Monday, March 16, 2020

Πάντως, κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και στην κατάρρευση του δολαρίου (που έρχεται πλέον πιο κοντά με καταλύτη τον κορωνοιό)

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, το τελευταίο διάστημα δε γράφω απολύτως τίποτα, παρά το ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο βασικότερος λόγος για αυτό είναι ότι...δεν ξέρω και πολλά για τον κορωνοιό (οπότε καλύτερα να μην πω τίποτα).

Ιστορικά πάντως, τέτοιου είδους επιδημίες έχουν την τάση να κάνουν μια μεγάλη έξαρση, αλλά μετά να υποχωρούν. Εμείς εδώ θα μιλήσουμε "για την επόμενη μέρα", μιας και ο κορωνοιός επιταχύνει τις εξελίξεις, με τους κυβερνώντες να παίρνουν μέτρα που προσομοιάζουν αυτά που εγώ τουλάχιστον είχα στο μυαλό μου τις πρώτες μέρες μετά την κατάρρευση του δολαρίου. Αν θέλει κανείς να το δει και συνωμοσιολογικά, βλέπουμε να μπαίνει σε εφαρμογή η γνωστή ρήση του Τσώρτσιλ "Never let a good crisis go to waste". Αλλά προσωπικά, θεωρώ ότι οι περισσότερες ενέργειες είναι απλά αντιδράσεις που έρχονται "ως φυσικό επακόλουθο" του φόβου της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Τα κράτη έχουν, ειδικά στον δυτικό κόσμο (με την σχετική εξαίρεση της Γερμανίας), τυπώσει αμύθητα ποσά σε νομίσματα. Αυτό είναι εφικτό, όπως έχουμε ξαναπεί, διότι το νόμισμα δε αντιστοιχεί πλέον σε χρυσό, αλλά αντιστοιχεί σε μια "επένδυση στο μέλλον": Τα κράτη ουσιαστικά ποντάρουν ότι τυπώνοντας νόμισμα, θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη-παραγωγή πλούτου, και άρα έχουν σχεδόν "υποθηκεύσει" τη μελλοντική τους παραγωγή.

Αυτό λειτουργεί εδώ και χρόνια, και για να είμαι και ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα φτάναμε στο 2020 και θα εξακολουθούσε να λειτουργεί - κι όμως, μέχρι και σήμερα, αυτό λειτουργεί, παρά το ότι είναι φναερό ότι η παραγωγή πλούτου στη Δύση δεν αντιστοιχεί στα τεράστια ποσά που έχουν τυπωθεί (και άρα η αξία του νομίσματος πρέπει να πέσει δραστικά, σαν μια μετοχή εταιρείας που δεν πήγε καλά, και τώρα η αξία της στο χρηματιστήριο πέφτει).

Η σημερινή κατάσταση, με τον κορωνοιό, οδηγεί σε ισοπέδωση των όποιων προσδοκιών υπήρχαν για παραγωγή πλούτου (διότι όλα κλείνουν).

Ως εκ τούτου:

  • US budget deficit swells to $235 billion, a new record 11/03
  • Bazooka Fired: Fed Unleashes $1.5 Trillion Repo Bailout, Expands "Not QE" To QE5  12/03 - νέο τύπωμα νομίσματος
  • Fed Panics: Powell Cuts Rates To Zero, Announces $700BN QE5, Unveils Enhanced Global Swap Lines 16/03 - νέο τύπωμα νομίσματος
  • Fed Disaster: S&P Futures Crash, Halted Limit Down; Gold, Treasuries Soar After Historic Fed Panic  16/03 - πρώτη αντίδραση στο τύπωμα της FED και των λοιπών τραπεζών: Οι επενδυτές δε θεωρούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Αργότερα βέβαια, με την υποχώρηση του κορωνοιού, αυτό ίως να αλλάξει, αλλά από την άλλη, πόσο ακόμα μπορεί η FED και οι υπόλοιποι να τυπώνουν νόμισμα χωρίς αυτό να χάνει την αξία του;
  • Price Of Physical Gold Decouples From Paper Gold - 15/03 όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μην κοιτάτε και τόσο πολύ πλέον την ισοτιμία του χρυσού στα χρηματιστήρια, διότι πέρα από την όποια ποσότητα "πραγματικού" χρυσού υπάρχει", υπάρχει και μια πολλαπλάσια ποσότητα "paper gold" που αγοράζεται και πουλιέται. Όπως με τις καταθέσεις, όπου μια τράπεζα έχει πχ 100 ευρώ, αλλά δίνει δάνεια 1000 ευρώ (πολλαπλάσια ποσότητα), έτσι και με το χρυσό, αν έχουν πχ 100 τόνους, έχουν πουλήσει 1000 τόνους (πολλαπλάσια ποσότητα). Τώρα λοιπόν, πολλοί από τους κατόχους paper gold προσπαθούν να εξαργυρώσουν τα χάρτινα συμβόλαια τους και να πάρουν τον πραγματικό χρυσό στα χέρια τους, αντί για ένα χαρτί. Επειδή όμως "πουλάνε" το paper gold τους, αυτό εμφανίζεται στα χρηματιστήρια ως "πώληση" χρυσού. Κάποια στιγμή, κάποιοι εξ αυτών δε θα μπορέσουν να ανταλλάξουν αυτά τα χάρτινα συμβόλαια με πραγματικό χρυσό - όπως ακριβώς κάποιοι θα πάνε στο ΑΤΜ και δε θα μπορέσουν να βγάλουν λεφτά από την τράπεζα, διότι κάποιες τράπεζες θα κλείσουν, θα κάνουν κουρέματα, κτλ (δείτε ότι οι πλούσιοι ήδη πάνε στα ΑΤΜ και δε βρίσκουν λεφτά). Και βέβαια,ειδικά στη Δύση, μια μέρα τα νομίσματα (πλην του ευρώ) θα αλλάξουν ισοτιμία (προς τα κάτω), γιατί αποτελούν όπως είπαμε μια "μετοχή", μια επένδυση στην παραγωγή μελλοντικού πλούτου, που όμως ποτέ δε θα έρθει. Να σημειώσω ότι σε τέτοια σενάρια, το προσωρινό κλείσιμο των ΑΤΜ είναι σοβαρό ενδεχόμενο, και αυτό είναι πιθανό να το δούμε και τώρα, αν τυχόν ο κορωνοιός δεν υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον
  • Yellen Says Fed Should Buy Stocks In The Next Crisis (πριν ένα μήνα περίπου η πρώην πρόεδρος της FED είπε ότι, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση, η FED θα ρέπει να αγοράσει μετοχές στο χρηματιστήριο (με φρέσκα δολάρια που θα τυπώσει), ώστε να μην αφήσει να επέλθει κατάρρευση των μετοχών αυτών. Και πράγματι, αυτό θα γίνει - με κόστος την κατάρρευση της ισοτιμίας του δολαρίου όμως)
Στο μέτωπο του πετρελαίου, είδαμε πολλά άρθρα για την πτώση του, με τα δυτικά ΜΜΕ να εστιάζουν περισσότερο στο ότι τσακώθηκαν η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία (στην οποία έχουμε για μια ακόμα φορά "πισώπλατες μαχαιριές" και ξεκαθαρίσματα για την εξουσία και την πορεία της χώρας). Αυτά δεν μας απασχολούν πολύ, διότι αν εξετάσουμε το ποιος ευνοείται και ποιος βγαίνει χαμένος από αυτές τις εξελίξεις, με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει, βλέπουμε τα εξής:

No comments:

Post a Comment