Saturday, March 28, 2020

28 Μαρτίου 2020


Πριν προχωρήσουμε με όλα τα υπόλοιπα, ένα άρθρο από ένα σατυρικό site της Αμερικής, διότι "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια" σε κάποιες περιπτώσεις απ' ότι φαίνεται...Έτσι για να γελάσουμε και λίγο:

Toilet Paper Crisis Solved As Government Prints Trillions Of Fresh, Soft Dollar Bills

Τέλος πάντων, στα νέα της ημέρας, βλέπουμε μια γκρίνια μέσα στην ευρωζώνη, που την έχουμε βέβαια ξαναδεί και στην πρώτη φάση της κρίσης (το 2008), ανάμεσα στη Γερμανία (και σε 4-5 χώρες-δορυφόρους της), και στους υπόλοιπους, που ζητούν το ευρωομόλογο:
Όλα αυτά είναι περισσότερο φλυαρίες, διότι η Γερμανία "κρατάει όλα τα χαρτιά" πλέον: Ακόμα και η Ιταλία, που είδαμε ότι πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες εναντίον της Γερμανίας, δε θα κάνει κάτι το φοβερό.

Στην αρχή της κρίσης, σίγουρα υπήρχαν περισσότερες επιλογές για τα υπόλοιπα κράτη, αλλά τώρα είναι λίγο αργά.

Επίσης, κάποιος θα πει ότι, πέρα από το τι κάνουν οι άρχουσες τάξεις σε κάθε χώρα, υπάρχουν και οι λαοί - και αυτό είναι αλήθεια. Μόνο που οι λαοί είναι ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ανοργάνωτοι, και βρίσκονται πλέον και σε -κυριολεκτική- καραντίνα. Οπότε, δυστυχώς, δεν περιμένουμε πολλά, όχι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Η γκρίνια των "φτωχών" κρατών της ευρωζώνης προέρχεται ίσως, και έως ένα βαθμό, από το ότι ένα υπολογίσιμο κομμάτι της άρχουσας τάξης και των κυβερνώντων κάθε χώρας ήταν τόσο αφελές που είχαν πιστέψει τα ίδια τους τα παραμύθια περί "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", κτλ. Οπότε τώρα που βλέπουν ότι αυτά δεν ισχύουν στην πράξη, "πέφτουν από τα σύννεφα", και προφανώς γκρινιάζουν.

Ένας δεύτερος λόγος που γκρινιάζουν, και αυτός ο λόγος είναι πολύ πραγματικός, είναι ότι βλέπουν σιγά-σιγά που οδηγείται το πράγμα - στη χρεωκοπία τους.

Σαν την πάλαι ποτέ "Αθηναϊκή Συμμαχία", που μετατράπηκε σε "Αθηναϊκή Ηγεμονία", έτσι και η ευρωζώνη κυριαρχείται πλέον από τη Γερμανία. Και η Γερμανία θα κινηθεί με βάση τα δικά της συμφέροντα.

Κάποιοι λένε "Η Ιταλία, και ποιος ξέρει ποιος άλλος, θα φύγει από την ευρωζώνη, και έτσι η ευρωζώνη θα καταρρεύσει".

Όπως ήδη αναφέραμε όμως, τώρα είναι πλέον πολύ αργά για την άρχουσα τάξη της Ιταλίας να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Η χώρα αυτή είχε ήδη πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα (ήταν άλλωστε και μέλος των PIIGS αν θυμάστε), και πλέον, λόγω του κορωνοιού, η Ιταλία αποτελεί μια χώρα στην οποία κανένας δε θέλει να επενδύσει, ούτε με τη μορφή παραγωγικών επενδύσεων, ούτε με τη μορφή αγοράς ομολόγων, κτλ.

Με λίγα λόγια, η Ιταλία είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο λαός της Ιταλίας θα μπορούσε ίσως να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αλλά η κυβέρνησης της άρχουσας τάξης δε θα φύγει από το ευρώ, διότι με βάση τα δεδομένα του σήμερα, η Ιταλία θα ρημαχθεί πολύ χειρότερα αν βγει από το ευρώ, και γυρίσει σε δικό της νόμισμα. Τουλάχιστον με το ευρώ όσοι έχουν λεφτά στην άκρη (δηλαδή η άρχουσα τάξη κυρίως) δε θα χάσουν αυτά που έχουν, ακόμα και στην χρεωκοπία. Αντίθετα, αν βγουν από το ευρώ, θα δουν την αξία των καταθέσεων τους να καταποντίζεται, και τη χώρα να περιμένει επενδύσεις όταν οι οικονομικοί δείκτες ήταν κακοί, και ο κορωνοιός κάνει τις προοπτικές για το μέλλον ακόμα χειρότερες.

Αυτά όλα τα ξέρει και η Γερμανία, και γι' αυτό και "δεν ιδρώνει το αυτί της". Ξέρει ότι πλέον, όσο και αν κάποιοι αντιδρούν, κανένας δε θα φύγει.

Μερικές ειδήσεις:

Stocks Tumble After Fed Announces It Will Reduce Treasury QE From $75BN to $60BN Per Day (Η FED ανακοίνωσε ότι θα μειώσει λιγάκι το πόσο τυπώνει, και αμέσως οι μετοχές έπεσαν. Θυμίζουμε αυτό που βλέπαμε χθες, ότι παρότι οι ΗΠΑ είδαν μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ανέργων, ο down jones ανέβηκε (!), διότι η FED τους μοιράζει δολάρια με τη σέσουλα)

Volkswagen burning through $2.2 billion a week as coronavirus halts production: CEO Αυτός είναι τελικά ο λόγος που η Γερμανία τυπώνει ευρώ, διότι το ζητάνε και οι βιομηχανίες της, όπως πχ η Volkswagen. Αν διαβάσετε το άρθρο, η Volkswagen ζητάει και αυτή λεφτά, μιας και η ζήτηση για αυτοκίνητα έχει προφανώς πέσει

N.J. pension fund loses billions in coronavirus market chaos

Αναστολές συμβάσεων στην Aegean, αβεβαιότητα για το μέλλον 3.000 εργαζόμενων
Spain acts to prevent layoffs as rising coronavirus death toll stabilises

The 1st China-Euro freight train since the #COVID19 outbreak left Wuhan on Saturday for Duisburg, Germany, which is carrying 166.4 tons of anti-pandemic materials to Europe and is expected to arrive in Germany in 15 days.

Hubei Residents Riot After Quarantine Lifted; Police Beaten With Their Own Shield, Cop Cars Overturned

Michigan governor says vendors ‘being told not to send stuff’ to her state — after Trump bashed her

Ευαγγελισμός: Οργισμένη επιστολή γιατρού για τον θάνατο συναδέλφου του εν ώρα καθήκοντος
ER doctor who criticized Bellingham hospital’s coronavirus protections has been fired
Τυνησία: Εργάτες κλείστηκαν οικειοθελώς σε εργοστάσιο για ένα μήνα για να φτιάχνουν μάσκες

No comments:

Post a Comment