Tuesday, April 23, 2013

Μην ανησυχείτε για τίποτα, θα σας σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (εδώ γελάνε)

Φωτογραφία από την επίσκεψη Τσίπρα στα γραφεία του "Πρώτου Θέματος", όπου άρχισε τις χαιρετούρες με τον γνωστό "κομιστή" Θέμο Αναστασιάδη (ο οποίος στην εφημερίδα του παρεμπιπτόντως δίνει τον "υπέρ πάντων αγώνα" για να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή - αυτό προφανώς του "διέφυγε" του Τσίπρα και πήγε κανονικά χαμογελαστός και ευδιάθετος στο "Πρώτο Θέμα", προκειμένου να χτίσει "καλές σχέσεις" με τα κυρίαρχα Media της χώρας).

Με αφορμή αυτό το συμβάν, που ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου, ένα μικρό σχόλιο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα:

Πολύς κόσμος πίστεψε τις κούφιες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διότι απλούστατα ο ΣΥΡΙΖΑ του χάιδεψε τα αυτιά και του είπε αυτό που ήθελε να ακούσει (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε στον κόσμο μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε προ κρίσης, κάτι που όμως είναι αδύνατο).

Υπάρχει και σήμερα πολύς κόσμος που στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, αν και το ποσοστό μάλλον θα μειώνεται, διότι φαίνονται σιγά-σιγά οι αντιφάσεις σε αυτά που λένε, όπως φαίνεται επίσης ότι σκοπός δεν είναι να "προασπίσουν τα λαϊκά συμφέροντα" ή τίποτα τέτοιο. Μια σειρά επισκέψεων Τσίπρα σε όλα τα ντόπια και διεθνή κέντρα εξουσίας των αστών (από την Αμερική μέχρι το ίδρυμα Καραμανλή, κτλ) έχει δείξει στον κόσμο, ή τουλάχιστον σε όσους βλέπουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται απλά να πάρει το 'ΟΚ' των ντόπιων και των ξένων ολιγαρχών, ώστε να κυβερνήσει με "αριστερό μανδύα".

Τώρα έκανε "φιλική επίσκεψη" μέχρι και στο φιλοναζιστή -και εντελώς διαπλεκόμενο- Θέμο Αναστασιάδη, παράλληλα με την προσπάθεια συμμαχίας ακόμα και με τον Καμμένο. Γενικώς συμμαχεί με όλους και με όλα, ώστε να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Εννοείται ότι κάτι ΜΜΕ της "ροζ αριστεράς", από τα επίσημα ΣΥΡΙΖαίκα "Αυγή" και left.gr δεν πρόκειται να δουν κανένα πρόβλημα, παρότι μέχρι τώρα κατηγορούσαν ευθέως το Θέμο, και θα συνεχίσουν να εκθειάζουν τον αγώνα του κόμματος (γι' αυτό πληρώνονται άλλωστε). Επίσης, την ίδια στάση θα κρατήσουν λίγο-πολύ και κάτι "Ελευθεροτυπίες", "Εφημερίδες των συντακτών", κτλ, που βγήκαν με σκοπό να στηρίξουν μια μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να τσεπώσουν κι αυτές κάποια κρατική επιδότηση (γιατί αλλιώς σιγά μην πουλήσουν αρκετά φύλλα για να είναι κερδοφόρες με αυτή την ψιλοάχρηστη ύλη-περιεχόμενο που έχουν). Βέβαια, αυτές οι εφημερίδες μπορεί να νοιώσουν ριγμένες αν ο Τσίπρας κάνει ανοίγματα μέχρι και στο "Πρώτο Θέμα" του Θέμου Αναστασιάδη, αλλά και πάλι, δε νομίζω ότι έχουν κάπου αλλού να στραφούν για χρηματοδότηση, οπότε θέλοντας και μη, θα συνεχίσουν να στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα όμως από το τι κάνουν όλοι αυτοί, υπάρχει νομίζω αρκετός κόσμος που περιμένει κάτι από την αριστερά, και θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι μέσα σε όλη αυτή την κρίση, πλέον δε θα έχει τι να στηρίξει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το έχει ρίξει στον οπορτουνισμό του Αλαβάνου, ενώ το ΚΚΕ αδυνατεί να πείσει μεγάλες μάζες εργατών (κάτι που δεν αποκλείεται να αλλάξει, διότι ο κόσμος θα εκτιμήσει τουλάχιστον την πιο "σταθερή" γραμμή του, και μην έχοντας άλλη επιλογή, θα στηρίξει ΚΚΕ, μιας και όλες οι άλλες λύσεις καταρρίπτονται, έστω και αν ούτε το ΚΚΕ τον έχει πείσει πλήρως).

