Thursday, April 11, 2013

Bitcoin, νομίσματα, χρυσός: Τι είναι το καθένα και ποιο είναι φούσκα;

Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος, και τα θέματα πολλά, δέχομαι αρκετά μηνύματα από αναγνώστες που μου ζητούν να γράψω για τη νέα "μόδα" της εποχής, το bitcoin. Η αλήθεια είναι πως το θεωρώ ως μια φούσκα, η οποία θα φουσκώσει και μετά θα ξεφουσκώσει, όπως πχ έγινε με το χρηματιστήριο επί Σημίτη: Όσοι ήταν "ξύπνιοι επενδυτές" και επένδυσαν νωρίς, αλλά φρόντισαν να εξαργυρώσουν νωρίς τα κέρδη τους, πριν την πτώση, έβγαλαν πολλά λεφτά, οι περισσότεροι όμως βγήκαν χαμένοι διότι νόμιζαν -λανθασμένα- ότι η ανοδική πορεία των μετοχών θα συνεχιζόταν.

Τέλος πάντων, επειδή θεωρώ το bitcoin ως φούσκα, έλεγα να μη γράψω, τουλάχιστον όχι πριν γράψω για άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Άλλωστε, εγώ δεν είμαι και επαγγελματίας trader στις αγορές, ούτε κάνω ανάλυση με σκοπό να προτείνω επενδύσεις στον αναγνώστη. Ακόμα και για το χρυσό, που θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει -για μία ακόμα φορά- την καλύτερη αποθήκη του πλούτου, η ανάλυση που κάνω γίνεται με σκοπό να καταννοήσουμε την οικονομική (αλλά και την πολιτική) κατάσταση του κόσμου γύρω μας, όχι για να δώσω "επενδυτικές" συμβουλές σε χρηματιστές και traders.

Ο λόγος που τελικά γράφω για το Bitcoin, είναι διότι μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε λίγο καλύτερα το ρόλο των νομισμάτων σήμερα - άσε που παρατηρώ ότι πλέον ακόμα και άνθρωποι που είναι φτωχοί και άνεργοι έχουν...."ξεχάσει" τα προβλήματα τους αυτά (!) και με ρωτάνε...για το Bitcoin, που πλέον παίρνει χαρακτηριστικά "μανίας".

Καταρχήν λοιπόν ας δούμε μερικές βασικές αρχές για το ρόλο των νομισμάτων και του χρήματος:

Γενικά, ο καπιταλισμός είναι το "σύστημα της αγοράς", δηλαδή ένα σύστημα ατομικής ιδιοκτησίας, όπου ο καθένας πουλάει τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες του σε κάποιον άλλο (ακόμα και ο εργάτης είναι ένας ιδιότυπος έμπορος, που πουλά την εργατική του δύναμη στον εργοδότη).

Αρχικά, οι αγοραπωλησίες αυτές γίνονταν σε είδος (πχ ένα κιλό λάδι για ένα κιλό πατάτες). Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα "υπερεμπόρευμα", δηλαδή για το χρήμα, που θα χρησίμευε ως μέτρο σύγκρισης όλων των άλλων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και θα το χρησιμοποιούσαμε για τις συναλλαγές μας. Αυτό το "υπερεμπόρευμα" είναι ο χρυσός, που επικράτησε εδώ και χρόνια έναντι όλων των άλλων που δοκιμάστηκαν (δεν είναι τυχαίο που όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν χρυσό πέρα από τα νομίσματα, αλά δεν έχουν, ούτε πολυενδιαφέρονται να αποκτήσουν άλλα πολύτιμα μέταλλα, διαμάντια, ή οτιδήποτε άλλο). Ο χρυσός είναι το χρηματικό ισοδύναμο οποιουδήποτε άλλου εμπορεύματος ή υπηρεσίας, δηλαδή κάθε εμπόρευμα ή υπηρεσία μπορεί να αντιστοιχιστεί σε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή: Αντί να πληρώσω κατευθείαν "σε είδος", ή να πληρώσω σε χρήμα (χρυσό) για κάποιο εμπόρευμα ή υπηρεσία, μπορώ να υπογράψω ένα γραμμάτιο (δάνειο/πίστωση), και να το ξεπληρώσω στο μέλλον, με κάποιον μελλοντικό πλούτο που [υποτίθεται ότι] θα αποκτήσω.

