Μέσα σε όλα τα άλλα, διαβάσαμε μια παρέμβαση του Άνθιμου, του γνωστού ακροδεξιού Μητροπολίτη, ο οποίος προέτρεψε τους πιστούς σε κήρυγμα του...να δώσουν λεφτά για να σωθεί η Εθνική τράπεζα:
Ο θαυμαστής της χούντας και γνωστός σκοταδιστής δεσπότης της Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, βγήκε χτες στον άμβωνα και μας έψαλε ένα καινούργιο τροπάρι. Τον έπιασε ο πόνος για την οικονομική κρίση που περνάει, λέει, η Εθνική Τράπεζα και δηλώνοντας την πρόθεση του να την ενισχύσει προσφέροντας δυο μισθούς του, ζήτησε από το θρησκόληπτο ποίμνιο να κάνει το ίδιο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον «θεόσταλτο» λόγο που εκφέρει «Αν καταρρεύσει η τράπεζα θα καταρρεύσουμε όλοι»
Λεπτομέρεια: Η Ελληνική εκκλησία είναι απ' τους βασικούς μετόχους της Εθνικής τράπεζας και όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων "Ρομφαία": «Μετά την Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως θα ζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό από την τραπεζική κρίση… Η αποτυχία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank προκαλεί τριγμούς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιφέρει μεγάλες ζημιές και στους μεγάλους μετόχους της Εθνικής και, επομένως, και της Εκκλησίας.... Η ζημιά δεν είναι καθόλου αμελητέα για την Εκκλησία της Ελλάδος... το πλήγμα στο χαρτοφυλάκιο της Εκκλησίας και συνακόλουθα στα ταμεία της προβλέπεται σαρωτικό».Έχουμε ήδη αναλύσει το τι παίζεται με την Εθνική, και την προσπάθεια της ντόπιας ολιγαρχίας να τη συνενώσει με τη Eurobank για να την κρατήσει υπό τον έλεγχο της και να ελέγξει μέσω αυτής το τραπεζικό σύστημα της χώρας (και άρα και ολόκληρη τη χώρα, μιας και οι τράπεζες είναι ξεκάθαρα σήμερα το οικονομικό κέντρο των πάντων).
Η Εθνική είναι με διαφορά η σημαντικότερη τράπεζα στην Ελλάδα, και γι' αυτό η ντόπια ολιγαρχία θέλει να την κρατήσει "πάση θυσία". Όμως, η Εθνική, όπως όλες οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένη, διότι έχει δώσει ένα σωρό δάνεια που τώρα δε μπορούν να εξοφληθούν (από στεγαστικά δάνεια μέχρι...κρατικά ομόλογα που δε μπορεί να εξοφλήσει το χρεωκοπημένο ελληνικό κράτος).
Αυτό το ξέρουν οι ξένοι πιστωτές, οπότε τώρα μπορούν και εκβιάζουν: "Θα σας δώσουμε τα πακέτα σωτηρίας που χρειάζονται για τις τράπεζες, αλλά δεν σας αφήνουμε να συγχωνεύσετε την Εθνική με τη Eurobank ώστε η νέα τράπεζα να σωθεί".
Τελικός στόχος είναι είτε η τράπεζα να διασπαστεί σε good/bad bank και να πουληθεί, ή να κρατικοποιηθεί, αλλά με τον έλεγχο να περνάει σε μεγάλο βαθμό σε κάποιον "κοινοτικό επίτροπο". Δηλαδή οι ξένοι πιστωτές, μέσω της τρόικας, θέλουν να βάλουν χέρι στην Εθνική, ώστε να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το τραπεζικό σύστημα της χώρας (και άρα την ίδια τη χώρα).
Η εκκλησία είναι μέτοχος της Εθνικής, και ο Άνθιμος προφανώς έχει χάσει τον ύπνο του (διότι κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του). Η εκκλησία θέλει προφανώς τα λεφτά της τρόικας για να διασωθεί η τράπεζα, αλλά από την άλλη δε θέλει να χάσει τον έλεγχο της Εθνικής. Όμως, αν δεν υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό των ξένων πιστωτών, τότε η τράπεζα θα χρεωκοπήσει, οπότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για αυτήν ως μεγάλος μέτοχος που είναι.
