Thursday, April 25, 2013

Ενεργειακές εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο


Είχαμε γράψει σε παλιότερα άρθρα μας (πχ εδώ) για την "πράσινη ενέργεια", που αποδεικνύεται "φούσκα", καθώς κοστίζει υπερβολικά πολλά λεφτά σε σχέση με τη απόδοση και τη σταθερή ροή ενέργειας που δίνει.

Είχαμε επίσης δει ότι επειδή η Γερμανία, αλλά και γενικά οι βιομήχανοι στην Ευρώπη υποφέρουν λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας που πρέπει να πληρώνουν, όπως και οι "απλοί καταναλωτές", σιγά-σιγά ψαλιδίζονται οι επιδοτήσεις προς τους "παραγωγούς πράσινης ενέργειας". Παράλληλα, είχαμε επίσης αναφερθεί στο ότι το Ευρωκοινοβούλιο περιόρισε σε ψηφοφορία του το λεγόμενο "χρηματιστήριο ρύπων", δηλαδή το μηχανισμό εκείνο που ουσιαστικά...επιβάλλει πρόστιμο σε όποια χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα αντί για "πράσινη ενέργεια" ή πυρηνικά.

Είχαμε μάλιστα δει τότε ένα άρθρο που εξηγούσε ότι αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε ΜΕΙΩΣΗ των τιμολογίων της ΔΕΗ, διότι πλέον δε θα χρειαζόταν να πληρώσει ένα σωρό λεφτά ως πρόστιμο για τα ορυκτά καύσιμα που καίει στα εργοστάσια της.

Πριν λίγες μέρες, διαβάσαμε ένα άρθρο που έκανε λόγο για "συζητήσεις" και "σενάρια" σχετικά με το θέμα, χωρίς πάντως να ανακοινώνεται κάτι επίσημο σχετικά με μειώσεις. Προς το παρόν, επιφυλασσόμαστε, μιας και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Αν τυχόν όμως δεν προχωρήσουν σε μειώσεις, θα πρόκειται περί τεράστιας κλοπής, μιας και η ΔΕΗ είχε ήδη προϋπολογίσει τα πρόστιμα αυτά, και είχε μάλιστα αρχίσει να μας χρεώνει από το προηγούμενο λογαριασμό που απέστειλε στους πελάτες της. Δηλαδή έχουμε ήδη πληρώσει κάποια χρήματα στη ΔΕΗ (όσοι πλήρωσαν βέβαια το λογαριασμό του ρεύματος...) για να καλυφθούν αυτά τα πρόστιμα, τα οποία όμως τελικά...ακυρώθηκαν!

Στην πραγματικότητα δηλαδή πρέπει να γίνουν και αναδρομικές επιστροφές χρημάτων, εκτός από μειώσεις. Όταν βέβαια πρόκειται για κάτι τέτοια, τότε υπάρχει γραφειοκρατία και οι μηχανισμοί του κράτους πηγαίνουν αργά (σε αντίθεση με όταν είναι να εισπράξουν). Τέλος πάντων, θα περιμένουμε μέχρι την τελική απόφαση, αλλά πάντως η αργοπορία δεν είναι καλή, και προϊδεάζει για χειρότερα, μιας και μιλάμε για ένα κράτος που αποδεδειγμένα θα μπορούσε άνετα να πει "τους έχω ήδη ψήσει εδώ και καιρό για αυξήσεις, οπότε δε θα φωνάξουν και πολύ αν τελικά μπουν αυξήσεις, ή έστω αν οι μειώσεις είναι μικρότερες απ' ότι θα έπρεπε, οπότε ας τους αρπάξω ότι μπορώ να γεμίσω τα ταμεία μου και άντε γεια".

Σήμερα διαβάσαμε και ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τελικά ΔΕΝ θα μπει έκτακτη εισφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά, διότι υπάρχουν πολλοί που τα έχουν βάλει, και αν φορολογηθούν, θα αρχίσουν να φωνάζουν και το κράτος θα έχει μεγάλο "πολιτικό κόστος".