Τα σημερινά νομίσματα, για τα οποία δεν ισχύει ο κανόνας του χρυσού, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία: Οι κεντρικές τράπεζες μοχλεύουν τα αποθέματα χρυσού που έχουν, τυπώνοντας πολλαπλάσιες ποσότητες νομίσματος, ώστε να κάνουν επενδύσεις, και αν οι επενδύσεις αυτές πάνε καλά, τότε όντως τα "παραπανίσια" νομίσματα που τυπώθηκαν θα αντιστοιχιστούν σε πραγματικά προιόντα και υπηρεσίες που παράχθηκαν στο μέλλον. Αν όμως οι επενδύσεις δεν πάνε καλά, τότε τα "παραπανίσια" νομίσματα που τυπώθηκαν ΔΕΝ μπορούν να αντιστοιχιστούν σε πραγματικά εμπορεύματα και υπηρεσίες, και άρα δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό πλούτο, άρα δεν έχουν αξία (υποτίμηση νομίσματος). [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως βλέπουμε, η νομισματική αυτή πίστωση χρησιμοποιείται ως τρόπος για να "κινηθεί η αγορά", ειδικά στην εποχή μας που για μια σειρά από λόγους η "κλασσική" βιομηχανική παραγωγή στη Δύση έχει σαπίσει. Κρατήστε το αυτό το στοιχείο για τη συνέχεια, θα μας χρειαστεί].

Πού κολλάνε όλα αυτά όμως με το bitcoin;

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε "τεχνική" ανάλυση για το Bitcoin, οφείλουμε λοιπόν να πούμε ότι το Bitcoin δε βασίζεται πουθενά (ακόμα και τα νομίσματα που τυπώνουν τα κράτη βασίζονται σε κάποια αποθέματα χρυσού, τα οποία βέβαια έχουν μοχλευτεί).

Όμως, και εδώ είναι το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, στην πραγματικότητα ούτε ο χρυσός "βασίζεται" κάπου. Το ότι ο χρυσός αναδείχθηκε ως το "υπερεμπόρευμα" ήταν μια αυθαίρετη παραδοχή μεταξύ των ανθρώπων: Δηλαδή αυτό που έγινε ήταν ότι οι άνθρωποι δοκίμασαν διάφορα άλλα αντικείμενα (πχ δοκίμασαν άλλα μέταλλα, ακόμα και το αλάτι ή το σιτάρι χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή), αλλά τελικά οι άνθρωποι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρυσός ήταν το καταλληλότερο υλικό για να παίξει το ρόλο του υπερεμπορεύματος, διότι ήταν σπάνιο, ανθεκτικό, μεταφερόταν εύκολα, κτλ.

Αυτό λοιπόν που ουσιαστικά μας λένε οι υποστηρικτές του bitcoin (έστω και αν μερικοί δεν το συνειδητοποιούν καν) είναι το εξής: "Και γιατί ρε παιδιά να μετράμε τα πάντα σε χρυσό; Γιατί να μην τα μετράμε σε bitcoins;"

Άλλωστε, σήμερα επικρατεί "νομισματικός πόλεμος", με τους ιμπεριαλιστές να τυπώνουν τρισεκατομμύρια, και μάλιστα όλα αυτά τα νομίσματα που τυπώνουν ΔΕΝ τα χρησιμοποιούν ώστε να κάνουν κάποια παραγωγική επένδυση και να βρει ο εργάτης δουλειά, να παραχθεί πλούτος, κτλ, αλλά τα χρησιμοποιούν για να διασώσουν τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Αυτό εξοργίζει -δικαιολογημένα- τον κόσμο, ρίχνει την αξία των νομισμάτων, και επίσης δημιουργεί -δικαιολογημένα- φόβο στον κόσμο για το αν θα ξεσπάσει υπερπληθωρισμός, ή τέλος πάντων για το αν η αξία του νομίσματος θα πέσει πολύ περισσότερο στο μέλλον. Με απλά λόγια, ο κόσμος βλέπει την άρχουσα τάξη να κάνει "πάρτι" με τα νομίσματα, με εμάς να μην είμαστε καλεσμένοι και να μην ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι ούτε σε ότι αφορά τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε, ούτε και γενικότερα.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα δυσπιστίας και "έλλειψης εμπιστοσύνης", γιατί να μην αλλάξουμε το "υπερεμπόρευμα" που χρησιμοποιούμε; Αντί για χρυσό και τα μοχλευμένα του παράγωγα (δηλαδή τα νομίσματα), ας χρησιμοποιήσουμε bitcoins! Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα δώσουμε έτσι και ένα γερό μάθημα στους τραπεζίτες που έχουν μαζέψει ένα σωρό τόνους χρυσού, έχουν τυπώσει ακόμα περισσότερα νομίσματα, και τώρα μας ελέγχουν οικονομικά όλους και μας κάνουν ότι θέλουν. Άστους όλους αυτούς να έχουν τον χρυσό και τα νομίσματα, και εμείς ας χρησιμοποιήσουμε τα bitcoins, αχρηστεύοντας ουσιαστικά όλη αυτή την "αριστοκρατία του χρήματος", που μας έχει ρημάξει τις ζωές! Αν κανένας δε δέχεται το χρυσό και τα νομίσματα που προκύπτουν από αυτόν, και χρησιμοποιεί κάτι άλλο (όπως τα bitcoins), τότε η "αριστοκρατία του χρήματος" την έβαψε, έτσι δεν είναι;