Οπότε τώρα ο Άνθιμος...ζητά από τους πιστούς να δώσουν αυτοί λεφτά, ώστε να μαζέψει ότι μπορεί η εκκλησία και να μην αναγκαστεί να παραχωρήσει τον έλεγχο της Εθνικής.
Την ίδια ώρα βέβαια που ο Άνθιμος ζητά από τους οικονομικά εξαθλιωμένους "πιστούς" να δώσουν κι άλλα λεφτά, η εκκλησία παραμένει αφορολόγητη, και αντιδρά πεισματικά σε κάθε σχετική συζήτηση. Και επειδή έχει άκρες με τους ντόπιους πολιτικάντηδες που κυβερνούν, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποφύγει τη φορολόγηση, έχει καταφέρει να αποφύγει το χαράτσι στα ακίνητα (όταν μέχρι και το Βατικανό αναγκάστηκε να πληρώσει φόρο στην Ιταλία), και βέβαια οι παπάδες ακόμα πληρώνονται το μισθό τους από το κράτος, δηλαδή από τους φόρους μας.
Με λίγα λόγια, η εκκλησία θέλει η ίδια να μην πληρώσει τίποτα, και προτρέπει τους πιστούς να πληρώσουν ουσιαστικά...άλλο ένα χαράτσι, για να διασώσουν την Εθνική και η εκκλησία να συνεχίσει να την ελέγχει σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να χρειαστεί να βάλει καν το χέρι στην τσέπη (άλλωστε, γιατί να βάλεις το χέρι την τσέπη σου, όταν μπορείς να αναγκάσεις ένα σωρό πιστούς να βάλουν αυτοί το χέρι στη δική τους τσέπη; Γιατί δηλαδή να πληρώσεις εσύ το λογαριασμό, όταν μπορείς να μεταφέρεις τα βάρη σε κάποιους άλλους;).
Κάποια συμπληρωματικά άρθρα, για να μην ξεχνιόμαστε:
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ χάνει η Εκκλησία της Κύπρου λόγω του κουρέματος
"Το κεφάλαιο της Εκκλησίας, που ήταν πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι έχει απωλεσθεί", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου.
(τώρα που αποκαλύφθηκε η χρεωκοπία τους, τα βγάζουν όλα στη φόρα):
Καταγγελία: Δάνειο στο Βατοπέδι είχε δώσει η Λαϊκή
Στην αποκάλυψη ότι η Λαϊκή Τράπεζα έδωσε στην Ελλάδα δάνειο κίνησης στη Μονή Βατοπεδίου το ποσό των 175 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης.Την ίδια ώρα, μερικά στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα από το 2008 που βρήκαμε στο κεντροαριστερό Blog "Ροίδη Εμμονές":
«η θρησκεία είναι η γενική θεωρία του κόσμου τούτου, η εγκυκλοπαιδική του συνόψιση, η εκλαϊκευμένη λογική του. Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου, η ψυχή ενός κόσμου χωρίς ψυχή, το πνεύμα ενός κόσμου δίχως πνεύμα. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού»
-Κ. Μαρξ
Μαρξισμός και Θρησκεία (αποσπάσματα από Λένιν)
«Αυτό το απόφθεγμα του Μαρξ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλης της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού στο ζήτημα της θρησκείας. Ο Μαρξισμός όλες τις σύγχρονες θρησκείες και εκκλησίες, όλες τις κάθε λογής θρησκευτικές οργανώσεις τις βλέπει πάντα σαν όργανα της αστικής αντίδρασης, που χρησιμεύουν για την υπεράσπιση της εκμετάλλευσης και την αποχαύνωση της εργατικής τάξης…»
«Ο Ένγκελς…χαρακτηρίζει ανοησία τη θορυβώδη κήρυξη πολέμου από μέρους των Μπλανκιστών (Παρισινή Κομμούνα) κατά της θρησκείας, και δηλώνει πως μια τέτοια κήρυξη πολέμου είναι ο καλύτερος τρόπος να ζωντανέψει το ενδιαφέρον προς την θρησκεία και να δυσκολευτεί η πραγματική απονέκρωση της θρησκείας…
…Η ανακήρυξη σε πολιτικό καθήκον του εργατικού κόμματος του πολέμου κατά της θρησκείας είναι αναρχική λογοκοπία.»
