Tuesday, April 23, 2013

Ας φωνάζουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία ΔΕΝ τυπώνει (γιατί ξέρει ότι το αποθεματικό νόμισμα του μέλλοντος ΔΕΝ μπορεί να πληθωρίζεται διαρκώς)


Τελείωσε και η σύνοδος των G20, που πλέον βέβαια ελάχιστοι την προσέχουν, διότι είναι φανερό ότι δεν έχουν και τίποτα το ιδιαίτερο να πουν, ειδικά στα επίσημα κείμενα που βγάζουν προς τα έξω.

Βέβαια, στα παρασκήνια οι διαβουλεύσεις, οι ίντριγκες και οι ανταγωνισμοί δίνουν και παίρνουν, με την Αμερική και τους συμμάχους τους από τη μία να προωθούν σε οικονομικό επίπεδο την εκτύπωσης χρήματος χωρίς όριο, και από την άλλη το στρατόπεδο Κίνας, Ρωσίας με τη Γερμανία να αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική (έχουμε ήδη εξηγήσει το πως και το γιατί).

Αντί λοιπόν να βλέπουμε τις εντελώς ξύλινες, βαρετές και -κυρίως- ανούσιες επίσημες ανακοινώσεις, ας δούμε αυτά που έχουν όντως ενδιαφέρον με αφορμή τη σύνοδο των G20:

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» ΗΠΑ - Γερμανίας
Η διαφωνία για τα προγράμματα λιτότητας αλλά και τους χειρισμούς απέναντι στην οικονομική κρίση στάθηκε αφορμή για νέο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου.

Οπως μετέδωσε το Mega, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στην Ουάσιγκτον, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχθηκε τα πυρά των υπολοίπων ομιλητών κατα τη διάρκεια μία συζήτησης που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε καυγά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, επανέλαβαν ότι η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο και πιο εύρωστο, οικονομικά, κράτος της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.

Εμφανίστηκαν, δε, «εκνευρισμένοι» από τις μόνιμες προσταγές του Βερολίνου για λιτότητα, οι οποίες έχουν βυθίσει στην ύφεση την ευρωζώνη. Αντί της πολιτικής λιτότητας οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία τους, ζήτησαν οι Αμερικανοί, τονίζοντας ότι εκτός αυτού οι Γερμανοί θα πρέπει, εν τέλει, να επανεξετάσουν το ζήτημα για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και να βάλουν στην άκρη τους φόβους τους, καθώς και να καταργηθεί το όριο δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών και των συναδέλφων του, με το Spiegel να κάνει λόγο για «όργιο φωνασκιών».

«Εως τώρα δεν είχα ακούσει από κανέναν τέτοιες προτάσεις, για το τί πρέπει να κάνει η Γερμανία», φώναξε ο Σόιμπλε, ενώ ένας από τους συνεργάτες του χαρακτήρισε την πρόταση των Αμερικανών για το δημόσιο χρέος ως «συνταγή βγαλμένη από τη ναφθαλίνη».

Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν ως παράδειγμα τις χώρες της Ευρωζώνης που σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον έχουν μειώσει στο μισό το χρέος τους. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και ότι η Ευρωζώνη δεν είναι το ίδιο με τα ομόσπονδα κράτη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μέρκελ ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη, λέγοντας για μια ακόμα φορά ότι η Γερμανία πρώτα θα φροντίσει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των PIIGS και των άλλων χωρών μέσω της μείωσης των μισθών, της χειροτέρευσης των ωραρίων, κτλ, και μετά θα δούμε για το αν όντως θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις, έχοντας πλέον δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό "επενδυτικό περιβάλλον", αυτό δηλαδή που διασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος στον κεφαλαιοκράτη (το ότι αυτό θα εξοντώσει πολλούς, και θα καταδικάσει ακόμα περισσότερους σε καθεστώς φτώχειας και μιζέριας είναι "αναγκαίο κακό" ώστε να μπορέσει ακριβώς να βελετιωθεί το ποσοστό κέρδους του κεφαλαιοκράτη).

Μέρκελ: «Όχι» σε ανάπτυξη μέσω αύξησης χρέους
Την αντίθεσή της στα προγράμματα που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης αυξάνοντας το χρέος επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αμφισβητώντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.«Η ανάπτυξη μου είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η κα Μέρκελ
Με τις χρεωκοπημένες τράπεζες, αλλά και με τα ίδια τα κράτη (που επίσης είναι χρεωκοπημένα) τι θα γίνει; Αν η Μέρκελ δε θέλει πλέον να τυπώσει ευρώ, πώς θα σωθούν όλοι αυτοί;


Η στρατηγική της Γερμανίας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε αυτό το θέμα: Αν κάποιος χρεωκοπεί, θα αρπάζει καταθέσεις, κτλ πρώτα από τους "πολίτες", και μετά βλέπουμε αν τυχόν χρειαστεί α παρέμβει και η ΕΚΤ τυπώνοντας ευρώ. Οπότε ετοιμαστείτε για νέα χαράτσια, κατασχέσεις καταθέσεων, και ποιος ξέρει τι άλλο, προκειμένου να καλυφθούν "εκ των έσω" οι τρύπες στους ισολογισμούς των κρατών και των τραπεζών.