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε εδώ και κάτι ακόμα, που μου φάνηκε ενδιαφέρον όταν πρωτοδιάβασα για το bitcoin:

Το bitcoin πλασάρεται ως ένα "ψηφιακό" και άρα "μοντέρνο" νόμισμα, όμως η φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί είναι αρκετά "παλαιομοδίτικη" (όχι πως αυτό είναι αναγκαστικά κάτι το κακό βέβαια):

Τα Bitcoins δημιουργούνται -χονδρικά- στον υπολογιστή ενός χρήστη, ο οποίος κάνει το λεγόμενο "data mining", δηλαδή "εξόρυξη δεδομένων" [Hint: Κάτι θυμίζει αυτό σε όσους γνωρίζουν από που προκύπτει το σημερινό χρήμα στην κοινωνία, μιας και ο χρυσός επίσης προκύπτει μετά από εξόρυξη, αν και η εξόρυξη του χρυσού είναι "πραγματική", και όχι ψηφιακή].

Ο υπολογιστής δηλαδή εκτελεί διάφορους αλγόριθμους και περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, και το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των υπολογισμών είναι να βρεθεί ένα bitcoin (κάπως σαν το χρυσό, όπου σκάβεις, σκάβεις, σκάβεις, και στο τέλος βρίσκεις το χρυσό).

Οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ, καθώς το bitcoin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα Bitcoins, και όχι διαρκώς να παράγονται καινούργια εις το διηνεκές (το bitcoin δηλαδή έχει το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, όπως ακριβώς και ο χρυσός, που και αυτός υπάρχει σε μια συγκεκριμένη ποσότητα, και όχι άπειρη).

Όλα αυτά βέβαια που έχουμε γράψει μέχρι τώρα ακούγονται ωραία - πού είναι λοιπόν το πρόβλημα και γιατί σας είπα από την αρχή-αρχή της ανάρτησης ότι θεωρώ το Bitcoin φούσκα;

Καταρχήν, υπάρχουν πολλά μικρά "τεχνικά" προβλήματα με το Bitcoin. Για παράδειγμα, δε μπορεί να υιοθετηθεί παγκοσμίως διότι...πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ούτε έχουν τις γνώσεις για να τους χρησιμοποιήσουν, και ούτε προβλέπεται να υπάρχουν τέτοιου είδους υποδομές στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Πώς να δεχτούν αυτοί οι άνθρωποι να αντικατασταθεί ο χρυσός και τα νομίσματα από το Bitcoin όταν δε θα μπορούν καν να το χρησιμοποιήσουν;

Πέρα όμως από τα διάφορα τέτοια "τεχνικά" προβλήματα, υπάρχουν και ζητήματα οικονομικής και πολιτικής φύσης που δε μπορούν να αγνοηθούν:

Καταρχήν, το πιο προφανές οικονομικό πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει μια καπιταλιστική κοινωνία που βασίζεται στο bitcoin είναι...το ίδιο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ότι χρησιμοποιούσε τον "κανόνα του χρυσού": Επειδή ο χρυσός είναι σπάνιος, τα κράτη δε μπορούν να τυπώσουν όσο χρήμα θέλουν ώστε να "κινηθεί η αγορά", και άρα με την παραμικρή κρίση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα (δε θα μπορούν πχ να εφαρμόσουν κευνσιανισμό, και θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αναγκαστικά "λιτότητα", θα έχουμε μεγάλες καταρρεύσεις, κτλ).

