Οπουδήποτε χρειάζονται να γίνουν οι "απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις", ώστε να βελτιωθεί η "ανταγωνιστικότητα της οικονομίας", δηλαδή να βελτιωθεί το ποσοστό κκέρδος των εργοδοτών, θα έχουμε και φτώχεια, και μιζέρια, αλλά και...ανθρωποθυσίες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ρενώ πιέζει για θυσίες διότι ως εταιρία δεν τα πολυπηγαίνει και τόσο καλά στις αγορές, οπότε θα την πληρώσουν οι ερργαζόμενοι και...όποιος αντέξει:
Γαλλία: Αυτοκτονία εργάτη της Ρενό
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 22 Απρίλη ένας τριανταπεντάχρονος εργάτης του εργοστασίου της Ρενό στο Κλεόν της Γαλλίας, πατέρας δύο μικρών παιδιών, βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο χώρο εργασίας του από τους συναδέλφους της πρωινής βάρδιας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του εργοστασιακού σωματείου, ο απεγνωσμένος εργάτης, που εργαζόταν ως τεχνικός συντήρησης σε νυχτερινή βάρδια, άφησε δύο επιστολές, μία για την οικογένειά του και την άλλη προς την εργοδοσία. Σ' αυτή τη δεύτερη επιστολή, ο ίδιος λέει:
«Ευχαριστώ τη Ρενό γι' αυτά τα χρόνια της πίεσης και του εκβιασμού, για το δικαίωμα στην απεργία που δεν υπάρχει πια... Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον φαίνεται πως θεωρούνται ως κάτι καλό. Εξήγησέ το αυτό στις κόρες μου, Κάρλος», απευθυνόμενος στο διευθύνοντα σύμβουλο της Ρενό, Κάρλος Γκοσν.
Πρόσφατα, στο επίπεδο του ομίλου της Ρενό υπογράφηκε με κάποια από τα συνδικάτα «συμφωνία ανταγωνιστικότητας» η οποία μετατρέπει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε κουρελόχαρτα, αυξάνοντας τον χρόνο εργασίας και «παγώνοντας» τους μισθούς.
Συνδικαλιστές της επιχείρησης σημειώνουν πως η εργοδοσία είχε εξαπολύσει απειλές σε όσους εργάτες απήργησαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στη «συμφωνία ανταγωνιστικότητας».
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτές στράφηκαν συγκεκριμένα στη νυχτερινή βάρδια, στην οποία ανήκε και ο εργάτης που αυτοκτόνησε, απειλώντας τους εργάτες ότι αν απεργούσαν θα τους τοποθετούσε στη βάρδια ημέρας, κάτι που θα σήμαινε ως και 700 ευρώ μείωση στο μισθό.
Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δουλεύουν 4.000 εργάτες σε όλο και πιο ασφυκτικό περιβάλλον από τις πιέσεις της εργοδοσίας. Και η αυτοκτονία του εργάτη, που έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη μακριά λίστα, επιβεβαιώνει ακριβώς το γεγονός πως το φθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα κάνει τη ζωή των εργατών σε όλες τις χώρες, των πραγματικών παραγωγών του πλούτου, ανυπόφορη και μαρτυρική. Παρ' όλ' αυτά, η εργατική τάξη δεν πρέπει να τους κάνει τη χάρη να αυτοεξοντωθεί, αλλά να παλέψει οργανωμένα και προσανατολισμένα στην κατάκτηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στην οικοδόμηση της δικής της εξουσίας, όπου όλος ο πλούτος θα παράγεται από τον εργάτη για τον εργάτη.
Θυμίζουμε και αυτό το παλιότερο άρθρο από Γαλλία, με το κύμα αυτοκτονιών στη France telecom που είχε κάνει παγκόσμια "αίσθηση" πριν μερικά χρόνια (πριν "ξεχαστεί" και αυτό)...
No comments:
Post a Comment