Thursday, April 9, 2020

9 Απριλίου 2020

Στη χθεσινή μας δημοσίευση, δώσαμε μια -πρόχειρη έστω- συρραφή παλιότερων επιλεγμένων άρθρων, σε μορφή ενός μικρού βιβλίου 43 σελίδων.

Επειδή ακόμα και οι 43 σελίδες είναι όμως πολλές για να διαβαστούν "μονορούφι", είχαμε προαναγγείλει ότι θα ξεκινούσαμε να αναδημοσιεύουμε αυτά τα αποσπάσματα παλιότερων άρθρων, ένα-ένα όμως, ώστε μέσα σε λίγες μέρες να μπορέσει ο καθένας να τα διαβάσει "τμηματικά", αντί για όλα μαζί.

Πριν δούμε όμως το πρώτο από αυτά τα άρθρα, ας δούμε και μερικές εξελίξεις, που τρέχουν ραγδαία 

Δε μπορώ να ξέρω ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ούτε πόσο ακριβώς θα μας πάρει από χρονικής άποψης. Αυτό που ξέρω είναι πλέον η στρατηγική, σε όλες τις χώρες (πλην Γερμανίας - δες το πρώτο tweet παραπάνω), είναι να τυπωθεί όσο νόμισμα χρειάζεται για να καλυφθούν όλες οι τρύπες (εκτός από τις τρύπες των λαών φυσικά). Μόνο που βέβαια ο πλούτος παράγεται, δεν τυπώνεται. Και άρα ναι μεν οι τρύπες θα καλυφθούν με όσο νόμισμα χρειάζεται, αλλά η αξία του νομίσματος θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί (μειωθεί) αναλόγως...



Americans Not Making Their Mortgage Payments Soar By 1064% In One Month
Over 30% Of US Renters Didn't Pay April Apartment Rent 

Ρωσία: H μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ δεν μετράει ως «περικοπή» 

Coronavirus Invades Saudi Inner Sanctum

Germany Announces "Limitless" Aid Program For Small Business: SBA Are You Listening? (Η Γερμανία τυπώνει και αυτή ευρώ, και στηρίζει τις επιχειρήσεις της. Αλλά τυπώνει "ως ένα σημείο", και βέβαια στηρίζει τους δικούς, οι υπόλοιποι διαπιστώνουν ότι είναι ημι-προτεκτοράτα της...Αλλά, όπως εξηγήσαμε και πρόσφατα, πλέον είναι αργά για δάκρυα, όσο και αν φωνάζουν

Nein θεσμών στην παράταση για πρώτη κατοικία

***

Ακολουθεί το πρώτο απόσπασμα από παλιότερα άρθρα μας, που περιλαμβάνεται και στο χθεσινό "βιβλιαράκι". Το αυθεντικό άρθρο είχε δημοσιευτεί στις 11 Απριλίου 2013, και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο και εδώ (ολόκληρο το άρθρο αναφέρεται και σε άλλα θέματα, όπως το bitcoin, κτλ, αλλά εδώ απλά επιλέξαμε ένα μικρό απόσπασμα, ως εισαγωγή σε βασικές έννοιες που χρειάζεται κάποιος να έχει υπόψη του για να προχωρήσει μετέπειτα και στα υπόλοιπα):


[…] Γενικά, ο καπιταλισμός είναι το "σύστημα της αγοράς", δηλαδή ένα σύστημα ατομικής ιδιοκτησίας, όπου ο καθένας πουλάει τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες του σε κάποιον άλλο (ακόμα και ο εργάτης είναι ένας ιδιότυπος έμπορος, που πουλά την εργατική του δύναμη στον εργοδότη).

Αρχικά, οι αγοραπωλησίες αυτές γίνονταν σε είδος (πχ ένα κιλό λάδι για ένα κιλό πατάτες). Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα "υπερεμπόρευμα", δηλαδή για το χρήμα, που θα χρησίμευε ως μέτρο σύγκρισης όλων των άλλων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και θα το χρησιμοποιούσαμε για τις συναλλαγές μας. Αυτό το "υπερεμπόρευμα" είναι ο χρυσός, που επικράτησε εδώ και χρόνια έναντι όλων των άλλων που δοκιμάστηκαν (δεν είναι τυχαίο που όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν χρυσό πέρα από τα νομίσματα, αλά δεν έχουν, ούτε πολυενδιαφέρονται να αποκτήσουν άλλα πολύτιμα μέταλλα, διαμάντια, ή οτιδήποτε άλλο). Ο χρυσός είναι το χρηματικό ισοδύναμο οποιουδήποτε άλλου εμπορεύματος ή υπηρεσίας, δηλαδή κάθε εμπόρευμα ή υπηρεσία μπορεί να αντιστοιχιστεί σε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή: Αντί να πληρώσω κατευθείαν "σε είδος", ή να πληρώσω σε χρήμα (χρυσό) για κάποιο εμπόρευμα ή υπηρεσία, μπορώ να υπογράψω ένα γραμμάτιο (δάνειο/πίστωση), και να το ξεπληρώσω στο μέλλον, με κάποιον μελλοντικό πλούτο που [υποτίθεται ότι] θα αποκτήσω.

Τα σημερινά νομίσματα, για τα οποία δεν ισχύει ο κανόνας του χρυσού, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία: Οι κεντρικές τράπεζες μοχλεύουν τα αποθέματα χρυσού που έχουν, τυπώνοντας πολλαπλάσιες ποσότητες νομίσματος, ώστε να κάνουν επενδύσεις, και αν οι επενδύσεις αυτές πάνε καλά, τότε όντως τα "παραπανίσια" νομίσματα που τυπώθηκαν θα αντιστοιχιστούν σε πραγματικά προιόντα και υπηρεσίες που παράχθηκαν στο μέλλον. Αν όμως οι επενδύσεις δεν πάνε καλά, τότε τα "παραπανίσια" νομίσματα που τυπώθηκαν ΔΕΝ μπορούν να αντιστοιχιστούν σε πραγματικά εμπορεύματα και υπηρεσίες, και άρα δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό πλούτο, άρα δεν έχουν αξία (υποτίμηση νομίσματος).






No comments:

Post a Comment