Αφού το bitcoin είναι και αυτό "σπάνιο" (δηλαδή πεπερασμένο σε ποσότητα και όχι άπειρο), θα υπάρχει η ίδια ακριβώς γκρίνια, αφού ο κόσμος θα ζητά πιστώσεις και δάνεια, μπας και γίνουν κάποιες παραγωγικές επενδύσεις και βρει ο εργάτης δουλειά. Όμως, τα bitcoins είναι σπάνια. Στο σημερινό σύστημα με το χρυσό, ο καπιταλισμός βρήκε βέβαια τη "λύση": Κατάργησε τον "κανόνα του χρυσού" και τον μόχλευσε, ώστε να τυπώσει νομίσματα σε πολλαπλάσιες ποσότητες. Βέβαια, αν αυτή η υπερπληθώρα νομισμάτων δεν αντιστοιχιστεί σε πραγματική παραγωγή πλούτου, τότε θα εκδηλωθεί υπερπληθωρισμός, αλλά τέλος πάντων είναι και αυτό ένα "αναγκαίο κακό" καμιά φορά.

Ο καπιταλισμός πάντως δε γυρνά στον "κανόνα του χρυσού", καθώς τα νομίσματα θα χρησιμοποιούν για να υπάρχει πίστωση, απλά θα κυκλοφορεί παράλληλα και ο χρυσός σε πολύ αυξημένη ισοτιμία, ως η μοναδική αποθήκη του πλούτου που διατηρεί σταθερή την αξία της για όποιον θέλει μακροπρόθεσμη αποταμίευση (κυρίως του πλούσιους δηλαδή). Τέλος πάντων, έστω και έτσι, ο καπιταλισμός δείχνει ότι έχει τον τρόπο να δώσει στην κοινωνία ένα μέσο για πίστωση (το νόμισμα), και παράλληλα να της δώσει και ένα μέσο για σταθερή αποταμίευση πλούτου (το χρυσό). Με το Bitcoin τι θα γίνει; Το bitcoin είναι σταθερή αποθήκη πλούτου, όπως ο χρυσός, αλλά δεν προβλέπει τη μόχλευση του (ενώ ο χρυσός μπορεί να μοχλευτεί με τα νομίσματα). Άρα, σε ένα καθεστώς τύπου bitcoin θα υπάρχει πρόβλημα όταν θα θελήσει κάποιος να δώσει παραπάνω πίστωση, διότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη.

Πέρα όμως από όλα αυτά, υπάρχει και ένα "κλασσικό" πρόβλημα που κατά την άποψη μου είναι ανυπέρβλητο, και τελικά αυτό θα οδηγήσει στο "ξεφούσκωμα" του bitcoin:

Στην πραγματικότητα, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, το Bitcoin δεν είναι και τόσο καινούργιο και "πρωτοποριακό" όσο διαφημίζεται. Είναι απλά μια "ψηφιακή εκδοχή" των παλιών νομισμάτων με τον "κανόνα του χρυσού". Για πιο λόγο να πολεμήσουν οι λαοί για να αντικαταστήσουν το χρυσό και τα νομίσματα που υπάρχουν τώρα με μια "ψηφιακή" εκδοχή τους; Το σύστημα δηλαδή δεν θα αλλάξει, απλά θα αλλάξει το "νομισματικό περίβλημα" του. Αξίζει να πολεμήσει κανείς για να αλλάξει τα "ρούχα του αυτοκράτορα", αλλά να αφήσει ίδιο και απαράλλαχτο το "αυτοκρατορικό σύστημα" αυτό καθεαυτό;

Επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τον ιστορικό παράγοντα, διότι ο χρυσός και τα νομίσματα που προέρχονται από τη μόχλευση του είναι αποτέλεσμα αιώνων μάχης. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το αντιλαμβάνονται/συνειδητοποιούν/σκέφτονται, αλλά πίσω από κάθε κόκκο χρυσού κρύβεται πολύ αίμα και πολλές μάχες, που δώθηκαν για το ποιος θα τον αποκτήσει μέσα στους αιώνες. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός (και τα νομισματικά του παράγωγα) είναι το πιο "πολιτικό" μέταλλο που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και άρα ναι μεν ξεκίνησε ως "αυθαίρετη σύμβαση", αλλά πλέον κουβαλάει μέσα του ένα μεγάλο ιστορικό, οικονομικό και πολιτικό-στρατιωτικό "κεφάλαιο". Οι κάτοχοι του, ειδικά οι "γίγαντες" αυτού του κόσμου (κεντρικές τράπεζες, μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη, ιδιώτες-κροίσοι, κτλ) γνωρίζουν τον πλούτο που κρύβει μέσα του ο χρυσός, και γι' αυτό δίνουν μάχες για να συσσωρεύσουν όσο περισσότερο μπορούν; Δείτε πχ το πως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και ένα τέτοια μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη που έχουν πλεονάσματα (δηλαδή έχουν λεφτά για ξόδεμα/αποταμίευση) αγοράζουν χρυσό σαν τρελά, σε τεράστιες ποσότητες, ανεξαρτήτως τιμής. Τους βλέπετε να αγοράζουν bitcoins; Δε νομίζω.

Αν μιλάμε για το πως θα προχωρήσει το υπάρχων σύστημα, οι δυνάμεις που το στηρίζουν θέλουν χρυσό, και απλά δεν ασχολούνται καν με το bitcoin. Όσο για τους λαούς, δε νομίζω να επαναστατήσουν και να χύσουν αίμα απλά για να....αλλάξουν το χρυσό με το bitcoin. Εδώ δεν επαναστατούν για άλλα και για άλλα, σιγά μην επαναστατήσουν για να πετύχουν μια παραλλαγή της ίδιας κατάστασης, που μάλιστα δεν ταιριάζει και με τις απαιτήσεις της εποχής (αν ο καπιταλισμός επικρατήσει, τότε κάποια στιγμή θα εφαρμόσει ένα "Σχέδιο Μαρσαλ" ή κάτι τέτοιο, ώστε να ξαναχτίσει όλα αυτά που θα έχει γκρεμίσει μετά από όλη αυτή την κρίση του 2008, και άρα προφανώς θα χρειάζεται μεγάλες πιστώσεις για να γίνει όλη αυτή η ανοικοδόμηση μέσα σε ένα νέο περιβάλλον "κινεζοποίησης", άρα το bitcoin θα είναι παντελώς ακατάλληλο όπως είδαμε και προηγουμένως, αφού δεν προβλέπει μεγάλες πιστώσεις).

Στην πραγματικότητα, δε γνωρίζω αν θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι που θα αποδέχονται το bitcoin, ώστε να εξακολουθήσει να έχει μια περιορισμένη έστω κυκλοφορία στο μέλλον. Πάντως, μην περιμένετε μεγάλα πράγματα και μεγάλα κέρδη, αλλιώς θα την πατήσετε σαν τους επενδυτές του χρηματιστηρίου επί Σημίτη.

Αλλά επίσης θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα: Άσχετα με το bitcoin ή το χρυσό ή τα δολάρια και τα ευρώ, η καλύτερη "επένδυση" που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει ψάχνοντας για ένα εναλλακτικό σύστημα, και όχι για ένα "εναλλακτικό νόμισμα" διότι αυτή εδώ η κοινωνία σάπισε, και άσχετα με το αν θα χρησιμοποιήσει χρυσό ή αν θα χρησιμοποιήσει κάτι το "ψηφιακό", το μέλλον προδιαγράφεται πολύ δύσκολο για τους εργάτες.

Η κοινωνία δε μπορεί να σωθεί με ένα νέο νόμισμα, μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, αλλά τα προβλήματα είναι ΠΟΛΥ ΒΑΘΥΤΕΡΑ, και αν νομίζετε ότι το Bitcoin θα υποκαταστήσει την έλλειψη παραγωγής πλούτου, τόσο σε ότι αφορά εμπορεύματα και υπηρεσίες, όσο -κυρίως- σε ότι αφορά την έλλειψη γνώσεων και σκέψης, κάνετε δυστυχώς λάθος, και απλά...επιβεβαιώνετε τα λεγόμενα μου ότι τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολύ βαθύτερα από μια "απλή" νομισματική αλλαγή...

