Wednesday, April 24, 2013

Πρέπει να' ναι πολύ απελπισμένοι - επιστράτευσαν μέχρι και τη μούμια τον Παπούλια

- "Ρε Παπούλια, πες και εσύ κάτι, θα χάσουμε ως εκκλησία τις μετοχές μας στην Εθνική και μετά πώς θα ελέγχουμε τα πράγματα στην Ελλάδα"
-"Εντάξει ρε παιδιά, να βοηθήσω. Εσύ τι λες Αντώνη να πω;"
-" Ε πες τους αυτά που λέω και εγώ ότι πρέπει να βάλουν πλάτη για να τα καταφέρουμε, η ανάπτυξη έρχεται, η πατρίδα τους χρειάζεται και κάτι τέτοια"
-"Εντάξει, θα δω τι θα κάνω. Θα βάλω και κάποιον σύμβουλο να μου γράψει και κάτι επίσημο να δώσω κύρος στο λόγο μου"
-"Ναι, ναι, άντε μπράβο"

Έχουμε ήδη γράψει πολλές φορές για το θέμα της Εθνικής (πχ εδώ), και είχαμε πει από την αρχή ότι το σίριαλ αυτό θα έχει πολλές συνέχειες, διότι η Εθνική είναι μακράν η πιο σημαντική τράπεζα στην Ελλάδα, και η ντόπια ολιγαρχία δε θέλει να τη χάσει σε καμία περίπτωση.

Η Εθνική είναι και ιστορικά η κεντρικότερη τράπεζα, αλλά -κυρίως- είναι σήμερα και ο κυριότερος πυλώνας της "εθνικής οικονομίας" της Ελλάδας. Άρα, όποιος καταφέρει να ελέγξει την Εθνική, θα ελέγξει τελικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, και άρα και την ίδια τη χώρα, σε τεράστιο βαθμό.

Το θέμα είναι βέβαια ότι η Εθνική, όπως και όλες οι τράπεζες βέβαια, είναι χρεωκοπημένη, και χρειάζεται "πακέτα σωτηρίας". Οι ξένοι πιστωτές όμως δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και θα δώσουν χρήματα μόνο αν εξασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν αυτοί την Εθνική, που για προφανείς λόγους τους ενδιαφέρει πολύ.

Η ντόπια ολιγαρχία, που με μεγάλη χαρά υπέγραψε τα μέτρα εξαθλίωσης των εργατών (μιας και οι μικρότεροι μισθοί και τα χειρότερα ωράρια θα τις εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον), και συνεχίζει απτόητη να ξεπουλάει σε ντόπιους και ξένους όλα τα "ασημικά του κράτους".


Η Εθνική όμως είναι μια "κόκκινη γραμμή", διότι αν οι ντόπιοι αυτοί ολιγάρχες χάσουν την Εθνική, θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της χώρας. Γι' αυτό και δεν ασχολήθηκαν τόσο πολύ πχ για την Eurobank, ούτε έγινε τόσος ντόρος για την περίπτωση πχ του Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς που απορρόφησε ένα σωρό τράπεζες. Όλες αυτές οι τράπεζες είναι βέβαια σημαντικές, αλλά πάντως στην ανάγκη μπορούν και να θεωρηθούν ως "δευτερεύουσες". Η Εθνική είναι το κεντρικό ζήτημα, που κρατά τους ντόπιους ολιγάρχες άγρυπνους τα βράδια.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τραπεζίτες, ούτε μόνο στην Εκκλησία, που είναι μέτοχος στην Εθνική (πρόσφατα είχαμε δει τον Άνθιμο να καλεί τους πιστούς να δώσουν και αυτοί λεφτά για να κρατηθεί η τράπεζα στα δικά τους χέρια).

Αναφέρομαι και τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματίες (ειδικά τους μεγάλους προφανώς) και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που εδώ και χρόνια παίρνει ένα σωρό δάνεια (καθαρά ή και "βρώμικα") μέσω της Εθνικής, και προφανώς είχε βολευτεί μέσα από αυτή τη "διαπλεκόμενη" κατάσταση, και τώρα βλέπει με τρόμο την έλλειψη ρευστότητας να απειλεί ακόμα και το "άπαρτο κάστρο" της Εθνικής. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα είχαμε δει κινήσεις για "πανεθνική προσπάθεια-προσκλητήριο" να διαφημίζονται σε όλα τα άρθρα των κυρίαρχων εφημερίδων, και έκαναν λόγο για ενίσχυση της Εθνικής από ένα σωρό επιχειρηματίες, εφοπλιστές, κτλ, που προφανώς θα χάσουν την εύκολη πρόσβαση που τώρα έχουν σε δάνεια, λόγω των γνωριμιών και των "κονέ" τους αν η Εθνική πέσει σε χέρια ξένων τραπεζιτών

Ας μην ξεχνάμε ότι η ντόπια άρχουσα τάξη έχει δεχτεί αρκετά στραπατσαρίσματα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δε λυγίζουν τόσο εύκολα, αλλά πάντως οι τράπεζες έχουν χάσει-ξεπουλήσει θυγατρικές τους στο εξωτερικό (όταν βέβαια οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν τράπεζες πχ σε Βουλγαρίες, Τουρκίες, κτλ, τότε όλα ήταν ωραία, τώρα που είναι αυτές σε θέση αδυναμίας και έρχεται ένα "μεγαλύτερο ψάρι" να τους φάει, τώρα ξαφνικά τρέχουν και δε φτάνουν).


