Tuesday, April 30, 2013

Αυτές τις τρύπες πώς θα τις καλύψει η Γερμανία; Θα ξαναρπάξει καταθέσεις τραπεζών, ή θα τυπώσει;Πριν μερικά χρόνια, όταν είχα γράψει και το βιβλίο μου, είχα συμπεριλάβει σε αυτό και τον παραπάνω πίνακα, γράφοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
Ο πίνακας απεικονίζει, μέχρι το 2008, το πόσες φορές έχουν δανείσει τα κεφάλαιά τους μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες: Βλέπουμε πχ τη Deutche Bank να έχει δώσει δάνεια 52.5 φορές παραπάνω από τα κεφάλαια που έχει ως απόθεμα, παρότι θεωρείται και σχετικά «υγιής»
Ήταν δηλαδή γνωστό ότι η Deutche Bank είχε και αυτή πρόβλημα, διότι είχε συμμετάσχει, και μάλιστα πολύ ενεργά, στο "πάρτι πιστώσεων" των τελευταίων χρόνων, προκειμένου "η αγορά να συνεχίσει να κινείται" με δάνεια (σημείωση: Η Deutche Bank ΔΕΝ είναι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, είναι "απλά" η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα όμως της χώρας).

Αναδημοσιεύουμε όμως μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς η Deutche Bank έχει "καταφέρει" από το 2008 μέχρι σήμερα να...αυξήσει ακόμα περισσότερο τη μόχλευση κεφαλαίων της, και από τις  "μόλις" 52.5 φορές που είχε μοχλεύσει τα κεφάλαια της, τώρα έχει φτάσει στις...100 φορές!

Έως τώρα, η Γερμανία είχε καταφέρει να κρατήσει το όλο θέμα μακρυά από τα "φώτα της δημοσιότητας", και εδώ που τα λέμε το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει σχετικά καλύτερες βάσεις (διότι η Γερμανία έχει μεγάλη παραγωγική βάση, άρα μπορεί να παράγει πλούτο για να καλύψει κάπως τις πιστώσεις που έχουν δωθεί).

Παρόλα αυτά, τα νούμερα της Deutche Bank είναι πολύ μεγάλα, και δε νομίζω ότι είναι τυχαίο που δημοσιοποιήθηκαν τώρα - προφανώς η είδηση αυτή βγήκε στα πλαίσια του "νομισματικού πολέμου" που έχει ξεσπάσει, με τους υπόλοιπους να πιέζουν τη Γερμανία να τυπώσει ευρώ, και τη Γερμανία να λέει όχι.

Τώρα όμως που μια δική της τράπεζα, και μάλιστα η μεγαλύτερη είναι "στο στόχαστρο των αγορών", η Γερμανία σίγουρα θα νοιώσει μεγαλύτερη πίεση. Θα βάλει χέρι στις καταθέσεις των "δικών της ανθρώπων"; Εδώ δε μιλάμε για καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, που ζούσαν μάλιστα κυρίως από "μαύρο χρήμα Ρώσων ολιγαρχών". Εδώ μιλάμε για τη Deutche Bank.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι πολύ διαφορετικά και τα οικονομικά μεγέθη, καθώς πλέον η Deutche Bank έχει έκθεση σε παράγωγα ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων. Η διάσωση της δε μπορεί να είναι τόσο "εύκολη" όσο ήταν η περίπτωση των "μικρών" κυπριακών τραπεζών.

Τελικά δηλαδή η Γερμανία θα οδηγηθεί ίσως να ξανατυπώσει, απλά βέβαια θα το καθυστερήσει όσο μπορεί, και θα τυπώσει και όσο λιγότερα μπορεί, μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, και αφού πρώτα έχει εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια (πχ κατάσχεση καταθέσεων, χαράτσια,  ή άλλα τέτοια παρόμοια μέτρα για να βρει λεφτά)

Εδώ ένα σχετικό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας", μαζί με ένα σχετικό γράφημα από το zerohedge:

Deutsche Bank: Η μεγαλύτερη «φούσκα-παραγώγων»
Υποτίθεται πως τα μέτρα-μαχαίρι στην Κύπρο ήταν η τιμωρία για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ενός παραφουσκωμένου τραπεζικού συστήματος. Αλλά τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης στην καρδιά της Γερμανίας, η Deutsche Bank, δείχνουν μια άλλη εικόνα. Οι «προβληματικές» τράπεζες γεμάτες κρυμμένες «μαύρες τρύπες» δεν βρίσκονται στην περιφέρεια αλλά στο κέντρο της ευρωζώνης.