Το πρόβλημα με τα φωτοβολταικά πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχουν καλή απόδοση:

Το κράτος υπέγραψε νόμους για παχυλές επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά, και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών (Κίνα, Γερμανία, αλλά και ντόπιες εταιρίες)) θησαύρισαν. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς που επένδυσαν είτε δικά τους κεφάλαια, είτε μέσω τραπεζικού δανείου και έβαλαν φωτοβολταϊκά σε ένα σωρό σπίτια, χωράφια, ταράτσες, κτλ, και τώρα τσεπώνουν μια επικερδέστατη επιδότηση, καθώς η ΔΕΗ είναι ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που αυτοί παράγουν με τα φωτοβολταϊκά, και μάλιστα σε ακριβές τιμές. Έτσι, όλοι αυτοί οι "παραγωγοί πράσινης ενέργειας" περιμένουν να κάνουν απόσβεση της επένδυσης της μέσα σε λίγα χρόνια, και μετά να έχουν και κέρδη, διότι αυτά προέβλεπε ο νόμος όταν έβαλαν αυτοί τα φωτοβολταϊκά.

Ξεπερνώ το αν αυτός ο τρόπος σκέψης είναι άδικος ή όχι (διότι προφανώς και είναι άδικος και ευνοεί όσους έχουν χρήμα, καθώς τους εγγυάται ένα σωρό κέρδη βρέξει-χιονίσει), και λέω το εξής:

Αν τα φωτοβολταϊκά είχαν όντως καλή απόδοση, αν δηλαδή παρήγαγαν αρκετή και σταθερή ενέργεια, τότε τουλάχιστον "θα άξιζε τον κόπο" να πληρώνονται όσοι τα έχουν. Τώρα, ούτε καν αυτό δεν ισχύει, μιας και η απόδοση των φωτοβολταϊκών είναι πολύ χαμηλή.

Έτσι, αυτοί φωνάζουν για να μη φορολογηθούν, και η κυβέρνηση κάνει πίσω λόγω "πολιτικού κόστους", ωστόσο έτσι...επιβαρύνει όλη την υπόλοιπη κοινωνία, από τον απλό εργάτη μέχρι το βιομήχανο, που όλοι πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς στη ΔΕΗ (μιας και η ΔΕΗ προφανώς έχει μετακυλίσει το κόστος όλων αυτών των επιδοτήσεων προς τα φωτοβολταϊκά στους λογαριασμούς της).

Οπότε και πάλι η κυβέρνηση θα έχει "πολιτικό κόστος", και θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι και κόστος στην τσέπη μας, αν δεν φορολογηθούν τα φωτοβολταϊκά. Η κυβέρνηση έχει δώσει υποσχέσεις, και πολύς κόσμος τις πίστεψε και επένδυσε (δεν μιλάω μόνο για μεγαλοεπενδυτές, μιλάω και για πολύ "απλό κόσμο" που ξόδεψε τις οικονομίες του ή πήρε και δάνειο, πιστεύοντας τα όσα του έλεγαν ότι θα τον επιδοτήσουν).

Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση όπου όλη η κοινωνία πληρώνει ένα σωρό λεφτά για κάτι που δεν αξίζει (την "πράσινη ενέργεια", που επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν αποδίδει).

Ενδιαφέρον έχει και ένα ακόμα άρθρο που διαβάσαμε, με τους βιομήχανους, που είναι πολύ πιο οργανωμένοι από τους εργάτες σε κάτι τέτοια, να ζητούν για τους εαυτούς τους να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, και ας πληρώσουν οι υπόλοιποι (δηλαδή εμείς) τις "πράσινες επιδοτήσεις".

Η βιομήχανοι έχουν ως επιχείρημα ότι όντως το κόστος του ρεύματος ανεβάζει το συνολικό κόστος παραγωγής ενός προϊόντος, και άρα θα πρέπει να έχουν φτηνό ρεύμα ώστε το κόστος παραγωγής να είναι μικρό, για να μπορούν να πουλάνε μετά τα προϊόντα τους σε φτηνές (ανταγωνιστικές) τιμές και να έχουν έτσι μεγαλύτερο τζίρο-πωλήσεις.

Ωστόσο, η μείωση της τιμής του ρεύματος πρέπει να γίνει για όλους, και έχουμε ήδη εξηγήσει τους λόγους γιτί. Οτιδήποτε άλλο είναι ωμή κλοπή εναντίον μας.