Επίσης, ο Φ. Ένγκελς «καταδικάζει…την δήθεν επαναστατική ιδέα του Ντύρινγκ για απαγόρευση της θρησκείας στη σοσιαλιστική κοινωνία.»
Το εργατικό κόμμα πρέπει «να είναι ικανό να δουλεύει υπομονετικά για το έργο της οργάνωσης και της διαφώτισης του προλεταριάτου, έργο που οδηγεί στην απονέκρωση της θρησκείας, και όχι να ρίχνεται στους τυχοδιωκτικού πολέμους κατά της θρησκείας.»
«Ο μαρξισμός λέει: πρέπει να ξέρουμε να αγωνιζόμαστε κατά της θρησκείας και γιαυτό πρέπει να εξηγήσουμε υλιστικά την πηγή της πίστης και της θρησκείας μέσα στις μάζες. Την πάλη κατά της θρησκείας δεν μπορούμε να την περιορίζουμε σε ένα αφηρημένο ιδεολογικό κήρυγμα, δεν μπορούμε να την ανάγουμε σε ένα τέτοιο κήρυγμα. Την πάλη αυτή πρέπει να την συνδέσουμε με την συγκεκριμένη πρακτική του ταξικού κινήματος που αποβλέπει στην εξάλειψη των κοινωνικών ριζών της θρησκείας.
Γιατί διατηρείται η θρησκεία στις συνειδήσεις των μαζών; Εξαιτίας της αμορφωσιάς του λαού απαντάει ο αστός προοδευτικός, ο ριζοσπάστης, ή ο αστός υλιστής. Μια τέτοια απάντηση όμως είναι επιφανειακή. Στις σύγχρονες καπιταλιστικές χώρες οι ρίζες είναι κυρίως κοινωνικές. Η κοινωνική εξάρτηση των εργαζόμενων μαζών, η καταφανής απόλυτη αδυναμία τους μπροστά στις τυφλές δυνάμεις του καπιταλισμού, που προξενεί κάθε μέρα χίλιες φορές φρικτότερα βάσανα, αγριότερα μαρτύρια στους απλούς ανθρώπους της δουλειάς από ότι οποιαδήποτε έκτακτα γεγονότα όπως πόλεμοι, σεισμοί κλπ. Να που βρίσκεται η σύγχρονη ρίζα της θρησκείας: στο φόβο…
Αν και οι απόψεις των Μάρξ, Λένιν και Ενγκελς απέχουν από το να χαρακτηριστούν "νομοτελειακές" στην σχέση ανθρώπου-θρησκείας, δεν παύουν να έχουν μερικές σωστές στοχεύσεις. Στα περισσότερα στην ζωή και την επιστήμη άλλωστε "μερικώς γνωρίζομεν". Η νευροβιολογία προσφέρει ίσως περισσότερες εξηγήσεις σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ανακάλυψα και σε παρακολουθώ πρόσφατα και μπορώ να πώ (μια και δεν έχω σπουδάσει οικονομκά) ότι είσαι από τους αναλυτές εκείνους με συνάφεια και συνεκτικότητα σε αυτά που ανεβάζεις. Περιμένω να διαβάσω το ενδιαφέρον βιβλίο σου. Αν και από μια διάλεξη που είχα ακούσει πιο παλιά στα πλαίσια αναζητήσεων μου, μου έμεινε η ιδέα ότι ο "επιστημονικός υλισμός" απέτυχε στο οτι δεν παρείχε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία επίλυσης των προβλήμάτων της μετάβασης προς τον σοσιαλισμό, αυτό αφέθηκε σε συγκεκριμένους "ηγέτες" ανα εποχή. Τα εναρκτήρια προβλήματα του καπιταλισμού ως φαινομένου θα είναι τα ίδια πάντα.Ετσι λοιπόν αν και "πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα" - ο homo sapiens είναι γεμάτος λάθη (!) - ας πιστέψουμε ότι κάποτε θα φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο συνειδητοποίησης ....
ReplyDelete