Tuesday, March 24, 2020

24 Μαρτίου 2020

Όταν συσσωρεύονται χρέη δεκαετιών, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τα καλύπτουν τυπώνοντας νόμισμα, σε απεριόριστες ποσότητες.

Αυτό όμως οδηγεί όσους θέλουν να προφυλαχθούν από την (αναπόφευκτη) υποτίμηση του νομίσματος στο χρυσό.

Μόνο που ο χρυσός δεν είναι απεριόριστος - και όσοι προσπαθούν τώρα να αγοράσουν, διαπιστώνουν ότι...δεν υπάρχει και τόσο πολύς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πολλοί dealers, που πούλαγαν paper gold, πλέον βγάζουν ανακοινώσεις στους πελάτες τους ότι "κλείνουν το μαγαζί", και απλά θα τους δώσουν μια αποζημίωση ση ρευστό (νόσμιαμ), αλλά τα συμβόλαια του paper gold δε θα τα καλύψουν με πραγματικό χρυσό.

Εμείς βέβαια αυτά τα είχαμε δει εδώ και χρόνια - επιγραμματικά, να θυμίσουμε ότι α αγορά του paper gold λειτουργεί ως εξής:

Έστω πχ ότι έχω στην κατοχή μου 10 τόνους χρυσού, και θέλω να τους πουλήσω. Αντί να βγω και να πουλήσω 10 τόνους σε μπάρες χρυσού, ράβδους χρυσού, κτλ, βγαίνω και πουλάω συμβόλαια (χαρτιά - paper gold) στους πελάτες. Δηλαδή όσοι κατέχουν paper gold, δεν κατέχουν στ' αλήθεια χρυσό. Κατέχουν ένα χάρτινο συμβόλαιο, που μπορούν να πάνε στον dealer που τους το πούλησε, και να κάνουν ανάληψη  πραγματικού χρυσού, κάπως σαν ένα βιβλιάριο τράπεζας.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως οι τράπεζες έχουν πχ 1000 ευρώ αποθεματικό, αλλά έχουν δώσει συνολικά δάνεια 10.000 ευρώ, και αν όλοι οι καταθέτες πάνε όλοι μαζί να κάνουν ανάληψη, η τράπεζα δε θα μπορέσει να τους καλύψει όλους και θα "κατεβάσει ρολά", έτσι και οι dealers του paper gold έχουν πχ 10 τόνους πραγματικού χρυσού, αλλά έχουν πουλήσει 100 τόνους paper gold.

Τώρα οι πελάτες αυτές θα μείνουν με άδεια χέρια.

Ξέρω ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν σχεδόν κανένα αυτές τις ώρες - αλλά η κατάρρευση του paper gold είναι και αυτή μια αναπόφευκτη συνέπεια της κατάρρευσης του δολαρίου.

Προς το παρόν, πολλοί στρέφονται (και) στο δολάριο, διότι στο μυαλό πολλών ανθρώπων, το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και άρα "αποκλείεται" να καταρρεύσει. Ως εκ τούτου, αναμένουμε πολλοί να στραφούν (και) στο δολάριο - αρχικά τουλάχιστον.

Αλλά είπαμε - σε αντίθεση με τα χρέη δεκαετιών που έχουν γιγαντωθεί, και καλύφθηκαν με ακόμα περισσότερα χρέη το 2008, ο χρυσός δεν είναι απεριόριστος.

Η Αμερική θα τυπώσει, και θα τυπώσει, και θα ξανατυπώσει - και στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει όριο σε αυτό.

Απλά υπάρχει όριο στο μέχρι πότε μπορεί να δημιουργείς νόμισμα, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί σε πραγματικό πλούτο, και χωρίς να χάνει και την αξία του.


"The Gold Market Is Breaking Down": Gold Spreads Explode As LBMA Warns Of Liquidity Problems
"It's Selling Like Toilet Paper": If You Haven't Bought Physical Gold Yet, It's Probably Too Late
Goldman On Gold: "Time To Buy The Currency Of Last Resort"


Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα:


China Lied, Released Infected COVID-19 Patients Ahead Of Xi Visit To Wuhan: Doctor


Γιάννης Βρούτσης: Μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες



No comments:

Post a Comment