Tuesday, March 17, 2020

FED: Θα σώσουμε τους πάντες και τα πάντα από τη χρεωκοπία (τυπώνοντας δολάρια με τη σέσουλα, καταστρέφοντας την αξία του νομίσματος). Άλλωστε, αν είναι να γίνει, ας γίνει με τα πλήθη σε καραντίνα

Ξέρω ότι όλοι σκέφτονται τις πολιτικές/οικονομικές εξελίξεις ως κάτι δευτερεύων.

Όμως οι εξελίξεις αυτές τρέχουν πολύ γρήγορα, και με τρόπο που δε δικαιολογείται αναγκαστικά "μόνο" από τον κορωνοιό:

Δεν έχω αποδείξεις για αυτό που λέω, άρα τελικά καταλήγω συνωμοσιολόγος (και μάλιστα όχι και τόσο πετυχημένος, διότι ομολογώ ότι περίμενα ότι η κατάρρευση του δολαρίου θα είχε έρθει ήδη - έπεσα προφανώς έξω).

Οπότε δεν έχει νόημα να "κλειδώνουμε ημερομηνίες", και να λέμε "αυτό θα γίνει τώρα".

Παρόλα αυτά, εγώ θα πω το εξής: Αν είχατε την εξουσία, και ξέρατε ότι το καπιταλιστικό σύστημα χρειάζεται "να αλλάξει για να μη βουλιάξει" (μετάφραση: Το δολάριο δε μπορεί να είναι πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα), τότε ποια θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε και επίσημα αυτή την απόφαση, αν όχι μια ιστορική στιγμή όπου μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στον κορωνοιό (άρα "δε φταίμε εμείς"), και παράλληλα να κρατήσετε τις αντιδράσεις του κόσμου στο μίνιμουμ, μιας και όλοι είναι σε καραντίνα;


Διαβάζουμε σήμερα ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν τύπωμα δολαρίων για όλους, από τις αεροπορικές εταιρίες που χρεωοκοπούν, μέχρι...τους "απλούς πολίτες" (μικρούς ιδιοκτήτες κτλ) που και αυτοί χρεωκοπούν (Σημείωση: Και η Κίνα πχ είχε μεγάλο πρόβλημα με τον κωρονοιό, και αν θυμάστε ανακοίνωσε και αυτή οικονομικά μέτρα, αλλά όχι αυτού του μεγέθους - διότι δεν έχει τέτοια οικονομικά προβλήματα, και άρα ούτε τέτοιους οικονομικούς προσανατολισμούς...):
After unveiling a plan for the Fed to work with the Treasury to provide $1 trillion in liquidity to the commercial paper market, Mnuchin added that he's working with Congress to plan a "big" rescue package for the public. He wouldn't give an exact figure, but did suggest that it might be larger than the $850 billion figure cited in the press.

The president wants this legislation passed by the end of the week at the latest, and will likely move ahead with sending checks to Americans within the next two weeks as part of the "very significant" package that will be presented to Congress today.

Payments should be looked as “business interruption payments” for Americans, Mnuchin said. Asked who would receive the checks, Trump said most Americans would, though those making "a million dollars a year" probably wouldn't.
Τα πράγματα είναι τελικά απλά: Οι ΗΠΑ έχουν πάρει την απόφαση (εδώ και χρόνια) να τυπώσουν μέχρι τέλους, και όσο αντέξουν. Θα διασώσουν καταρχήν την άρχουσα τάξη, και θα το κάνουν αυτό με απεριόριστο νόμισμα. Κοινώς, όσα δολάρια λείπουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους ισολογισμούς τους, θα καλυφθούν από την FED με φρεσκοτυπωμένα δολάρια, και σχεδόν κανένας δε θα χρεωκοπήσει. Τα χρέη θα καλυφθούν. Αλλά το πόσο θα αξίζουν αυτά τα δολάρια που θα τυπωθούν για να καλύψουν τα χρέη...αυτό είναι κάτι που θα φανεί.

Και επειδή αυτό θα γίνει, αργά ή γρήγορα, και με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ομολογώ ότι η καραντίνα φαίνεται ως η ιδανική ευκαιρία. Δεν έχω τίποτα σίγουρο, καθώς επαναλαμβάνω ότι ήδη ήδη έχω διαψευστεί μια φορά σε ότι αφορά τη χρονική πρόβλεψη της κατάρρευσης αυτής του δολαρίου. Αλλά πάντως, ότι είναι μια "μοναδική ευκαιρία", ναι, είναι.


No comments:

Post a Comment