Monday, April 22, 2013

Μερικές ειδήσεις από την Ελλάδα


Έχουμε ξαναπεί ότι όταν είναι να εφαρμόσει μέτρα που ρημάζουν τον εργάτη, τότε η ντόπια άρχουσα τάξη δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Όταν όμως πλήττονται και τα δικά της συμφέροντα από τους ξένους πιστωτές, τότε θυμάται να σηκώσει "τα λάβαρα της αντίστασης" και να καταγγείλει τους "κακούς ξένους πιστωτές της τρόικας που ήρθαν να λεηλατήσουν και να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα" (όχι πως αυτό δεν ισχύει, απλά είναι γελάς όταν τα ακούς αυτά από τους κυβερνώντες).

Δείτε εδώ τα καινούργια επεισόδια από το σίριαλ "ποιος θα ελέγξει την Εθνική τράπεζα", και, μέσω αυτής, ουσιαστικά ολόκληρη τη χώρα...με τη ντόπια ολιγαρχία να καλεί σε "εθνική πανστρατιά" για να μη χάσει τα προνόμια της (όταν βέβαια τα μέτρα αφορούν τους εργάτες, τότε τα μέτρα είναι "αναγκαία" και θα πρέπει να τα αποδεχτούμε).

Μάλιστα, οι ντόπιοι επιχειρηματικοί ολιγάρχες τα είχαν βρει εδώ και χρόνια και με τους ντόπιους τραπεζίτες, και τώρα φοβούνται ότι θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από τους ξένους ανταγωνιστές τους. Οπότε όλοι μαζί ενώνονται για να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες, ώστε να κρατήσουν υπό τον δικό τους έλεγχο την Εθνική. Μακάρι να έδειχναν τέτοια αλληλεγγύη και οι εργάτες, που τώρα απλά κάθονται και βλέπουν τους ξένους τραπεζίτες να πλακώνονται με τους ντόπιους για το ποιος θα κάνει κουμάντο στην "οικονομική ζωή της χώρας", και -τελικά- στις ζωές μας.

Εθνική πανστρατιά για να μείνουν ιδιωτικές οι μεγάλες τράπεζες
Μάλιστα όπως εύστοχα επισημαίνουν πολλοί τραπεζίτες, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο του 10% θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ, το οποίο θα αποφασίσει για την πώλησή τους, με τους όρους που το ταμείο εκτιμά πως θα πρέπει να γίνει η πώληση αυτή. Ολοι μιλούν για κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, κάποιοι διαβλέπουν όμως ορατή την πιθανότητα να αποσπαστούν τμήματα από τα μεγάλα τραπεζικά σχήματα -θυγατρικές, δραστηριότητες κ.ά.- που θα οδηγηθούν πρώτα σε πώληση και στη συνέχεια τα μικρότερα τραπεζικά σχήματα να πουληθούν και αυτά στη συνέχεια.

Είναι πάντως σαφές πως η τρόικα δεν επιθυμεί κρατικές τράπεζες- το έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και νωπές είναι ακόμη οι δηλώσεις του κ. Τόμσεν εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του Economist είχε καταστήσει απολύτως σαφές πως οι πιστωτές της χώρας δεν επιθυμούν το κράτος να ασκεί πολιτική στις τράπεζες.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι τράπεζες, η κάθε μία με τη στρατηγική της, επιδίδονται σε έναν πραγματικό μαραθώνιο προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν στον χρονικό ορίζοντα που απομένει μέχρι το τέλος του Απριλίου πρώτον όλες τις διαδικασίες και δεύτερον να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η παραπάνω προσπάθεια αυτή έχει, χωρίς υπερβολή, εθνικά χαρακτηριστικά, αφού μία δυνητική αλλαγή μετοχικής σκυτάλης στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σημαίνει πολλά και για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Αρωγός στην προσπάθεια των τραπεζών δεν είναι μόνον πολιτικές δυνάμεις που καταβάλλουν και αυτές σημαντική προσπάθεια, αλλά κυρίως μεγάλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, που δηλώνουν πως θα «βάλουν πλάτη» σε αυτό το εγχείρημα.
 Και για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε όταν λέμε ότι η εγχώρια ολιγαρχία τα είχε βρει εδώ και χρόνια μεταξύ της, και τώρα δε θέλει να χάσει τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τους ξένους πιστωτές, ιδού και ένα πρόσφατο παράδειγμα:

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας η οποία απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.»
«Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν' αθωώνει υπευθύνους» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.
 
ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 
Συνελήφθη πρώην μέλος του ΔΣ της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» για χρέη πάνω από 6 δισ. ευρώ!
Στα χέρια της αστυνομίας είναι από σήμερα το πρωί 68χρονος ο οποίος συνελήφθη καθώς χρωστά στο Δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 6.388.681.939,10 ευρώ!!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πρώην μέλος Δ.Σ. της Χρηματιστηριακής Εταιρείας Ακρόπολις, η οποία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και, συγκεκριμένα, για τον κ. Κανάρη Τσόλη, γεννημένο το 1945.