Στη συνέχεια, παραθέτουμε στη συνέχεια δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα περί ΣΥΡΙΖΑ - το πρώτο αφορά το μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα με ένα σωρό ντόπιους και ξένους ολιγάρχες, ενώ το δεύτερο αφορά δηλώσεις που έκανε η Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑγια τα γεγονότα στη Μανωλάδα. Με κάτι τέτοιους "αριστερούς" (?!), δεν είναι έκπληξη που ο κόσμος προτιμά τους γνήσιους δεξιούς, που τουλάχιστον είναι καπιταλιστές και δεν ντρέπονται να το πουν, ούτε υποκρίνονται ότι είναι "αριστεροί", "προοδευτικοί" ή οτιδήποτε τέτοιο τέλος πάντων:

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο ‘γραφείο τύπου’ της Χρυσής Αυγής!!!
Πάνω που ξεχάστηκαν τα φλερτ με τον Αρσένη, οι δηλώσεις στη συνάντηση με τον άγγλο πρεσβευτή και οι συναντήσεις με τον Σιμόν Πέρες, νέες απροσδόκητες αλλεπάλληλες συναντήσεις της ηγεσίας.

Προαλειφόμενος για πρωθυπουργός, έχει πάρει σβάρνα τα συγκροτήματα του τύπου ο Τσίπρας. Γευματίζει με τον Μπόμπολα, επισκέπτεται τον ΔΟΛ και γευματίζει με τον Ψυχάρη, συναντιέται με το επιτελείο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΪ, «στο πλαίσιο των συναντήσεών του με ιδιοκτήτες, εκδότες, και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων».

Δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί το σοκ της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το υμνολόγιο του Τσίπρα στον Καραμανλή τον πρεσβύτερο, την άθλια ιστορική παραχάραξη που επιχείρησε, προσβάλλοντας όσους αγωνιστές έζησαν το τι σήμαινε η καραμανλική οκταετία και η δεύτερη μεταπολιτευτική επταετία, αλλά και από την ίδια την παρουσία του στην εκδήλωση προς τιμήν του ‘εθνάρχη’.

Πρόσφατες είναι και οι επαφές με τον ακροδεξιό Καμένο στην αγωνιώδη προσπάθεια να του βγει το χαρτί της κυβέρνησης της –ούτως ειπείν- αριστεράς… Έχει εγκλωβιστεί βλέπεις στη λογική της καθήλωσης στους κοινοβουλευτικόυς “αγώνες” και της πρόσφατης δήλωσής του ότι «Η μόνη λύση είναι οι εκλογές».

Τη Δευτέρα 22/4/2013 ήταν προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ελευθεροτυπία, η οποία τελικά δεν έγινε.

Η αναβολή της ήρθε μετά το ‘εμπνευσμένο’ και …εύοσμο από κάθε άποψη πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας που ανήμερα της 21ης Απριλίου ‘κέρασε’ τους αναγνώστες της τη γνωστή ως ‘λέξη του Καμπρόν’.  -Μεταφορικά, με το στημένο και αβανταδόρικο για τη χούντα και τους ναζιστές σημερινούς επιγόνους της ερώτημα της ‘δημοσκόπησης’ για το αν σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα από την περίοδο της δικτατορίας. Δίνοντας έτσι τροφή στους παπαγάλους των ΜΜΕ να λένε ότι ο κόσμος σήμερα νοσταλγεί την εποχή της χούντας, άσχετα αν, λόγω ηλικίας, οι περισσότεροι από όσους απάντησαν δεν είχαν προσλαμβάνουσες παραστάσεις από εκείνη την περίοδο.

Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε λίγες μέρες νωρίτερα να επισκεφθεί (αλήθεια λέμε!) το ίδιο το “γραφείο τύπου” της Χρυσής Αυγής: Την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!!! Του Θέμου που πρώτος λάνσαρε το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο από την Μαύρη Τρύπα της πίσω σελίδας της Ελευθεροτυπίας, συνεχίζοντας με συνέπεια στο δρόμο που είχε χαράξει ως Οφις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Θέλει ο Τσίπρας να του θυμίσουμε τι έλεγε τότε ο Θέμος; Περιττό βεβαίως. Εκτός του ότι εμείς σεβόμαστε τους αναγνώστες μας, είναι τέτοιο το αβαντάρισμα που κάνει η φυλλάδα του Θέμου σήμερα στη Χρυσή Αυγή, που ούτε απέξω δεν έπρεπε να διανοηθεί να περάσει ο επίδοξος ηγέτης της ‘δημοκρατικής παράταξης’. Είναι γνωστά τα στημένα ρεπορτάζ με τις γιαγιάδες και τα ΑΤΜ αλλά κυρίως ο καθημερινός ζωντανός φασισμός με τον οποίο δηλητηριάζει την κοινωνία.  Αντίθετα «ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τους Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, ξεναγήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας και είχε επαφές με την ιδιοκτησία και τη διευθυντική της ομάδα», διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ.
Βουλευτίνα ΣυΡιζΑ υπέρ "κόκκινου χρυσού" και δουλείας
Πριν λίγες μέρες (18 Απρίλη) στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Κόκκινο», παραχώρησε συνέντευξη η Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ένοπλη επίθεση ενάντια σε εργάτες από τα αφεντικά και τους μπράβους τους στη Μανωλάδα.