***

Σε άλλα ενεργειακά θέμα, έχουμε καταρχήν μια είδηση για το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, που ενδιαφέρει τη Ρωσία, ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Ελλάδας ως ρωσικού ενεργειακού κόμβου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Αμερική έβαζε βέτο στην πώληση της ΔΕΠΑ στη Ρωσία, αλλά η προσφορά της Ρωσίας ήταν οικονομικά η καλύτερη, και πλέον ίσως και να είναι η μόνη προσφορά που υπάρχει (άσε που η Ρωσία ουσιαστικά είχε απειλήσει ότι αν δεν πάρει τη ΔΕΠΑ, τότε θα παρακάμψει την Ελλάδα από τον αγωγό Southstream, οπότε εκβίαζε και αυτή)! Για να δούμε πως θα εξελιχθεί:

Ο διαγωνισμός παίρνει άτυπη παράταση για να αλλάξουν υπέρ της Μόσχας οι όροι των δεσμευτικών προσφορών     

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες ήλπιζε το Μαξίμου ότι θα ενδιαφερθούν ώστε να γλιτώσει από τις ισχυρές πιέσεις της Ουάσινγκτον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εμφανίστηκαν ποτέ!
Μερικές ακόμα διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις:
  • Πριν λίγους μήνες, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για το LNG αέριο που έχει βρει το Ισραήλ στη Μεσόγειο (κοντά στα Κυπριακά κοιτάσματα). Αν και η είδηση είναι λιγάκι παλιά, την βάζω τώρα (τότε εξάλλου δεν είχα ακόμα ξαναρχίσει να γράφω άσε που για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι και σίγουρος τι μπορεί να σημαίνει για την περιοχή αυτή η συμφωνία, καθώς το Ισραήλ είναι γνωστός σύμμαχος των ΗΠΑ).
  • Η Ιαπωνία, με πρώτη και καλύτερη τη γνωστή πλέον εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος του Τόκυο (την TEPCO), προωθεί πλέον τα εργοστάσια..κάρβουνου για να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά. Βλέπετε, η διαρκής υποτίμηση του γιεν (λόγω του πληθωρισμού του) σημαίνει ότι η Ιαπωνία πρέπει να πληρώνει ολοένα και περισσότερα γιεν για να εισάγει πετρέλαιο ως υποκατάστατο των πυρηνικών, και προτιμά να κάψει κάρβουνο, που είναι πιο φτηνό. Θυμίζουμε ότι το κάρβουνο το καίει κατά κόρον και η Κίνα, ενώ ακόμα και η Γερμανία έχει και αυτή ανοίξει αριθμό-ρεκόρ με εργοστάσια που καίνε κάρβουνο, λόγω του φτηνού τους κόστους.
  • Στο χώρο των φωτοβολταϊκών, η μία εταιρεία μετά την άλλη έχουν οικονομικά προβλήματα, καθώς η ζήτηση για τα ηλιακά πάνελ που κατασκευάζουν μειώνεται (δείτε πχ εδώ και εδώ για τα νεότερα).
  • Διαμαρτυρίες του ντόπιου πληθυσμού στο Εκουαδόρ, διότι το κράτος σχεδιάζει να πουλήσει γη από τα δάση του Αμαζόνιου...στην Κίνα, ώστε αυτή να αρπάξει το πετρέλαιο που κρύβεται από κάτω.
  • Στην Αγγλία, σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, θεωρώντας το πολύ μεγάλης σημασίας, μιας και έχουν και αυτοί "καεί" λιγάκι από τα αιολικά πάρκα που έχουν εγκαταστήσει και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η πυρηνική ενέργεια έχει τα γνωστά ρίσκα, αλλά μπροστά στο να έχει ο ιμπεριαλιστής φτηνή ενέργεια (και άρα κέρδος), δεν υπάρχει προφανώς ρίσκο που να μην μπορεί να αναλάβει.
  • Τέλος, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μου έστειλε αναγνώστης πριν λίγες μέρες, σχετικά με τα σχέδια της Κίνας για ενεργειακούς αγωγούς από Ιράν-Συρία-Πακιστάν, που προφανώς βρίσκονται "στο μάτι του κυκλώνα". Νομίζω το άρθρο αξίζει το χρόνο σας.

No comments:

Post a Comment