Τη Δευτέρα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι σε μετοχές, δηλ. 90 εκατ. νέες μετοχές.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν 19% στα 1,66 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, ο ισολογισμός έκρυβε και κάτι ακόμα.  

Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων "παραγώγων" χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007.  

Κι ενώ οι περισσότεροι που παρακολουθούν αυτές τις «φούσκες» νόμιζαν ότι η πιο εκτεθειμένη τράπεζα στα «παράγωγα» είναι η αμερικανική JP Morgan με «παράγωγα» συνολικής αξίας 69,5 τρισ. δολ. (στοιχεία 4ου τριμήνου 2012), τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, η έκπληξη ήρθε από το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό και πυλώνα της γερμανικής οικονομίας.


Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε πάσης φύσεως «παράγωγα» αξίας 55,61 τρισ. ευρώ.

Εάν μετατρέψουμε τα ευρώ σε δολάρια, τότε η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε «παράγωγα» αξίας 72,84 τρισ. δολ. κερδίζοντας πρωτιά στον κόσμο.

Το ποσό των 56 τρισ. ευρώ είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το ποσό των καταθέσεων της Deutsche Bank αξίας περίπου 575 δισ. ευρώ.Σε σχέση με το γερμανικό ΑΠΕ (2,7 τρισ. δολ.) τα «παράγωγα» της Deutsche Bank είναι υπερ-20απλάσια!

Φανταστείτε, τι πακέτο «σωτηρίας» με τη συμμετοχή καταθετών (bail-in) θα απαιτούνταν εάν αναγκαζόταν να ακολουθήσει τα.... χνάρια της Κύπρου.  Η Lehman Brothers θα έμοιαζε με παρανυχίδα.
Ενδιαφέρον έχουν μάλιστα και κάτι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Deutche Bank, θεωρώντας "άδικο μέτρο" την κατάσχεση των καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο. Εννοείται πως κανένας τραπεζίτης δε θα ήθελε να συμβεί αυτό το πράγμα στην τράπεζα του, διότι η συγκεκριμένη αυτή τράπεζα θα έχανε μετά την αξιοπιστία της, και κανένας δε θα την εμπιστευόταν για τις αποταμιεύσεις του. Έλα όμως που ίσως να έχει έρθει η ώρα και για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα να πληρώσει (διότι μέχρι τώρα ήταν -και εκεί- κερδισμένοι, μιας και όλοι πήγαιναν τα λεφτά τους στην "ασφαλή Γερμανία"). Πώς θα καλύψει όμως τις τρύπες της η Γερμανία, τώρα που όλοι την πήραν χαμπάρι (ξαναλέω ότι δε θεωρώ τυχαίο το timing της είδησης);

Deutsche Bank: Δεν είναι δίκαιη η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών
«Ούτε δίκαιο, ούτε επιθυμητό» θεωρεί το μοντέλο διάσωσης των τραπεζών με συμμετοχή των καταθετών, το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο, ο επικεφαλής της Deutsche Bank και Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, Γιούργκεν Φίτσεν.

Σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Φίτσεν δήλωσε ότι «αυτά που ειπώθηκαν κατά την συζήτηση για την Κύπρο είναι πολύ λυπηρά. Από πολιτικής απόψεως ήταν απολύτως λανθασμένο να υπάρχει η υποψία ότι οι καταθέτες θα κληθούν να πληρώσουν. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει». «Υπάρχουν οι προδιαγραφές για το ελάχιστο ποσό προστασίας των καταθέσεων και ειδικά στη Γερμανία ισχύει η οικειοθελής ασφάλιση των καταθέσεων.  Είναι ένα καλό εργαλείο, το οποίο δεν τίθεται προς συζήτηση», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δίδεται έμφαση στο παράδειγμα της Κύπρου και ότι η διαχείριση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Για το τέλος, ως "κερασάκι στην τούρτα", δείτε και τα προβλήματα για τη Deutche Bank στην Αμερική, όπου μηνύεται για παράνομες προσπάθειες να διώξει δανειολήπτες της από τα σπίτια τους, επειδή αργούσαν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους. Η Deutche Bank ήταν από τους "πρωταγωνιστές" της "στεγαστικής φούσκας" στις ΗΠΑ, έχοντας δώσει ένα σωρό τέτοια δάνεια, που τώρα προφανώς είναι "τοξικά" (δηλαδή ο κόσμος αδυνατεί να τα αποπληρώσει).