Υποκριτές ρασοφόροι - Μοιράζουν σαν στραγάλια τα εκατομμύρια στους "ημέτερους" τους
Πραγματικά ζαλίζει το ποσό που οι επίγειοι «άγιοι» μας δίνουν –με μια απόφαση που πήραν στις 29 Μάρτη- για τη δημιουργία μια ιστοσελίδας. Διαβάστε το νούμερο και κρατηθείτε: 3.737.529,73 ευρώ!!!!  

Και δεν είναι μόνο αυτό το ποσό που πήρε το παπαδαριό, μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία «ηλεκτρονικής πλατφόρμας οργάνωσης του εθελοντισμού και συντονισμού του προνοιακού έργου της Εκκλησίας»! (Πόσο απάτη είναι ο τίτλος, μια σύγκριση τα λέει όλα. Αυτό το ποσό για την δημιουργία ιστοσελίδας είναι τριπλάσιο από αυτό που κόστισαν τα συσσίτια στους απόρους που οργάνωσε η εκκλησία σε όλη την ελλάδα, τους τελευταίους 15 μήνες!!!!).

Να σημειωθεί ότι η Αρχιεπισκοπή Αθήνας για ένα άλλο πρόγραμμα, αυτό της «εφαρμογής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κύριους τομείς εκκλησιαστικής διοίκησης» επιχορηγήθηκε με το ποσό-μαμούθ των 11.063.224,95 ευρώ ενώ για το έργο «ανάδειξη της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του τουριστικού τουρισμού», κατέληξαν στα θησαυροφυλάκια του παπαδαριού άλλα 3.664.275,71 ευρώ. 

Λογικό είναι το παπαδαριό να αμειφθεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στο αστικό σύστημα. Στο παρελθόν, και στο όνομα πάντα του θεού, προσπαθούσε να ενώσει διαταξικά τον αφέντη με το δούλο, τον δουλοπάροικο με το φεουδάρχη, και σήμερα τον αστό με τον εργάτη. Τον εκμεταλλευόμενο με τον εκμεταλλευτή του. Στο όνομα μιας μελλοντικής παραδεισένιας ζωής προσπαθεί να αποκοιμίσει τον κόσμο απ' τα σημερινά του προβλήματα. Οχι μονάχα να υπομένει τις αλυσίδες που του φοράν οι καπιταλιστές, αλλά και να τις χρυσώνει.
Ιδού, ο σκληρός τσιφλικάς της Μανωλάδας

Την ώρα που περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί εργάτες γης ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε καλύβες από νάιλον και καλάμια, πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας σπατάλησαν περισσότερα από 6.000 ευρώ σε μία βραδιά ραίνοντας με λουλούδια την Πάολα.

Αφοσιωμένους υπαλλήλους του «αφεντικού», που έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης του ως επιστάτες των κτημάτων στην Ηλεία, θεωρούν τους τρεις «πιστολέρο» της Μανωλάδας οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για τους Κώστα Χαλούλο, Γιώργο Χαλούλο και Θεόδωρο Αποστολόπουλο, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τα τελευταία χρόνια εργάζονται ως επιστάτες στα κτήματα του Ν. Βαγγελάτου και «λύνουν και δένουν» στην επιχείρηση. Πολλοί λένε ότι η εξουσία που τους έχει προσδώσει η θέση τους και τα χρήματα που κερδίζουν ως «γενικοί προϊστάμενοι» τους έκαναν ακόμη πιο απάνθρωπους στη συμπεριφορά τους έναντι των μεταναστών που εργάζονται στα χωράφια.

Γελοιογραφία του guardian, που σατιρίζει πολυεθνικές όπως η google και τα starbucks που δεν πληρώνουν καθόλου φόρο στην Αγγλία. Άλλωστε, ως πολυεθνικές, μπορούν σχετικά εύκολα να μεταφέρουν τα κέρδη τους αλλού, όπου ισχύει πολύ ευνοϊκότερο γι' αυτούς φορολογικό καθεστώς. Άσε τα κορόιδα να πληρώνουν φόρους και χαράτσια ώστε να "ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία", εμείς άντε γεια!

Δέκα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει η Starbucks! 244 εκατομμύρια ευρώ τζίρο για την περίοδο 2003-2011 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο ισολογισμός για το 2012), 174,2 εκατομμύρια μικτά κέρδη, αλλά ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος!