Το ότι αυτή η στρατηγική θα έχει και πολλά θύματα (εμάς) προφανώς ξαναλέμε ότι είναι ένα "αναγκαίο κακό", που η Γερμανία ούτε καν το λογαριάζει μπροστά στον τελικό σκοπό, δηλαδή τη δημιουργία μιας ευρωζώνης που θα είναι "ανταγωνιστική", δε θα έχει πλέον ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και θα καλύψει τις ζημιές και τα "τοξικά δάνεια" των προηγούμενων χρόνων ΧΩΡΙΣ να τυπώσει ευρώ, προκειμένου το νόμισμα αυτό να μην πληθωριστεί και υποτιμηθεί, ώστε τελικά να εκθρονίσει το (διαρκώς πληθωριζόμενο) δολάριο και να γίνει αυτό το νέο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Μπούντεσμπανκ: Αλληλεγγύη προς εταίρους μόνο αν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των φορολογουμένων της ίδιας της χώρας 
«Τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά μιας χώρας προκειμένου να ξεπεράσει προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την ίδια», σημειώνει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, κι εξηγεί ότι «εάν πρέπει να περιμένει κανείς αλληλεγγύη από τον ευρωπαίο φορολογούμενο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξετάσει πώς μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι της χώρας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Ο γερμανός τραπεζίτης απορρίπτει ακόμη την πάγια εισήγηση πολλών αναλυτών, αλλά και ξένων κυβερνήσεων, για αύξηση των μισθών στην Γερμανία και καθιέρωση κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι «μια γενικευμένη αύξηση, όχι μόνο δεν θα ωφελούσε την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, θα την τιμωρούσε, λόγω των σχετικά περιορισμένων εμπορικών σχέσεων με τις χώρες τις περιφέρειας, οι οποίες δεν θα επωφελούνταν ιδιαίτερα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης στην Γερμανία». Τέτοιες προτάσεις υπέβαλαν πρόσφατα τόσο ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντμπούργκ όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λου.(σ.σ. εδώ γελάνε, εννοείται ότι αν η Γερμανία έδινε αυξήσεις αυτό θα βοηθούσε αρκετά τις υπόλοιπες χώρες. Βέβαια όσο πιο ατναγωνιστικές είναι οι εξαγωγές μιας χώρας, τοσο μεγαλύτερο όφελος θα είχε, διότι η Γερμανία θαακρίναινε τις εξαγωγές της, χάνοντας έδαφος λόγω αυξημένης τιμής, και παράλληλα θα μπορούσε να ευξήσει και τις εισαγωγές της (δηλαδή τις εξαγωγές των άλλων) λόγω των αυξημένων μισθών που θα είχαν οι εργάτες που θα τους επέτρεπαν να καταναλώσουν περισσότερο. Χώρες όπως η Γαλλία βέβαια θα επωφελλούνταν περισσότερο απ' ότι πχ η Ελλάδα, διότι έχουν περισσότερες και σημαντικότερες εξαγωγές, αλλά πάντως όλοι οι υπόλοιποι θα επωφελούνταν εις βάρος της, και αυτό προφανώς δεν το θέλει η Γερμανία)

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ μεταφέρει ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν η άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και ο κίνδυνος από την εφαρμογή της για παρατεταμένη περίοδο. (σ.σ. προφανώς εννοεί ότι αυτό απασχόλησε τη Γερμανία, μιας και η Αμερική θέλει κανονικά να συνεχίσει την "ποσοτική χαλάρωση", δηλαδή την μαζική και άνευ ορίων εκτύπωση χρήματος, ενώ η Γερμανία τονίζει ότι αυτό έχει μεγάλες μακροπρόθεσμες συνέπειες (υπερπληθωρισμό))

Για το τέλος, ως "bonus", μία ακόμα δήλωση της Μέρκελ, η οποία ορθά-κοφτά είπε ότι προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, και ότι τα σχέδια της θα εφαρμοστούν, θα πρέπει αναγκαστικά μερικές περιοχές να ελέγχονται από την ευρωζώνη (δηλαδή σε μεγάλο βαθμό από...την ίδια), θα πρέπει δηλαδή να περιοριστεί η εθνική κυριαρχία:

Merkel To Europe: "Prepare To Cede Sovereignty"
German Chancellor Angela Merkel said on Monday that euro zone members must be prepared to cede control over certain policy domains to European institutions if the bloc is truly to overcome its debt crisis and win back foreign investors.

"We need to be ready to accept that Europe has the last word in certain areas. Otherwise we won't be able to continue to build Europe," she added.
"We don't always need to give up national practices but we need to be compatible," Merkel said. "It is chaos right now."

"We need to be prepared to break with the past in order to leap forward. I'm ready to do this," she said.

No comments:

Post a Comment