Deutsche Bank 'Slumlord' Case Going to Trial
Is Deutsche Bank one of the biggest "slumlords" in Los Angeles? The city thinks so, and has brought a lawsuit against the German banking giant that is headed to court now that a dismissal bid was rejected.

It appears that the real estate crisis fallout in the United States isn't over for Deutsche Bank. A judge has rejected the bank's bid to dísmiss a lawsuit that has accused the bank of becoming one of the biggest "slumlords" in Los Angeles, reports said on Wednesday.

 The 2011 case brought by the city of L.A. alleges that the bank allowed hundreds of properties to fall derelict and evicted low-income residents illegally in order to sell the properties after foreclosure. With the bid's rejection, the case will now go to court.


Many Americans lost their homes when the housing bubble burst beginning around 2006, sparking a credit crisis in the country. In the boom and its aftermath, subsidiaries of Deutsche Bank, Germany's largest, reportedly took on the titles of over 2,000 properties in the city. 

4 comments:

 1. Εγώ θα τολμήσω να διαφωνήσω με το αντέννα. ο ισολογισμός της ντόιτσε μπανκ δείχει μια δυναμική των 2 τρις και όχι των 55 τρις. Εξάλλου αυτό που ενδιαφέρει μάλλον τους αναλυτές είναι τα παράγωγα της που είναι σχεδόν ισοσκελισμένα. όσα έχει δώσει - έχει και αγοράσει. 738 - 759 δις .... ο νόων νοείτω !!!! οι μπούρδες κυκλοφορούν και στους αγγλόφωνους. δεν είναι ελληνικό προνόμιο !!! ο ισολογισμός της επίμαχης τράπεζας https://geschaeftsbericht.deutsche-bank.de/2012/q1/konzernabschluss/bilanz.html

  ReplyDelete
 2. Ναι είναι ισοσκελισμένα, αλλά σε περίπτωση που έχουμε άλλη μία "LEhman Brothers", δηλαδή έχουμε μια μεγάλη τραπεζική κατάρρευση, αυτό δεν παίζει και πολύ ρόλο. Δηλαδή μου φαίνεται, και γι' αυτό το έβαλα, ότι η Deutche Bank ναι μεν είναι σχετικά καλύτερα σε "φυσιολογικές' συνθήκες, αλλά ΔΕΝ είναι καθόλου καλά σε συνθήκες κατάρρευσης.

  Έχεις όμως δίκιο, και ηγ παρατήρηση είναι καλή. Θα δούμε,

  ΥΓ: Επίσης, δε χρειάζεται να "τολμήσεις" να διαφωνήσεις, έχω κάνει και εγώ λάθη, παραλείψεις, κτλ. Και δε το λέω "φιλολογικά", το εννοώ, έχω κάνει όντως λάθη.

  Τέλος πάντων, σε ευχαριστώ

  ReplyDelete
  Replies
  1. To λάθος δεν είναι δικό σου. Λάθος κάνουν οι αμερικάνοι συνομωσιολόγοι που δεν γνωρίζουμε τα κίνητρά τους. Εσύ απλά έκανες τη μετάφραση. Καλό είναι πάντως να κρατάμε όλοι μια απόσταση από γνώμες τρίτων και να μην ταυτιζόμαστε. Ίσως μια διατύπωση " Οι τάδε ισχύριζονται ότι ..... " είναι καλύτερη για όλους. Όλοι οι υπόλοιποι που προβαίνουμε σε αναλύσεις θα πρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τα πιο έγκυρα στοιχεία. Φαντάσου όμως τι παιχνίδια παίζονται όταν σε έναν πίνακα υπάρχει και η υπογραφή του Μπλούμπεργκ. Γεια χαρά και πολλή προσοχή σε όλους μας, ειδικά σε εμάς που είμαστε από την πλευρά της αμφισβήτησης !!!

   Delete
  2. Λογιστικά ισοσκελισμένα!!!!!!!!! διότι εαν επαναληφθεί το 2008 τότε το ερώτημα θα είναι που έχει πουλήσει και απο που έχει αγοράσει.

   Delete