5 comments:

  1. Πολύ καλή η ανάλυση με πολλές αλήθειες και ειδικότερα στο τέλος περί σάπιας κοινωνίας κι έλλειψης σκέψης. Έχει όμως ένα βασικό πρόβλημα: βασίζεται σε μια αυθαίρετη θεώρηση ότι το Bitcoin δημιουργήθηκε ή πρόκειται ν' αντικαταστήσει τα υπάρχοντα νομισματικά συστήματα. Το Bitcoin είναι ένα ασφαλές μέσο συναλλαγών, απευθείας από χρήστη σε χρήστη, μέσω δικτύων όπως του Internet, που δεν εξαρτάται από τη γεωγραφική τους θέση. Nothing more, nothing less. Αν «πρέπει» να διαμαρτηρηθούμε για το Bitcoin, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες για τα Facebook Credits, τα Amazon e-vouchers, το WoW Gold, linden dollars, κλπ, κλπ, κλπ που επίσης αγοράζονται και πουλιούνται για ευρώ/δολάρια/κλπ όπως επίσης κι ανταλλάζονται ευρεώς για αγαθά ή υπηρεσίες. Το Bitcoin είναι ένα ακόμα τέτοιο «νόμισμα» που όμως έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά όπως: 1) Δεν έχει κεντρικό έλεγχο, 2) Δεν λειτουργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες μόνο (π.χ. μέσα σε ένα παιχνίδι), 3) Ανταλλάσσεται άμεσα και σε μεγάλες αποστάσεις κ.α. Η πρόσφατη διάδοσή του βασίστηκε σε άτομα, που ούτε καν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί, τα οποία είδαν μια ευκαιρία για γρήγορο χρήμα. Το Bitcoin είναι μια ιδέα που δείχνει το δρόμο προς τις απευθείας συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων, που δεν θα ελέγχονται και κοντρολάρονται κεντρικά. Οποιαδήποτε κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της *Coin και να συναλλάσσεται με αυτό.

    ReplyDelete
  2. "Το Bitcoin είναι ένα ασφαλές μέσο συναλλαγών, απευθείας από χρήστη σε χρήστη, μέσω δικτύων όπως του Internet, που δεν εξαρτάται από τη γεωγραφική τους θέση. Nothing more, nothing less."

    Αν είναι έτσι, τότε γιατί να μη χρησιμοποιήσω το ebanking ή μια πιστωτική κάρτα;
    ---

    "Αν «πρέπει» να διαμαρτηρηθούμε για το Bitcoin, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες για τα Facebook Credits, τα Amazon e-vouchers, το WoW Gold, linden dollars, κλπ, κλπ, κλπ που επίσης αγοράζονται και πουλιούνται για ευρώ/δολάρια/κλπ όπως επίσης κι ανταλλάζονται ευρεώς για αγαθά ή υπηρεσίες."

    Αυτά που λες δεν είναι νομίσματα, είναι...προιόντα, ή μάλλον είναι νομίσματα μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αν πχ θέλεις να παίξεις wow ή facebook games< τότε χρησιμοποιείς facebook credits, wow gold, κτλ. Αν ΔΕ θέλεις να παίξεις, τότε αυτά σου είναι άχρηστα. Σκέψου το ως εξής: Αν εγώ θέλω να παίξωβ μπάσκετ, χρειάζομαι μια μπάλα και μια μπασκέτα, που για μένα έχουν αξία ως εμπορεύματα (αντίθετα, αν δεν θέλω να παίξω μπασκετ, αυτά τα εμπορεύματα είναι άχρηστα). Το ότι εγώ είμαι διατεθειμμένος να πληρώσω για να αποκτήσω μια μπάλα, δε σημαίνει ότι η μπάλα είναι νόμισμα. Το ίδιο και με το wow gold, κτλ. Το wow gold είναι δηλαδή ένα εμπόρευμα που έχει αξία για όσους θέλουν να παίξουν wow, αλλά αυτό δεν το κάνει νόμισμα.
    ---

    "Οποιαδήποτε κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της *Coin και να συναλλάσσεται με αυτό."

    Ναι, αλλά τι αξία θα έχει αυτό το νόμισμα για τους υπόλοιπους ανθρώπους, αυτούς που θα βρίσκονται σε μία αλλη κοινότητα δηλαδή;

    Η ανθρωπότητα έχει συμφωνήσει εδώ και πάμπολλα χρόνια (αιώνες) ότι ο χρυσός θα είναι το χρήμα, το "υπερεμπόρευμα" της. Όσο υπάρχει χρήμα, θα υπάρχει και χρυσός. Το bitcoin δεν το βλέπω να μένει για τόσο πολύ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. ""Το Bitcoin είναι ένα ασφαλές μέσο συναλλαγών, απευθείας από χρήστη σε χρήστη, μέσω δικτύων όπως του Internet, που δεν εξαρτάται από τη γεωγραφική τους θέση. Nothing more, nothing less."