Γενικά δηλαδή, η "περηφάνεια", αλλά και -κυρίως- ο πλούτος των ντόπιων τραπεζών έχει μειωθεί, και μέσα σε αυτή την κατάσταση η Εθνική είναι "το τελευταίο μεγάλο οχυρό", το οποίο προσπαθούν να το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο.

Δε μπορώ βέβαια να γνωρίζω ότι θα τα καταφέρουν - ίσως και να μπορέσουν να βρουν τα απαραίτητα χρήματα, αν όντως οι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κτλ βάλουν όντως το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσουν την υπάρχουσα διοίκηση στην Εθνική, και έτσι να συνεχίζουν να έχουν εύκολα και μεγάλα δάνεια για την πάρτυ τους.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι "κάνουν ότι μπορούν" - τώρα επιστράτευσαν και τον γερό-Παπούλια στον "ιερό" αυτό "πατριωτικό" αγώνα (η πατριδοκαπηλεία είναι κλασσικό κόλπο της άρχουσας τάξης για να πείσει τον εργάτη ότι τα δικά της συμφέροντα είναι...τα συμφέροντα "της πατρίδας", και άρα πρέπει "όλοι μαζί" να τα υπερασπιστούμε).


Πάντως, στις δηλώσεις Παπούλια κατά τη συνάντηση του με λαμόγια-μεγαλοσυνδικαλιστές-εργατική αριστοκρατία για το θέμα, το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος τσεπώνει ένα σωρό λεφτά [και] από την Εθνική, και είχε το θράσος να πει ότι:
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε κάθε Έλληνα πολίτη, από το υστέρημά του, «να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όλο το τραπεζικό μας σύστημα να διασωθεί, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει οι τράπεζες να είναι ελληνικές»
Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που τρώει με χρυσές μασέλες και προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να οργανώσει αγώνες των εργατών ενάντια στην επίθεση που δέχονται, έκανε επιτέλους μια "πολιτική παρέμβαση', μόνο που η παρέμβαση αυτή ήταν...υπέρ της ντόπιας άρχουσας τάξης, την οποία άλλωστε υπηρετεί (έναντι αδράς αμοιβής).

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το άρθρο του bankingnews.gr για τις δηλώσεις Παπούλια. Ομολογώ ότι δε γνωρίζω ακριβώς "τι παίζει" με το συγκεκριμένο site, πέρα από το ότι είναι ξεκάθαρο υπέρ των καπιταλιστών, αλλά πάντως από τις διαφημίσεις της Τράπεζας Πειραιώς, Alphabank, κτλ που παίζουν εκεί συμπεραίνω ότι εκπροσωπεί συμφέροντα άλλων τραπεζιτών, που αισθάνονται ριγμένοι από την προνομιακή μεταχείριση της Εθνικής.

Και επειδή οι τραπεζίτες δεν είναι κουτορνίθια σαν τους εργάτες όταν αισθάνονται ριγμένοι αντιδρούν, και ιδού το άρθρο του bankingnews.gr, που λόγω αυτών των "ενδοοκογενειακών καυγάδων", λέει πολλές και σημαντικές αλήθειες (εντάξει, χρησιμοποιεί και κάτι ελεεινά επιχειρήματα του στιλ "ο Παπούλιας είναι από τα Γιάννενα, όπως και ένας μητροπολίτης που μέχρι τώρα ήταν στο ΔΣ της Εθνικής" και κάτι τέτοια):

Κύριε Παπούλια στην Ελλάδα πέραν της Εθνικής υπάρχουν και άλλες τράπεζες τις οποίες λησμονήσατε – Το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Εθνική, στηρίζει τα κεκτημένα, πίσω από τον «δήθεν αγώνα» για την αμκ
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε χθες τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ελληνικές δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωτοπόρα την Εθνική τράπεζα. Κατά την άποψη μας η δήλωση αυτή είναι επικοινωνιακά λανθασμένη. 

Το πρώτο πράγμα που συζητήθηκε μεταξύ όλων των τραπεζιτών είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει και η Alpha bank, υπάρχει και η Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θεσμικό ρόλο, στο τέλος θα υπάρξει παρέμβαση του Παπούλια και για την αμκ στο μέλλον της Jumbo ή του Μυτιληναίου.