Σταχυολογούμε μερικά απ’ όσα ελεεινά είπε. Όποιος αντέχει ας το διαβάσει:

«…Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στον τύπο, στα μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν, κτλ. είναι μία συγκεκριμένη, μία μεμονωμένη εταιρεία, η οποία ακολουθεί αυτή τη πρακτική την άθλια, αυτό συμβαίνει δηλαδή... και τώρα πήρε τραγικές διαστάσεις, τώρα με τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων (…) σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να τους βάλουμε έτσι όλους σε ένα (σ.σ τσουβάλι εννοούσε…)


(…) Είναι και αυτοί κάπως οργανωμένοι μεταξύ τους, οι αλλοδαποί, δηλ. κάποιοι που ξέρουν τη γλώσσα καλύτερα, μπορούν και τους διοχετεύουν σε παραγωγούς, αυτό δεν είναι κάτι μεμπτό (σ.σ. αν δεν καταλάβατε «δεν είναι κάτι μεμπτό» το δουλεμπόριο).

(…) Δεν υπάρχουν παράπονα (σ.σ των εργατών απέναντι στην εργοδοσία). Όχι. (…) Θα βγάλουνε και αυτοί μία ανακοίνωση διότι θίγονται και διασύρεται μαζί τους ένας ολόκληρος κλάδος και ένα προϊόν το οποίο φέρνει εισόδημα και συνάλλαγμα στην Ελλάδα, προσπαθεί να αντισταθμίσει ας πούμε και αυτό που χάνεται σαν συνάλλαγμα από την Ελλάδα με την εισαγωγή άλλων φρούτων και ιδιαίτερα της μπανάνας που δεν καλλιεργείται εδώ, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε .., εντάξει,

(…) Δηλαδή βλέπω ότι πρόκειται να γίνει μποϋκοτάζ απέναντι στη φράουλα, θέλω να πω μη το βάζουμε ότι είναι μια στυγνή εκμετάλλευση μιας συγκεκριμένης περιοχής ενάντια σε όλους, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί έτσι. (…)

Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για την οποία πρέπει και η δικαιοσύνη να επέμβει και το κράτος με τις υπηρεσίες του και να βρεθεί λύση. Δηλαδή εναντίον αυτού του ανθρώπου που έχει γίνει αυτό το περιστατικό το καλοκαίρι εντάξει, εκκρεμεί μία δίκη, η οποία δε ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει, μπορεί να κάνει και ενάμισι χρόνο, δεν έχει καταδικασθεί αυτός ο άνθρωπος και κυκλοφορεί ελεύθερος και προφανώς είναι τόσο ευέξαπτος που ότι γίνεται όταν πάνε να του ζητήσουνε χρήματα αντιδρά με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο.. (σ.σ. επί λέξει!!!)

(…) Εξάλλου και αυτοί (σ.σ. οι μεγαλοϊδιοκτήτες) έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις της κρίσης αυτή τη χρονιά (…) Σας λέω πάντως ότι με την κρίση είχανε και αυτοί (σ.σ. οι μεγαλοϊδιοκτήτες) πολλές έτσι επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής. ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν έχουν φτάσει σε κάποιο σημείο κάποιοι να μπορούν να εκμεταλλεύονται σε τέτοιο βαθμό και να δίνουν χαμηλά μεροκάματα».

8 comments:

 1. νομίζω οτι κανετε άδικη κριτική στον σύριζα. η ιδεολογική ορθοδοξία και καθαρότητα του κκε η άλλων εξωκοινοβοθλευτικών αριστερών σχημάτων μεταφράζεται σε απροθυμία να αναλάβει ευθύνες και να κυβερνήσει. δεν είναι εύκολο. τουλαχιστον ο Τσίπρας δίνει ελπίδα... λέει ναι...θέλω να κυβερνήσωνα αναλάβω ευθύνη ...και είναι η πρώτη φορά που το κάνει η αριστερά αυτό μετά το πονεμένο '89 ...λοιπόν αφήστε τις φωτογραφίες που για μένα τίποτε δεν λένε..εδώ η παπαρήγα έστελνε σε αμερικάνικο κολέγιο τη κορούλα της...σημαίνει κατι ? ο κόσμος υποφέρει..θέλει άμεση ανακούφιση...που είναι η υπολοιπη αριστερά..να πει ναι..να κυβερνήσουμε...να θέσει και όρους..να αναλάβει ευθύνες..να είστε σίγουρος οτι ο λαός θα τους τιμωρίσει γιατι μοιάζουν με το παπαδαριό σε δογματισμό και προστσία του "ιδεολογικού " και δεν ξερω γω τι αλλο οικοπέδου τους..ο λαός πειμένει λύσεις..αγώνες...συνννενόηση...αυτό που λέτε για μείωση χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών...αν όμως προβοκάρουμε με το παραμικρό επειδή βρέθηκε ενας νεαρός επιτέλους που δείχνει τόλμη και κινητικότητα στην αριστερα...δεν γίνεται τίποτε...και επίσης κυβερνητική ευθύνη δεν σημαίνει ξεπούλημα των ιδεων ..αλλα προσπαθεια για να φτάσουμε στο ιδεατό...εσεις θέλετε να ξυπνήσουμε ενα πρωί και όλα να είναι κατα το γραμμα του μαρξ ο οποιος μες την σοφία του ξέχασε οτι έχει να κάνει με ανθρωπινα όντα..με αδυναμίες και επιθυμίες...και δεν είναι ολα...ασπρο μαυρο η αν θέλετε κοκκινο μαυρο...

  ReplyDelete
  Replies
  1. "τουλαχιστον ο Τσίπρας δίνει ελπίδα"

   Είναι αληθινή η ελπίδα αυτή όμως ή μήπως είναι ψεύτικη; Αυτό είναι ένα ζήτημα που δε βλέπω να το θίγεις καν φίλε μου, πόσο μάλλον να το απαντάς.

   Delete
 2. Σχετικα με την φυλλάδα της Ελευθεροτυπιας, οι παλιοι την λεγανε "Χαφιεδοτυπια" και κατι παραπανω ξερανε

  ReplyDelete
 3. άσε που κυκλοφορεί και Πράσινη Ενέργεια φιλική προς τον πολίτη (Ναι... φίλος σου είμαι...)

  ReplyDelete
 4. @ ciao: αυτο σημαινει οτι ισως τελικα κοψουν χρημα; http://www.ft.com/intl/cms/s/0/afef5fce-abed-11e2-a063-00144feabdc0.html#

  ReplyDelete
  Replies
  1. Όχι, απλά μπορεί η ΕΚΤ να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού. Είχα γράψει παλιότερα για το τι σημαίνει αυτό, ίσως να ξαναγράψω κάτι αν και όταν το κάνουν, μιας και έχουν περάσει πλέον και κάτι χρόνια από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι πάντως και τόσο σημαντικό, ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή (άσε που δεν έχω και τόσο χρόνο)

   Delete
 5. Το δυσκολο με το ΚΚΕ, ειναι που λεει στον κοσμο να διεκδικησει ο ιδιος το δικιο του και να εχει την εξουσια στα χερια του ,μη περιμενοντας απο κανενα νεαρο,η γερο ,η ομορφο,να κυβερνησει γι αυτον. Θελει δουλεια πολλη. Τις.

  ReplyDelete
 6. περι ελπιδας...αν είναι αληθινή η ψευτική η ελπίδα που δίνει ο συριζα μονο στην πράξη μπορεί να κριθεί..εγω πιστευω πως αν βασιστεί στον κόσμο...με δημοκρατία δικαοσύνη και ριζοσπαστισμό - με δημοψηφισματα για τις μεγάλες επιλογες...ναι κατι θα γινει... σιγουρα δεν περιμένω να είναι ολα ρόδινα..περιμένω όμως δικαιοσύνη ...ελάφρυνση των φτωχών ...και σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους...αν είναι να κερδίσει κατι για τον φτωχό κοσμο και με τον διάβολο να συμμαχίσει...εδω ο Λένιν συμμάχισε με τον Κεμαλ ατατουρκ...το κκε κάνει πολύ σωστές αναλύσεις...αλλα αν περιμένει αυτόματα οι μάζες να ...κυβερνήσουν ..πλανάται πλάνην οικτρα...αυτα είναι αστεια πράγματα...η μάλλον δικαιολογίες γιατί τρέμει στην ιδέα να κυβερνήσει σε ενα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον..είναι φοβικό κόμμα με σώστες αποψεις...τι να το κανω όμως...αφού δεν θέλει να επιρρεάσει τα πραγματα οθσιαστικά..ας μήνει στην ρητορία και τις καλές αναλύσεις.

  ReplyDelete