Sunday, March 29, 2020

29 Μαρτίου 2020 (+ Bonus video)

Σήμερα, ας δούμε καταρχήν ένα βίντεο από το 2016, που το είχε φτιάξει ένα καπιταλιστής βέβαια, υπέρμαχος της "ελεύθερης αγοράς", αλλά παρά τα πολλά στα οποία διαφωνούμε με το βίντεο, αλλά και με τα γενικότερα λεγόμενα του, αξίζει της προσοχής μας.

Το βίντεο αυτό, αν και από το 2016, ουσιαστικά προβλέπει τα όσα συμβαίνουν σήμερα (σε οικονομικό επίπεδο, όχι για το κορωνοιο). Το βίντεο έχει διάρκεια 30 λεπτών, και αξίζει της προσοχής σας:



 Ας δούμε τώρα και μια είδηση από την Ιταλία, όπου σιγά-σιγά οι άνεργοι εργάτες, αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καταστρέφονται οικονομικά, και δεν μπορούν πλέον να κάνουν ούτε τα βασικά ψώνια στο σούπερμαρκετ. Αυτά τα περιστατικά δεν καλύπτονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για προφανείς λόγους, αλλά σιγά-σιγά θα πολλαπλασιάζονται (και σύντομα θα τα βιώσουν πολλοί σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου):
Ιταλία: Ο φόβος γίνεται θυμός – “Είμαστε πεινασμένοι, δεν πληρώνουμε”

Προς το παρόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο χορτάτο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά βέβαια αυτό έχει μια ημερομηνία λήξης, δε μπορεί να γίνεται επ' άπειρον...:
Έκτακτη οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης Κόντε σε όσους δεν μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια ώρα -για φαντάσου- "ανακαλύπτουμε τον τροχό", ότι δηλαδή αν οι εργάτες δε δουλεύουν, τότε δε θα έχουμε φαί να φάμε, διότι οι εργάτες είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο (ποιος θα το περίμενε...)


Για το τέλος, ένα σχόλιο για την εκκλησία εδώ στην Ελλάδα:

Η στάση της να καλεί τον κόσμο να μαζευτεί στις εκκλησίες, και να κοινωνά, κτλ είναι γνωστή και καταγεγραμμένη, όπως και τα γνωστά της λογύδρια ότι η "θεία κοινωνία" δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού γιατί είναι "σώμα και αίμα Χριστού".

Η εκκλησία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, και πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της, και την "ιερότητα" της. Και παρότι δέχεται κριτική, πολλοί μάλλον θα ξαναστραφούν στην θρησκεία, για ακόμα μια φορά, γιατί όταν οι καιροί είναι δύσκολοι για τους λαούς, και η αριστερά δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση , τότε ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι οι λαοί στρέφονται στην εκκλησία (και γενικά σε επιλογές τύπου "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια", σε πολιτικό επίπεδο).

Αυτό που θέλουμε να πούμε, με αφορμή την τελευταία απαράδεκτη πρόταση της εκκλησίας να ζητήσουν λεφτά από το κράτος για τους ψάλτες και τους νεωκόρους της, είναι το εξής:

Μια έντονη ανάμνηση που έχω εδώ και κάποια χρόνια, είναι μια συνομιλία με παιδικό φίλο, που ανήκει μάλιστα και στο χώρο της "ριζοσπαστικής αριστεράς, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πραξικοπηματικά μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, ο φίλος μου είπε "ε εντάξει, δεν είναι εύκολο να πούμε και όχι". Εκείνες λοιπόν τις μέρες κάτι είχε γίνει πάλι με την εκκλησία (δε θυμάμαι καν τι), και του είπα, "ούτε για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ". Και μου είπε "ε εντάξει, και αυτό δύσκολο είναι, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα να ασχοληθεί με πιο σημαντικά ζητήματα από την εκκλησία. Πόσα μέτωπα να ανοίξουν κι αυτοί;"

Με αυτά και αυτά, η εκκλησία όχι απλά δεν έχει διαχωριστεί από το κράτος, όχι απλά δεν έχει γίνει κατάσχεση περιουσίας, όχι απλά έχει σταματήσει η πληρωμή των παπάδων από το κράτος, αλλά έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητάει και λεφτά από πάνω για τους ψάλτες, νεωκόρους και όλους τους παρατρεχάμενους της.

Όταν ήμαστε μικροί, τα κρατικά βιβλία ιστορίας του σχολείου έλεγαν ότι "σε δύσκολες στιγμές, η εκκλησία έδινε μέρος από την περιουσία της στο κράτος, για να το βοηθήσει να επιβιώσει".

Σήμερα, με τη στάση της αριστεράς να μην μιλάει καθόλου για αυτά τα ζητήματα, η εκκλησία ζητάει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα...(και δεν χρειάζεται καν αν αναφερθούμε στην ιδεολογική βλάβη που προκαλούν οι παπάδες με τα κηρύγματα τους, διαδίδοντας τον σκοταδισμό, ειδικά εν μέσω πανδημίας...).

Ο κορωνοιός ανέδειξε (μεταξύ πολλών άλλων) το εκκλησιαστικό ζήτημα ως κεντρικό ζήτημα στην Ελλάδα, και είναι απίστευτο που πέρα από μια γενικόλογη γκρίνια, δεν υπάρχει καμία οργανωμένη κίνηση εναντίον της εκκλησίας της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.



No comments:

Post a Comment