to keep soaring – and now come the 40 million barrels of Saudi oil on top of it.

“This is the American energy producers’ Pearl Harbor. We know the ships are coming in, and yet nobody is doing anything about it,” Kirk Edwards, president of West Texas oil company Latigo Petroleum LLC, told the Wall Street Journal. “Every barrel they’re bringing in on those ships backs out a barrel of oil produced here in the Permian Basin.”

Σε πιο φρέσκα (σημερινά) νέα,  διαβάζουμε καταρχήν…τα προφανή: Δείτε πχ αυτό το άρθρο του CNN, που αναφέρει ότι με τις τιμές του πετρελαίου τόσο χαμηλά (εντάξει, δε θα μείνουν για πολύ αρνητικές, αλλά πάντως θα είναι χαμηλές), πολλές από τις εταιρείες shale oil θα χρεωκοπήσουν (φυσικά, αυτό δε γίνει – οι ΗΠΑ θα τυπώσουν κι άλλα δολάρια και θα τα δώσουν ως «πακέτα σωτηρίας»).

Πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Τραμπ ότι σκέφτεται να αγοράσει πετρέλαιο και να το προσθέσει στα «στρατηγικά αποθέματα» των ΗΠΑ. Τα στρατηγικά αποθέματα κάθε χώρας χρησιμοποιούνται για έκτακτες καταστάσεις, και ουσιαστικά ο Τραμπ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου: Αυτό δηλαδή που λέει είναι ότι «εφόσον οι Σαουδάραβες πλημμυρίζουν την αγορά με φτηνό πετρέλαιο (που αυτοί το αντέχουν, σε αντίθεση με εμάς που χρειαζόμαστε ακριβές τιμές), τότε θα αγοράσουμε αυτό το φτηνό πετρέλαιο, και θα το αποθηκεύσουμε στις κρατικές αποθήκες».

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ καλύπτουν και την «υπερπροσφορά πετρελαίου», ώστε να μην κρασάρει εντελώς. Και όχι μόνο αυτό βέβαια, αλλά ο Τραμπ απειλεί ότι θα βάλει περιορισμούς, δασμούς κτλ στο εισαγόμενο πετρέλαιο της Σ. Αραβίας, φωτογραφίζοντας έτσι ότι το πετρέλαιο που σκέφτεται να αγοράσει θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το εγχώριο shale oil, ώστε να προστατεύσει [και] με αυτόν τον τρόπο τους εγχώριους παραγωγούς.

Βέβαια, επειδή τα στρατηγικά αποθέματα της κάθε χώρας είναι ζήτημα «εθνικής ασφάλειας», πιθανότατα να υπάρχουν περιορισμοί, και να χρειάζεται διαβούλευση με το Κογκρέσο, τη Γερουσία, κτλ, αλλά εντάξει, ο Τραμπ δεν πολυνοιάζεται για αυτά, οπότε θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει.

Τέλος, σε μία ακόμα ένδειξη-απόδειξη ότι η Αμερική πλέον έχει υποχωρήσει από τη θέση της παγκόσμιας υπερδύναμης, που «ηγείται ολόκληρου του δυτικού κόσμου», ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δήλωσε και ότι: «Αυτή η πανδημία επιβεβαίωσε τη σημασία της διατήρησης ζωτικών αλυσίδων εφοδιασμού στη χώρα. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε την ανεξαρτησία μας. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ξένα έθνη».

Γενικά βέβαια, πλέον ισχύει το « ο καθένας μόνος του», καθώς οι ιμπεριαλιστές χωρίζεται σε δύο μεγάλα μπλοκ, με ΗΠΑ και Ρωσοκινέζους να μάχονται, και τη Γερμανία(Ευρώπη) με τη Σ. Αραβία να ανήκουν παραδοσιακά στην πλευρά των ΗΠΑ, αλλά να έλκονται ολοένα και πιο πολύ από τους Ρωσοκινέζους, διότι εκεί είναι τα συμφέροντα τους πλέον. Θα προσπαθήσουμε όμως να αναλύσουμε, αν προλάβουμε, σε ξεχωριστή ανάρτηση το τι σημαίνει αυτή η δήλωση του Τραμπ.

No comments:

Post a Comment