Αν δε μπορέσει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ή έως ότου απαντήσει αυτό, τότε μπορούμε απλά να κάνουμε υποθέσεις, στις οποίες οδηγούμαστε από την ανάγνωση άρθρων για τη ...θεάρεστη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή, μας λένε τα άρθρα ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.
 Πώς να βρεθούν λεφτά για συντάξεις, όταν οι βιομηχανία πηγαίνει σε χώρες με φτηνό εργατικό κόστος, όταν η ανεργία και η μαύρη εργασία φουντώνουν, και οι εισφορές μειώνονται; Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι εισφορές των εργατών επενδύονται σε ομόλογα του κράτους, ώστε να συνεισφέρουν έτσι στην "Εθνική ανάπτυξη". Μόνο που η ανάπτυξη δεν έρχεται, τα λεφτά καταλήγουν στις τσέπες των χρηματιστών, που θέλουν να πάρουν "πακέτα σωτηρίας" για να καλύψουν τις ζημιές τους...Ή μήπως θα βρεθούν λεφτά για για συντάξεις όταν οι εργοδότες τσεπώνουν ολοένα και περισσότερα κέρδη, και πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους, αλλιώς σηκώνονται και φεύγουν για αλλού;

Σήμα κινδύνου για τις συντάξεις εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής αποκαλύπτοντας ότι, παρά τις μειώσεις έως και 50% και τις περικοπές δαπανών που έχουν γίνει στην τριετία, τα ταμεία θα έχουν φέτος έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της «έκρηξης» των απλήρωτων εισφορών.
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως και το παγκόσμιο βέβαια, είναι χρεοκοπημένο. Και όσο περισσότερο βυθίζουν τον εργάτη στη φτώχεια, τόσο περισσότεροι δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Αλλά εντάξει, οι τράπεζες μακροπρόθεσμα θα αρπάξουν όλα τα σπίτια, αυτοκίνητα, οικόπεδα, κτλ, και σε ότι αφορά τις ζημιές που τώρα έχουν, θα πάρουν πακέτα σωτηρίας, ή θα κάνουν κατασχέσεις καταθέσεων, κτλ, οπότε θα σωθούν (οι περισσότερες - μερικές θα απορροφηθούν, όπως πχ θα ήθελε η τρόικα για γίνει με την Εθνική στην Ελλάδα, που δε τη διασώζει ώστε να την αναγκάσει να πουληθεί σε ξένες τράπεζες)

Moody΄s: Τουλάχιστον 30% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα
Ειδικότερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2013 πάνω από 30%. Η αυξητική τάση των κόκκινων δανείων θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον οίκο, και το 2014 ενώ οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται
Προϊόντα δεύτερης κατηγορίας θέλουν για την Ελλάδα οι πολυεθνικές

Προϊόντα δεύτερης κατηγορίας προσανατολίζονται να προωθούν στην Ελλάδα πολυεθνικές επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών. 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, χονδρεμπορικές εταιρείες, που διαθέτουν και δίκτυο καταστημάτων λιανικής, προμηθεύονται επώνυμα προϊόντα γνωστών πολυεθνικών ομίλων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ιταλία, καθότι η προμήθεια από αυτές τις χώρες γίνεται σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αγορά στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα, τα προϊόντα αυτά έχουν μεν την ίδια γενική ονομασία αλλά δεν είναι τα ίδια. Είναι προϊόντα προηγούμενης γενιάς και όχι τελευταίας τεχνολογίας, και έχουν κατασκευαστεί για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, διότι είναι φθηνότερα και ανταποκρίνονται περισσότερο στην αγοραστική δύναμη των χωρών αυτών.
Εμείς ως καπιταλιστές πάμε εκεί που μπορούμε να βρούμε μεγαλύτερη κέρδη για την πάρτυ μας. Ποια εθνική προσπάθεια και κουραφέξαλα; Αυτά τα λέμε για τα κορόιδα τους εργάτες. Εμείς πάμε πχ Βουλγαρία, και παράγουμε εκεί με μειωμένο εργατικό κόστος!

Η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του 2013 (9,4 εκ. ευρώ άμεσες επενδύσεις) και ακολουθεί το Λουξεμβούργο (7,9 εκ. ευρώ), η Ρωσία (6,7 εκ. ευρώ) και η Αυστρία (6,1 εκ. ευρώ).
ΜΟΝΟ ΤΟ 23% ΤΩΝ ΠΩΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 77% ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ 
Ρούχα από τη Βουλγαρία κατακλύζουν την αγορά
Ενδύματα από τη Βουλγαρία κατακλύζουν την ελληνική αγορά, καθώς μόνο το 23% των πωλούμενων σχετικών προϊόντων παράγεται στη χώρα μας και το υπόλοιπο 77% εισάγεται. Η κυριότερη πηγή προέλευσης αυτών των εισαγωγών είναι η Βουλγαρία, καθώς το χαμηλό κόστος παραγωγής και η γειτνίαση πείθουν τις ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις πως συμφέρει να προτιμήσουν είδη ένδυσης από τη γειτονική χώρα.

1 comment:

  1. αυτό με τα Starbucks έχει βγει για διάφορους και παίζει μέσω Ολλανδίας (ανταγωνίστρια της Κύπρου)

    ReplyDelete