      Αν είναι έτσι, τότε γιατί να μη χρησιμοποιήσω το ebanking ή μια πιστωτική κάρτα;"

      Είναι πολύ απλός ο λόγος Τσαφ: κατανεμημένο σύστημα. Το ebanking, η πιστωτική, το PayPal, κτλ., όλα αυτά ελέγχονται από μια κεντρική αρχή (η τράπεζα ή η εταιρεία που διαχειρίζεται την εκάστοτε υπηρεσία). Συνεπώς είναι πιο κεντρικοποιημένα συστήματα, και άρα πιο prone to failure (είτε γιατί πτώχευσε η τράπεζα/εταιρεία, είτε λόγω προβλημάτων στους server της τράπεζας/εταιρείας, είτε γιατί πολύ απλά δεν σε γουστάρουν -WikiLeaks-). Το bitcoin αντίθετα, είναι εντελώς κατανεμημένο: δεν ελέγχεται από κανέναν και χρησιμοποιείται από όλους ταυτόχρονα (κάτι σαν τα torrents πχ).

      Η περίπτωση του WikiLeaks είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι ΗΠΑ αποφάσισαν ξαφνικά ότι δεν γουστάρουν αυτόν το site/οργανισμό και πίεσαν όλα τα μεγάλα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα (Visa, Mastercard, PayPal, εκάστοτε τράπεζες, κτλ) να απαγορέψουν τις δωρεές προς αυτό το site/οργανισμό. Ο μόνος τρόπος που έχει μείνει αυτή τη στιγμή στο WikiLeaks για να δέχεται δωρεές είναι τα Bitcoins, διότι ως πλήρως κατανεμημένο σύστημα δεν (μπορεί να) ελέγχεται από κανέναν.

      Συνεπώς το Bitcoin δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει οποιοδήποτε μέσο συναλλαγής (για την ακρίβεια όταν δημιουργήθηκε πιστεύω ότι δεν είχε κανένα απολύτως σκοπό, ήταν απλά ένα geeky πείραμα :P), αλλά να σου παρέχει ακόμη ένα μέσο το οποίο είναι σχετικά robust (δεν κινδυνεύεις να πτωχεύσει η τράπεζα, ή να αποφασίσει κάποιος ότι δε γουστάρει τη φάτσα σου και συνεπώς να στο ακυρώσει), resilient όπως ο χρυσός (λόγω του αυστηρά ορισμένου πληθωρισμού του δεν χάνει εύκολα την αξία του, και μπορείς πάντα να το ανταλλάξεις με κανονικά νομίσματα), και σε αντίθεση με το χρυσό είναι ηλεκτρονικό και δεν χρειάζεται αποθήκευση ή μεταφορά. Για τους λόγους που ανέφερες παραπάνω δεν μπορεί σαφώς να αντικαταστήσει σε καμμία περίπτωση το δολλάριο ή το ευρώ (γτ ο πληθωρισμός μερικές φορές είναι χρήσιμος), έχει όμως και άλλα πιο θεμελιώδη -κατ'εμέ- μειονεκτήματα: είναι περιορισμένο και συνεπώς μπορεί κάποιος να το συσωρεύσει, και δεν το αντιλαμβάνονται όλοι ως "πραγματικό" χρήμα οπότε δεν τους νοιάζει αν απλά το μαζέψουν και κάθεται (πχ κατάσχεση από το κράτος του wallet κάποιου που έχει συσωρεύσει πολλά Bitcoins, βλ. Silk Road & FBI). Επίσης το πιο θεμελιώδες μειονέκτημα που έχει -και γι αυτό δεν το έχει κάνει adopt πολύς κόσμος- είναι ότι είναι θεμελιωδώς άνισο: οι early adopters είναι σαφώς και τρομερά ευνοημένοι σε σχέση με κάποιον που θα μπει στο παιχνίδι του bitcoin mining τώρα (χρειάζεται πολλαπλάσια υπολογιστική ισχύ κάποιος για να παράξει ένα bitcoin τώρα, σε σχέση με την αρχή, καθώς τώρα είναι λιγότερα τα bitcoins σε "κυκλοφορία"-i.e. δεν είναι στο πορτοφόλι κάποιου).

      Delete