Ο Κάρολος Παπούλιας κατάγεται από τα Ιωάννινα από εκεί κατάγεται και ο μητροπολίτης Θεόκλητος μέχρι πρότινος μέλος στο ΔΣ της Εθνικής. (Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις)

Όμως με αφορμή την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται στην επιφάνεια μια νομενκλατούρα παλαιάς κοπής. Αιτία και αφορμή για την δήλωση Παπούλια ήταν η επίσκεψη στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος για την Εθνική τράπεζα.

Για να δούμε όμως από ποιους απαρτίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα; 
  • Γιάννης Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ και…Διευθυντής της Εθνικής τράπεζας. 
  • Σταύρος Κούκος πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μέλος στο ΔΣ της Εθνικής τράπεζας και εσχάτως ένθερμος υποστηρικτής της νέας διοίκησης. 
  • Γιώργος Γιαννακόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής. 
Προσωπικά τους τιμώ και τους τρεις συνδικαλιστές αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι αποτελούν όλως τυχαίως το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Το παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Τα κεκτημένα να μην χαθούν γι' αυτό πρέπει η αύξηση κεφαλαίου να πετύχει της Εθνικής τράπεζας. Δυστυχώς πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα κρύβεται η νομενκλατούρα που δεν πέρασε και άσχημα τόσα χρόνια.

Το πολιτικό σύστημα της Εθνικής θέλει την Εθνική για τους ίδιους λόγους που ήθελε και την Αγροτική τράπεζα. (σ.σ. θυμίζουμε ότι η Αγροτική έδινε ένα σωρό δάνεια στα κυρίαρχα κόμματα, και γι' αυτό την ήθελαν)
Τελειώνοντας, μια σημείωση για τη δική μας στάση, καθώς το ότι δε συντασσόμαστε με την εγχώρια άρχουσα τάξη, ΔΕΝ σημαίνει προφανώς ότι συντασσόμαστε με τους ξένους πιστωτές, που και αυτοί θέλουν τον έλεγχο της Εθνικής για τους δικούς τους λόγους.

Καλώς ή κακώς, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν - για την ακρίβεια δε νομίζω καν ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις για την Εθνική χωρίς μια γενικότερη αλλαγή πλαισίου. Η σαπίλα δε μπορεί να διορθωθεί με το να αλλάξεις τους ντόπιους ολιγάρχες με ξένους (ή το αντίθετο).

Η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθεί (άλλωστε, ήδη έχουν δωθεί παραπάνω από αρκετά λεφτά στις τράπεζες για να περάσουν στα χέρια του κράτους), αλλά η κρατικοποίηση αυτή ΔΕΝ έχει ιδιαίτερο νόημα να γίνει αν όλα τα όλα μείνουν ίδια. Αν δηλαδή το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης μείνει στα πόστο του, αν μια χούφτα "νταβατζήδες" ελέγχουν ολιγοπωλιακά τις άλλες τράπεζες, τις βιομηχανίες, τα ΜΜΕ, κτλ στη χώρα, σιγά μη δούμε προκοπή.

Η λύση είναι λοιπόν αναγκαστικά γενικότερη, και θα πρέπει όχι απλά να σαρωθούν αυτοί που έως τώρα κυβερνούν, αλλά και το σύστημα που τους γέννησε και τους γιγάντωσε.

Χωρίς στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, πώς θα σπάσει ο "φαύλος κύκλος" δανεισμού, που διαρκώς γιγαντώνεται;

Χωρίς να ελεγχθούν τα μέσα παραγωγής από τους εργάτες, πώς θα διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε άλλους ολιγάρχες πάνω από τα κεφάλια μας, να οργιάζουν καθημερινά εις βάρος μας;

Τέλος πάντων, δε θα το κουράσω άλλο, είναι φανερό ότι είμαστε αντιμέτωποι με συνολικότερα ζητήματα, και απαιτούνται συνολικότερες απαντήσεις, που δεν είμαι σίγουρος αν η αριστερά τις έχει ή/και μπορεί να τις εφαρμόσει πείθοντας τον εργάτη.


1 comment:

  1. Για να ακριβολογούμε το τχς όπως λέει και το ίδιο είναι ιδιωτική εταιρία.
    http://www.hfsf.gr/el/about_whatwedo.htm
    Οπότε ποια κρατικοποιηση, αλλαγή ιδιοκτήτη με αριστοτεχνικό τροπο ειναι. Τώρα πως δανείζεται το δημόσιο και τα δίνει σε ιδιωτική εταιρία για να αγορασει τραπεζες,αυτό ούτε στην Σοβιετική Ένωση που θα έλεγε και ο Μεντβεντεφ αστειευομενος.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ReplyDelete